Problem czy zwyczajne zachowanie

Forum służące do wymiany opinii i doświadczeń na tematy związane z antykoncepcją i ciążą.

Moderator: modTeam

Awatar użytkownika
foxy_lady
Weteran
Weteran
Postautor: foxy_lady » 31 paź 2005, 16:08

Wstreciucha pisze:Czy ojciec powinien sie kapac ze swoimi corkami kiedy maja 2,5 i 4,5 roku ?

dla mnie to nie jest normalne. nie pozwolilabym na to.
People are all the same
And we only get judged by what we do
Personality reflects name
And if I'm ugly then
So are you

Awatar użytkownika
Sir Charles
Weteran
Weteran
Postautor: Sir Charles » 31 paź 2005, 17:17

foxy_lady pisze:
Wstreciucha pisze:Czy ojciec powinien sie kapac ze swoimi corkami kiedy maja 2,5 i 4,5 roku ?

dla mnie to nie jest normalne. nie pozwolilabym na to.

Zalezy od szkoly...

Spock popieral takie zachowania...
soul of a woman was created below
Awatar użytkownika
Mysiorek
Weteran
Weteran
Postautor: Mysiorek » 31 paź 2005, 20:07

charlie81 pisze:Spock popieral takie zachowania...

Pierdolić Spock'a. To bandyta dziecięcy!!
Już dawno jego teorie przeszły do lamusa, choć niektórzy rodzice, dla wygodnictwa dalej podpierają się jego teorią. Tak najłatwiej.
KOCHAJ...i rób co chcesz!
Awatar użytkownika
Sir Charles
Weteran
Weteran
Postautor: Sir Charles » 31 paź 2005, 21:55

Mysiorek pisze:p***ć Spock'a. To bandyta dziecięcy!

Teraz Tobie gul skoczyl ;P Nie denerwuj sie :)
soul of a woman was created below
Awatar użytkownika
Wstreciucha
Weteran
Weteran
Postautor: Wstreciucha » 31 paź 2005, 21:57

sorry chlopaki, czekam na opinie Miltonii, jestem nia zywo zainteresowana :D:D:D ;)
Te same fakty dają jednym wiele do myślenia, innym tylko do gadania.
Awatar użytkownika
foxy_lady
Weteran
Weteran
Postautor: foxy_lady » 03 lis 2005, 16:33

Wstreciucha pisze:sorry chlopaki,

sio chlopaki :D
People are all the same
And if I'm ugly then
So are you

Awatar użytkownika
Pegaz
Weteran
Weteran
Postautor: Pegaz » 05 lis 2005, 18:55

Biedne dziecko do doktora a nie znachora po pierwsze.Takie dzieciaki powinny regularnie mieć wizyty nawet jak sa zdrowe.
Ile jest wart świat pełen grubych krat?
Awatar użytkownika
Andrew
Weteran
Weteran
Postautor: Andrew » 05 lis 2005, 19:24

W zadnym wypadku dziecko płci przeciwnej nie powinno sie w tym wieku kompać z rodzicem , gdy rodzić jest nagi oczywiscie ! , ale to moje zdanie ! 4.5 roku to juz za duzo na takie kompiele !
poszukuje radia CEZAR - QUADRO unitry diora
Awatar użytkownika
Pegaz
Weteran
Weteran
Postautor: Pegaz » 05 lis 2005, 19:32

Właśnie.. Póżniej jeszcze mu się coś w głowie pomiesz i będzie.
Ile jest wart świat pełen grubych krat?
Awatar użytkownika
Wstreciucha
Weteran
Weteran
Postautor: Wstreciucha » 06 lis 2005, 20:10

W zadnym wypadku dziecko płci przeciwnej nie powinno sie w tym wieku kompać z rodzicem , gdy rodzić jest nagi oczywiscie ! , ale to moje zdanie ! 4.5 roku to juz za duzo na takie kompiele !

Pegaz pisze:Właśnie.. Póżniej jeszcze mu się coś w głowie pomiesz i będzie.

ja tez tak sadze, ale nie mam niestety na to wplywu :( spytalam bo jestem ciekawa, ale nie moge zrobic nic w kierunku "zaprzestania" :/
Awatar użytkownika
foxy_lady
Weteran
Weteran
Postautor: foxy_lady » 09 lis 2005, 15:18

czy mala byla juz u lekarza ?
People are all the same
And if I'm ugly then
So are you

Awatar użytkownika
Wstreciucha
Weteran
Weteran
Postautor: Wstreciucha » 09 lis 2005, 15:35

foxy_lady pisze:czy mala byla juz u lekarza ?

