bezpieczne zażywanie hormonów ?

Forum służące do wymiany opinii i doświadczeń na tematy związane z antykoncepcją i ciążą.

Moderator: modTeam

Awatar użytkownika
marzata1986
Entuzjasta
Entuzjasta
bezpieczne zażywanie hormonów ?

Postautor: marzata1986 » 17 gru 2007, 14:37

Witam, mam do Was pytanie a mianowicie ile można brać tabletki anty bez powikłań? w marcu będzie już 3 lata jak biorę i zastanawiam sie jak długo jeszcze mogę je brać?
będę wdzięczna za info
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Mychola
Pasjonat
Pasjonat
Postautor: Mychola » 17 gru 2007, 18:02

A skąd mamy wiedzieć kiedy pojawią się u Ciebie powikłania?? :|
Zależy od Twojego organizmu, może za rok, dwa trzy, a może za miesiąc, tydzień, może jutro a może w ogóle. Każda kobieta inaczej reaguje na hormony <mlotek>
Awatar użytkownika
ksiezycowka
Weteran
Weteran
Postautor: ksiezycowka » 17 gru 2007, 18:34

Mychola pisze:A skąd mamy wiedzieć kiedy pojawią się u Ciebie powikłania?? :|
No wlasnie? :|
Tak samo jak i branie miesiac jest niebezpieczne tak i 3 lata. W moim osobistym odczuciu 3 lata to max ostateczny.
Awatar użytkownika
Mona
Weteran
Weteran
Postautor: Mona » 17 gru 2007, 19:27

Od naprawdę dobrego ginekologa wiem, iż np. Cilest trzeba byłoby brać 8 lat, aby nastąpiły ew. zdrowotne konsekwencje :)
Oczywiście zakładając, że kobieta na początku przyjmowania tych pigułek jest zdrowa i nie pali papierosów.
"Cause we all have wings, but some of us don’t know why"

Joe Cocker
Awatar użytkownika
Andrew
Weteran
Weteran
Postautor: Andrew » 17 gru 2007, 19:58

Moja myszka po 3 latach gdy zaprzestala brac Logest miala komplikacje które trwaja do dzis - pisalem o tym w innym poscie podobnym do tego
poszukuje radia CEZAR - QUADRO unitry diora
Awatar użytkownika
Miltonia
Weteran
Weteran
Postautor: Miltonia » 18 gru 2007, 00:55

Przede wszystkim trzeba robic raz w roku przerwy i robic badania. To nie daje pewnosci, ze wszystko przebiega idealnie, ale zwieksza szanse, ze jesli cos bedzie nie tak, to zauwazymy to. Przeciez te tabletki przepisuje ginekolog, wiec warto jego zapytac. Co najmniej raz do roku trzeba sie przeciez u niego pojawic, zeby zrobic chociazby cytologie. powinien zaordynowac tez inne badania - proby watrobowe, krzepliwosc krwi itd.
"a miłość tylko jedną można wszędzie spotkać
przed grzechem i po grzechu zostaje ta sama"
Grace

Postautor: Grace » 18 gru 2007, 20:03

Miltonia pisze:Przede wszystkim trzeba robic raz w roku przerwy i robic badania.

Zgadzam się jedynie z 2. połową zdania. Przerwa, o której piszesz, odbywałaby się w zbyt krótkim czasie, rozregulowując jedynie organizm. Całkowicie rozregulowując. Przynajmniej kilkunastu specjalistów, których znam opinie, potwierdza tę tezę.
Sama wiem po sobie - tabletek nie biorę 9ty miesiąc, a orgzanim DOPIERO zaczyna mi się przyzwyczajać, że nie dostaraczam mu dodatkowych hormonów. Badania miałam robione co 2-3 miesiące, przez 3 lata brania tabletek, zawsze miałam regularnie miesiączki i jestem okazem zdrowia, więc to raczej nie przypadek.
Dlatego, jeśli mogłabym komuś zasugerować bądź doradzić - dziewczyny, nie bierzcie tabletek anty. Po co się truć?
marzata1986 pisze: w marcu będzie już 3 lata jak biorę i zastanawiam sie jak długo jeszcze mogę je brać?

Wiesz, najlepiej będzie, jeśli spytasz się swojego lekarza.To on zna Ciebie, Twój orgzanizm najlepiej, wyniki badań, historię całą. To sprawa indywidualna i nie ma na to reguł ogólnych, moim zdaniem. Mi moja ginekolog mówiła, że są kobiety, które biorą tabletki/korzystają z plastrów długimi latami i jest im ok. To Twój wybór na dobrą sprawę, o ile teraz jest wszystko w porządku. Tylko, że każda tego typu ingerencja dotycząca zdrowia nie pozostaje bez echa. Ja się osobiście bałam o zdrowie mojego dziecka. Dlatego strach ten wygrał z wygodą, która jest bezsprzecznym atutem tej metody antykoncepcji.

Wróć do „Antykoncepcja oraz ciąża”