CIĄŻA
Moderator: modTeam
CIĄŻA
po jakim czasie test ciązowy moze wykazać ciąże, a po jakim czasie ginekolog może ją stwierdzic?
Re: CIĄŻA
natasza pisze:po jakim czasie test ciązowy moze wykazać ciąże, a po jakim czasie ginekolog może ją stwierdzic?
Test ciazowy (taki jaki kupuje sie w aptece) wykrywa w moczu kobiety obecnosc gonadotropiny kosmowkowej (to taki hormon, ktory jest wytwarzany przez trofoblast, czyli cos z czego pozniej powstanie zarodek). Mozna ja wykryc juz w 5 dni od zaplodnienia.
Jednak pelne potwierdzenie ciazy mozna uzyskac na podstawie badania USG - 5 tydzien.
W 12 tygodniu mozna uslyszec jak bije serce dziecka (tak Maverick - DZIECKA=CZLOWIEKA!!!)
Ale nie ma rozwinietego ukladu nerwowego, mozgu i nie jest w stanie przezyc poza organizmem matki. To jest plod. Z niego czlowiek sie dopiero wykrztalci.
panowie nie ma sensu przenosic jednej dyskusji do innego tematu wiec jezeli sie chcecie ciagle spierac na temat aborcji to prosze w tamtym topicu.
Re: CIĄŻA
natasza pisze:po jakim czasie test ciązowy moze wykazać ciąże, a po jakim czasie ginekolog może ją stwierdzic?
Z tego co się orientuje to test ciążowy jest w stanie wykryć ciąże już nawet po 3 lub 4 dniach od ewentualnego zapłodenia.
Jeżeli chodzi zaś o ginekologa to moja kiedyś mi mówiła, że niektórzy "wprawni" lekarze są w stanie wykryć już nawet po 2 tygodniach od ewentualnego zapłodnienia. Ale podobno standardem jest miesiąc.
"Wczuj się w smutek usychającej gałązki, gasnącej gwiazdy i konającego zwierzęcia,
lecz przede wszystkim odczuj ból i smutek człowieka"
lecz przede wszystkim odczuj ból i smutek człowieka"
Wróć do „Antykoncepcja oraz ciąża”