Tabletki [P]

Forum służące do wymiany opinii i doświadczeń na tematy związane z antykoncepcją i ciążą.

Moderator: modTeam

Awatar użytkownika
casaa
Pasjonat
Pasjonat
Tabletki [P]

Postautor: casaa » 12 gru 2005, 23:33

mam maly problemik :) biore cilest, skonczylam 4 opakowanie i mam watpliwosci co do dzialania tych tabletek :/ problem wyglada nastepujaco: podczas zazywania pierwszego opakowania poszlam do lekarza zapytac sie czy moge przesunac okres, poniewaz dobrze sie czulam lekarz powiedzial ze zaryzykowac mozna, najwyzej sie nie uda :) no i tak tez sie stalo :) teraz rowniez chcialam tak zrobic no i kolejna proba sie nie powiodla :/ okresy byly w terminie. mozecie cos na ten temat powiedziec <mysli> . za odp z gory dzieki :)
Till the end of world my Sweetheart. Kocham Cię :*
Awatar użytkownika
ksiezycowka
Weteran
Weteran
Postautor: ksiezycowka » 12 gru 2005, 23:36

casaa pisze:zapytac sie czy moge przesunac okres

Czyli jak?nie robiąc przerwy w ogóle?
casaa_man
Początkujący
Początkujący
Postautor: casaa_man » 12 gru 2005, 23:37

Dokladnie Moon.
Awatar użytkownika
casaa
Pasjonat
Pasjonat
Postautor: casaa » 12 gru 2005, 23:39

przesunac poniewaz byl wyjazd w czasie ktorego wypadalaby mi miesiaczka a nie chcialam miec :) wiec o kilka dni pozniej :)
Awatar użytkownika
ksiezycowka
Weteran
Weteran
Postautor: ksiezycowka » 13 gru 2005, 00:08

Ale takie coś jest szkodliwe. Nie można chyba częściej niż raz na pół roku nie robić przerwy.
Awatar użytkownika
casaa
Pasjonat
Pasjonat
Postautor: casaa » 13 gru 2005, 00:15

przerwa miala byc zrobiona ale max 5 dni pozniej :/ a tu dostalam okres po wzieciu 3 tabletek z nowego opakowania :/
Awatar użytkownika
Yasmine
Weteran
Weteran
Postautor: Yasmine » 13 gru 2005, 08:15

moon pisze:Ale takie coś jest szkodliwe. Nie można chyba częściej niż raz na pół roku nie robić przerwy.

ja tez tak mysle.
casaa_man
Początkujący
Początkujący
Postautor: casaa_man » 13 gru 2005, 09:58

Ehhh, a moze odpowiecie na pytanie zamiast krytykowac? Nie chodzilo nam o zdanie, czy jest to szkodliwe, czy nie, ale o to dlaczego tak sie dzieje.
Awatar użytkownika
Pegaz
Weteran
Weteran
Postautor: Pegaz » 13 gru 2005, 10:09

Nikt cie nie krytykuje po prostu wskazują ci dziewczyny to co jest ważniejsze.Chyba nie warto szkodzić zdrowiu dla przesunięcia okresu?A nie udało ci się bo jak napisała moon takie coś można zrobić raz na pół roku,a dwa razy organizm w tak krotkim czasie sięnie dał oszukać.
Ile jest wart świat pełen grubych krat?
Awatar użytkownika
sophie
Weteran
Weteran
Postautor: sophie » 13 gru 2005, 10:12

Ja w zeszłym roku ze 3 razy (chyba nawet w ciagu 6-7 miesiecy) nie robiłam przerw między kolejnymi opakowaniami i wszystko bylo ok. Co prawda nie bralam Cilestu, ale moje kolezanki biorace je, tez nie mialy takich problemow. To juz raczej wynika z indywidualnych cech organizmu. Choc swoja droga, pierwszy raz slysze, zeby nie zrobic przerwy i byl okres :/
Awatar użytkownika
Pegaz
Weteran
Weteran
Postautor: Pegaz » 13 gru 2005, 10:18

O cilescie był już nawet temat i te tabletki chyba nie są szczytem myli technicznej chyba że to myśl radziecka :D
Awatar użytkownika
Mijka
Weteran
Weteran
Postautor: Mijka » 13 gru 2005, 11:59

sophie pisze:Choc swoja droga, pierwszy raz slysze, zeby nie zrobic przerwy i byl okres Eeee.. no ten tego...