byla u psychologa, ale jakos matka nie bardzo chce ze mna o tym gadulic. Mam wrazenie ze matka jest pod wplywem mocnym swojego meza i nie chce o tym ze mna dyskutowac, bo on nie znosi jak podwaza sie jego autorytet - a ja w domu strasznie sie z nim spieram o mnostwo rzeczy dotyczacych wychowania. On sie tlumaczy ze nigdy ojcem nie byl, a ja mu mowie ze nie musze miec dzieci i byc matka zeby dostrzegac problem i ze moze najprosciej bedzie siegnac po fachowa literature lub opinie lekarza - jednak on uwaza sie za wszechwiedzacego, zatem rozmowa jest jak grochem o sciane. Mala wciaz regularnie sie budzi, malo tego , od tygodnia sypia z nia matka, a ona i tak w nocy placze. POddaje sie, nie wiem o co chodzi .
Awatar użytkownika
Andrew
Weteran
Weteran
Postautor: Andrew » 09 lis 2005, 19:00

Ma leki , trzeba dotrzec do tego co je powoduje !
poszukuje radia CEZAR - QUADRO unitry diora
Awatar użytkownika
foxy_lady
Weteran
Weteran
Postautor: foxy_lady » 10 lis 2005, 14:12

Skoro matka dziecka nie chce rozmawiac z Toba to moze cos ukrywa? Dziwna sytuacja. Zaczelabym sie powaznie niepokoic.
People are all the same
And if I'm ugly then
So are you

Awatar użytkownika
Miltonia
Weteran
Weteran
Postautor: Miltonia » 10 lis 2005, 21:49

Ojciec nie powinien sie kapac z dziewczynkami. Oczywiscie to, ze sie kapie nie oznacza zaraz czegos strasznego, ale specjalisci patrza na takie zachowanie "podejrzliwie".

Ciekawe, ze matka nie chce rozmowiac i zaczela z mala spac. Moze naprawde cos ukrywa? A to ze ojciec tak sie broni przed wizyta u specjalistow jest dziwne.

Warto obserwowac jak mala reaguje na dotyk ojca. I zaznaczam, nie musi sie bac i uciekac, jesli dzieje sie cos zlego. Wrecz przeciwnie, moze bardzo lubic i lgnac do niego. Warto tez poobserwowac rodzicow jakie maja stosunki. Czy spia razem, czy uprawiaja seks, czy sie caluja.

Z tego co piszesz, dziewczynka moze byc nadwrazliwa dotykowo. To znaczy, ze bodzce moze odczuwac silniej niz normalnie. Bierze sie to zwykle z mikrourazow neurologicznych, ktore trudno wykryc w badaniu. Przyczyna moze byc takze slaba stymulacja w czasie rozwoju prenatalnego (matka np malo sie ruszla w ciazy), albo przez cesarskie ciecie (dziecko nie jest w czasie porodu uciskane kiedy przechodzi przez drogi rodne i jest pozbawione silnych bodzcow wplywajacych na jego rozwoj). Przepraszam za te wywody, ale nie chcialam rzucac jedynie hasel.

Najbardziej mi to wyglada na takie wlasnie uszkodzenia sensoryczne, a ich objawy poglebiane sa przez niewlasciwe zachowanie rodzicow.
"a miłość tylko jedną można wszędzie spotkać
przed grzechem i po grzechu zostaje ta sama"
Awatar użytkownika
Mysiorek
Weteran
Weteran
Postautor: Mysiorek » 10 lis 2005, 22:02

Miltonia pisze:Warto obserwowac jak mala reaguje na dotyk ojca. I zaznaczam, nie musi sie bac i uciekac, jesli dzieje sie cos zlego. Wrecz przeciwnie, moze bardzo lubic i lgnac do niego.

Może odrzućmy od razu molestowanie, bo mała ma 2,5 roku!! Nie jest w stanie odróżnić dobrego od złego, dotyku.
Miltonia pisze:dziewczynka moze byc nadwrazliwa dotykowo

Może gdzieś dzwoni. Ale ze Wstrętną.... przesypia spokojnie.
Awatar użytkownika
Miltonia
Weteran
Weteran
Postautor: Miltonia » 10 lis 2005, 22:12

Mysiorku, hmmmm, musze to przyznac, ze chyba sie na tym nie znasz. Mala nie musi niczego odrozniac, wlasnie w tym o to chodzi, ze ona nie wie. Ale jej reakcja moze byc odpowiedzia, bo wszystko co robimy dzieciom i wobec dzieci one nam pokazuja, tylko trzeba umiec to odczytac.
Tak jak napisalam, oprocz nadwrazliwosci/niedowrazliwosci moga sie tu nakladac problemy rodzinne i spanie z ta czy inna osoba i dziecka zachowanie moze miec zwiazek wlasnie z tym.
Tu moze byc wiecej niz jeden problem.
Nie musi to Mysiorku kochany byc takie proste jak Tobie sie wydaje i moze tu nie byc jednej odpowiedzi.
Aaaaaa, i Mysiorku, nadwrazliwosc dotykowa to nie wtedy, kiedy ktos dotyka <browar>

