Spóźniona tabletka (ważne)

Forum służące do wymiany opinii i doświadczeń na tematy związane z antykoncepcją i ciążą.

Moderator: modTeam

misiekzloty
Zaglądający
Zaglądający
Spóźniona tabletka (ważne)

Postautor: misiekzloty » 27 maja 2005, 16:36

Witam wszystkich.
W ubiegłą sobotę 21.05.(rano) kochałem się z dziewczyną. W ten sam dzień moja ukochana dostała okres. Trwał on do czwartku 26.05. Niestety w czwartek moja partnerka zapomniała wziąść tabletkę o godzinie 17.00. Wzięła ją dzisiaj o godzinie 10.00(piątek), jak jej się przypomniało. No tak wyszło. Dzisiaj się o tym dowiedziałem i chciałbym zasięgnąć porady, czy prawdopodobieństwo zajścia w ciąże jest wysokie. Dodam że mój kotek bierze regularnie tabletki od 6 miesięcy, a na czas okresu je odstawia.
Proszę o pomoc i liczę na Was .
Dziękuję
Artur
Awatar użytkownika
Elspeth
Weteran
Weteran
Postautor: Elspeth » 27 maja 2005, 16:39

polecam stronke http://www.schering.pl/ kliknij po lewej stronie na "antykoncepcja i terapia hormonalna" -> "pigulka" a tam masz cos takiego jak "zapomniana pigulka"
Non! Rien de rien... Non ! Je ne regrette rien !
misiekzloty
Zaglądający
Zaglądający
Postautor: misiekzloty » 27 maja 2005, 16:55

Dziękuje za link. Identycznie to samo jest napisane na ulotce. Jednak jak sądzicie, czy zajście w ciąże jest wielceprawdopodobne ?
2) Rada jest taka aby zgłosić sie do lekarza. Pytam się więc po co ?? W czym lekarz ma być pomocny ?
Dziękuję
Awatar użytkownika
nata
Uzależniony
Uzależniony
Postautor: nata » 27 maja 2005, 18:44

nie wiem czy dobrze zrozumiałam
czyli zapomniała wziąć tabletkę 8-go dnia (po 7-dniowej przerwie) ????
czy ta zapomniana tabletka to była pierwsza z następnego opakowania?
bo jeśli tak to niedobrze (tymbardziej że wzięła ją później po 12 godzinach)
ale chyba nie musicie się obawiać, bo sex uprawialiście tydzień wcześniej
tylko chyba teraz musicie się przez tydzień dodatkowo zabezpieczać
misiekzloty
Zaglądający
Zaglądający
Postautor: misiekzloty » 27 maja 2005, 18:53

Napisze jeszcze raz.
Moja dziewczyna wzięła tabletkę poraz ostatni w środę. Kochaliśmy się w sobotę rano , a poźniej tego samego dnia dostała okres. Dzisiaj o 10.00 wzięła tabletkę, następną wzięła dzisiaj o 17.00.
Tak to była pierwsza tabletka z opakowania.
Jak myślicie. Miał ktoś z was taką sytuację ??
Dziękuje
Awatar użytkownika
sabinka
Entuzjasta
Entuzjasta
Postautor: sabinka » 27 maja 2005, 23:34

ale ja nie rozumiem:)
jesli kochaliscie sie w sobote a ona zapomniala wziac tabletke po kilku dniach od tego zdarzenia to jak moze byc jakiekolwiek prawdopodobienstwo zajscia w ciaze? ;)
Awatar użytkownika
mrt
Weteran
Weteran
Postautor: mrt » 28 maja 2005, 00:12

No bo On nie pyta, czy zaszła w ciążę, tylko czy teraz będzie mogła zajść.

Kurcze, no kiepsko trochę... Ja bym w takiej sytuacji nie ryzykowała chyba.
misiekzloty
Zaglądający
Zaglądający
Postautor: misiekzloty » 28 maja 2005, 07:12

Hehe starałem sie wytłumaczyć , ale chyba mi nie wyszło.
Więc jeszcze raz. Kochaliśmy się w sobotę. Okres skończył się jej w czwartek, o 17 miała wziąść tabletkę-zapomniała. Wzięła ją w piątek o 10.00. Czy możliwe jest aby to spóźnienie, spowodowało ciąże, jeżeli kochaliśmy się w sobote. Czy możliwe jest aby plemniki tyle wytrzymały ( czas, warunki(okres) ).
Ja jestem dobrej myśli.
Awatar użytkownika
mrt
Weteran
Weteran
Postautor: mrt » 28 maja 2005, 10:28

Nie jest możliwe. Plemniki tyle nie żyją.
Awatar użytkownika
tr3sor
Weteran
Weteran
Postautor: tr3sor » 28 maja 2005, 10:38

Plemniki w najbardziej sprzyjajacych warunkach w organizmie kobiety moga przezyc do 3 dni. Wiec malo prawdopodobne. Ale jesli sie znajdzie grupa plemnikow po kursie surwiwalowym :> I przezyje to i tak maja male szanse zeby w skrajnym wyczerpaniu przebic sie przez jajecko :P
Edit:

