rezygnacja z tabletek

Forum służące do wymiany opinii i doświadczeń na tematy związane z antykoncepcją i ciążą.

Moderator: modTeam

agata
Weteran
Weteran
rezygnacja z tabletek

Postautor: agata » 26 paź 2004, 22:02

dziewczyny czy zdarzyło sie wam rezygnowac z przyjmowania tabletek??
Jak Wasz organizm zareagował no brak hormonów do których go przyzwyczaiłyscie??
Awatar użytkownika
Olivia
Weteran
Weteran
Postautor: Olivia » 26 paź 2004, 22:07

Mnie się to jeszcze nie zdarzyło i mam nadzieję, że na razie nie będzie trzeba. Jednak mam koleżankę, która zmieniała na inne, bo pierwsze nie były dobre-mówi, że "czuła się, jakby dostała młotem". Znowu inna moja kumpela musiała zrezygnowac w ogóle, bo powyskakiwały Jej jakieś syfy i w ogóle psychicznie źle się czuła. Niestety nie może zmienić na inne, bo jest tylko 1 rodzaj tabletek dla matek karmiących. Podejrzewam, że zareaguje normalnie, bo brała tylko 2 opakowania.
"Miarkuj złość.
Po gniewu cienkim lodzie nie kręć się
Bo on za chwilę może trzasnąć"
Madi
Zaglądający
Zaglądający
Postautor: Madi » 27 paź 2004, 12:08

Ja biore już prawie 3 lata, czasem trzeba zrobić przerwe więc przerywam branie na 2 miesiące co pół roku. Reaguje bardzo dziwnie. Czasem boli mnie na początku brzuszek, kiedyś nie miałam okresu przez 2 miesiące (ale była panika) i trzeba było wywoływać go hormonami a ostatnio okres pojawił sie po 2 tygodniach, trwał 9 dni (normalnie 4) a potem spóźnił sie 12 dni. Mój ginio wierdzi, że takie rzeczy sie zdażają, szczegulnie jak sie długo bierze. Zresztą też sie na początku bałam i przeszłam szereg badań - wszystko w normie. Zwykle wszystko uspokaja sie po 2 miesiącach...
Nikt nie zasługuje na twoje łzy, a ten, kto na nie zasługuje, na pewno nie doprowadzi Cie do płaczu.
Awatar użytkownika
Maverick
-#
-#
Postautor: Maverick » 28 paź 2004, 00:10

Jest sens przerywac branie na 2 miesiace?
Awatar użytkownika
Olivia
Weteran
Weteran
Postautor: Olivia » 28 paź 2004, 10:32

Maverick pisze:Jest sens przerywac branie na 2 miesiace?
To nie chodzi o sens, tylko takie jest zalecenie lekarzy, aby sprawdzić czy okres normalnie wraca i czy ogólnie jest wszystko w porządku. Moja koleżanka jest teraz w trakcie takiej przerwy.
"Miarkuj złość.

Awatar użytkownika
Miltonia
Weteran
Weteran
Postautor: Miltonia » 28 paź 2004, 12:16

Biore pigulki juz dobrych pare lat i przy normalnym przerywaniu brania, na miesiac czy dwa, nic sie nie dzialo, wszystko wracalo do normy, czulam sie swietnie. Pol roku temu odstawilam pigulki i po jakichs dwoch miesiacach wlasnie zaczelo sie. Cera pogorszyla sie znacznie, ale na szczescie szybko wrocila do dobrego stanu, uff. Za to moje libido poszybowalo w kosmos!!! Po prostu zwariowac mozna. Ja to tlumacze tykaniem zegara biologicznego, ktory wola, ze juz czas pomyslec o potomku. Tak wiec, jest to nawet baaaaardzo mile, aczkolwiek niebezpieczne :) .
Awatar użytkownika
Andrew
Weteran
Weteran
Postautor: Andrew » 28 paź 2004, 12:19

Za tem trzeba odstawiac tabletki czy tez nie trzeba , np . Logest ! jak to z tym jest u młodych dziewczyn ,, zaznaczam !!
poszukuje radia CEZAR - QUADRO unitry diora
Awatar użytkownika
Miltonia
Weteran
Weteran
Postautor: Miltonia » 28 paź 2004, 12:31

Krzysiu, sa rozne szkoly. W USA, z tego co wiem, jest tendencja do nieodstawiania. Ale , kierujac sie rozsadkiem, lepiej robic przerwy, wystarczy raz na rok, na miesiac, a wlasciwie do powrotu owulacji. Pigulki zatrzymuja calkowicie owulacje, co jest absolutnie niezgodne z natura. Szczegolnie wiec w przypadku mlodych kobiet, zaleca sie robienie przerw, chociazby zeby sprawdzic, czy wszystko pracuje jak trzeba. Pigulki to tak naprawde igranie duze z nasza biologia, wiec nalezy tu zachowac rozsadek i umiar, a wszystko bedzie dobrze przez dlugie lata.
No i dochodzi do tego mozliwosc obserwowania w tym czasie rowniez piersi, bo czesto "zachowuja sie" one inaczej, kiedy bierze sie pigulki.
agata
Weteran
Weteran
Postautor: agata » 28 paź 2004, 14:51

Szczegolnie wiec w przypadku mlodych kobiet, zaleca sie robienie przerw, chociazby zeby sprawdzic, czy wszystko pracuje jak trzeba. Pigulki to tak naprawde igranie duze z nasza biologia, wiec nalezy tu zachowac rozsadek i umiar, a wszystko bedzie dobrze przez dlugie lata.

a ja czytałam w COGITO wywiad z lekarzem ginekologiem który mówi ze mozna spokojnie brac tabletki nawet 3miesiace bez przerwy i nie wpływa to źle na gospodarke hormonalna organizmu i nie szkodzi mu!
Awatar użytkownika
Olivia
Weteran
Weteran
Postautor: Olivia » 28 paź 2004, 14:52

a ja czytałam w COGITO wywiad z lekarzem ginekologiem który mówi ze mozna spokojnie brac tabletki nawet 3miesiace bez przerwy i nie wpływa to źle na gospodarke hormonalna organizmu i nie szkodzi mu!
Takie przerwy w braniu tabletek powinno się robić co rok-póltora.
"Miarkuj złość.

Awatar użytkownika
sophie
Weteran
Weteran
Postautor: sophie » 01 lis 2004, 13:02

Jak przestalam brac kiedys tabeletki (nie bylo sensu nadal brac), to cera mi sie tragicznie pogorszyla. Nie mialam nigdy z tym problemow (takze przed rozpoczeciem brania). To bylo straszne...
A poza tym, przez jakis miesiac myslalam ze mnie rozerwie taka mialam ochote na seks :) Moje 2 kolezanki tez mialy na maxa wysokie libido podczas przerwy w braniu... To moze byc niebezpieczne :p
Awatar użytkownika
Hardcore
Weteran
Weteran
Postautor: Hardcore » 01 lis 2004, 14:53

Chopaki, uciekamy.... Napalone kobiety. Tu się poleje krew... :!: AAAAAAAAA!!!! ;)
When you dream there are no rules. People can fly, anything can happen. (...)
You may think you can fly, but you'd better not try. People can fly

Obrazek

Wróć do „Antykoncepcja oraz ciąża”