ja tez szczerze mowiac

a co do Cilestu to racja, ktos te tabletki w ogole jeszcze przepisuje? :P
kokieteria to zachowanie, które ma dać drugiej osobie do zrozumienia, że spółkowanie jest możliwe, ale ta możliwość nie może być pewnością.
Awatar użytkownika
casaa
Pasjonat
Pasjonat
Postautor: casaa » 13 gru 2005, 14:18

Pegaz pisze:A nie udało ci się bo jak napisała moon takie coś można zrobić raz na pół roku,a dwa razy organizm w tak krotkim czasie sięnie dał oszukać.

i wlasnie chodzi o to ze organizm w ogole sie nie dal oszukac :]

sophie pisze:To juz raczej wynika z indywidualnych cech organizmu. Choc swoja droga, pierwszy raz slysze, zeby nie zrobic przerwy i byl okres

moze ja w ogole nie reaguje na tabletki <pijak>
Awatar użytkownika
Maverick
-#
-#
Postautor: Maverick » 13 gru 2005, 14:44

A moze... jestes w ciazy? Zrob lepiej test.

Poza tym czy przesowanie okresu nie polega na tym ze bierze sie bez 7 dniowej przerwy kolejne cale opakowanie, a nie kilka tabletek?
Awatar użytkownika
casaa
Pasjonat
Pasjonat
Postautor: casaa » 13 gru 2005, 15:04

Maverick pisze:A moze... jestes w ciazy? Zrob lepiej test.

Poza tym czy przesowanie okresu nie polega na tym ze bierze sie bez 7 dniowej przerwy kolejne cale opakowanie, a nie kilka tabletek?

Ty mnie nie strasz <boje_sie>
czytalam ulotke no i lekarz mi mowil ze moge wziac tyle tabletek ile chce przesunac okres :) wiem ze sie teraz pojawiaj komentarze ale zawsze bylo jeszcze jedno zabezpieczenie, wiec ciaza odpada no i lekarz tez nie stwierdzil zadnych nieprawidlowosci :)

qrde :/ co jest?? <chory>
Awatar użytkownika
sophie
Weteran
Weteran
Postautor: sophie » 13 gru 2005, 15:10

Jak ty dokladnie to robilas?
Bralas po zakonczeniu kilka tabletek z nowej paczki, potem przerwa i nowa paczka (od poczatku czyli 1. tabletki)? Czy jak? Bo nie rozumiem :]
Ja jak nie chcialam okresu, to po prostu nie robilam przerwy, nic nie przesuwalam.
Awatar użytkownika
casaa
Pasjonat
Pasjonat
Postautor: casaa » 13 gru 2005, 15:14

wiec tak: konczylam opakowanie, nie robilam przerwy bo zaczelam nastepne chcialam przesunac o 5 dni a 4 dostalam okres <mysli> czyli z nowego opakowania wzeilam 4 tabletki bo skoro juz dostalam no to chyba trzeba bylo przerwac <mysli> jeszcze to rozwinac??
Awatar użytkownika
sophie
Weteran
Weteran
Postautor: sophie » 13 gru 2005, 15:19

Dla mnie jednak takie przesuwanie to magia :]
Jak juz mowilam, ja bralam od razu kolejne opakowanie, cale. I dopiero po nim mialam okres.
Dlatego nie jestem w stanie pomoc...
casaa_man
Początkujący
Początkujący
Postautor: casaa_man » 13 gru 2005, 15:23

Jaka magia Kobieto, zaczynasz brac nowe opakowanie i dostajesz podczas jego brania okres. To co, nadal bedziesz brala tabletki mimo ze ten sie pojawil, a nie powinien?
Awatar użytkownika
casaa
Pasjonat
Pasjonat
Postautor: casaa » 13 gru 2005, 15:24

sophie, ale w tym jest problem ze nawet gdybym brala cale opakowanie to w 4 dniu dostalam okres!! wiec o co chodzi?? dlaczego dostalam mimo nie robienia przerwy?? :/
Awatar użytkownika
sophie
Weteran
Weteran
Postautor: sophie » 13 gru 2005, 15:26

