Koko pisze:Tak Złotko, tylko powiedz mi... na jakiej podstawie zostały umieszczone w zakładzie poprawczym
Po pierwsze: prosze z calego serca, niech mnie nikt nie nazywa zlotka ani inna taka bo to mi sie kojarzy z oblesnymy zulami spod monopolu co cie zaczepiaja jak przechodzisz obok. W ogole nie lubie takich spoufalen ani zdrobnien.
A dziewczynki zostaly zlapane na goracym uczynku. Tyle. Nie wiem po co mialabym klamac na ten temat bo widze jakies dziwne pytania. Klamac moze ma czasem sens w prawdziwym zyciu ale w Intenecie- po co?
Koko pisze:jesteś aż tak ograniczony w swym pojmowaniu
Ograniczeni sa ludzie, ktorzy nazywaja tych wokol siebie ograniczonymi. Wybacz, taka prawda.
Ted ma racje. Jezeli ktos zaczal uprawiac seks w wieku 10 czy 11 lat a prostytuowac w wieku 13, to nikt oprocz samego siebie mu nie pomoze. Wine tu tez ponosi spoleczenstwo ale w najwiekszej czesci osoba, ktora sie na to decyduje (decyzja nie jest dojrzala ale jest). To u nich zrodzilo sie juz dawno i zostanie na zawsze zakorzenione w psychice. Alkoholik- alkoholikiem nie zostaje sie z wyboru- prostytutka tak. Alkoholikami nie zostaja osoby, ktore pija na imprezach dla zabawy. Alkoholikami zostaja ci, ktorzy topia smutki w trunkach i probuja odepchnac prawdziwe zycie od siebie. I tu wiekszy wplyw ma spoleczenstwo. Wplyw maja okolicznosci, wplyw ma reklama, ktora ukazuje alkohol jako blogoslawienstwo dla zmartwionej duszy. Spoleczenstwo pijaka odrzuca co prowadzi do jeszcze wiekszego zatracenia. Taki czlowiek tez musi najpierw pomoc sobie sam zdajac sobie sprawe z problemu. Ale nie zawsze chce i nie zawsze sadzi, ze ma po co. A taka mloda prostytutka? Czuje sie z siebie dumna. Kolezanki inaczej na nia patrza bo 'doswiadczona'. Sa pieniazki na ciuchy i kosmetyki. Jezdzi po dyskotekach, wozi sie samochodami. Ona nie musi pojmowac, ze robi zle a zadna pomoc jej tego nie uswiadomi, szczegolnie jak urodzila sie z pustym lbem w zwiazku kur** i alkoholika . Nie ma dobrego przykladu. Nie ma nic. Nie uwazam, ze slusznym jest sadzanie w poprawczakach bo tam dzieje sie jeszcze gorzej. Rodzi sie przemoc, powstaje jeszcze wieksze parcie do tego, aby byc dumna, bardziej uwazana. Jedna z tych dziewczynek uciekla tylko po to, zeby wrocic na drugi dzien, pochwalic sie, ze byla na dysko i zarobila troche kasy. To jest chore. A pomoc komus takiemu jest rowna pomocy narkomanowi. Niewielu z tego wychodzi.
Charles, najlatwiej jest napisac:wy wszyscy ograniczeni, isc sie leczyc, precz z komuna itp. Ale czemu sam nie przedstawisz zadnych argumentow? Czemu nie umiesz postawic kontry i napisac czemu sadzisz, ze jest inaczej? To tak jak zapytasz 5- letnie dziecko, czemu nie chce jesc. Powie ci:'Bo nie'. I tyle.To tak jak nazwanie mojego poziomu umyslowego niskim bo wyszlam za maz z wlasnej woli w wieku 18 lat. Jasne, lepiej wyjsc za maz w wieku lat 16 czy nawet 23 ale z przymusu bo sie splodzilo niechciane dziecko. Masz raptem CALE 20 lat i jestes madrzejszy od wszystkich, mlodszych i starszych od Ciebie. Tak nie mozna. Troche szacunku, ja, tak jak i zreszta widze takze Ted nie pojechalismy po Twoim poziomie intelektualnym itp. Tu sie dyskutuje a nie jezdzi po ludziach, tym bardziej jezeli samemu nie ma sie nic ciekawego do powiedzenia, z wyjatkiem bluzgow starannie owinietych w bawelne.
Tylko nie mow, zebym badala sie psychiatrycznie bo sie badalam i to dobrych pare razy. Psychologicznie takze. Nic mi nie brakuje, wyniki wychodzily ponad przecietna. Tyle.