Tabletki antykoncepcyjne a zdrowie i inne czynniki...
Moderator: modTeam
Tabletki antykoncepcyjne a zdrowie i inne czynniki...
Mam takie pytanko. Nie wpółżyjemy jeszcze z moim chłopakiem, ale planujemy. Zastanawiam się nad środkami antykoncepcyjnymi.. Prezerwatywy - ok, ale za każdym razem kupywać, troszkę kasy by poszło... A tabletki antykoncepcyjne? Sama nie wiem jak to z nimi naprawdę jest.. Słyszałam wiele opinii na ich temat i nie wiem w co wierzyć itd. Czy to prawda, że przyjmowanie tabletek przez dłuższy czas będzie kłopotem później na zajście w ciąże lub dziecko może urodzić się troszkę ,,niezbyt normalne''?? Czy jak miesiączka zanika w czasie przyjmowania tabletek, to później może być problem z jej wróceniem?? Czy przez nie hmmm jak to powiedzieć.. bardziej rosną włoski na twarzy i w takich nietypowych dla kobiety miejscach? Bo ja np mam problem z włoskami i nie chciałabym jeszcze bardziej zarosnąc... A raczej wręcz przeciwnie.. Jak to tak naprawdę jest z tymi tabletkami?? Czy to na pewno dobry wybór?
- ksiezycowka
- Weteran
Czy dziecko to nie wiem ale wystepuje ryzko niedonoszenia ciazy np.**LINKA** pisze:Czy to prawda, że przyjmowanie tabletek przez dłuższy czas będzie kłopotem później na zajście w ciąże lub dziecko może urodzić się troszkę ,,niezbyt normalne''??
Nie zanika. Pojawia sie krwawienie w czasie 7 dniowej przerwy. Po skonczeniu brania znow jest.**LINKA** pisze:Czy jak miesiączka zanika w czasie przyjmowania tabletek, to później może być problem z jej wróceniem??
Nie zaobserwowalam. Raczej to niezbyt mozliwe, bo to o czym piszesz to wynik nadwyzki testosteronu a tabletki jednak reguluja hormony w organiźmie.**LINKA** pisze:bardziej rosną włoski na twarzy i w takich nietypowych dla kobiety miejscach?
No to moze Ci nawet z tym nieco tabletki pomoga**LINKA** pisze:Bo ja np mam problem z włoskami i nie chciałabym jeszcze bardziej zarosnąc...

