Jak z tymi Gumami

Forum służące do wymiany opinii i doświadczeń na tematy związane z antykoncepcją i ciążą.

Moderator: modTeam

Awatar użytkownika
mon_cheri
Entuzjasta
Entuzjasta
Postautor: mon_cheri » 13 cze 2004, 10:07

Jarek wybacz rozpedziłam sie! :) wiesz ta pewnos ze nie peknie to przychodzi z wiekiem ale na poczatku pewnie tez sie tego baliscie! :549:
Czy od razu byli z was dzielni rycerze?

No sam widzisz!
teraz juz dlugo minelo od tego czasu jestes upewniony i sie nie boisz!

daltego nie mowcie ze ...O! a skad sie takie myslenie wzielo!
Ostatnio zmieniony 13 cze 2004, 10:14 przez mon_cheri, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Imperator
Moderator
Moderator
Postautor: Imperator » 13 cze 2004, 10:11

Ja się bałem. Po skończonej "robocie" (nie ma to jak romantyczne określenie seksu :D) biegłem do łazienki i napełniałem kondoma wodą, żeby sprawdzić czy aby na pewno jest szczelny. 2 litry wody spokojnie się zmiesci. :D
Żyję tym co czuję, z życia biorę to, co mi smakuje.
Szukam i znajduję. Nie dołuję, kiedy mi brakuje.
Lubię, siebie lubię, co chcę robię i co myślę mówię.
Prostą idę drogą i niczego już nie boję się.
Awatar użytkownika
Jarek
Weteran
Weteran
Postautor: Jarek » 13 cze 2004, 10:17

Od razu i od samego początku i jak do tej pory(po kilku latach) nie zawiedliśmy się. Zawsze byłem i jestem nadal przeciwnikiem hormonów i ingerencji w organizm kobiety i nie dam się przekonać o doskonałości nowoczesnych tabletek. Może to i konserwatyzm, ale po co udoskonalać to co jest sprawdzone i dobre (przynajmniej dla nas).
Kochać i być kochanym
Awatar użytkownika
mon_cheri
Entuzjasta
Entuzjasta
Postautor: mon_cheri » 13 cze 2004, 10:29

tak tak...ale jak sie czesto kochacie to troche wam idzie na przezerwatywy<i to te dobre!>

ale fakt hormony to sa bezsensowne...
kobieta potem dostaje jakis dziwnych wloskow glos sie jej zmienia.....
Awatar użytkownika
Jarek
Weteran
Weteran
Postautor: Jarek » 13 cze 2004, 10:38

tak tak...ale jak sie czesto kochacie to troche wam idzie na przezerwatywy<i to te dobre!>

Tak, kochamy się często, kiedy tylko mamy na to ochotę.A hormony to dają za darmo? Oszczędzać na zdrowiu i bezpieczeństwie, to bezsens.
Awatar użytkownika
mon_cheri
Entuzjasta
Entuzjasta
Postautor: mon_cheri » 13 cze 2004, 11:08

Nie ok respekt :551:
ale chodzilo mi o to ze kupujesz pigulki i caly miesiac z glowy! a prezerwatywa jest jednorazowego uzytku...wiec mowie ze ci troche kasy idzie..... nie mowie zebys nie zabezpieczal sie!! :546:

20 zl
Ostatnio zmieniony 13 cze 2004, 15:50 przez mon_cheri, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Jarek
Weteran
Weteran
Postautor: Jarek » 13 cze 2004, 15:43

ale chodzilo mi o to ze kupujesz pigulki i caly miesiac z glowy! a prezerwatywa jest jednorazowego uzytku...wiec mowie ze ci troche kasy idzie.

Wszystko się zgadza, tylko ja jak kupuję prezerwatywy, to też nie jedną i na jeden raz, tylko żeby zawsze były w zapasie, bo nigdy nie wiadomo kiedy nam najdzie ochota i ile ich trzeba będzie zużyć (tak, że podobna sytuacja), a co do ilości kasy, to nie będę zabierał głosu, bo nawet nie wiem ile misięczna dawka tabletek kosztuje.
Kochać i być kochanym
lato
Bywalec
Bywalec
Postautor: lato » 13 cze 2004, 15:53

Jarek, krzys, mon cheri!
Wy kurcze chyba naprawdę powinniście mieć prowizję od durexa :D A co do pękania - ja nigdy tego nie doświadczyłem (a używało się trochę, używało...), ale mojemu koledze pękł dwa razy własnie durex... I co wy na to?
Keplianica

Postautor: Keplianica » 13 cze 2004, 15:55

Kto ci takich bzdur naopowiadał mon cheri o tym, że "kobieta potem dostaje jakis dziwnych wloskow glos sie jej zmienia"??? Nigdy nie używałąś hormonów to nie wiesz. Dla mnie to wspaniałe rozwiazanie- koniec z bardzo bolesnymi okresami i zmiennymi nastrojami. Cera sie poprawia, a ŻADNEGO NOWEGO OWŁOSIENIA NIE STWIERDZIŁAM. A nutacja głosu to jakaś paranoja. Wystarczy dobrze dobrany przez ginekologa lek i nie ma strachu o pęknięcie gumy czy założenie jej na drugą stronę!

