Pierwsze tabletki od 3go dnia cyklu.
Moderator: modTeam
Pierwsze tabletki od 3go dnia cyklu.
Witam. Moja ukochana zaczyna brac pierwszy raz tabletki (cilest). Z tego co sie orientuje, pierwsza tabletke powinna wziac w pierwszym dniu okresu, natomiast lekarz polecil jej zaczac od 3go dnia. Co o tym sadzicie? Dodatkowo, pani doktor powiedziala, zeby przez pierwszy miesiac nie ufac antykoncepcji. czy to normalne, zeby zaczynac od trzeciego dnia? no i od kiedy bedzie juz zabezpieczona? po 21 tabletkach jest 7 dni przerwy, czyli kolejne opakowanie zacznie znowu w trzecim dniu cyklu, czy wtedy jest juz zabezpieczona? czy ma to moze na celu przesuniecie cyklu o te 3 dni. Nie rozumiem.
- ksiezycowka
- Weteran
Tak bywa. Mozna brac od pierwszej mozna od 3 czy 5. Ale wtedy zabepieczeni jestescie pozniej. Tzn jak weźmie pierwszego dnia cyklu to od razu. Jak 3 to jeszcze tydzien musicie sie zabezpieczac.blebluch pisze:Co o tym sadzicie?
Bo wtedy organizm sie dopiero do niej przyzwyczaja.blebluch pisze:zeby przez pierwszy miesiac nie ufac antykoncepcji.
To normalna sprawa. Wiele dziewczyn tak zaczynalo brac
[ Dodano: 2006-12-03, 23:43 ]
Tzn jak wczesniej?mrt pisze:Że wcześniej się bierze
blebluch pisze:po 21 tabletkach jest 7 dni przerwy, czyli kolejne opakowanie zacznie znowu w trzecim dniu cyklu,
wtedy to nie bedzie 3 dzien cyklu, bo cykl wyznacza tabletki
we wszystkich ulotkach jakie widziałem do tej pory był 1. dzień, lub 5ty, i wtedy tydzień dodatkowego zabezpieczenia,tak jak mówią dziewczyny ale miesiąc i 3 to ciekawe. a może warto spytać jakie miała powody żeby tak a nie inaczej?
- ksiezycowka
- Weteran
witam. minely 3 tygodnie od wziecia pierwszej tabletki (dziewczyna zaczela brac 3-go dnia cyklu). myslalem, ze teraz okres zacznie jej sie po 7 dniach przerwy, rowno z rozpoczeciem drugiego opakowania. czyli, ze przesunie sie jej o te 2 dni do przodu. tymczasem dostala okresu w trzecim dniu po skonczeniu sie pierwszego opakowania (26 dzien normalnego cyklu), jeszcze zanim rozpoczela drugie. tzn wg moich obliczen 5 dni za wczesnie. a gdyby nie brala tabletek, to i tak za wczesnie o 3 dni. czyli teraz, jak rozpocznie drugie opakowanie, to bedzie juz zupelnie po okresie. co o tym sadzicie, czy to jest w porzadku? jak sadzicie, czy i (jezeli tak to od kiedy) dziala zabezpieczenie? takie przesuniecie okresu o dwa dni, to rownie dobrze mogloby wystapic bez tabletek. w ogole nie widac zadnych efektow ich dzialania a do tego zadne obliczenia nic sie nie zgadzaja. dlatego chcialbym sie dowiedziec co o tym sadzicie.
Ostatnio zmieniony 28 gru 2006, 23:32 przez blebluch, łącznie zmieniany 1 raz.
- ksiezycowka
- Weteran
A dlczego tak?Organizm ma wiedziec sam?Dobrze jest przeciez!Okres tu duzo nie ma jesli chodzi o krawienie w przerwie tabletek.blebluch pisze:yslalem, ze teraz okres zacznie jej sie po 7 dniach przerwy, rowno z rozpoczeciem drugiego opakowania. czyli, ze przesunie sie jej o te 2 dni do przodu.
Po tygodniu od pierwszej.blebluch pisze:jak sadzicie, czy i (jezeli tak to od kiedy) dziala zabezpieczenie
vkajot pisze:blebluch pisze:po 21 tabletkach jest 7 dni przerwy, czyli kolejne opakowanie zacznie znowu w trzecim dniu cyklu,
wtedy to nie bedzie 3 dzien cyklu, bo cykl wyznacza tabletki
wlasnie ta wypowiedz tak mnie jakos nastawila, ze teraz wszystko powinno sie samo przesunac
(teraz wiec kolejne opakowanie zacznie w 6 dniu cyklu) co z tymi przesunieciami, to normalne?
[ Dodano: 2006-12-28, 23:41 ]
czyli to co, to nie jest okres? ja tam sie na tym nie znam, ale dziewczyna twierdzi, ze jest. ona chyba lepiej wie.moon pisze:Okres tu duzo nie ma jesli chodzi o krawienie w przerwie tabletek.
- ksiezycowka
- Weteran
W tej wypowiedzi chodzilo o to ze nie ma juz dziewczyna normalnego cyklu zaden 6 dzien cyklu!Ona juz go nie ma!blebluch pisze:wlasnie ta wypowiedz tak mnie jakos nastawila, ze teraz wszystko powinno sie samo przesunac
(teraz wiec kolejne opakowanie zacznie w 6 dniu cyklu) co z tymi przesunieciami, to normalne?
Nie to krawienie wywolane t abletkami. Dopoki je bierze nie ma swojego normalnego okresu!blebluch pisze:czyli to co, to nie jest okres?
ale mieszasz blebluch, nie licz sobie niczego wg starego naturalnego cyklu, bo to zupelnie bez sensu jest. Krwawienie ulotkowo dostala dobrze, bo w przerwie miedzy opakowaniami, tak sie powinno dostawac a nie po 7 dniowej przerwie, ta przerwa wlasnie jest do tego aby wywolac krwawienie. wez Ty moze poczytaj ulotke z 10 razy ze zrozumieniem...
wlasnie o to chodzi, ze tabletki nie maja dawac namacalnych efektow dzialania. a Twoje obliczenia są bez sensu, nie wiem w ogole po co tak dziwnie liczysz, skoro tableki teraz reguluja krwawienie i 'cykl'.blebluch pisze:w ogole nie widac zadnych efektow ich dzialania a do tego zadne obliczenia nic sie nie zgadzaja
"To jest tak, że gdy mam co chcę,
Wtedy więcej chcę.
Jeszcze."
Wtedy więcej chcę.
Jeszcze."
Wróć do „Antykoncepcja oraz ciąża”