Awatar użytkownika
Mysiorek
Weteran
Weteran
Postautor: Mysiorek » 10 lis 2005, 22:26

Miltoniu Złota, chcesz mi powiedzieć, że 2,5 letnia kobieta wyssała z mlekiem matki mądrość do odróżniania dobrego i złego dotyku? Hmmm... Tysiąckrotnie zasypiałem z dziećmi w różnych konfiguracjach... Tu może chodzi o stosunek dziecka do danej osoby, ogólnie, ale nie o żadne molestowanie.
Dziecko przebywa głównie ze Wstrętną, która dla niego jest "dobrem" i może stąd się bierze ta zależność w spokonym i niespokojnym zasypianiu.
Nie znam się na teorii, znam się na "praktycznej stronie" dot. dzieci i ich zachowań.
Tyle z mojej strony, Miltoniu kochana <calus>
Aaaaa... i nie mówię o nadwrażliwości jako definicji, tylko o zachowaniu tego dziecka - ze Wstrętną sypia spokojnie, z matką i sama NIE! :) --> jeśli niby ma tą nadwrażliwość, to ona znika w zasypianiu ze Wstrętną :)
Awatar użytkownika
Miltonia
Weteran
Weteran
Postautor: Miltonia » 10 lis 2005, 22:42

Mysiorku, ja tez nie mowie o teorii tylko o praktyce. Znow zadajesz te same pytania, na ktore odpowiedzialam juz poprzednio!!! Przeczytaj to prosze uwaznie, bez dorabiania wlasnej teorii, to zobaczysz, ze mam racje.

I ja nie pisze przeciez, ze tak na pewno jest, ale ze tak moze byc. Bo nie widzac dziecka moge tylko gdybac, a i widzac je czasami dlugo sie gdyba zanim sie dojdzie do sedna.

Molestowanie to bardzo, bardzo powazna sprawa. Ale wcale nie taka rzadka. Dlatego zawsze nalezy uwazac i brac to rowniez pod uwage, oczywscie bez jakichs schiz, ze ojciec to zawsze molestuje. Zapewniam Cie, ze nie widze w kazdym ojcu i mezczyznie molestanta dzieci.

Awatar użytkownika
Mysiorek
Weteran
Weteran
Postautor: Mysiorek » 10 lis 2005, 22:50

Miltonia pisze:Zapewniam Cie, ze nie widze w kazdym ojcu i mezczyznie molestanta dzieci.

Dżizasss... przecież ja nie o tym!
Ja o tym, że ze Wstrętną śpi spokojnie a z innymi lub sama nie!!! --> teoria Twojej nadwrażliwości dotykowej upada!
Płacze z ojcem i matką... czyżby razem ją moletowali? 2.5 letnie dziecko będzie wyrażać zły dotyk płaczem? --> naciągane jak cholera. Chyba, że ją biją, a to nie ma miejsca.
Sorki, przeczytaj moje wypociny jeszcze raz :)
Awatar użytkownika
Miltonia
Weteran
Weteran
Postautor: Miltonia » 10 lis 2005, 23:02

Napisalam, ze jej nadwrazliwosc moze sie nakladac na nieodpowiednie zachowanie rodzicow.

I, choc ja tego nie powiedzialam w tym przypadku, zly dotyk moze sie wyrazac placzam u 2,5 letniego dziecka. A co to, takie dziecko to jakas ameba czy co???
A u tej malej bardziej chodzi i o zwrocenie uwagi i poczucie bezpieczenstwa.
Jej nadrazliwosc widac w reakcji na uderzenia, decydowaniu kto i kiedy jej dotyka, we wrazliwosci na drapiace ubrania itd. Mam tu caly wyklad robic czy co???

A zabawa lalkami w taki sposob u tak malego dziecka nie jest normalna!!! To nie ten poziom rozwojowy. Owszem, tak sie bawia dzieci, ale pozniej. I moze to sie brac z podpatrzenia scen z tv ale tez i z czego innego.

Awatar użytkownika
Mysiorek
Weteran
Weteran
Postautor: Mysiorek » 10 lis 2005, 23:13

Miltonia pisze:Napisalam, ze jej nadwrazliwosc moze sie nakladac na nieodpowiednie zachowanie rodzicow.

