tabletki jak to jest

Forum służące do wymiany opinii i doświadczeń na tematy związane z antykoncepcją i ciążą.

Moderator: modTeam

Awatar użytkownika
DREADMAN
Uzależniony
Uzależniony
tabletki jak to jest

Postautor: DREADMAN » 04 lip 2006, 20:44

:) wiec witam wszystkich moze temat byl ale coz ryzykuje objechanie :) mnie :) wiec tak poznalem nowa dziewczyne jestem juz z nia jakis czas :) i chcielibysmy zaczac wspolzycie :) wczesniej robilem to z gumka :) teraz sprawa chodzi o tabletki :) jeszcze zanda moja dziewczyna nie probowala wiec nie wiem jak to jest mam pytanie kiedy ona moze wziasc te tabletki ? jak jest po okresie czy przed czy w trakcie ? czy moze byc tak ze jak jest po okresie np 8dni powiedzmy i zaczela by brac teraz ? to byla by zabezpieczona czy nie ? czy musiala by czekac do nast okresu i dopiero wziac czy po okresie czy w trakcie nastepnego okresu bo ja sie w tym nie orientuje jak to jest:) z gory dziekuje i pozdrawiam
Awatar użytkownika
lollirot
Weteran
Weteran
Postautor: lollirot » 04 lip 2006, 21:39

<pijak>
do tabletek jest dołączona taka magiczna i pełna tajemnej wiedzy rzecz, jak ulotka. poza tym, żeby te tabletki dostać, wypadałoby dzieczynie przejść się do lekarza, który również ją dokształci.
pan nie jest moim pasterzem
a niczego mi nie brak
nie przynależę i nie wierzę
i chociaż idę ciemną doliną
zła się nie ulęknę i nie klęknę.
Awatar użytkownika
ksiezycowka
Weteran
Weteran
Postautor: ksiezycowka » 04 lip 2006, 22:26

Od 1 dnia okresu zazwyczaj sie bierze przez 21 dni potem 7 dni przerwy i 8 nowe opakowanie zaczyna. W czasie przerwy pojawia sie krwawienie.

Tebletki sa na recepte i przed przepisaniem ich powinny [jak u dobrego lekarza a nei konowala] byc zrobione badania, aby sprawdzic czy dana osoba w ogole moze uzywac antykoncepcji hormonalej.
Awatar użytkownika
Kubek
Uzależniony
Uzależniony
Postautor: Kubek » 04 lip 2006, 23:08

DREADMAN pisze:jak jest po okresie czy przed czy w trakcie ? czy moze byc tak ze jak jest po okresie np 8dni powiedzmy i zaczela by brac teraz ? to byla by zabezpieczona czy nie ?

Jest zabezpieczona po tygodniu brania (czas maksymalny, może być krótszy w wypadku niektórych specyfików).

Ale dla konowała, co wypisał receptę, nie tłumacząc nawet jak i co, to powinna już rosnąć wierzba płacząca solidna (bo nadejdzie taka wiosna, bo to będzie taki maj, gdzie na drzewach zamiast liści, będą wisieć "profesjonaliści")...
Wraz z końcem ostrzeżenia, niski poziom moderacji uprawiany przez użytkownika Maverick będzie napiętnowany w delikatniejszej już formie.
Awatar użytkownika
DREADMAN
Uzależniony
Uzależniony
Postautor: DREADMAN » 05 lip 2006, 08:53

lollirot pisze:<pijak>
do tabletek jest dołączona taka magiczna i pełna tajemnej wiedzy rzecz, jak ulotka. poza tym, żeby te tabletki dostać, wypadałoby dzieczynie przejść się do lekarza, który również ją dokształci.

nio to mi powiedzials :) ehhh mi chodzilo mi o to zebym ja to wiedzial bo wiadomo dzewczyna pojdzie do ginekologa tak czy tak i sie dowie co i jak chodzilo mi tylko o moja ciekawosc :) jak kupi to wiem ze bedzie ulotka do przeczytania ale narazie nie poszlai nie ma tabletek nie ma ulotki jak by byla to bym sie was nie pytal prawda bo bym sam sobie przeczytal :) hmm twoja wypowiedz byla glupia :) pozdr za reszte dziekuje :)
Awatar użytkownika
Andrew
Weteran
Weteran
Postautor: Andrew » 05 lip 2006, 09:15

