TSH 3,94... Czy to ciąża?

Forum służące do wymiany opinii i doświadczeń na tematy związane z antykoncepcją i ciążą.

Moderator: modTeam

Razor
Zaglądający
Zaglądający
TSH 3,94... Czy to ciąża?

Postautor: Razor » 14 cze 2006, 07:41

Witam, więc mój problem jest taki: Ostatnio robiłam badania krwi z zupełnie innych powodów niż obawa przed ciążą i w jednym z badań było tez badanie TSH, które to wynosiło 3,94. Czy ten wynik może oznaczać ciążę? Zrobiłam test i wykazał, że nie jestem w ciązy. Nie wiem co o tym myśleć. Proszę o pomoć i z góry dziękuję. Pozdrowionka
Awatar użytkownika
ksiezycowka
Weteran
Weteran
Postautor: ksiezycowka » 14 cze 2006, 07:49

Ale czemu mialabys byc w ciazy niby?
Przecież:
TYREOTROPINA [gr.], tyrotropina, TSH, hormon glikoproteinowy wytwarzany przez komórki zasadochłonne przedniego płata przysadki pod kontrolą czynnika uwalniającego z podwzgórza (TRF); tyreotropina jest glikoproteiną o masie cząsteczkowej 28 000–30 000; reguluje funkcje hormonalne tarczycy, stymuluje wytwarzanie i wydzielanie podstawowych hormonów tarczycy: tyroksyny i trijodotyroniny, przyspiesza wiele procesów metabolicznych w tarczycy (wytwarzanie cyklicznego AMP, transport i przemianę glukozy, syntezę prostaglandyn i in.); wyciągi z przysadki zawierające tyreotropinę są stosowane w diagnostyce lekarskiej i leczniczo, np. w zaburzeniach czynnościowych i org. przysadki, w zapaleniu tarczycy.
Z encyklopedii PWN.
A za ciaze odpowiada hormon
HCG- hormonu białkowego produkowanego przez rozwijający się trofoblast, obecnego we krwi i wydalanego z moczem ciężarnej. Stężenie tego hormonu rośnie od chwili zagnieżdżenia się zapłodnionego jaja w śluzówce macicy.

Wiec skad ten pomyl o ciazy? :?
agata
Weteran
Weteran
Postautor: agata » 14 cze 2006, 08:14

gdybyb ten wynik swiadczył o ciazy lekarz by Ci to na pewno powiedział :)
a z tego co pamietam akuratn ten wynik o którym Ty mówisz o ciazy nie swiadczy bo ja pamietam ze robiłam inne badanie krwi na ustalenie czy w ciazy nie jestem
Awatar użytkownika
runeko
Weteran
Weteran
Postautor: runeko » 14 cze 2006, 21:13

Przeciez TSH jest wytwarzane przez tarczyce? Co to ma do ciazy?
Ainsi sera, groigne qui groigne.
Grumble all you like, this is how it is going to be.

Wróć do „Antykoncepcja oraz ciąża”