chcę być mama
Moderator: modTeam
-
- Weteran
ostatnio coraz mocniej czuje, że chce być już mama.... zaczęlo sie to nasilac jakis miesiac temu. czuje, ze juz jestem gotowa fizycznie i psychicznie. ale z podjeciem decyzji bede musiala pczekac jescze przynajmniej z roczek..... zaczelam juz uswiadamiac mojemu miskowi moje pragnienia, on tez chcialby zostac tata jescze przed 30....
Z pewnoscia sa na tym forum mamy, wiec zwracam sie do nich z pytaniem. Jak zaplanowac ciaze? Co zrobic, zeby przygotowac organizm na nowego goscia? Jak dlugo po odstawieniu pigolek anty mozna myslec o ciazy?
Z pewnoscia sa na tym forum mamy, wiec zwracam sie do nich z pytaniem. Jak zaplanowac ciaze? Co zrobic, zeby przygotowac organizm na nowego goscia? Jak dlugo po odstawieniu pigolek anty mozna myslec o ciazy?
-
- Weteran
- zrob standardowe badania. Po prostu idz do lekarza pierwszego kontaktu i powiedz, ze zamierzasz zajsc w ciaze, a on powinien dac ci skierowanie na wszystko co potrzeba.
- razem ze swoim facetem skontroluj stan zebow. I wylecz jesli trzeba.
- zacznij lykac kwas foliowy.
Najlepiej naprawde skonsultowac to z lekarzem. Ginkiem, albo chociaz zwyklym.
- zrob standardowe badania. Po prostu idz do lekarza pierwszego kontaktu i powiedz, ze zamierzasz zajsc w ciaze, a on powinien dac ci skierowanie na wszystko co potrzeba.
off// w razie potrzeby kontaktu pisac na zlotooka_kotka@o2.pl
-
- Weteran
złotooka kotka pisze:Mama nie jestem, ale:
generalnie badania okresowe robilam niedawno (wszystkie)
a co do detysty, co maja do ciazy jego zeby?
aha, no i wypadaloby schudnac, bo pozniej, jak przy ciazy przytyje, bo bede wygladac jak potwor....
-
- Weteran
agna 24 pisze:a co do detysty, co maja do ciazy jego zeby?
Duzo. Stan uzebienia wplywa na:
a) plodnosc. mozna miec problemy np. z odpowiednim nasieniem, albo donoszeniem ciazy. Pruchnica oznacza stan zapalny w ogranizmie, bakterie przenosza sie na caly ogganizm.
b) w ciazy czasto szybko pogarsza sie stan zebow. Ciaza to duzy wysilek dla organizmu, wiec jak juz jest cos nie tak to wszystko leci w dol dwa razy szybciej
A i w czasie ciazy nie mozna robic wszystkich zabiegow u dentysty, nie dostanie sie znieczulenia, proszkow przeciwbolowych w razie bolu zeba wziac nie mozna.
Serio, zeby trzeba wyleczy jak sie ciaze planuje.
-
- Weteran
Przy powaznej wadzie wzroku robi sie cesarke.
Ale z tego co znalazlam, wynika, ze jak sie ma duza krotkowzrocznosc (minusy)
Zaczęrpnięte z http://www.narodziny.spsk1.pl/cesar.php
Ale z tego co znalazlam, wynika, ze jak sie ma duza krotkowzrocznosc (minusy)
Dotyczy to najczęściej niektórych schorzeń matki, np:
- dużego stopnia krótkowzroczności (wymagana jest wtedy konsultacja okulistyczna i dokładna ocena dna oka);
-
- Weteran
Mojej siostrze nic sie ze wzrokiem nie stalo.
Ja radze zrob sobie rundke po roznych lekarzach informujac wszystkich o swoim zamiarze zostania mama. Na pewno wyjasnia wszystkie twoje watpliwosci.
Ja radze zrob sobie rundke po roznych lekarzach informujac wszystkich o swoim zamiarze zostania mama. Na pewno wyjasnia wszystkie twoje watpliwosci.
-
- Weteran
sophie pisze:Przy powaznej wadzie wzroku robi sie cesarke.
Ale z tego co znalazlam, wynika, ze jak sie ma duza krotkowzrocznosc (minusy)Dotyczy to najczęściej niektórych schorzeń matki, np:
- dużego stopnia krótkowzroczności (wymagana jest wtedy konsultacja okulistyczna i dokładna ocena dna oka);
no i faktycznie... chyba bedzie czekac mnie cesarka..... mam astygmatyzm
jakby co wiecej informacji mozna znalesc na temat wad wzroku w cesarki na : http://www.ginekologia.med.pl/forum/vie ... php?t=4688
-
- Weteran
Co do oczu, to wiem tylko tyle, ze moja kolezanka po porodzie miala cale zakrwawione oczy. Czerwone plamy na 3/4 oka. Popekaly jej zylki z tego parcia i cisnienia.
Slyszalam, ze nalezy miec zamkniete oczy w czasie parcia, wtedy mniejsze jest pradopodobienstwo, ze sie takie cos stanie.
Jesli sie myle, to niech mnie ktos poprawi
.
Slyszalam, ze nalezy miec zamkniete oczy w czasie parcia, wtedy mniejsze jest pradopodobienstwo, ze sie takie cos stanie.
Jesli sie myle, to niech mnie ktos poprawi
-
- Weteran
- Weteran
Yasmine pisze:Co do oczu, to wiem tylko tyle, ze moja kolezanka po porodzie miala cale zakrwawione oczy. Czerwone plamy na 3/4 oka. Popekaly jej zylki z tego parcia i cisnienia.
Mi ostatnio popekaly bez porodu. Cale oko mialam czerwone
-
- Weteran
Mi ostatnio popekaly bez porodu. Cale oko mialam czerwone
ale Ty mialas takie rozowawe oko. A ona normalnie ciemnoczerwone. Wylana krew na bialku. Ale jakos po kilku tygodniach zeszlo.
Ale niestety oznacza to, ze mam sklonnosci do pekajacych naczynek. Oj bedzie kiepsko

