Czy dobrze zrobiłam?

Forum służące do wymiany opinii i doświadczeń na tematy związane z antykoncepcją i ciążą.

Moderator: modTeam

Awatar użytkownika
KocurekV
Uzależniony
Uzależniony
Czy dobrze zrobiłam?

Postautor: KocurekV » 29 maja 2006, 14:27

Wiem,ze byly juz podobne posty,ale jakos nie moglam sie doszukac podobnej sytuacji...podobnej do tej w ktorej sie znalazlam.
No wiec..biore tabletki od 2 miesiecy-Cilest.
W piatek zapomnialam wziac tabletki...zorientowalam sie dopiero w sobote po południu(minelo ponad 12 godzin).
Nie mialam ze soba ulotki wiec zadzwonilam do siostry,bo nie wiedzialam czy mam wziac ta tabletke czy sobie ja odpuscic.
Powiedziala,ze mam ja pominac i brac dalej tak jak biore.
Tyle,ze dzisiaj czytajac ulotke juz sama nie wiem czy dobrze zrobiłam.
W ulotce jest napisane ze powinno sie wziac zapomniana tabletke natychmiast po tym jak sie zorientowalo,ze sie nie wzielo...
heh...co mam zrobic?
Carpe diem!
Awatar użytkownika
Yasmine
Weteran
Weteran
Postautor: Yasmine » 29 maja 2006, 14:32

KocurekV pisze:W ulotce jest napisane ze powinno sie wziac zapomniana tabletke natychmiast po tym jak sie zorientowalo,ze sie nie wzielo...

dokladnie, nawet jakby to oznaczalo,ze masz wziac 2 tabletki naraz. No i skoro w takim przypadku jest wtedy tydzien z zabezpieczeniem, to w tym przypadku zabezpieczalabym sie o wiele dluzej :/.
Awatar użytkownika
KocurekV
Uzależniony
Uzależniony
Postautor: KocurekV » 29 maja 2006, 14:40

Yasmine pisze:
KocurekV pisze:W ulotce jest napisane ze powinno sie wziac zapomniana tabletke natychmiast po tym jak sie zorientowalo,ze sie nie wzielo...

dokladnie, nawet jakby to oznaczalo,ze masz wziac 2 tabletki naraz. No i skoro w takim przypadku jest wtedy tydzien z zabezpieczeniem, to w tym przypadku zabezpieczalabym sie o wiele dluzej :/.

Wiec zapomniana tabletke wzielam dzisiaj....a kolejna wezme o normalnej porze:-/...
tyle,ze teraz jakos mi tak niedobrze:-/ ale coz...mam za swoje:-/
Mowisz zabezpieczac sie dluzej niz tydzien?do koca opakowania zostalo mi zaledwie 3 tabletki...wiec niedlugo powinno sie chyba wszystko unormowac,prawda?
Carpe diem!
Awatar użytkownika
Yasmine
Weteran
Weteran
Postautor: Yasmine » 29 maja 2006, 14:44

KocurekV pisze:Mowisz zabezpieczac sie dluzej niz tydzien?do koca opakowania zostalo mi zaledwie 3 tabletki...wiec niedlugo powinno sie chyba wszystko unormowac,prawda?

Znajac mnie to ja bym sie zabezpieczala dodatkowo i przy calym nowym opakowaniu. Ale ja to jestem panikara, dlatego wole tabletek nie zapominac.
Na Twoim miejscu zadzwonilabym do ginekologa.
KocurekV pisze:Wiec zapomniana tabletke wzielam dzisiaj

zapomnialas zjesc tabletki w piatek i wzielas ja dzisiaj <hmm> ?
Awatar użytkownika
KocurekV
Uzależniony
Uzależniony
Postautor: KocurekV » 29 maja 2006, 14:56

Nom...
Zapomniałam w piątek...nie miałam ulotki,więc poszłam za radą siostry i nie wzięłam od razu zapomnianej tabletki...
Dzisiaj przeczytałam coś takiego w ulotce"w przypadku gdy w ciagu p-szego lub drugiego tyg.cyklu pominieto przyjecie dwoch tabletek nalezy przyjac dwie tabletki w dniu,w ktorym przypomniano sobie o koniecznosci zastosowania preparatu oraz dwie tabletki w dniu nastepnym.Nastepnie nalezy przyjmowac po jednej tebletce na dobe zgodnie z zaleceniem do momentu zuzycia wszystkich tabletek w opakowaniu"
tyle,ze ja jestem juz w 3cim tygodniu cyklu...wiec juz kurde sama nie wiem

[ Dodano: 2006-05-29, 14:59 ]
"W przypadku gdy nie przyjeto 2tabletek w 3cim tyg.stosowania preparatu nie nalezy przyjmowac kolejnych tabletek z tego opakowania,wyrzucic je i w tym samym dniu rozpoczac przyjmowanie tabletek z nastepnego opakowania"
juz nic nie czaje

