Mam pytanko, czy któraś z forumowiczek bierze tebletki Yeanine
Yeanine
Moderator: modTeam
- gogusinski
- Entuzjasta
Witam
Jesli tak to co moze o nich powiedziec
Z gory dzieki
- gogusinski
- Entuzjasta
- Entuzjasta
Po wpisaniu w googlach nazwy tego leku i wybraniu pierwszej z brzegu stronki znalazlem cos takiego
To jak z tą antykoncepcja w koncu jest bo mozna sie pogubic
Okres półtrwania dienogestu wynosi 9 godzin. Dla porównania wskaźnik ten dla norgestimatu (składnika innej dostępnej w Polsce pigułki) wynosi 58 godzin.
AAALEEE ŚCIEEEMA. Norgestimat to tzw. pro-lek, który po zażyciu jest w wątrobie szybko metabolizowany do 7-octanu lewonorgestrelu, następnie do 3-oksymu lewonorgestrelu i ostatecznie do lewonorgestrelu. Dla lewonorgestrelu podany w naukowej literaturze (choćby tu, na stronie 12) czas połowicznego trwania wynosi 15 godzin, a nie 52!!! Ładnie tak wprowadzać klientów w błąd? Poza tym, krótki okres półtrwania jest zaletą wątpliwą, gdyż naukowcy są zgodni: im dłuższy okres półtrwania, tym lepsza kontrola cyklu -- mniej plamień. Na dodatek -- im dłuższy okres półtrwania, tym skuteczniejsze zabezpieczenie antykoncepcyjne, gdy kobieta zapomni zażyć pigułkę. Te "ciemne strony" krótkiego okresu półtrwania producent skompensował dawką: jest ona 2 razy wyższa od dawki hamującej owulację dla tego progestagenu. Mimo tego, wiele kobiet na wortalach tematycznych skarży się na plamienia, co potwierdza słuszność naszego przydługiego wywodu.
To jak z tą antykoncepcja w koncu jest bo mozna sie pogubic
broken18 pisze:Czy po takim czasie może pojawić się depresja spowodowana nimi?
Zalezy od czlowieka. W kazdym razie musisz robic badania hormonalne mniej wiecej co pol roku. Bo jak Ci pochrzani hormony to jak najbardziej, mozesz liczyc na depresje. Ja tak mialam po Logescie.
Ainsi sera, groigne qui groigne.
Grumble all you like, this is how it is going to be.
Grumble all you like, this is how it is going to be.
Wróć do „Antykoncepcja oraz ciąża”