Tabletki a palenie... Prosze o pomoc!

Forum służące do wymiany opinii i doświadczeń na tematy związane z antykoncepcją i ciążą.

Moderator: modTeam

uRsZuLkAa
Początkujący
Początkujący
Tabletki a palenie... Prosze o pomoc!

Postautor: uRsZuLkAa » 04 wrz 2005, 19:35

Cześć! Mam ogromna prosbe... W tym miesiacu zaczelam brac tabletki antykoncepcyjne\"novenette\". W ulotce przeczytalam ze palenie moze obnizac skutecznosc, jednak mimo tego iz pale i moja ginekolog wie o tym- wypisala mi je. Czy wie ktos cos wiecej na ten temat? Czy powaznie palenie papierosow moze obnizac dzialanie tych tabletek?? Prosze o rade, bo naprawde nie wiem co mam zrobic.
Awatar użytkownika
lollirot
Weteran
Weteran
Postautor: lollirot » 04 wrz 2005, 19:57

biore novynette prawie od roku i przy tym dosc duzo pale. jeszcze nie mam dzidziusia.
z tego co mi wiadomo palenie nie obniza skutecznosci, za to podwyzsza ryzyko roznych chorob.
pan nie jest moim pasterzem
a niczego mi nie brak
nie przynależę i nie wierzę
i chociaż idę ciemną doliną
zła się nie ulęknę i nie klęknę.
Awatar użytkownika
Yasmine
Weteran
Weteran
Postautor: Yasmine » 04 wrz 2005, 22:38

lollirot pisze:z tego co mi wiadomo palenie nie obniza skutecznosci, za to podwyzsza ryzyko roznych chorob

dokladnie. Skutecznosci nie obnizy, ale jest wieksza szansa na np. choroby krazenia, zakrzepy.
Awatar użytkownika
kattia
Entuzjasta
Entuzjasta
Postautor: kattia » 04 wrz 2005, 22:50

tez je bralam i palilam i nic mi sie nie przydarzylo. Moze dla spokojnego sumienia postaraj sie palic mniej- dla zdrowka to bedzie przydatne ;)
KC Skarbie!
Awatar użytkownika
sophie
Weteran
Weteran
Postautor: sophie » 05 wrz 2005, 03:02

Palenie przy braniu tabletek jest najniebezpieczniejsze dla kobiet po 30stce. Znacznie zwieksza sie ryzyko zakrzepicy (ktora jest powazna dolegliwoscia). Co nie oznacza, ze bedac mlodsza, nie zrobi sie sobie jakichs problemow na przyszlosc... Ograniczenie palenia na pewno nie zaszkodzi :]
Awatar użytkownika
Edytka:)
Pasjonat
Pasjonat
Postautor: Edytka:) » 05 wrz 2005, 08:22

Palenie papierosów ma duży wpływ na wystapienie powikłan przy stosowaniu tabletek anty.
Dlatego palącym kobietom po 35 roku zycia nie należy przepisywac hormonów.(wzrost krzepliwości krwi i w związku z tym możliwość zakrzepów)
Palenie nie obniża skuteczności tabletki antykoncepcyjnej.
"Obwiniamy świat o monotonię życia, o wlasne porazki, zapominajac, ze sami pozwolilismy umknac tej poteznej sile, ktora wszystko usprawiedliwia-Agape przyjmujacej postac entuzjazmu :]"

Wróć do „Antykoncepcja oraz ciąża”