TABLETKI- na jakiej podstawie macie dobierane?

Forum służące do wymiany opinii i doświadczeń na tematy związane z antykoncepcją i ciążą.

Moderator: modTeam

maj_ja
Zaglądający
Zaglądający
TABLETKI- na jakiej podstawie macie dobierane?

Postautor: maj_ja » 08 maja 2006, 13:52

Chyba nie bylo jeszcze takiego tematu :) Chce zaczac brac tabletki, ale mam pytanie czy kiedy Wam gin. przepsywal tabletki, to musialyscie prosic o badania takie jak morfologia, cytologia i przede wszystkim profil hormonlany? Czy lekarz sam to zaproponowal? Czy moze macie przepisane tabetki bez badan?
Awatar użytkownika
ksiezycowka
Weteran
Weteran
Postautor: ksiezycowka » 08 maja 2006, 14:07

BYl ten tema 101010101 razy!

Czesc miala badania, czesc nie. Lekarz sam to ustalil nie trzeba bylo proponowac i na tej podstawie ustalił ze kobieta moze przyjmowac doustna antykoncepcje hormonalna a nie ktore z dostepnych tabletek na rynku moze brac. Na podstawie badan nie dobiera sie tabletek.
maj_ja
Zaglądający
Zaglądający
Postautor: maj_ja » 08 maja 2006, 14:09

Na podstawie oznaczenia pforilu hormonalnego dobiera sie chyba rodaj tabletek? A pozostale badania okreslaja czy kobieta moze je stosowac - tak slyszalam...teraz to juz nei wiem...
Awatar użytkownika
ksiezycowka
Weteran
Weteran
Postautor: ksiezycowka » 08 maja 2006, 14:11

maj_ja pisze:Na podstawie oznaczenia pforilu hormonalnego dobiera sie chyba rodaj tabletek?
Dopiera sie czy jednofazowe, cze troj czy ile tam sa, ale nei to czy Harmonet, Cilest, Yasmin czy inne. Typ tak, rodzaj nie!
maj_ja
Zaglądający
Zaglądający
Postautor: maj_ja » 08 maja 2006, 14:14

typ czy rodzaj, niewazne, a jeszcze mam takie pytanie, czy jesli te badania bede miec zrobione i ten profil tez, to czy wlasciwie dobrane tabletki nie spowoduja ze np. przytyje, bede sie zle czula itd.? Bo chyba jesli sa dobrze dobrane to organizm nie powinien zle na nie reagowac?
Awatar użytkownika
ksiezycowka
Weteran
Weteran
Postautor: ksiezycowka » 08 maja 2006, 14:20

to czy wlasciwie dobrane tabletki nie spowoduja ze np. przytyje, bede sie zle czula itd.?
Wlasciwie tak. Ale w tym moimencie juz wazne czy typ czy rodzaj.
Bo lekarz po badaniach wie ze jednofazowki ale jakie beda dla CIebie dobre nikt sie nei dowie poki nie zaczniesz ich lykac.
Lekarz w tym momencie tez "strzela" z tym co Ci przepisuje. Przepisze Ci np Harmionet a Ty bedziesz sie zle czula to zmieni i tak droga prob i bledow dojdzie do tego przy czym nie bedziesz miec skutkow ubocznych.
maj_ja
Zaglądający
Zaglądający
Postautor: maj_ja » 08 maja 2006, 14:24

Myslalam ze po badaniach trafi bez pudla...a tak metoda prob i bledow ale przede wszystkim kosztem mojego zdrowia i samopoczucia <pijak> w kazdym razie slyszalam pochlebne opinie o nowych tabletkach yasmin jeanine czy novynette...ale sama nie wiem?
Awatar użytkownika
sophie
Weteran
Weteran
Postautor: sophie » 08 maja 2006, 14:29

maj_ja pisze:Myslalam ze po badaniach trafi bez pudla...
To by bylo zbyt piekne :]

maj_ja pisze:a tak metoda prob i bledow
Zawsze tak bylo i zapewne zawsze bedzie.

maj_ja pisze:slyszalam pochlebne opinie o nowych tabletkach yasmin jeanine
Jeanine nie sa nowe. Tylko u nas tak mowia, bo sa nowe w Polsce. Te tabletki juz od prawie dekady funkcjonuja na rynku niemieckim.

[ Dodano: 2006-05-08, 14:30 ]
A propos Jeanine polecam: http://www.antykoncepcja.com.pl/JEANINE.htm
Awatar użytkownika
Maverick
-#
-#
Postautor: Maverick » 08 maja 2006, 16:25

Temat byl.

Wróć do „Antykoncepcja oraz ciąża”