Głupie pytanie / ginekolog / ciąża / rozpoznanie

Forum służące do wymiany opinii i doświadczeń na tematy związane z antykoncepcją i ciążą.

Moderator: modTeam

zagubiony0
Początkujący
Początkujący
Głupie pytanie / ginekolog / ciąża / rozpoznanie

Postautor: zagubiony0 » 26 sie 2007, 16:13

Mam pytanie, pewnie głupie, ale prosze o wstepne wstrzymanie smiechu i w pierwszej kolejnosci o konkretna odpowiedz

Czy to prawda że ginekolog poprzez samo "rzuceniem oka" na narządy kobiety może rozpoznać czy kobieta jest w ciązy, nawet jesli zaplodnienie nastapilo kilka dni wczesniej? Jezeli to nieprawda to jakie badanie on wykonuje?
Awatar użytkownika
Marissa
Weteran
Weteran
Postautor: Marissa » 26 sie 2007, 22:19

zagubiony0 pisze: na narządy kobiety może rozpoznać czy kobieta jest w ciązy, nawet jesli zaplodnienie nastapilo kilka dni wczesniej

No jeśli ma niezły wzrok to owszem <hahaha>

A na serio - pomyśl, czy Ty umiesz widzieć komórki? Nie, więc taki ginekolog raczej też nie będzie komórki widział <zalamka>
Awatar użytkownika
ksiezycowka
Weteran
Weteran
Postautor: ksiezycowka » 27 sie 2007, 15:50

zagubiony0 pisze:Czy to prawda że ginekolog poprzez samo "rzuceniem oka" na narządy kobiety może rozpoznać czy kobieta jest w ciązy, nawet jesli zaplodnienie nastapilo kilka dni wczesniej?
Nie ;)
Lekarz wykonuje badanie krwi i usg chyba [w ciazy nigdy nie bylam to nie wiem do konca].
agata
Weteran
Weteran
Postautor: agata » 04 wrz 2007, 18:20

hmm moj ginekolog chyba taki zdolny nie jest ;) a poważnie ginekolog wykonuje przede wszytskim usg :) moze takze wysłac na badanie krwi zapomniałam jak sie nazywa to co tam badają ale to jest zwykłe pobranie krwi i wynik daje jednoznaczna odpowiedz czy ciąza jest czy jej nie ma :)
Awatar użytkownika
runeko
Weteran
Weteran
Postautor: runeko » 07 wrz 2007, 04:33

Nie wiem po jakim dokładnie czasie ale niektórym kobietom w ciąży zmenia się wygląd warg sromowych. Poza tym przy zwykłym badaniu ginekolog może wyczuć ciążę. Nie wiem tylko ile dokładnie czasu na to trzeba.
Ainsi sera, groigne qui groigne.
Grumble all you like, this is how it is going to be.
Awatar użytkownika
Mychola
Pasjonat
Pasjonat
Postautor: Mychola » 07 wrz 2007, 17:55

agata pisze:moze takze wysłac na badanie krwi

dokładnie nazywa się morfologia :)
abba
Zaglądający
Zaglądający
Postautor: abba » 07 wrz 2007, 21:05

Mychola pisze:
agata pisze:moze takze wysłac na badanie krwi

dokładnie nazywa się morfologia :)

Po zwykłej morfologi to nie koniecznie, ale jak zrobi badanie poziomu beta HCG to będzie wiadomo na 100% czy ciąża czy nie :D

Gonadotropina kosmówkowa, bo tak brzmi pełna nazwa beta-hCG jest hormonem, to znaczy substancją wytwarzaną przez organizm w celu kontroli funkcjonowania określonych narządów. HCG przypada rola szczególna, ponieważ pod jej wpływem pozostaje wyjątkowy proces - rozwój wczesnej ciąży.
Awatar użytkownika
runeko
Weteran
Weteran
Postautor: runeko » 08 wrz 2007, 02:05

Mychola pisze:dokładnie nazywa się morfologia

Morfologia to jest badanie na coś zupełnie innego tak dokładnie.

abba pisze: badanie poziomu beta HCG

Właśnie.
Ainsi sera, groigne qui groigne.
Grumble all you like, this is how it is going to be.

Wróć do „Antykoncepcja oraz ciąża”