Tabletki a palenie.
Moderator: modTeam
Tabletki a palenie.
Hej! Biore tabletki i pale papierosy. Wiem, ze to niewskazane. Czy mozecie powiedziec jakie naprawde konsekwencje to moze miec? Ja w sumie nie widze zadnych spustoszen. 
Mojej koleżanki siostra brała i paliła i o mało anemii nie dostała. Więc tabletki odstawiła.
Poza tym polecam topic:
http://agnieszka.com.pl/forum_php/viewt ... 428#129428
Opcja szukaj nie boli.![:] :]](./images/smilies/krzywy.gif)
Poza tym polecam topic:
http://agnieszka.com.pl/forum_php/viewt ... 428#129428
Opcja szukaj nie boli.
![:] :]](./images/smilies/krzywy.gif)
"Miarkuj złość.
Po gniewu cienkim lodzie nie kręć się
Bo on za chwilę może trzasnąć"
Po gniewu cienkim lodzie nie kręć się
Bo on za chwilę może trzasnąć"
bumru pisze: Czy mozecie powiedziec jakie naprawde konsekwencje to moze miec? Ja w sumie nie widze zadnych spustoszen.
Kiedy chodzisz, wszystko jest OK: dzięki pracy pompy mięśniowej i zastawek żylnych krew odpływa z nóg w górę, ku sercu, wbrew prawom grawitacji. Kłopot zaczyna się wtedy, gdy długo stoisz lub siedzisz: krew gromadzi się w żyłach. Zwiększa się wtedy jej ciśnienie. Organizm natychmiast przystępuje do obrony: zawarta we krwi woda przesącza się przez ścianki naczyń do okolicznych tkanek, co obniża ciśnienie krwi w żyłach. Niestety, powoduje to zarazem obrzęki nóg. Poza tym jednocześnie krew się zagęszcza i coraz bardziej realne staje się ryzyko powstania zakrzepów żylnych. Mogą one doprowadzić nawet do zawału mięśnia sercowego lub udaru mózgu! Zakrzepy żylne grożą zwłaszcza kobietom palącym papierosy i stosującym antykoncepcję hormonalną. Wyższe ciśnienie krwi sprawia, że ścianki naczyń żylnych rozciągają się i tracą elastyczność. Na nogach pojawiają się tzw. pajączki: mikrowylewy powstałe w wyniku naporu zgromadzonej w nadmiarze krwi). Te pajączki (teleangiektazje) to już wstęp do żylaków!
Wróć do „Antykoncepcja oraz ciąża”