I tak oto kolejny raz wychodzi to ... o czym cały czas pisze , wiecej dobroci dla piszacych , mniej madrowania <aniolek>
poszukuje radia CEZAR - QUADRO unitry diora
Awatar użytkownika
DREADMAN
Uzależniony
Uzależniony
Postautor: DREADMAN » 05 lip 2006, 09:31

rozumiem ale dla mnie ta wypowiedz tej pani nic nie wnosi przynajmniej dla mnie chyba jest to oczywiste ze jak mial bym ulotke to bym ja przeczytal a nie sie pytal tutaj prawda? moja dziewczyna ma sie wybrac do ginekolga jutro to jest oczywiste ze sie dowie tam co i jak ale ja chcialem wiedziec jeszcze przed jej wizyta o co biega tylko dla swojej czystej ciekawosci :) a ta wypowiedz byla po prostu nie potrzebna bo ja to wiedzialem za to kolejna pod spodem bardzio mi sie podobala bo sie dowiedzialem mniej wiecej cio i jak :) i dziekuje za to nie potrzebna tez dziekuje :) przynajmniej za to ze ta osoba mi posiwecila ze swoje przyslowiowe 1o sekund :) zeby to napisac :)
Awatar użytkownika
Andrew
Weteran
Weteran
Postautor: Andrew » 05 lip 2006, 09:35

ale ja Cie Dredmen rozumie ! nie ciebie tu krytykuję <browar>
Awatar użytkownika
DREADMAN
Uzależniony
Uzależniony
Postautor: DREADMAN » 05 lip 2006, 09:38

pozdro <browar> ja wiem dobrze napisalas :) popieram cie w 100%czasami lepiej nic nie mowic niz wnosic cos co jest bez sensu i nie daje odp na pytanie :) wiecej tolerancji do tych ktorzy sie o cos pytaja bo chyba po to tojest:)
Awatar użytkownika
lollirot
Weteran
Weteran
Postautor: lollirot » 05 lip 2006, 11:42

DREADMAN, wobec tego pójdź z dziewczęciem do lekarza. nie na badanie, tylko na część teoretyczną :-)
a niczego mi nie brak
Awatar użytkownika
Symfonia
Pasjonat
Pasjonat
Postautor: Symfonia » 05 lip 2006, 16:54

moon pisze:Od 1 dnia okresu zazwyczaj sie bierze przez 21 dni potem 7 dni przerwy i 8 nowe opakowanie zaczyna. W czasie przerwy pojawia sie krwawienie

No to przeca moon Ci napisala.
trzeba poczekac do okresu zeby pierwszego dnia wziac tabletke potem brac przez kolejne 21 dni i zrobic 7 dniowa przerwe, nastepnie rozpoczac nowe opakowanie i tak w kolko.
Jeszcze moge dodac, ze niektore dziewczyny, zeby przesunać sobie okres biora kilka opakowan naraz i nawet nie maja po kilka miesiecy krwawienia.
Bóg nie stworzył kobiety z głowy mężczyzny- aby nim nie rządziła, nie stworzył z nogi- aby nie była jego niewolnicą, ale z żebra- aby była bliska jego sercu
Obrazek
Awatar użytkownika
ksiezycowka
Weteran
Weteran
Postautor: ksiezycowka » 05 lip 2006, 17:47

Symfonia pisze:eszcze moge dodac, ze niektore dziewczyny, zeby przesunać sobie okres biora kilka opakowan naraz i nawet nie maja po kilka miesiecy krwawienia.
<boje_sie> Czego robic nie wolno!!!

Najwyzej brak jednej przerwy raz na pol roku!!

Dredzisty ulotki sa w necie dostepne ;P
Awatar użytkownika
lollirot
Weteran
Weteran
Postautor: lollirot » 05 lip 2006, 17:49

a niczego mi nie brak
Awatar użytkownika
DREADMAN
Uzależniony
Uzależniony
Postautor: DREADMAN » 05 lip 2006, 18:21

Symfonia pisze:No to przeca moon Ci napisala.

nio wlasnie napisala widzialem to to po co mi to powtorzylas :) ? :) ta moja wypowiedz dotyczyla lollirot a nie moon

lollirot pisze:DREADMAN, wobec tego pójdź z dziewczęciem do lekarza. nie na badanie, tylko na część teoretyczną :-)

a pojde zebys wiedziala :) ;) pozatym dziekuje za ulotke mozna temat zamknac bo dowiedzialem sie tego co chcialem wiedziec:) pozdrawiam :)
Awatar użytkownika
Andrew
Weteran
Weteran
Postautor: Andrew » 05 lip 2006, 18:25