Stawia się mama świętej Trójcy
Skontrolować stan zębów trzeba koniecznie, ale to nieprawda, że nie można ich leczyć w miejscowym znieczuleniu w czasie ciąży - można, a nawet trzeba
Jeśli chodzi o pigułki anty, to nie jestem pewna (nie łykałam), ale z tego, co mi wiadomo, to trzeba odczekać około 1go roku.
Kwas foliowy można zacząć przyjmować na około 3 m-ce przed planowanym zajściem w ciążę.
Z oczkami faktycznie może być problem i teraz już z reguły, gdy wada jest poważna, odrazu wykonuje się cesarskie cięcie
Nie będziesz potworem, ale ciężarną Kobietą
Uwierz, że po porodzie szybciutko zrzucisz zbędne kilogramy, a nawet więcej...
Powodzenia i pozdrówka dla przyszłych, forumowych, Mam <browar>

Skontrolować stan zębów trzeba koniecznie, ale to nieprawda, że nie można ich leczyć w miejscowym znieczuleniu w czasie ciąży - można, a nawet trzeba
Jeśli chodzi o pigułki anty, to nie jestem pewna (nie łykałam), ale z tego, co mi wiadomo, to trzeba odczekać około 1go roku.
Kwas foliowy można zacząć przyjmować na około 3 m-ce przed planowanym zajściem w ciążę.
Z oczkami faktycznie może być problem i teraz już z reguły, gdy wada jest poważna, odrazu wykonuje się cesarskie cięcie

aha, no i wypadaloby schudnac, bo pozniej, jak przy ciazy przytyje, bo bede wygladac jak potwor....
Nie będziesz potworem, ale ciężarną Kobietą

Powodzenia i pozdrówka dla przyszłych, forumowych, Mam <browar>
"Cause we all have wings, but some of us don’t know why"
Joe Cocker
Joe Cocker
-
- Weteran
Mona pisze:ale to nieprawda, że nie można ich leczyć w miejscowym znieczuleniu w czasie ciąży - można, a nawet trzeba
Mojej siostrze nie chciali dac. Robili na zywca. Chyba od dentysty zalezy.
Mona pisze:Jeśli chodzi o pigułki anty, to nie jestem pewna (nie łykałam), ale z tego, co mi wiadomo, to trzeba odczekać około 1go roku.
Zdarza sie tez tak, ze ciaza sie pojawia nawet cykl po odstawieniu albo 3 cykle po. I nie ma obaw. Jajniki zaczynaja pracowac intensywniej i jest "fasolka"
![:] :]](./images/smilies/krzywy.gif)
Swoja droga, dobre to forum, co podalas agna. Poczytaj je dokladniej, a na pewno sie doksztalcisz...
A da ktoś rady tym, ktorzy chcieliby zostać ojcami
Wbrew pozorom pytam serio

