pewien problemik z braniem tabletek
Moderator: modTeam
pewien problemik z braniem tabletek
Otóż mam takie pytanie w sprawie zażywania. Teoretycznie... powinnam wziąść dzisiaj (sobota) pierwszą tabletke nowego opakowania a zapomnialabym wziaść przez 3 dni czyli wzięłabym ją 4 dnia czyli wtorek i pytanie konkretniejsze powinnam wziasc tabletke normalnie tę z wtorku z opakowania i tych z 3 dni 3 tabletek juz sie nie opłaca brac po prostu ich nie brac i zaczac od worku i dodatkowe zabezpieczeni do tego oczywiscieczy jak to powinno być bo sama nie wiem juz co z tymi zaległymi 3 tabletkami z opakowania.
Z góry Dziękuję za porady :-))
Z góry Dziękuję za porady :-))
- ksiezycowka
- Weteran
- Weteran
runeko ja biorę tabletki wg ulotki czyli 21 dni brania 7 dni przerwy i 8-ego dnia biore nastepną tabletkę nowego opakowania . a menstruacja mi wypada mniejwiecej 2 czy 3 dnia juz po odstawieinu czyli źle biore jak sie pytałam juz wczesniej w innym temcie apropo brania to mi laski przyznały racje ze Ok ale teraz mam juz mętlik
- ksiezycowka
- Weteran
A jak kobieta nie dostanie miesiaczki przez te 7 dni przerwy to do ginekologa - prawdopodobna ciaza ?
Moja ma juz 4 dzien przerwy a miesiaczki cos nie widac
(Diane35 - jest po pierwszym opakowaniu to jej pierwsza przygoda z tabletkami)
Po ilu dniach Wy dostajecie miesiaczki ? i czy mozliwy jest brak miesiaczki w czasie 7 dni przerwy (czy to juz anomalia) ?
Moja ma juz 4 dzien przerwy a miesiaczki cos nie widac
(Diane35 - jest po pierwszym opakowaniu to jej pierwsza przygoda z tabletkami)
Po ilu dniach Wy dostajecie miesiaczki ? i czy mozliwy jest brak miesiaczki w czasie 7 dni przerwy (czy to juz anomalia) ?
http://aneta.ulotka.biz/ Salon Fryzjerski Aneta W Olsztynie
- ksiezycowka
- Weteran
Wiem, wiem czytalem o tej diane ale lekarz powiedzial ze cykl trzeba unormowac (choc ma regularny) i musi przytyc bo "przy takiej masie ciazy nie donosisz" - jego slowa i bac tu czlowieku madry
(nad zmiana lekarza tez myslimy)
btw. jak sie sprawdza dzialanie tabletek antykoncepcyjnych
Jej ginekolog kazal jej brac 2 opakowania po sobie bez 7 dniowej przerwy, z kolei inny mowi ze 7 dniowa przerwa miedzy opakowaniami jest konieczna, inaczej moze dojsc do zatrzymania jajeczkowania (cos tam czytalem o )?
bo na chlopski rozum to mozna wywnioskowac dwie teorie;
a) bierzemy 2 opakowania po sobie jak nie ma w czasie brania miesiaczki to tabletki dzialaja
b) bierzemy 1 opakowanie po 7 dniowej przerwie jest miesiaczka - tabletki dzialaja
ulotke czytalem ale nie ma tam informacji typu "jak postepowac przy pierwszym razie"
(nad zmiana lekarza tez myslimy)
btw. jak sie sprawdza dzialanie tabletek antykoncepcyjnych
Jej ginekolog kazal jej brac 2 opakowania po sobie bez 7 dniowej przerwy, z kolei inny mowi ze 7 dniowa przerwa miedzy opakowaniami jest konieczna, inaczej moze dojsc do zatrzymania jajeczkowania (cos tam czytalem o )?
bo na chlopski rozum to mozna wywnioskowac dwie teorie;
a) bierzemy 2 opakowania po sobie jak nie ma w czasie brania miesiaczki to tabletki dzialaja
b) bierzemy 1 opakowanie po 7 dniowej przerwie jest miesiaczka - tabletki dzialaja
ulotke czytalem ale nie ma tam informacji typu "jak postepowac przy pierwszym razie"
- ksiezycowka
- Weteran
kknd, baaaaaaaaaaardzo stanowczo zmienić lekarza.
Bierze sie zawsze i to pierwsze z 7 dniow aprzerwa [wyjatek przy zmianie tabletek ale was to nie dotyczy].
Bierze sie zawsze i to pierwsze z 7 dniow aprzerwa [wyjatek przy zmianie tabletek ale was to nie dotyczy].