No i wreszcie kolega jest zadowolony <browar> a jednak mozna ! <aniolek>
Awatar użytkownika
DREADMAN
Uzależniony
Uzależniony
Postautor: DREADMAN » 05 lip 2006, 18:34

mozna wszystko mozna :) <browar>
stingus
Początkujący
Początkujący
Postautor: stingus » 06 lip 2006, 19:28

A ja mam pytanie jesli pierwsza tabletka nie jest wzieta w pierwszym dniu tylko w dowolnym dniu cyklu to od kiedy kobieta jest zabezieczona??
złotooka kotka
Weteran
Weteran
Postautor: złotooka kotka » 06 lip 2006, 19:49

Jak:
stingus pisze:w dowolnym dniu cyklu

to wcale :P

Tabletki bierze sie od pierwszego dnia i wtedy zabezpieczenie sie ma od razu, albo do max 5 i wtedy trzeba sie zabezpieczac 7 dni. Ale to wszystko jest slicznie napisane na uloteczce. Serio.
off// w razie potrzeby kontaktu pisac na zlotooka_kotka@o2.pl
Awatar użytkownika
lollirot
Weteran
Weteran
Postautor: lollirot » 06 lip 2006, 19:53

stingus pisze:A ja mam pytanie jesli pierwsza tabletka nie jest wzieta w pierwszym dniu tylko w dowolnym dniu cyklu to od kiedy kobieta jest zabezieczona??

nie wolno!
znaczy wolno, ale to strata opakowania i burdel hormonalny w organizmie.
a niczego mi nie brak
stingus
Początkujący
Początkujący
Postautor: stingus » 06 lip 2006, 20:05

Pytam poniewaz.
Dziewczyna zawsze pierwsza tabletke brala we wtorek (bierze od jakiegos pol roku zaczela tak jak polecil lekarz w pierwszym dniu cyklu) po wzieciu 16 tabletki (sroda) zapomniala wziazc 17 (czwartek) wziela w piatek a w sobote dostala okres. Dziwila sie dlaczego policzylismy i sie okazalo ze zapomniala zabrac tej tabletki(ryzyka wpadki nie ma bo nie wspolzylismy w tym czasie) w poniedzialek zadzwonila do lekarza i lekarz powiedzial zeby od niedzieli zrobic 7 dniowa przerwe. czyli wypadnie jak po mojemu ze zacznie brac tabletki w dowolnym dniu cyklu.......stad moje pytanie
Awatar użytkownika
Kubek
Uzależniony
Uzależniony
Postautor: Kubek » 06 lip 2006, 20:14

stingus pisze:Pytam poniewaz.
Dziewczyna zawsze pierwsza tabletke brala we wtorek (bierze od jakiegos pol roku zaczela tak jak polecil lekarz w pierwszym dniu cyklu) po wzieciu 16 tabletki (sroda) zapomniala wziazc 17 (czwartek) wziela w piatek a w sobote dostala okres. Dziwila sie dlaczego policzylismy i sie okazalo ze zapomniala zabrac tej tabletki(ryzyka wpadki nie ma bo nie wspolzylismy w tym czasie) w poniedzialek zadzwonila do lekarza i lekarz powiedzial zeby od niedzieli zrobic 7 dniowa przerwe. czyli wypadnie jak po mojemu ze zacznie brac tabletki w dowolnym dniu cyklu.......stad moje pytanie

Dostała krwawienia a nie okresu typowego... po prostu organizm stwierdził, że już czas, bo przez ten brak jednej tabletki miał na to czas.
Opakowanie z zapomnianą tabletką możecie wywalić na śmieci a po przerwie zacząć następne.
Przy okazji- wszystko jest w ulotce zapewne <regulamin>, czasami nie rozumiem ludzi, którzy za nic poczytują sobie zasadę, że w razie kłopotów wpierw się RTFM robi.
Wraz z końcem ostrzeżenia, niski poziom moderacji uprawiany przez użytkownika Maverick będzie napiętnowany w delikatniejszej już formie.
Awatar użytkownika
ksiezycowka
Weteran
Weteran
Postautor: ksiezycowka » 06 lip 2006, 23:17

stingus, ale my mowimy tu o pierwszym opakowaniu a nie ktoryms z kolei. Nie jest do poczatku tego na pewno zabezpieczona.

Wróć do „Antykoncepcja oraz ciąża”