@madzia
niechodzilo mi o jej konkrenty przyklad ... gdzy wiem ze ona bierze tabletki ... chodzilo mi o szanse jaka plemniki maja na przezycie tak dlugiego okres :P. I o to ze jak juz jakas tam czesc przezyje ponad norme w org. kobiety to i tak niemaja one szans (prawie) na zaplodnienie :P
Ostatnio zmieniony 28 maja 2005, 11:04 przez tr3sor, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek

Śladem własnej "legendy" ... ;)
Awatar użytkownika
Madzia
Uzależniony
Uzależniony
Postautor: Madzia » 28 maja 2005, 10:45

Ale jakie jajeczko skoro go nie ma od 6 miesiecy, skoro biorze tabletki to przecież nie ma owulacji, nie bajaj sie.......poza tym teraz jest już 28 wiec przez tydzień czsu od tej zapomnianej tabletki brała już wszystkie pozostałe normalnie wiec wszelkie ryzyko znieknęło......( no może poza tym ze tabletki dają 99,8% zabezpiecznia:):):) )
misiekzloty
Zaglądający
Zaglądający
Postautor: misiekzloty » 28 maja 2005, 11:43

@Madzia.
To nie tak. Kochalismy sie 21.05, tego samego dnia dostala okres.
-26.05 o 17.00 powinna wziasc tabletke, wzięla ją o 10.00 27.05.
I pytanie bylo takie czy te plemniki by przetrwaly okres i tyle dni , by mogly w czasie tej przerwy ( spowodowanej zapomnieniem wziecia tabletki) zaplodnily jajeczko:).
Dziekuje za odpowiedzi. Troche Nas uspokoiliście :)
Reasumując mój misio Odstawił tabletki na czas okresu dnia 18.05(środa). Zamiast wziąść tabletkę w czwartek o 17.00, wzięła ją w piątek o 10.00(jak się jej przypomniało:) ).
Awatar użytkownika
Jarek
Weteran
Weteran
Postautor: Jarek » 28 maja 2005, 23:36

misiekzloty pisze:To nie tak. Kochalismy sie 21.05, tego samego dnia dostala okres.

Jak dostała już okres, to nie ma żadnej obawy. Śpijcie spokojnie, tylko nauczka na przyszłość co do zapominania.
Kochać i być kochanym
misiekzloty
Zaglądający
Zaglądający
Postautor: misiekzloty » 29 maja 2005, 15:00

Niestety dalej sie denerwujemy. Bardziej moja partnerka niż ja. Ona nadal uważa że mogła zajść w ciąże, a nie potrafię jej uspokoić.
Mam więc pytanie. Kiedy można robić testy ciążowe. Oraz kiedy można zrobić badanie krwi. Więc uważacie że ten sobotni stosunek nie mógł się przyczynić do zajścia w ciąże.
Na ulotce jest napisane :
"Pominięta 1 tabletka w pierwszym tygodniu, stosunek płciowy odbył się w tygodniu poprzedzającym pominięcie tabletki

Istnieje możliwość obniżenia skuteczności antykoncepcyjnej. Nie można wykluczyć, że doszło do zapłodnienia, choć oczywiście wcale tak się nie musiało zdarzyć........ "
Jak myślicie ?? :(
Awatar użytkownika
Jarek
Weteran
Weteran
Postautor: Jarek » 29 maja 2005, 17:41

Nadal twierdzę, że szkoda kasy na test, ale skoro już pytasz, to powinno się go robić po dniu spodziwanej miesiączki a badanie krwi można nieco wcześniej (nawet kilka dni po ew. zapłodnieniu).
Ps. badanie krwi wykrywa obecność tego samego hormonu co test "sikany" tylko jest bardziej czułe i dikładne.
Kochać i być kochanym
Awatar użytkownika
nata
Uzależniony
Uzależniony
Postautor: nata » 29 maja 2005, 23:00

ta spóźniona tabletka - pierwsza z nowego opakowania - oczywiście miała wpływ i mogła spowodować owulację
bo jak twierdzą lekarze "przerwy nie należy przedłużać"
ale skoro kochaliście się jakieś 4-5 dni wcześniej to nie musicie się obawiać
tylko teraz przez tydzień się dodatkowo zabezpieczajcie

aha, i "okres" nie ma nic wspólnego z płodnościa lub niepłodnością Twojej kobiety
to krwawienie nie jest nawet okresem i data jego wystąpienia podczas 7-dniowej przerwy w tabletkach naprawdę nie ma żadnego znaczenia (może równie dobrze wcale nie wystąpić)
Awatar użytkownika
Qzik
Entuzjasta
Entuzjasta
Postautor: Qzik » 30 maja 2005, 08:30

W ulotkach większości testów jest napisane, że wykrywają nawet kilkudniową ciążę, więc można zrobić właściwie od razu. Upewnij się w aptece jak będziesz kupował, że taki właśnie wziąłeś.

Wróć do „Antykoncepcja oraz ciąża”