Sory ale to jakiś matoł a nie lekarz. A co ona chce ciązy juz?Ma zapewne czas na przytycie chociaz nie wiem po kiego. A jak ma regularny nie ma co normaowac. poz atym tabletki anty nie sluza normowaniu cyklu. Do tego sa inne leki hormonalne.kknd pisze:Wiem, wiem czytalem o tej diane ale lekarz powiedzial ze cykl trzeba unormowac (choc ma regularny) i musi przytyc bo "przy takiej masie ciazy nie donosisz" - jego slowa
- konstancja
- Entuzjasta
Do kknd ja okres dostaje 6 dnia przerwy...i nie masz co panikowac..poki cio-jestes poczatkujaca..pamietaj,ze organizm ma czas na dostosowanie sie do 3 miesiecy od poczatku brania tabletek..kazdy lekarz by sfixowal,gdyby kazda laska ktora nie dostaje okresu pierwszego dni przerwy zaraz by leciala na konsultacje...
- ksiezycowka
- Weteran
- Entuzjasta
moon pisze:Bierze sie zawsze i to pierwsze z 7 dniow aprzerwa
Niekoniecznie. Jezeli chcesz sobie przesunac okres o pare dni mozesz pobrac troche dluzej. Akurat to nie zrobi ci nic zlego (ale lepiej skonsultowac wpierw z lekarzem)
Po drugie: nie wiem jak w Polsce ale tu sa takie tabletki Seasonale, gdzie masz trzy opakowania pod rzad bez przerwy, wiec okres masz tylko 4 razy w roku.
moon pisze: poza tym tabletki anty nie sluza normowaniu cyklu.
Nieprawda absolutna. Glownie po to lekarze przepisuja Diane. Oraz na lepsza cere i mniejsze przetluszczanie wlosow. Przeciez tabletki antykoncepcyjne to tabletki hormonalne. Co prawda bralam tez zwykle hormonalne w zyciu ale nie byly one akurat na regulacje. Wlasnie antykoncepcja wyregulowala mi cykle.
Ainsi sera, groigne qui groigne.
Grumble all you like, this is how it is going to be.
runeko pisze:Jezeli chcesz sobie przesunac okres o pare dni mozesz pobrac troche dluzej
Jak to pobrac troche dluzej ? Bierzesz sobie np. 30 dni i robisz dwa dni przerwy ? Tabletki anty to nie cukierki .
runeko pisze:Wlasnie antykoncepcja wyregulowala mi cykle.
Jesli wyregulowaniem cyklu nazywasz to,ze w czasie brania tabletek dostajesz okres co 28 dni to gratuluje. Przeciez to nie okres, a zwykle krwawienie wywolane odstawieniem tabletek. Jak sie tabletki przestaje brac, to cykl musi sie z powrotem przestawiac, zeby wrocic do stanu sprzed brania tabletek.
A widzisz, u mnie sie nie przestawil nawet po zaprzestaniu brania. Hormony w tabletkach rowniez maja ta wlasciwosc. A co do przedluzania zazywania tabletek. Ludzie, czy wy k**** czasem czytacie ulotki albo lekarzy pytacie? Bo inaczej juz tego ujac nie mozna.
Ainsi sera, groigne qui groigne.
- ksiezycowka
- Weteran
Cxzyli brac 21 dni jedno opakowanie potemm bez przerwy ze 3 tabletki z drugiego odstawic. Pokrawic se znow zaczac?Toż to Runeko jest idiotyzm po prostu. Własnie działanie tabletek opiera sie na regularności ich zazywania.runeko pisze:ezeli chcesz sobie przesunac okres o pare dni mozesz pobrac troche dluzej. Akurat to nie zrobi ci nic zlego
Które wywołuja sztuczne krawienie, które najczesciej znów jest niergularne przynajmniej prze zpierwsze miesiace od odstawienia bowiem organizm sie musi ustabilizowac i znow zaczac funkcjonowac bez tabletek.runeko pisze:Przeciez tabletki antykoncepcyjne to tabletki hormonalne. Co prawda bralam tez zwykle hormonalne w zyciu ale nie byly one akurat na regulacje. Wlasnie antykoncepcja wyregulowala mi cykle.
Sa inne leki ktore m.in ja brałam z innym składem hormonalnym słuzace do regulacji cykli i juz to opisywalam. Nazwy jeszcze podac mam?Bierze sie je w odpowiednie konkretne dni cyklu a nie przez 21 dni. Tzn czesc na pewno ale nie wszystkie. I sa one duzo bezpieczniejsze niz przedpotopowe Diane 35.
[ Dodano: 2006-03-27, 23:49 ]
No to nie znaczy ze to reguła.runeko pisze:A widzisz, u mnie sie nie przestawil nawet po zaprzestaniu brania.
Wróć do „Antykoncepcja oraz ciąża”