tabletki a wymioty
Moderator: modTeam
tabletki a wymioty
Witajcie, mam pytanie. Kilka dni temu zaczelam brac tabletki i sa to moje pierwsze tabletki. Wczoraj troche sie przestraszylam, bo zatrulam sie czeresniami i niestety wystapily wymioty.. Wiem. ze jesli wymioty(czy biegunka) wystapia po 3, 4 godzianch od wziecia tabletki trzeba wziac nastepna.. A co sie dzieje w przypadku kiedy wymiotowalam po uplywie 12 godzin od wziecia? czy efekt antykoncepcyjny jest zachowany? Dzieki za odpowiedz!
- Sir Charles
- Weteran
Yasmine pisze:Wydaje mi sie ze sa tylko trojfazowe na kazdy tydzien
Nie wiem, czy o tych pigułkach myślała, ale są
Grzeczne dziewczynki idą do nieba
Niegrzeczne na ziemi mają swój raj
Niegrzeczne na ziemi mają swój raj
Yasmine, przepraszam, że tak pózno odpowiadam...
Wiesz, tak naprawde ,to są to tabletki mofofazowe, wieloskładnikowe... Są to nowe tabletki u nas, dopiero od ponad miesiąca na polskim rynku.. W sumie nie wiem dlaczego, ale to własnie moja ginekolog nazywa je 4-fazowymi i jeszcze w kilku msc spotkałam sie z tym nazewnictwem.. A takimi nie sa, bo biore je normalnie przez 21 dni..
pozdrawiam
Wiesz, tak naprawde ,to są to tabletki mofofazowe, wieloskładnikowe... Są to nowe tabletki u nas, dopiero od ponad miesiąca na polskim rynku.. W sumie nie wiem dlaczego, ale to własnie moja ginekolog nazywa je 4-fazowymi i jeszcze w kilku msc spotkałam sie z tym nazewnictwem.. A takimi nie sa, bo biore je normalnie przez 21 dni..
pozdrawiam
Niedawno zwymiotowalam tabletke 30minut po zazyciu. Nie wiedzialam co zrobic (w ulotce nie bylo nic napisane - zazywam Rigevidon), tak wiec nie wzielam tabletki. Wzielam dopiero kolejna nastepnego dnia (tak jakbym tamtej nie zwymiotowala... ).
Biore tabletki dalej do konca opakowania (oczywiscie zabezpieczam sie dodatkowo), zastanawiam sie jednak czy od nastepnego opakowania bede juz bezpieczna, czy musze zrobic przerwe, czy tez jej nie robic.
Prosze kogos kto sie na tym zna, lub mial podobny problem o odpowiedz;)
Biore tabletki dalej do konca opakowania (oczywiscie zabezpieczam sie dodatkowo), zastanawiam sie jednak czy od nastepnego opakowania bede juz bezpieczna, czy musze zrobic przerwe, czy tez jej nie robic.
Prosze kogos kto sie na tym zna, lub mial podobny problem o odpowiedz;)
moja sytuacja jest taka ze biore tabletki harmonet.No i wcozraj sie zatrułam i cała noc spędziłam w łazieńce (wymioty) .Tabletki biore o 11 rano wiec nastepna wziełam normalnie.Na uotce pisze ze jesli pojawia sie wymiot to to moze spowodować osłabienie tabletek i trzeba sie zabezpieczać przez 7 dni no i dodatkowo nastepne opakowanie wziąść bez 7 dniowej przerwy....
czy mam nie robic tej przerwy i brać od razu nastepne opakowaie
a właściwie to dlaczego nie robie sie tej przerwy co to daje???
no i zastanawiem sie czy rzeczywiście działanie moich tabletek zostało osłabione bo przecież biore je wcześnie rano a wymiotowałam w nocy tak koło 2 i to ostro bo wszytsko.....
To moje pierwsze opakowanie wiec watpliwosci mam duzo prosze pomóżcie...
czy mam nie robic tej przerwy i brać od razu nastepne opakowaie
no i zastanawiem sie czy rzeczywiście działanie moich tabletek zostało osłabione bo przecież biore je wcześnie rano a wymiotowałam w nocy tak koło 2 i to ostro bo wszytsko.....
To moje pierwsze opakowanie wiec watpliwosci mam duzo prosze pomóżcie...
you touch me
in special places...
in special places...
wiesz co... tak do konca, to pewnosci nie mam, co do tego, co napisze, ale z tego co mi wiadomo, to zalezy tez od dnia wymiotow. Jezeli wymiotowalas w 2 tyg, to nie musisz miec ani 7- dniowej przerwy, ani przez kolejne 7 dni stosowac innych metod antykoncepcji, jezeli wymiotowalas w 3 tyg brania tabletek to rzeczywiscie powinno sie zaczac kolejne opakowanie bez 7 dniowej przerwy, ale ja tak np nie zrobilam. Tyle, ze przez 7 dni, po tym jak zdarzylo mi sie wymiotowac stosowalismy jeszcze gumki na wszelki wypadek. Najlepiej zadzwon do poradni do swojego ginekologa i bedziesz wiedziala co jest najlepsze
[ Dodano: 2005-08-29, 09:35 ]
poza tym, wiesz, tabletki wchlaniaja sie 3-4 godz a u Ciebie minelo wiecej wiec wchlonely sie na pewno. Jak chcesz czuc sie bezpieczniej to stosujcie jescze jakas inna metode antykoncepcji ale 7-dniowa przerwe bym zrobila.
[ Dodano: 2005-08-29, 09:35 ]
poza tym, wiesz, tabletki wchlaniaja sie 3-4 godz a u Ciebie minelo wiecej wiec wchlonely sie na pewno. Jak chcesz czuc sie bezpieczniej to stosujcie jescze jakas inna metode antykoncepcji ale 7-dniowa przerwe bym zrobila.
KC Skarbie!
mikaaa pisze:no i zastanawiem sie czy rzeczywiście działanie moich tabletek zostało osłabione bo przecież biore je wcześnie rano a wymiotowałam w nocy tak koło 2 i to ostro bo wszytsko.....
Nie zostalo oslabione. Ile ja juz razy rzygalam w nocy, a tabletki biore o 11 rano. Ulotki pisza o wymiotach do 3-4 godzin.
Wróć do „Antykoncepcja oraz ciąża”