[ Dodano: 2006-05-29, 15:13 ]
"Ponadto, w okresie do dnia przyjecia po kolei,codziennie,siodmej tabletki nalezy stosowac dodatkowa ,skuteczna niehormonalna metode antykoncepcji"
Z tych nerwow nic juz nie czaje
Moze ktos to przelozyc na Polski...please
Carpe diem!
Awatar użytkownika
pani_minister
Administrator
Administrator
Postautor: pani_minister » 29 maja 2006, 15:56

Kocurku... to po kolei.
Nie masz ulotki? Pierwszy błąd. Łatwy do naprawienia - google, "cilest ulotka", mi wyskoczyła jako pierwszy z wyników. Tutaj
Tyle, że ta ulotka jest - za przeproszeniem - ch u j o w o skonstruowana. Piszą tam o tym, że "w razie nieprzyjęcia w odpowiednim czasie jednej tabletki (pod warunkiem, że okres od przyjęcia poprzedniej tabletki jest krótszy niż 24 godziny) nalezy przyjąc ją jak najszybciej. Następną tabletkę nalezy przyjąc o zwykłej porze. Oznacza to, że w ciągu jednej doby można podac dwie tabletki". Nie wiem, jak oni sobie ten cykle wyobrażają, ale przy regularnym braniu tabletek odstęp zawsze wynosi 24h - więc skąd tu nagle czas "krótszy niż 24 godziny"? <zalamka> Na chłopski rozum chodzi o to, że dopuszczalne jest 24h spóźnienia(bo innej możliwości nie widzę - czyli w sobotę powinnaś wziąść dwie pigułki) ale na chłopski rozum w hormonach grzebac się nie będę.
Drugi błąd - telefon do siostry. Jeśli ona nie jest lekarzem ginekologiem (a po udzielonej poradzie sądzę, że nie), nie powinnas uważać jej za osobę kompetentną.
Trzeci błąd - łykanie tabletek zanim z ulotką się zapoznasz. Namieszałaś sobie tą dodatkową pigułką w hormonach nieźle.
Teraz już tego nie odkręcisz, proponuje telefon do ginekologa. Po pierwsze skoro w ulotce masz jakieś idiotyzmy, to wyjaśnić musisz je czym prędzej. Po drugie - z takim mixem, który sobie zafundowałaś, nikt tu na forum nie da sobie rady. tego żadne procedury nie przewidują. Im szybciej wybierzesz się do lekarza, tym lepiej.
Awatar użytkownika
KocurekV
Uzależniony
Uzależniony
Postautor: KocurekV » 29 maja 2006, 16:11

Dzieki...jutro ide do lekarza:/
Carpe diem!
Awatar użytkownika
Mijka
Weteran
Weteran
Postautor: Mijka » 23 cze 2006, 00:22

dopisze sie do tematu bo mam podobne watpliwosci tzn:
Przedostatnia tabletke z opakowania wzielam pozno, tzn. biore tabletki miedzy 24 a 2 - wyladowalam na imprezie w Katowicach i nastepna wzielam o godzinie 12:30 w poludnie. Niby 12h minelo, ale nieznacznie (nie pamietam o ktorej wzielam dzien wczesniej) wiec zdecydowalam ze zazyje normalnie tabletke choc na ulotce z moich tabletek jest napisane ze powinno sie ja pominac i nie robic 7dniowej przerwy. W czasie przerwy zabezpieczalam sie dodatkowo (przez tydzien). Teraz wzielma juz 4 tabletke nowego opakowania, myslicie ze wszystko jest ok czy powinnam byc dalej ostrozna?
Awatar użytkownika
Yasmine
Weteran
Weteran
Postautor: Yasmine » 23 cze 2006, 11:18

Mia a ta spozniona to byla ostatnia z opakowania ?
Awatar użytkownika
Mijka
Weteran
Weteran
Postautor: Mijka » 23 cze 2006, 12:02

Spozniona to byla przedostatnia, ostatnia wzielma juz normalnie. Wiec, co myliscie?
Awatar użytkownika
pani_minister
Administrator
Administrator
Postautor: pani_minister » 23 cze 2006, 15:11

betusia pisze:Na ulotce nie ma idiotyzmów - i każdy homo sapiens sapiens o tym wie...

Skoro tak, to ja nie przyznaję się do przynależności do Twojego gatunku homo sapiens. Betusia, nie wyżywaj się bez znajomości tematu. Przeczytaj to, co zacytowałam, a potem przeanalizuj. I powiedz, jak to rozumiesz ten bełkot, ciekawa jestem opinii eksperta.
Awatar użytkownika
betusia
Uzależniony
Uzależniony
Postautor: betusia » 23 cze 2006, 15:33

pani_minister pisze:Przeczytaj to, co zacytowałam, a potem przeanalizuj.

