Testy ciążowe
Moderator: modTeam
- ksiezycowka
- Weteran
- Początkujący
Witam chciałbym zasięgnąć o opinię kogoś kto jest w tym zorientowany...
Mianowicie moja dziewczyna nie ma okresu od około 3 miesięcy, a ostatni nasz stosunek odbył się na początku października (raczej nie mogło dojść do zapłodnienia bo się zabezpieczamy)
Robiliśmy dwukrotnie test ciążowy
1- miesiąc temu
2- kilka dni temu
Oczywiście wszystko zgodnie z opisem i instrukcją
Oba te testy były z innych firm i oba zgodnie pokazały brak ciąży.
Wiem że wszyscy zgodnie będziecie twierdzić "niech dziewczyna idzie do ginekologa" (pójdziemy 4-5 stycznia) ale co sadzicie o tej sytuacji mieliście kiedyś taki przypadek? z jednej strony nie ma okresu a z drugiej strony testy pokazują brak ciąży... dziwne
Pozdrawiam
Mianowicie moja dziewczyna nie ma okresu od około 3 miesięcy, a ostatni nasz stosunek odbył się na początku października (raczej nie mogło dojść do zapłodnienia bo się zabezpieczamy)
Robiliśmy dwukrotnie test ciążowy
1- miesiąc temu
2- kilka dni temu
Oczywiście wszystko zgodnie z opisem i instrukcją
Oba te testy były z innych firm i oba zgodnie pokazały brak ciąży.
Wiem że wszyscy zgodnie będziecie twierdzić "niech dziewczyna idzie do ginekologa" (pójdziemy 4-5 stycznia) ale co sadzicie o tej sytuacji mieliście kiedyś taki przypadek? z jednej strony nie ma okresu a z drugiej strony testy pokazują brak ciąży... dziwne
Pozdrawiam
A co w tym dziwnego ? moja dziewczyna nie miala okresu prawie 5 miesiecy
to ze nie ma okresu nie oznacza iz musi byc w ciazy , zas posiadanie okresu nawet do trzeciego miesiaca , wcale nie znaczy iz w ciazy byc nie moze !
to ze nie ma okresu nie oznacza iz musi byc w ciazy , zas posiadanie okresu nawet do trzeciego miesiaca , wcale nie znaczy iz w ciazy byc nie moze !
Ostatnio zmieniony 27 gru 2008, 08:20 przez Andrew, łącznie zmieniany 1 raz.
poszukuje radia CEZAR - QUADRO unitry diora
Ginekolog to zawsze najpewniejsze źródło. Wiem, że łatwo jest mówić, ale moim zdaniem nic ma co panikować, brak okresu nie jest związany tylko z ciążą, a nigdy wcześniej nie miała tego typu problemu?
kokieteria to zachowanie, które ma dać drugiej osobie do zrozumienia, że spółkowanie jest możliwe, ale ta możliwość nie może być pewnością.
Andrew pisze:A co w tym dziwnego ? moja dziewczyna nie miala okresu prawie 5 miesiecy
bez skrajności, brak menstruacji to bez względu na powód zawsze coś niepokojącego.
Mia pisze:, brak okresu nie jest związany tylko z ciążą
zgadza się. Stres często nakręca takie błędne koło - stresuje się, bo nie mam okresu, nie mam okresu, bo się stresuję.
Mia pisze:Ginekolog to zawsze najpewniejsze źródło
Dodam jeszcze, że w tym przypadku konieczne. Nawet niekoniecznie do rozpoznania ciąży (bo miesiączka może się pojawić lada dzień), lecz w ogóle warto przy takiej okazji odwiedzić specjalistę.
-
- Początkujący
moja dziewczyna przeprowadziła test ciążowy - dzisiaj rano - ewentualna wpadka miala miejsce 27 lutego - czy dzisiaj tj. 10 marca - taki wynik mozna brac za pewnik?
i jeszcze jedno pytanie - na tescie nie wyszła różowa kreska - ale zrobiło się różowe tło przy literce T.. jak taki wynik interpretować - nie ma kreski ? (była tylko kreska przy C) nie ma mowy o ciąży? czy jednak w tym wypadku jest powod do paniki? Chodzi o pre-test
moja dziewczyna przeprowadziła test ciążowy - dzisiaj rano - ewentualna wpadka miala miejsce 27 lutego - czy dzisiaj tj. 10 marca - taki wynik mozna brac za pewnik?
i jeszcze jedno pytanie - na tescie nie wyszła różowa kreska - ale zrobiło się różowe tło przy literce T.. jak taki wynik interpretować - nie ma kreski ? (była tylko kreska przy C) nie ma mowy o ciąży? czy jednak w tym wypadku jest powod do paniki? Chodzi o pre-test
Ostatnio zmieniony 10 mar 2009, 09:04 przez artekkrakow, łącznie zmieniany 2 razy.
- ksiezycowka
- Weteran
- Weteran
Kilka razy robiłan test. Zawsze po dniu spodziewanej miesiączki. Z reguły rano, ale raz po południu.
Tylko raz wyszedł pozytwny i nie kłamał. Zrobony był 2 dnia po spodziewanej miesiączce i właśnie po południu.
Jeśli nie jest się pewnym to albo drugi test albo badanie z krwi.
Tylko raz wyszedł pozytwny i nie kłamał. Zrobony był 2 dnia po spodziewanej miesiączce i właśnie po południu.
Jeśli nie jest się pewnym to albo drugi test albo badanie z krwi.
A kiedy pada deszcz.. bezdomne koty mokną..
Co zrobic, sam wiesz - w piwnicy uchyl okno...
Co zrobic, sam wiesz - w piwnicy uchyl okno...
ja pisze:Jeśli już jest temat to i ja zadam pytanie: jeśli ktoś bierze pigułki, ale obawia się, że jest w ciąży i zrobi test, to czy wynik wyjdzie zawsze pozytywny (bo w końcu przyjmuje się hormony) czy prawdziwy?
W skrócie: NIE. Jeśli nie jesteś w ciąży test będzie negatywny.
Jest mnóstwo jednych hormonów - tabletki antykoncepcyjne zawierają jeden, a testy ciążowe badają inny.
Więc testy ciążowe badają poziom hcg - http://pl.wikipedia.org/wiki/Gonadotrop ... C3%B3wkowa
Natomiast standardowe tabletki antykoncepcyjne zawierają sztuczny progesteron i rózne inne ... a sobie zobacz tutaj: http://pl.wikipedia.org/wiki/Tabletki_antykoncepcyjne
-
- Początkujący
- Początkujący
A jak macie wątpliwości to polecam od razu test beta HCG, który wykrywa nawet śladowe ilości hormonu, czyli wczesną ciążę. A kosztuje w laboratorium ok 30 złoty, czyli tyle co parę testów ciążowych.
-
- Bywalec
Tak to jest
https://ocalsiebie.pl/forums/topic/6324-jaki-prezent-dla-babci/
https://ocalsiebie.pl/forums/topic/6324-jaki-prezent-dla-babci/
Re: Testy ciążowe
Wyniki fałszywie pozytywne zdarzają się bardzo rzadko, mogą się pojawiać kiedy przyjmuje sie hCG w ramach leczenia bezpłodności albo przy torbielach jajników. Poza tym trzeba pamiętać, żeby robić test z porannego moczu, kiedy to stężenie hCG będzie największe. Znalazłam dobre opracowanie w tym temacie https://leki.pl/poradnik/kiedy-najlepiej-zrobic-test-ciazowy/
Wróć do „Antykoncepcja oraz ciąża”