Miltonia pisze:dziewczynka moze byc nadwrazliwa dotykowo. To znaczy, ze bodzce moze odczuwac silniej niz normalnie. Bierze sie to zwykle z mikrourazow neurologicznych,... Przyczyna moze byc takze slaba stymulacja w czasie rozwoju prenatalnego (matka np malo sie ruszla w ciazy), albo przez cesarskie ciecie (dziecko nie jest w czasie porodu uciskane kiedy przechodzi przez drogi rodne i jest pozbawione silnych bodzcow wplywajacych na jego rozwoj).

Chcesz powiedzieć, że nadwrażliwość dotykowa przejawia się w wybiórczości? Bliskie przebywanie (spanie) z rodzicami jest be, a ze Wstrętną O.K.?

Miltonia pisze:A u tej malej bardziej chodzi i o zwrocenie uwagi i poczucie bezpieczenstwa.

No toż pisałem o: "Dziecko przebywa głównie ze Wstrętną, która dla niego jest "dobrem" i może stąd się bierze ta zależność w spokonym i niespokojnym zasypianiu."
Awatar użytkownika
Wstreciucha
Weteran
Weteran
Postautor: Wstreciucha » 10 lis 2005, 23:17

Miltonia pisze:Warto obserwowac jak mala reaguje na dotyk ojca. I zaznaczam, nie musi sie bac i uciekac, jesli dzieje sie cos zlego. Wrecz przeciwnie, moze bardzo lubic i lgnac do niego.

Lgnie do ojca, doznaje wrecz ekscytacji kiedy go widzi, ale tlumacze to rzadkim przebywaniem z nim.
Miltonia pisze:Warto tez poobserwowac rodzicow jakie maja stosunki. Czy spia razem, czy uprawiaja seks, czy sie caluja.

Nie okazuja zadnych czulosci, nie caluja sie nawet na dzien dobry czy dowidzenia, bardzo czesto spia osobno . On spi najczesciej ze starsza, ktora nie mam problemow ze snem, druga z matka. Jak na moje oko i ucho ;) bo to praca live in, rodzice nie uprawiaja sexu (boss czesciej uzywa erotycznych podtekstow w stosunku do mnie <belt3> )
Miltonia pisze:albo przez cesarskie ciecie

miala cesarke

Miltonia pisze:Przepraszam za te wywody

Nie zartuj! zmobilizowalas mnie do poszukiwan i bardzo zainteresowal mnie temat, w koncu tez bede kiedys matka nooooo <aniolek2> znaczy chce :]

Miltonia pisze:Najbardziej mi to wyglada na takie wlasnie uszkodzenia sensoryczne

Moze masz jakies "gotowce" na ten temat, amoze nawet po angielsku :> :> bede zobowiazana , ale przyjme wszystko i wielkie dziekuje :*

Miltonia pisze:tv

wykluczam, bynajmniej odkad jestem. Wrecz zwracam "starym" uwage by nie dopuszczali do sytuacji kiedy dzieci chca z nami posiedziec a juz w zwiastunie filmu wiadomo jakie beda sceny, wyganiam na sile do wyra <aniolek2>
Miltonia pisze:Jej nadrazliwosc widac w reakcji na uderzenia

dodam ze mala kiedy nawet scisnie jej sie mocniej reke to mowi "zranilas mnie" albo zaczyna plakac i mowi "niedobra dziewczynka" :/
Awatar użytkownika
Miltonia
Weteran
Weteran
Postautor: Miltonia » 10 lis 2005, 23:50

https://mmm1106.verio-web.com/sensor/faq.html

Tutaj masz o integracji sensorycznej informacje na temat terapii, ale tez o tym co wskazuje na nadwrazliwosc sensoryczna.

http://www.pstis.org/terapiaintegracjisensorycznej.html

A tu polska strona, w biuletynie sa artykuly.

I do Mysiorka. Klopoty ze snem moga, ale nie musza byc objawem nadrazliwosci/niedowrazliwosci. Dlatego ja tego nie lacze, ale wskazuje na rozne przyczyny. Cos sie tego tak uczepil? Zaczne zaraz cos podejrzewac <aniolek2>

Awatar użytkownika
Mysiorek
Weteran
Weteran
Postautor: Mysiorek » 11 lis 2005, 00:10

Mogą - nie muszą: <aniolek2>
Miltonia pisze:Cos sie tego tak uczepil? Zaczne zaraz cos podejrzewac

Może mam nadwrażliwość? :D
Wyjaśnij mi to <pijak>
(sorki za OT)
Awatar użytkownika
Wstreciucha
Weteran
Weteran
Postautor: Wstreciucha » 13 lis 2005, 23:31

Miltonia pisze:Tutaj masz o integracji sensorycznej informacje na temat terapii, ale tez o tym co wskazuje na nadwrazliwosc sensoryczna.

dziekuje :* i wszystkim innym tez

Wróć do „Antykoncepcja oraz ciąża”