Ulotka - którą znalazłaś w necie - nie jest oryginalną ulotką dołączoną do opakowania tylko rzeczywiście bełkotem... Nie brałam Cilestu i prawdziwej ulotki w związku z tym nie widziałam na oczy - ale gdybym brała to na pewno nie kierowałabym się prawdopodobnie lewą ulotką znalezioną w sieci.

pani_minister pisze:"w razie nieprzyjęcia w odpowiednim czasie jednej tabletki (pod warunkiem, że okres od przyjęcia poprzedniej tabletki jest krótszy niż 24 godziny) nalezy przyjąc ją jak najszybciej. Następną tabletkę nalezy przyjąc o zwykłej porze. Oznacza to, że w ciągu jednej doby można podac dwie tabletki"

powinno być moim zdaniem nie "od przyjęcia poprzedniej tabletki" a "od nieprzyjęcia poprzedniej tabletki"

Jeżeli ta ulotka jest prawdziwa (a na taką wyglada choć myślę, że jest jednak przekształcona przez kogoś kto to przepisywał) to rzeczywiście jest belkotem i ja nie przyznaję się do gatunku tej osoby która to redagowała - bo normalnie tabletki przyjmuje się co 24h. Prawdopodobnie autorowi chodziło o to, że ktoś zapomniał o tabletce mniej niż 24h -

Pomimo lewej ulotki - tym bardziej jeśli jak napisała kocurek - nie posiada tej ulotki - kierowanie się tym co powie siostra przez telefon jest mało rozsądne.
Proponuje zadzwonić do lekarza - ja bym zadzwoniła.
Na pewno będzie lepszym ekspertem niż ja, moon czy jakakolwiek forumowa istota pod którą nie wiadomo kto się kryje tak naprawdę...
Kazdy problem ma rozwiazanie.
A jesli nie ma rozwiazania to nie ma problemu
Awatar użytkownika
pani_minister
Administrator
Administrator
Postautor: pani_minister » 23 cze 2006, 16:02

betusia pisze:Jeżeli ta ulotka jest prawdziwa (a na taką wyglada choć myślę, że jest jednak przekształcona przez kogoś kto to przepisywał) to rzeczywiście jest belkotem

Ulotka jest dokładną kopią ulotki papierowej. Cieszę się, że przyznajesz, że to bełkot. Na przyszłość zatem radzę mniej pochopnie ferować sądy typu:
betusia pisze:Na ulotce nie ma idiotyzmów
Awatar użytkownika
betusia
Uzależniony
Uzależniony
Postautor: betusia » 23 cze 2006, 18:23

pani_minister pisze:betusia napisał/a:
Na ulotce nie ma idiotyzmów

Przeczytałam tą ulotkę z ciekawości i oprócz zacytowanego przez Ciebie zdania (które podejrzewam jest błędem w druku gdzie zamiast "od przyjęcia" powinno być "od nieprzyjęcia" - wszystko na ulotce jest napisane w języku zrozumiałym dla śmiertelnika...

Jedynie to niefortunne zdanie jest bełkotem - dodam dla uściślenia (choć niewątliwie może zamącić w głowie - bo to zdanie pozbawione jest sensu dokładnie rzecz ujmując).

Poza tym podtrzymuję swoje zdanie o ulotce którą pani_minister zapodałaś - że ogólnie nie ma na niej jakichś szczególnych idiotyzmów...
Ot zwyczajna ulotka - z jedną pomyłką..... <aniolek>
Kazdy problem ma rozwiazanie.

A jesli nie ma rozwiazania to nie ma problemu
Awatar użytkownika
runeko
Weteran
Weteran
Postautor: runeko » 25 cze 2006, 05:39

betusia pisze:powinno być moim zdaniem nie "od przyjęcia poprzedniej tabletki" a "od nieprzyjęcia poprzedniej tabletki"

Wniosek: nie powinnas sie w zyciu zajmowac pisaniem ulotek.
betusia pisze:Na pewno będzie lepszym ekspertem niż ja, moon czy jakakolwiek forumowa istota pod którą nie wiadomo kto się kryje tak naprawdę...

Zapewne UFO powodujace stygmaty...
betusia pisze:Przeczytałam tą ulotkę z ciekawości i oprócz zacytowanego przez Ciebie zdania (które podejrzewam jest błędem w druku gdzie zamiast "od przyjęcia" powinno być "od nieprzyjęcia" - wszystko na ulotce jest napisane w języku zrozumiałym dla śmiertelnika...

To jest napisane absolutnie poprawnie. Czytanie ze zrozumieniem. A jak nie to rozbijac zdanie na czesci, po slowie i pozniej skladac.
betusia pisze:Ot zwyczajna ulotka - z jedną pomyłką.....

Bez pomylki...
Ainsi sera, groigne qui groigne.
Grumble all you like, this is how it is going to be.

Wróć do „Antykoncepcja oraz ciąża”