Skutecfznosc tabletki po wymiotach
Moderator: modTeam
Skutecfznosc tabletki po wymiotach
chcialem dowiedziec sie jak to jest ze skutecznoscią tabletki, po jakim czasie jest ona rozkladana przez organizm i wymioty nie maja wplywu na jej skutecnzosc...i w ogole jak alkochol wplywa na skutecnzosc tabletki czy same duzoe jego spozycie powoduje obnizeie skutecnzosci czy dopiero wymioty
krzyniu pisze:chcialem dowiedziec sie jak to jest ze skutecznoscią tabletki, po jakim czasie jest ona rozkladana przez organizm i wymioty nie maja wplywu na jej skutecnzosc...i
Na forum bylo setki razy a pzoa tym pisze to na ulotce.
krzyniu pisze: jak alkochol wplywa na skutecnzosc tabletki czy same duzoe jego spozycie powoduje obnizeie skutecnzosci czy dopiero wymioty
ulotke czytales? na pewno papierosy obnizaja.
Ale powiem Ci Maverick, że np na ulotce moich tabletek nie jest napisane dokładnie o takim przypadku. Mam na myśli , bo ciekawi mnie ile czasu zajmuje tabletce rozlozenie sie w organizmie kobiety - 6 , 12 godzin?? wydaje mi sie ze 6, ale nie wiem dlatego pytam. Na ulotce jest napisany okres poltrwania tabletki - 10 godzin, moze to glupie, ale sama juz nie wiem jak to jest z tym rokladaniem sie tabletki.
I don`t like to hear I`m wrong when I`m right...
Ja do tej pory na wszystkich ulotkach widziałam, że niebezpieczne są wymioty do 4h po wzieciu tabletki.
Z ulotki:
A fajki na działanie tabletek nie mają wpływu - moga jedynie spowodować zakrzepicę...
Moja mama ma 44, a nic jej nie jest. Pali jak smok i używa antykoncepcji hormonalnej
O alkoholu też coś było, ale nie mogę teraz znaleźć (odnosiło się do zwiększonego ryzyka wymiotów)
Z ulotki:
Jesli wymioty lub ostra biegunka wystapiły przed upływem 3 do 4 godzin po zażyciu preparatu, substancje czynne mogą nie wchłonąć się całkowicie. Należy wówczas postępować zgodnie z zaleceniami jak w przypadku pominięcia tabletki
A fajki na działanie tabletek nie mają wpływu - moga jedynie spowodować zakrzepicę...
Ryzyko wysapienia zawału serca lub udaru zwiększa się z wiekiem, szczególnie u kobiet palących papierosy. W przypadku przyjmowania hormonalnych środków antykoncepcyjnych powinno się zaprzestać palenia: dotyczy to zwłaszcza kobiet powyżej 35 roku życia
Moja mama ma 44, a nic jej nie jest. Pali jak smok i używa antykoncepcji hormonalnej
![:] :]](./images/smilies/krzywy.gif)
O alkoholu też coś było, ale nie mogę teraz znaleźć (odnosiło się do zwiększonego ryzyka wymiotów)
A ja nie słyszałam o tym od żadnego z czetrech ginekologów u których byłam (w dwóch różnych miastach, w trzech przychodniach - odkąd zaczełam brać tabletki i chwilę później palić) W żadnej ulotce (teraz biorę trzeci rodzaj tabletek) też nie było o wpływie na skuteczność. Każdy wie, że papierosy moga spowodować przy antykoncepcji zatory
Ps. wczoraj w poszukiwaniu info o alko przeczytałam całe obie ulotki (tych i poprzednich) i jedyne co było o petach, to już wkleiłam w przedostatnim moim poście...
Ps. wczoraj w poszukiwaniu info o alko przeczytałam całe obie ulotki (tych i poprzednich) i jedyne co było o petach, to już wkleiłam w przedostatnim moim poście...
Ulotka Cilest'u pisze:Pale wiecej niz 8-10 papierosow dziennie
W takiej sytuacji nalezy rozwazyc inna (niehormonalna) metode antykoncepcji. Kobiety stosujace pigulke antykoncepcyjna nie powinny palic. Palenie papierosow niekorzystnie wplywa na cere.
Takie cos znalazlem. Mzoe faktycznie chodzi o te zatory, ale dlaczego w takim razie ginekolog pytal sie mojego Skarba czy pali papierosy skoro to dotyczyloby tylko kobiet po 35 roku zycia? No i wydaje mi sie ze powiedzial ze to obniza ich skutecznosc.
No i wydaje mi sie ze powiedzial ze to obniza ich skutecznosc.
No właśnie, wydaje ci się. A ja już czterech różnych lekrzy pytałam. I owszem, odradzają palenie, bo to niezdrowe i w ogóle, ale o obniżeniu skuteczności żaden nie mówił...
A pytał, bo lekarz powininen to wiedzieć. I ryzyko zatoru i/lub zakrzepicy ma każda kobieta bioraca hormony, nie tylko te po 35 roku życia (choć one wieksze)
gosia pisze:ciekawi mnie ile czasu zajmuje tabletce rozlozenie sie w organizmie kobiety - 6 , 12 godzin?? wydaje mi sie ze 6, ale nie wiem dlatego pytam.
zazwyczaj jest to 2-3 godzin lub 3-4
także myślę że po 3 godzinach się już wchłonęła tabletka
gosia pisze:Na ulotce jest napisany okres poltrwania tabletki - 10 godzin,
wydaje mi się że tu chodzi raczej o hormony
Moja luba idzie w najbliższych dniag do ginekologa.... to jej pierwszy raz
Ja namawiałem ja na tablatki cały czas, ale ona taka niezdecydowana jest. Mam nadzieję, że lekaż ją namówi
hihi
Ja namawiałem ja na tablatki cały czas, ale ona taka niezdecydowana jest. Mam nadzieję, że lekaż ją namówi
When you dream there are no rules. People can fly, anything can happen. (...)
You may think you can fly, but you'd better not try. People can fly

You may think you can fly, but you'd better not try. People can fly

O tych papierosach to juz nie raz rozmawialismy. Ja dalej bede obstawiala przy zdaniu ze nie obnizaja one skutecznosci. Tylko powoduja zatory. O alkoholu nie ma w mojej ulotce i moim zdaniem nie ma on wplywu na skutecznosc talbetek. Jedynie moze wywolac wymioty badz wydluzyc czas wchlaniania tabletki, jezlei zostal spozyty krotko po wzieciu tabletki. Tego drugiego nie jestem pewna.
A to jest bardzo fajne zjawisko bo jeszcze nie widzialam zakladu pracy w ktorym az tyle pracownikow paliloby co w szpitalu
Zaczynam sie zastanawiac czy to nie jakis wał ze szkodliwoscia papierosow i oni cos przed nami ukrywaja
sophie pisze:I owszem, odradzają palenie, bo to niezdrowe i w ogóle,
A to jest bardzo fajne zjawisko bo jeszcze nie widzialam zakladu pracy w ktorym az tyle pracownikow paliloby co w szpitalu
Zaczynam sie zastanawiac czy to nie jakis wał ze szkodliwoscia papierosow i oni cos przed nami ukrywaja

Wróć do „Antykoncepcja oraz ciąża”