TSH 3,94... Czy to ciąża?
Moderator: modTeam
TSH 3,94... Czy to ciąża?
Witam, więc mój problem jest taki: Ostatnio robiłam badania krwi z zupełnie innych powodów niż obawa przed ciążą i w jednym z badań było tez badanie TSH, które to wynosiło 3,94. Czy ten wynik może oznaczać ciążę? Zrobiłam test i wykazał, że nie jestem w ciązy. Nie wiem co o tym myśleć. Proszę o pomoć i z góry dziękuję. Pozdrowionka
- ksiezycowka
- Weteran
Przecież:
A za ciaze odpowiada hormon
Wiec skad ten pomyl o ciazy?
Przecież:
Z encyklopedii PWN.TYREOTROPINA [gr.], tyrotropina, TSH, hormon glikoproteinowy wytwarzany przez komórki zasadochłonne przedniego płata przysadki pod kontrolą czynnika uwalniającego z podwzgórza (TRF); tyreotropina jest glikoproteiną o masie cząsteczkowej 28 000–30 000; reguluje funkcje hormonalne tarczycy, stymuluje wytwarzanie i wydzielanie podstawowych hormonów tarczycy: tyroksyny i trijodotyroniny, przyspiesza wiele procesów metabolicznych w tarczycy (wytwarzanie cyklicznego AMP, transport i przemianę glukozy, syntezę prostaglandyn i in.); wyciągi z przysadki zawierające tyreotropinę są stosowane w diagnostyce lekarskiej i leczniczo, np. w zaburzeniach czynnościowych i org. przysadki, w zapaleniu tarczycy.
A za ciaze odpowiada hormon
HCG- hormonu białkowego produkowanego przez rozwijający się trofoblast, obecnego we krwi i wydalanego z moczem ciężarnej. Stężenie tego hormonu rośnie od chwili zagnieżdżenia się zapłodnionego jaja w śluzówce macicy.
Wiec skad ten pomyl o ciazy?

Wróć do „Antykoncepcja oraz ciąża”