Hmm, no fakt :] Jestem dzis nieco nieprzytomna, sorry, troche inaczej zrozumialam tamta wypowiedz...
Nie wiem czy bym brala, bo na jakies 5 czy 6 razy, jak nie robilam przerwy w zyciu, ani razu mi sie nie pojawil przed zakonczeniem opakowania. I jak wczesniej pisalam, nie znam nikogo, komu by sie pojawil. wiec tak na moje oko cos nie gra - co zreszta jest dosyc oczywiste, bo tak nie powinno byc. Ale czemu, to juz chyba tylko lekarz moze stwierdzic...
Awatar użytkownika
casaa
Pasjonat
Pasjonat
Postautor: casaa » 13 gru 2005, 15:31

qrcze :/ zapomnialam dodac ze mniej wiecej na 10 dni przed zakonczeniem opakowania (kazdego) pojawiala sie plamka krwi :/ no i w dniu kiedy dostawalam okres zawsze leciala mi krew z nosa :/
Awatar użytkownika
sophie
Weteran
Weteran
Postautor: sophie » 13 gru 2005, 15:35

casaa pisze:na 10 dni przed zakonczeniem opakowania (kazdego) pojawiala sie plamka krwi

casaa pisze:w dniu kiedy dostawalam okres zawsze leciala mi krew z nosa

Ja bym w takiej sytuacji poszla do lekarza :>
Awatar użytkownika
casaa
Pasjonat
Pasjonat
Postautor: casaa » 13 gru 2005, 15:38

pojde <mysli> ale myslalam ze moze ktos sie z czyms takim juz spotkal :(
Awatar użytkownika
Candy Killer
Uzależniony
Uzależniony
Postautor: Candy Killer » 13 gru 2005, 17:45

kuurcze dziwna sprawa na moje oko to na pewno cos tu nie gra bo ja tez nie robilam przerw pare razy i jakos nigdy nie krwawilam w trakcie tylko po skonczeniu 2 opakowania! idz do lekarza a moze zmien tabletki po prostu na jakies inne...bo takie objawy nie sa chyba normalne!
Awatar użytkownika
Pegaz
Weteran
Weteran
Postautor: Pegaz » 13 gru 2005, 18:07

casaa pisze:zawsze bylo jeszcze jedno zabezpieczenie

Bardzo rozsądnie..ot i cały komentarz a jesli ktoś mówi coś innego..to jest problemem tej osoby.. <aniolek2>
Awatar użytkownika
Yasmine
Weteran
Weteran
Postautor: Yasmine » 13 gru 2005, 22:45

Mia pisze:a co do Cilestu to racja, ktos te tabletki w ogole jeszcze przepisuje?

tak :|

ja biore, i kilka moich kolezanek. Nie mam problemu, ani ze skutkami ubocznymi ani z jakimis krwawieniami.
Awatar użytkownika
casaa
Pasjonat
Pasjonat
Postautor: casaa » 13 gru 2005, 22:47

dowiedzialam sie ze ginekolog bedzie dopiero po 1 stycznia :/ bo ma urlop :/ Fuc* <zly1>
Awatar użytkownika
ksiezycowka
Weteran
Weteran
Postautor: ksiezycowka » 14 gru 2005, 00:36

casaa_man pisze:To co, nadal bedziesz brala tabletki mimo ze ten sie pojawil, a nie powinien?

No ja bym tak zrobiła. Bo to okres ma sie do tabletek dostwosować a nie branie ich do okresu :]
casaa pisze:ginekolog bedzie dopiero po 1 stycznia Eeee.. no ten tego... bo ma urlop

Ado innego isc nei mozesz?
Awatar użytkownika
guli
Maniak
Maniak
Postautor: guli » 14 gru 2005, 14:05

casaa pisze:podczas zazywania pierwszego opakowania poszlam do lekarza zapytac sie czy moge przesunac okres, poniewaz dobrze sie czulam lekarz powiedzial ze zaryzykowac mozna, najwyzej sie nie uda no i tak tez sie stalo
Wydaje mi się, ze za wcześnie zaczęłaś te przesunięcia. Organizm nie zdążył się wyregulować a Ty od razu przy pierwszym opalowaniu zafundowałaś mu zwiększoną dawkę. Lekarz chyba to przewidział skoro powiedział Ci, że może się nie udać. Spróbuj przez 4 miesiące brać zgodnie z instrukcją a potem powinno być OK.
Grzeczne dziewczynki idą do nieba

Niegrzeczne na ziemi mają swój raj

Wróć do „Antykoncepcja oraz ciąża”