Wbrew pozorom pytam serio

Polecam serwis dla zaginionych i znalezionych zwierzaków http://zaginiony-znaleziony.pl/
-
- Weteran
Mona pisze:Widocznie zależy to od dentysty, ale jak żyć przez całą ciąże z nadpsutym zębem...
Oni jej wyleczyli tego zeba. Tylko bez znieczulenia. <boje_sie>
Na szczescie nie miala kanalowki.
Taki maleńki offf, ale w temacie
Niedawno widziałam zdjęcia USG zrobione najnowocześniejszym sprzętem i płód, który jeszcze parę lat temu byłby właśnie Fasolką w badaniu USG (4ty m-c), teraz ma już widoczny profil z wyraźnie zaznaczonym kształtem nosa.
Moje najmłodsze Dziecko skończy niebawem 4 latka, a jak w tym czasie posunęła się naprzód technika - niebywałe!
Edit: Cubasa, konkrety proszę...
sophie pisze:"fasolka"
Niedawno widziałam zdjęcia USG zrobione najnowocześniejszym sprzętem i płód, który jeszcze parę lat temu byłby właśnie Fasolką w badaniu USG (4ty m-c), teraz ma już widoczny profil z wyraźnie zaznaczonym kształtem nosa.
Moje najmłodsze Dziecko skończy niebawem 4 latka, a jak w tym czasie posunęła się naprzód technika - niebywałe!
Edit: Cubasa, konkrety proszę...

Joe Cocker
Joe Cocker
Mona pisze:Edit: Cubasa, konkrety proszę...
Co jesc, czego unikać, moze jakies cwiczenia? Słowem co zrobić, aby było udane?
![:] :]](./images/smilies/krzywy.gif)
Tylko nie pisać, ze nic sie nie da zrobić
Polecam serwis dla zaginionych i znalezionych zwierzaków http://zaginiony-znaleziony.pl/
Szczerze, to Twoje pytanie, Cubasa, zatkało mnie troszkę ;P
Myślę, że na pewno trzeba unikać dużych ilości alkoholu i nie palić faj.
Odżywianie przyszłych tatusiów... Faktycznie nikt o tym nie myśli, ale sądzę, że jeśli będziesz się po prostu zdrowo (w pełnym tego słowa znaczeniu) odżywiał, czyli dużo owoców i warzyw + nabiał (nie mleko) i czasami mięsko, to będzie ok.
Ćwiczyć możesz - będziesz miał więcej siły, aby kiedyś bawić się dziko z dzieckiem
Myślę, że na pewno trzeba unikać dużych ilości alkoholu i nie palić faj.
Odżywianie przyszłych tatusiów... Faktycznie nikt o tym nie myśli, ale sądzę, że jeśli będziesz się po prostu zdrowo (w pełnym tego słowa znaczeniu) odżywiał, czyli dużo owoców i warzyw + nabiał (nie mleko) i czasami mięsko, to będzie ok.
Ćwiczyć możesz - będziesz miał więcej siły, aby kiedyś bawić się dziko z dzieckiem

Joe Cocker
Joe Cocker
-
- Weteran
a tak przy okazji, to pracuje w instytucji, ktora przyznaje min. zasilki rehabilitacyjne (pewnie kazdy juz sie domysla w jakiej) i bardzo duzo takich zasilkow rzyznawanych jest wlasnie kobieta ciezarnym, ktore maja jakies powazniejsze problemy zdrowotne w ciazy....i to czasem mnie strasznie doluje, ze mozna miec az tyle problemow z "fasolka".... smutne
cubasa pisze:Mona pisze:Edit: Cubasa, konkrety proszę...
Co jesc, czego unikać, moze jakies cwiczenia? Słowem co zrobić, aby było udane?![]()
Tylko nie pisać, ze nic sie nie da zrobić
da sie da , ja dziennie poprawiałem tro co zrobiłem , no i udało sie , dzieci mam wspaniale i zdolne !

poszukuje radia CEZAR - QUADRO unitry diora
-
- Weteran
kurcze, zmartwilyscie mnie tymi zebami...ja mam staraszne klopoty z uzebienienm...praktycznie wszystkie zabki robie w narkozie bo mam fobie, ze mimo znieczulenia mnie boli
wrrr
jak kiedys bylam u ginekologa to powiedzial, ze bede miala na pewno ciezki porod i ze zalecalby cesarke ze wzgledu na ulozenie macicy... to jest mniej bolesna metoda tak? ale blizny zostaja?
wlasnie co mnie najbardziej martwi to brzuch! moja kolezanka ma okropne faldy na brzuchu po ciazy i podobno z tym sie nie da nic zrobic (tzn tylko operacyjnie ale poodbno bardzo bolesna sprawa), jak to jest?

jak kiedys bylam u ginekologa to powiedzial, ze bede miala na pewno ciezki porod i ze zalecalby cesarke ze wzgledu na ulozenie macicy... to jest mniej bolesna metoda tak? ale blizny zostaja?
wlasnie co mnie najbardziej martwi to brzuch! moja kolezanka ma okropne faldy na brzuchu po ciazy i podobno z tym sie nie da nic zrobic (tzn tylko operacyjnie ale poodbno bardzo bolesna sprawa), jak to jest?
kokieteria to zachowanie, które ma dać drugiej osobie do zrozumienia, że spółkowanie jest możliwe, ale ta możliwość nie może być pewnością.
Wróć do „Antykoncepcja oraz ciąża”