Tabletki - antybiotyki - miesiączka - bezpieczeństwo

Forum służące do wymiany opinii i doświadczeń na tematy związane z antykoncepcją i ciążą.

Moderator: modTeam

Awatar użytkownika
blacknessie
Pasjonat
Pasjonat
Tabletki - antybiotyki - miesiączka - bezpieczeństwo

Postautor: blacknessie » 28 lis 2005, 22:46

Mam kilka pytań do bardziej doświadczonych Forumowiczów :)

Niedawno wybrałam się do ginekologa po tabletki anty - przepisał mi Yasmin. Oczywiście czekałam do pierwszego dnia miesiączki żeby zacząć je łykać. Okres dostałam dziś, więc niedawno wzięłam tabletkę.
Tylko, że akurat jestem w trakcie kuracji antybiotykowej, która potrwa do jutra. I teraz te pytania :)

1. Czy po skończeniu leczenia antybiotykiem będę zabezpieczona w 100% tabletką? Na ulotce antybiotyku jest napisane, że może osłabiać działanie tabletek anty. Jeżeli nie, to ile odczekać, żeby być pewnym zabezpieczenia?

2. Z rozpędu i roztargnienia wzięłam wtorkową tabletkę, czy mogę cofnąć się i jutro wziąć poniedziałkową, a w środę już normalnie zgodnie z kierunkiem strzałek? Czy trzeba koniecznie brać po kolei?

3. Jeśli któraś z Was miała kłopoty z cerą, to czy poprawiły się one po rozpoczęciu brania tabletek i mniej więcej po jakim czasie?

Dziękuję <aniolek2>
"Człowiek jest odpowiedzialny nie tylko za uczucia, które ma dla innych, ale i za te, które w innych budzi."
Awatar użytkownika
Yasmine
Weteran
Weteran
Postautor: Yasmine » 28 lis 2005, 22:52

blacknessie pisze: Jeżeli nie, to ile odczekać, żeby być pewnym zabezpieczenia?

tydzien.

blacknessie pisze:Z rozpędu i roztargnienia wzięłam wtorkową tabletkę, czy mogę cofnąć się i jutro wziąć poniedziałkową, a w środę już normalnie zgodnie z kierunkiem strzałek?

mozesz brac jak chcesz. Wszystkie tabletki w opakowaniu maja ten sam sklad i nie wazne, jakim dniem oznaczona bierzesz (te dni sa tylko dla Twojej informacji,aby bylo Ci latwiej brac :) )

blacknessie pisze: Jeśli któraś z Was miała kłopoty z cerą, to czy poprawiły się one po rozpoczęciu brania tabletek i mniej więcej po jakim czasie?

od czasu do czasu wysoczyl jakis pryszcz ;). Teraz praktycznie w ogole nie mam nic(tabletki biore jakies 8 miesiecy)
Awatar użytkownika
blacknessie
Pasjonat
Pasjonat
Postautor: blacknessie » 28 lis 2005, 22:54

Yasmine, dzięki <browar> <aniolek2>
"Człowiek jest odpowiedzialny nie tylko za uczucia, które ma dla innych, ale i za te, które w innych budzi."
Awatar użytkownika
ksiezycowka
Weteran
Weteran
Postautor: ksiezycowka » 28 lis 2005, 23:49

Ad. 1.
Zawsze 7 dni po skończeniu antybiotyku trzeba sie dodatkowo zabezpieczać.
Ad. 2. To są tabletki jednofazowe. W nich kolejności jest nieważna. Problem mógłby być gdybyś brała dwufazowe i byś sie rypnęła i wzięła nie ta co potrzeba :/
Ad. 3. Kłopoty takie większe z cera skończyły mi sie na poczatku LO. Nie widze różnicy odkąd biorę tabletki.

Wróć do „Antykoncepcja oraz ciąża”