Tak, ale musisz byc swiadoma ryzyka, bo to jednak hormony sa a nie witaminki.**LINKA** pisze:Czy to na pewno dobry wybór?
Najlepiej Twoje watpliwosci rozwieje lekarz. Proponuje pojsc na konsultacje i o wszystko choćby i najglupsze dopytac.
moon pisze:Tak, ale musisz byc swiadoma ryzyka, bo to jednak hormony sa a nie witaminki.**LINKA** pisze:Czy to na pewno dobry wybór?
Właśnie.. hormony.. Przyjmowanie ich chyba nie jest zdrowe?? Teraz czy za kilka lub -naście lat wyjdzie to? Będą skutki brania hormownów? Bo jak czasami mówię mamie, że może można było przyjmować hormony na to by zmniejszyło się owłosienie, to ona mi mówi, że to nie zdrowe i lepiej ich nie przyjmować...
[ Dodano: 2006-06-10, 21:46 ]
moon pisze:Czy dziecko to nie wiem ale wystepuje ryzko niedonoszenia ciazy np.**LINKA** pisze:Czy to prawda, że przyjmowanie tabletek przez dłuższy czas będzie kłopotem później na zajście w ciąże lub dziecko może urodzić się troszkę ,,niezbyt normalne''??
To nie dobrze... Daje to dużo do myślenia czy brać czy nie... Bo na pewno bym nie chciała poronić, jakbym już zaszła w ciąże...
- ksiezycowka
- Weteran
Wiec Twoja mama chrzani glupoty. To wszystko zalezy. Jelsi ktos ma zaklocona rownowage hormoanlna powinen hormony przyjmowac jak najbardziej. Niekoniecznie tabletki anty, ale odpowiednie leki ktore reguluja poziom odpowiednich hormonow w organiźmie.**LINKA** pisze:Bo jak czasami mówię mamie, że może można było przyjmować hormony na to by zmniejszyło się owłosienie, to ona mi mówi, że to nie zdrowe i lepiej ich nie przyjmować...
Za kilka czy kilkanaście. Teraz jedyne skutki to moga byc np uboczne jesli dane tabletki jak CI przepisza beda nietrfione i zajdzie kjoniecznosc ich zmiany po prostu.**LINKA** pisze:Teraz czy za kilka lub -naście lat wyjdzie to? Będą skutki brania hormownów?
Jaki ebedziesz miala skutki czy z ciaza ja nie wiem. Nie wiem czy sama bede miec, ale na pewno trzeba sie z tym liczyc ze istnieje takie ryzyko.
runeko pisze:Mi wlasnie przez tabletki poszedl kiedys drastycznie do gory testosteron.
Mi może nie drastycznie, ale również się poszedł do góry....
niby tabletki stabvilizuą poziom hor., ale jak widać regułą to nie jest...
Ale tylko na początku tab.nikodawkowe tak mi rozregulowały hormonki - a potem już się widać organizm przyzwyczaił i już reaguje jak należy.
**LINKA** pisze:moon napisał/a:
**LINKA** napisał/a:
Czy to prawda, że przyjmowanie tabletek przez dłuższy czas będzie kłopotem później na zajście w ciąże lub dziecko może urodzić się troszkę ,,niezbyt normalne''??
Czy dziecko to nie wiem ale wystepuje ryzko niedonoszenia ciazy np.
Z tym ryzykiem niedonoszenia ciąży to bym nie straszyła... Miliony kobiet na świecie biorą tabletki i jeśli są problemu z "niedonoszeniem" to zapewne mają też inne przyczyny niż to, że brały tabletki...
Nie wiem skąd moon taką wiedzę wytrzasnęła, ale jakoś mało prawdopodobne wydaje sie by była jakaś konkretna zależność między donoszeniem dziecka a zażywaniem pigułek....
Jakbyśmy tak się bały tych tabletek to równie dobrze mogłybyśmy nie wychodzić na ulicę, żeby nas jakiś tir nie przejchał....
Kazdy problem ma rozwiazanie.
A jesli nie ma rozwiazania to nie ma problemu
A jesli nie ma rozwiazania to nie ma problemu
- ksiezycowka
- Weteran
Tak, ale kazdy jest inny i ryzyko zawsze pozostaje.betusia pisze:Miliony kobiet na świecie biorą tabletki i jeśli są problemu z "niedonoszeniem" to zapewne mają też inne przyczyny niż to, że brały tabletki...
Od kilku conajmniej specjalistow.betusia pisze:Nie wiem skąd moon taką wiedzę wytrzasnęła, ale jakoś mało prawdopodobne wydaje sie by była jakaś konkretna zależność między donoszeniem dziecka a zażywaniem pigułek....

Ja si enie bojebetusia pisze:tak się bały tych tabletek

Czy to na pewno dobry wybór?
tabletki są na tyle dobre że dają większe zabezpieczenie i komfort..jednak musisz je brać systematycznie!! miesiączka nie zanika gdy przestajesz je brać...ale moga być inne problemy jak mdłości, ból głowy w zależności od tabletek i czasem zajmie to troche czasu nim wybierzesz te odpowiednie dla siebie...
a tak inna drogą czy to prawda ze po odstawieniu tabletek jest wieksza szansa zajscia w ciaże i urodzenia bliźniaków??

-
- Weteran
Tak, bo sztucznie blokowane jajniki zaczynaja na potege uwalniac jajeczka. I czasem pojawiaja sie bliznieta - dwujajowe. Tyle, ze bezposredno po odstawieniu, hormony nie sa jeszcze w rownowadze, wiec lepiej wstrzymac sie jakies 6 miesiecy z poczynaniem dzidziusiaane pisze:a tak inna drogą czy to prawda ze po odstawieniu tabletek jest wieksza szansa zajscia w ciaże i urodzenia bliźniaków??
off// w razie potrzeby kontaktu pisac na zlotooka_kotka@o2.pl
Wróć do „Antykoncepcja oraz ciąża”