Jaki test ciążowy jest najlepszy??

Forum służące do wymiany opinii i doświadczeń na tematy związane z antykoncepcją i ciążą.

Moderator: modTeam

kolejarz
Początkujący
Początkujący
Jaki test ciążowy jest najlepszy??

Postautor: kolejarz » 28 lut 2006, 19:02

Witam, mam pyatnko w sumie do dziewczyn, choc nie koniecznie tylko do dziewczyn - takie jak w temacie- wiec jaki test jest najlepszy i jakie w ogóle sa do wyboru, czym sie roznia itd? prosze wytlumaczcie mi troche to bo nie wiem jaki mam kupic...

≡≡≡≡≡≡≡≡≡≡≡
≡≡DZIĘKI≡≡»
≡≡≡≡≡≡≡≡≡≡≡
Nie wspominaj gdy patrzysz,
patrz gdy wspominasz...
Awatar użytkownika
ksiezycowka
Weteran
Weteran
Postautor: ksiezycowka » 28 lut 2006, 19:11

Róznia sie firma i cena. Nieraz paroma szczegolami przy uzyciu. I tyle.
Lepsze to raczej nie te za 5,99 z napisem promocja. Tylko te nieco drozsze nie najtansze.
Najlepiej sie spytac w aptece, bo watpie zeby tu ktos raz na 3 dni testy sobie robil i tak sie znal.
kolejarz
Początkujący
Początkujący
Postautor: kolejarz » 28 lut 2006, 19:17

ok tez racja, dzieki za pomoc: mozna sie spytac w aptece ktory jest dobry ale i tak czekam na wiecej postow... Ω
Nie wspominaj gdy patrzysz,

patrz gdy wspominasz...
agata
Weteran
Weteran
Postautor: agata » 02 mar 2006, 21:52

jako ciekawostka....ostatnio w aptecie widziałam test ciazowy który reklamuje ta aktorka co grała Majke w w tym serialu :rodzina zastepczy" czy jakos tak
Awatar użytkownika
Wstreciucha
Weteran
Weteran
Postautor: Wstreciucha » 02 mar 2006, 22:07

kolejarz pisze:Witam, mam pyatnko w sumie do dziewczyn, choc nie koniecznie tylko do dziewczyn - takie jak w temacie- wiec jaki test jest najlepszy i jakie w ogóle sa do wyboru, czym sie roznia itd? prosze wytlumaczcie mi troche to bo nie wiem jaki mam kupic...

zastanawiasz sie nad wyborem jakbys mial sobie to na polce postawic i ogladac . Wg mnie to bez znaczenia - w aptece raczej znajduja sie specyfiki ktore maja leczyc i pomagac, a nie szkodzic. Fakt konkurencji i marketingu wg mnie nie ma wplywu na ich skutecznosc, cena jest warunkowana wieloma czynnikami - nie uwazam by test za 10 zl roznil sie jakos skutecznoscia od tego za 30 zl .
Te same fakty dają jednym wiele do myślenia, innym tylko do gadania.
BabaJaga
Zaglądający
Zaglądający
Postautor: BabaJaga » 02 mar 2006, 22:25

Testy mozna dostać w aptekach, a także w niektórych hipermarketach, ich koszt wynosi zazwyczaj w granicach od 10 do 20 zł. Test ciążowy wykrywa obecność hormonu HGC w moczu. Większość z nich wykazuje obecność ciąży już po 14 dniach od zapłodnienia, jednak najbezpieczniej jest robić test po 3 tygodniach od stosunku, w czasie którego mogło dojść do zapłodnienia.
Wszystkie dzialaja tak samo. Roznia sie jedynie cena i nazwa. Jedyne kryterium to mozliwosc wykrywalnosci hormonu hCg (ludzka gonatropina kosmówkowa). Niektore juz ja wykrywaja gdy stezenie wynosi 25 mlU/ml ale wg mnie to marny chwyt reklamowy producenta. Tak czy siak test nalezy powtorzyc i robic po 3 tygodniach od stosunku.
Zdarza się także iż test wykazuje wynik pozytywny przy braku ciąży. Istnieje taka możliwość gdy:
- jest się w trakcie przyjmowania leków przeciwdepresyjnych
- przechodzi się okres około menopauzalny
- w przypadku chorób nerek lub nadczynności tarczycy
- jest się po usunięciu jajnika
Natomiast przyjmowanie pigułek antykoncepcyjnych nie powinno zmieniać wyniku testu.

To tyle jesli chodzi o testy. :)
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
ksiezycowka
Weteran
Weteran
Postautor: ksiezycowka » 03 mar 2006, 10:40

BabaJaga pisze:ykazuje obecność ciąży już po 14 dniach

Teraz to juz po 6 ;P
BabaJaga
Zaglądający
Zaglądający
Postautor: BabaJaga » 03 mar 2006, 13:34

moon pisze:
BabaJaga pisze:ykazuje obecność ciąży już po 14 dniach

Teraz to juz po 6 ;P

powaznie? to calkiem niezle. ;)
Awatar użytkownika
ksiezycowka
Weteran
Weteran
Postautor: ksiezycowka » 04 mar 2006, 21:23

Wisz ja tam jeden miałam po 3 ale i tak zrobilam po 6 co teraz standard bo mi sie wierzyc nie chcialo ;)

Wróć do „Antykoncepcja oraz ciąża”