Zmiana tabletek, spozniony okres etc. ... PILNE!!!

Forum służące do wymiany opinii i doświadczeń na tematy związane z antykoncepcją i ciążą.

Moderator: modTeam

Ytre
Początkujący
Początkujący
Zmiana tabletek, spozniony okres etc. ... PILNE!!!

Postautor: Ytre » 22 wrz 2005, 12:24

witam, straszne stresy przezywa moje kochanie ostatnio wiec postanowilem zasiegnac opini u innych do jej powrotu kiedy to bede ja mogl spokojnie zacianac do lekarza na rozmowe ewentualnie zrobic test ...

problem jest tego typu ze od miesiaca zaczela brac tabletki Yasmin i to jest pierwsze opakowanie ... wczesniej przez 4 miesiace brala tabletki Celist chociaz na 100% nie jestem pewien nazyw, no moze pisowni raczej ;) ... Yasmin zaczela brac po normalne 7 dniowej przerwie po skonczeniu poprzednich ...

we wtorek [w drugimim dniu] zapomniala wziasc tabletki [w poniedizalek sie kochalismy]wiec jak tylko sie zorietowala wziela ta zaleglo w srode okolo 14godz. i dalej juz normalnie o 20godz .... wedlug zalecen lekarza tydzien wzmozonej czujnosci zachwany no i to tyle ...

ostatnio kochalismy sie jakies poltora tygodnia temu bo sie pochorowalo bidne ... nie wziela ostatniej tabletki z opakowania bo chciala sobie przesunac okres [zwykle ostatnia w niedziel wieczorem - teraz wziela w sobote ostatnia] ...

no i do tej pory nie ma okresu ... dzis mamy czwarek ... zwykle okolo wtorku juz sie pojawial ...

mam do was pytanie tzn. chcialbym sie dowiedziec czy to "przesuniecie w czasie" moze byc spowodowane np. ta choroba, zmiana tabletek na inne? ... w ulotce jest napisane ze w sytuacji kiedy sie zapomni brac tabletki zaleca sie zaczecie nowego opakowania bez robienia tej 7 dniowej przerwy ... to blad ze zrobila jednak ta przerwe?

strasznie mi sie bidne zestresowalo i probuja ja uspokoic jakos ale dopóki nie wruci to tam sama z myslami jest swoimi jak ja znam ...
Awatar użytkownika
sophie
Weteran
Weteran
Postautor: sophie » 22 wrz 2005, 13:58

Ytre pisze:w ulotce jest napisane ze w sytuacji kiedy sie zapomni brac tabletki zaleca sie zaczecie nowego opakowania bez robienia tej 7 dniowej przerwy

W wiekszosci przypadkow jest to zalecane, gdy pominieta jest tabletka z ostatniego tygodnia opakowania (czyli ktoras z ostatnich 7.) Wiec pominiecie tabletki z 2 dnia paczki nie wymaga ciaglosci pomiedzy opakowaniami. Jesli stosowaliscie dodatkowe zabezpieczenie pozniej, to nie ma o co sie obawiac.
Ja też jakis kawrtal temu zmienilam inne tabletki na Yasmin - i nie mialam potem zadnych problemow z okresem.
Teraz banal - im bardziej sie bedzie stresowac, tym dluzej moze nie byc okresu - blędne kolo.
A choroba mogla miec wplyw, i razem ze stresem jest tak a nie inaczej.
Tak czy owak, jakbym ja miala taka sytuacje, to bym zrobila test - tak na wszelki wypadek :]
Awatar użytkownika
Yasmine
Weteran
Weteran
Postautor: Yasmine » 22 wrz 2005, 14:01

Ytre pisze: nie wziela ostatniej tabletki z opakowania bo chciala sobie przesunac okres

tak sie przeciez okresu nie przesuwa !! Bierze sie 21 dni a pozniej przerwa lub jej brak w sytuacji gdy nie chce sie miec okresu. W ogole nie rozumiem jej postepowana. Zostawila sobie jedna tabletke w opakowaniu ?
Ytre
Początkujący
Początkujący
Postautor: Ytre » 22 wrz 2005, 14:13

Yasmine pisze:
Ytre pisze: nie wziela ostatniej tabletki z opakowania bo chciala sobie przesunac okres

tak sie przeciez okresu nie przesuwa !! Bierze sie 21 dni a pozniej przerwa lub jej brak w sytuacji gdy nie chce sie miec okresu. W ogole nie rozumiem jej postepowana. Zostawila sobie jedna tabletke w opakowaniu ?

na to wyglada, ... eh ...
Awatar użytkownika
Yasmine
Weteran
Weteran
Postautor: Yasmine » 22 wrz 2005, 14:19

Ytre pisze:na to wyglada, ... eh ...

No jesli tak, to ja sie nie dziwie, jak jej sie wszystko poprzestawia.
niby jedna tabletka - ale to ta ostatnia i mogla cos pomieszac.
Ytre
Początkujący
Początkujący
Postautor: Ytre » 22 wrz 2005, 14:56

pomieszac ... tzn. moglabys rozwinac mysl? ...
Awatar użytkownika
Yasmine
Weteran
Weteran
Postautor: Yasmine » 22 wrz 2005, 14:59

Ytre pisze:pomieszac ... tzn. moglabys rozwinac mysl? ...

No np. spoznic okres . Poza tym, to ze nie wziela ostatniej tabletki z opakowania to mozna traktowac tak jakby zapomniala(czyli moglo zostac zachwiane antykoncepcyjne zabezpieczenie) :/.
Ytre
Początkujący
Początkujący
Postautor: Ytre » 22 wrz 2005, 15:09

rozumiem, ... dziekuje za odpowiedz ...

Wróć do „Antykoncepcja oraz ciąża”