Wiem, że w takiej sytuacji powinno się zasięgnąć porady lekarza, ale będę mogła to zrobić dopiero jutro, a może ktoś miał już podobną sytuację. Wylądowałam na spontanicznej imprezie, która trwała 3 dni, a ja nie miałam przy sobie tabletek, nie wzięłam więc trzech tabletek z rzędu. Wczoraj wystąpiło krwawienie, a do końca opakowania pozostało mi 4 tabletki. Teraz nie wiem, czy wziąć tabletkę dzisiaj normalnie i jutro skontaktować się z lekarzem? Czy odstawić je, poczekać na okres i zacząć nowe opakowanie? Czy ktoś miał kiedyś podobną sytuację, albo radził się w takiej sprawie lekarza?
[ Dodano: 2011-01-10, 21:17 ]
Ok, to może komuś się przyda porada lekarza. Jeśli taka sytuacja następuje w ostatnim tygodniu brania tabletek, czyli przy samej końcówce, to nie należy już brać pozostałych tabletek z opakowania. Występienie krwawienie to po prostu nic innego jak przyśpieszona miesiączka, wtedy należy policzyć 7 dni od ostatniego przyjęcia tabletki i potraktować to jako przerwę między jednym opakowaniem a drugim. Wskazane są także gorące kąpiele. Można odstawić tabletki na miesiąc, do wystąpienia następnej normalnej miesiączki, ale wtedy rozreguluje to trochę cykl i jest duże ryzyko zajścia w ciąże, więc najlepiej w ogóle zrezygnować z seksu.
zapomniana więcej niż jedna tabletka
Moderator: modTeam
zapomniana więcej niż jedna tabletka
Ostatnio zmieniony 09 sty 2011, 23:06 przez Mijka, łącznie zmieniany 1 raz.
kokieteria to zachowanie, które ma dać drugiej osobie do zrozumienia, że spółkowanie jest możliwe, ale ta możliwość nie może być pewnością.
Zapomniane tabletki
Witam. Mam taka sytuację, że po skończonym opakowaniu przestałam barać tabletki, dzisiaj jest 5 dzień bez. Czy jest jakaś możliwość, żeby wrócić do przyjmowania tabletek czy muszę poczekać do miesiączki ?
Re: Zapomniane tabletki
Kasia pisze:Witam. Mam taka sytuację, że po skończonym opakowaniu przestałam barać tabletki, dzisiaj jest 5 dzień bez. Czy jest jakaś możliwość, żeby wrócić do przyjmowania tabletek czy muszę poczekać do miesiączki ?
Errrr?
Jeśli mówimy o standardowych tabletkach antykoncepcyjnych, to po skończonym opakowaniu robisz 7 dni przerwy (w przerwie może wystąpić miesiączka) a potem zaczynasz kolejne opakowanie.
Ginekolog, który Ci to przepisał, nie wytłumaczył? Ulotkę można by też przeczytać.
Jeśli przerwa jest dłuższa niż 7 dni, możesz zacząć przyjmować, ale przez pierwsze bodajże 2 tygodnie należy używać dodatkowej metody antykoncepcyjnej. Jeśli zamierzasz kontynuować tabletki, to nie ma co czekać na okeś. Antykoncepcja hormonalna zmienia cykl, więc bym nie bardzo wierzyła w kalendarz.
-
- Początkujący