Mam pytanko.
Biore Mercilon 5-ty miesiac, od jakiegos tygodnia, po pojawienie sie na niebie "mocnego" slonca na odkrytych czesciach ciała (gł. dekolt i ramiona) pojawiaja mi sie czerwone plamki, ktore strasznie swedzą. Kiedy jestem w domku, badz w cieniu słabna i swedzenie zanika, ale kiedy tylko wyjde na slońce pojawia sie ich coraz wiecej i wiecej...
Zadnych nowcyh kosmetykow nie uzywam, wiec alergia na nie odpada, pije wapno, ale tez nie wiele daje, w sumie chyba nic...
Wyczytalam ze niektore osoby wlasnie maja plamy na ciele po opalaniu, ale ja po wyjsciu na slonce po 10 minutach jestem "pokropkowana".
Czy ta dolegliwosc moze miec cos wspolnego z tabletkami?
Czy ktos mial cos takiego i przy jakich tabletkach?
Pozdrawiam.
Uczulenie na slonce a mercilon
Moderator: modTeam
Uczulenie na slonce a mercilon
Miłość to nie staw, w którym można znaleźć swoje odbicie. Miłość ma
przypływy i odpływy. Ma też swoje rozbite okrety, zatopione miasta,
ośmiornice i skrzynie złota i pereł. Ale perły leżą głęboko...
Do lekarza ide dopiero w poniedziałek, a do tego czasu nie za bardzo wiem jak sie przed tym chronic, poniewaz calkowicie slonca tez sie nie da uniknac.
A czy zmiana tabletek by cos pomogła??
A czy zmiana tabletek by cos pomogła??

no musisz z tym sobie do tego czasu jakoś poradzic , ja bym na Twym miejscu zaprzestał brania tego leku , ale poczekaj co napiszą inni
Lek ten bowiem dzialasc tak bedzie w połaczeniu z słoncem , wiec po co go brac
?
zmiana tabletek , pewnie tak , ale to lekarz powie , spootkałem taką panią która to kupowała odemnie samochód , miala takie ciemne wielkie palamy tak jak by opalona była nierówno , a ze ja tam jestem jaki jestem
mówie do niej , oj! przesadziała Pani z solarium
Ona ze nie ze to po tabletkach anty sie jej tak zrobiło , zapomnialem jednak po jakich , zmieniał na inne i juz problemu nie miala , Ty zas jestes Ty inna osoba , rozumiesz ?
<browar>
Lek ten bowiem dzialasc tak bedzie w połaczeniu z słoncem , wiec po co go brac
zmiana tabletek , pewnie tak , ale to lekarz powie , spootkałem taką panią która to kupowała odemnie samochód , miala takie ciemne wielkie palamy tak jak by opalona była nierówno , a ze ja tam jestem jaki jestem

poszukuje radia CEZAR - QUADRO unitry diora
http://www.lekka.pl/forum/Przebarwienia,,1016,1030.html
http://www.lekka.pl/forum/Tabletki,anty ... 724-6.html -odpowiedz 106
Zwrocilam na to uwage, bo tez akurat Mercilon, wiec bardzo mozliwe, ze to przez tabletki.
http://www.lekka.pl/forum/Tabletki,anty ... 724-6.html -odpowiedz 106
Zwrocilam na to uwage, bo tez akurat Mercilon, wiec bardzo mozliwe, ze to przez tabletki.
Ostatnio zmieniony 16 cze 2006, 09:37 przez Yasmine, łącznie zmieniany 1 raz.
Andrew pisze:ja bym na Twym miejscu zaprzestał brania tego leku
Zostaly mi jeszcze 2 tabletki tego opakowania, w poniedziałek pojde do ginekologa i zobaczymy co on powie.
Andrew pisze:Ty zas jestes Ty inna osoba , rozumiesz ?<browar>
Rozumiem, rozumiem <browar>
Póki co zostalo mi unikanie slonka
Czytalam na "lekkiej" te wypowiedzi, tam tez zadałam pytanie i dostalam opowiedz ze to jednak tabletki...

Moze faktycznie odstawie mercilon i uczulenie zniknie. Oby
mam podobne objawy z tym ze uczulenie juz nie jest tak widoczne jak wczesniej. tez to jest moje oststnie opakowanie. i kończe z tabletkami na jakis czas, bo oprócz wysypki takiej posłonecznej co tu dużo ukrywać... jest mi bardzo BARDZO sucho i nawet zaczynam podejrzewać u siebie jakieś stany zapalne do czego niewątpliwię przyczyniły sie tabletki bo podobno zmieniają odczyn z kwaśnego na zasadowy i łatwiej jest cos złapac...
kot zawsze spada na 4 łapy, a kanapka masłem do podłogi, co stanie sie gdy do grzbietu kota przykleimy kanapkę pozmarowaną masłem???
Mercilon musisz wziaśc do końca opakowania, inaczej rozlegulujesz sobie gospodarke hormonalną i dopiero wtedy bedziesz mieć problemy.
Nie jest powiedziane ,ze to przez tabletki dostałaś uczulenie, na to ma wpływ wiele czynników- dociekanie tu nie ma wiekszego sensu( moze to byc reakcja fototoksyczna lub fotoalergiczna). Jak jusz to hormony powoduja przebarwienie lub odbarwienie.
na pewno dostaniesz od lekarza cos odczulajacego , no i zmiana pigółek.
Nie jest powiedziane ,ze to przez tabletki dostałaś uczulenie, na to ma wpływ wiele czynników- dociekanie tu nie ma wiekszego sensu( moze to byc reakcja fototoksyczna lub fotoalergiczna). Jak jusz to hormony powoduja przebarwienie lub odbarwienie.
na pewno dostaniesz od lekarza cos odczulajacego , no i zmiana pigółek.
Dzisiaj wziełam ostatnia pigułke, w poniedziałek ide do dermatologa i do ginekologa.
Mam nadzieje ze po zmiania pigułek wszystko bedzie ok.
Wczoraj byłam u ogolnego i dal mi wlewke dozylna z Hydrokortyzonu, wapna i witaminek. O niebo lepiej, zero wysypki, swedzenia, ogolem gicio. I oczywiscie pierwsze co to zapytał czy stosuje jakies leki badz antykoncepcje hormonalna, wiec zmiana tabletek odbedzie sie na pewno, czego sie obawiam, bo mercilon znosze bez zadnych komplikacji, idealnie wrecz.
Mam nadzieje ze po zmiania pigułek wszystko bedzie ok.
Wczoraj byłam u ogolnego i dal mi wlewke dozylna z Hydrokortyzonu, wapna i witaminek. O niebo lepiej, zero wysypki, swedzenia, ogolem gicio. I oczywiscie pierwsze co to zapytał czy stosuje jakies leki badz antykoncepcje hormonalna, wiec zmiana tabletek odbedzie sie na pewno, czego sie obawiam, bo mercilon znosze bez zadnych komplikacji, idealnie wrecz.
Wróć do „Antykoncepcja oraz ciąża”