Nie jestem przeciwniczką kondomów, ale z pewnością polecę na pierwsze miesiące współżycia bardziej tabletki niż kondomy. O wiele mniej stresu.

A z dawkami hormonów to jest tak, że owszem, zwiększają prawdopodobieństwo raka piersi, za to zmniejszają... prawdopodobienstwo wystąpienia raka jajników i macicy.

A piersi łatwiej badać niż macicę czy jajniki, więc przy dobrej profilaktyce tabletki to skarb.
Awatar użytkownika
mon_cheri
Entuzjasta
Entuzjasta
Postautor: mon_cheri » 13 cze 2004, 16:07

brałam tabletki i racja co mowisz z okresem i cera.....

ale niestety byl przeprowadzony przez jakis instytut w landynie eksperyment miedzy ludzmi zarzywajacymi a nie!

ale mozna bylo cokolwiek zaobserwowac po wielu latach i po odstawieniu tabletek!

zamiast sobie po mnie jechac poczytaj troche...
czy ja powiedzialam ze bedzie tak od razu....
ja nic nie mam do tabletek bo jak jkazdy lek maja swoje skutki uboczne :569:
Awatar użytkownika
Imperator
Moderator
Moderator
Postautor: Imperator » 13 cze 2004, 16:13

nikt po tobie nie jedzie, nie wyolbrzymiaj znów ;);)
Żyję tym co czuję, z życia biorę to, co mi smakuje.

Szukam i znajduję. Nie dołuję, kiedy mi brakuje.

Lubię, siebie lubię, co chcę robię i co myślę mówię.

Prostą idę drogą i niczego już nie boję się.
Awatar użytkownika
mysza_de
Zaglądający
Zaglądający
Postautor: mysza_de » 13 cze 2004, 16:14

gdzies ostatnio sylszalam o plastrach antykoncepcyjnych ale jak to z nimi jest i jak ze skutecznoscia to nie wiem.

ja sobie nie wyobrazalam pierwszego razu z guma, w ogole za nimi nie przepadam. Kobieta jest plodna kilka dni w ciagu calego cyklu, ja mialam regularnie okres, wyliczylam sobie te w miare pewne dni (bo jak ktos ma pecha to i wtedy moze wpasc) i do tego moalam tylko globulki. Z czasem jak czesciej zaczelismy sie kochac zaczelam brac tabletki. Jest tez taki aparat, ktory pomaga ustalic czy ma sie dni plodne czy nie. Czyli codzienne poranne badanie moczu. Koszt aparatu kolo 100 euro plus potem wklady do niego.

a tak przy okazji tabletki dla panow sa na razie ciagle w fazie testow :D bo kto wlasciwie wie jaki one maja skutki uboczne, na to potrzeba wielu lat.

i jeszcze cos, ja bardzo lubie seks tak samo moj slubny, nie ograniczamy sobie i ewentualnie darujemy sobie te kilka dni w cyklu. Zadnego innego zabezpieczenia nie stosuje i jak na razie rodzicami nie zostalismy. Fakt, ze mam o tyle lepiej, ze nie musze sie martwic wpadka ;) bo stwierdzilismy, ze jak bedzie to bedzie :D
"Grzeczne dziewczynki dostana sie do nieba, niegrzeczne dostana sie wszedzie"
Awatar użytkownika
mon_cheri
Entuzjasta
Entuzjasta
Postautor: mon_cheri » 13 cze 2004, 16:34

Pewnie myszo jak sie ma tyle lat co ty to taki szkrab to tylko przyjemnos....najwazniejsze to uzywac czego kolwiek a nie myslec pewnie sie uda!
aha kalendarzyk to dobra rzecz jak znasz swoje cialo i o nie dbasz to ci psikusa nie zrobi...!! :569:
Awatar użytkownika
Jarek
Weteran
Weteran
Postautor: Jarek » 13 cze 2004, 17:04

Wystarczy dobrze dobrany przez ginekologa lek i nie ma strachu o pęknięcie gumy czy założenie jej na drugą stronę!

Założyć jak skarpetkę na drugą stronę to jej się nie da bo jest zwijana fabrycznie i służy do określonego celu a nie do zabawy. Tak jak każda rzecz ma swoje wady i zalety, ale jak dla nas ma więcej zalet niż wad i dlatego je stosujemy, ale nie mam zamiaru nikogo przekonywać czy namawiać co do wyboru metody.

ps. zrobiliśmy bilans strat i zysków i wyszedł nam na korzyść prezerwatyw.
lato
Bywalec
Bywalec
Postautor: lato » 13 cze 2004, 20:00

Pytanko do myszy:
moja dziewczyna naturalnych metod stosować nie może bo ma bardzo nieregularny okres, a poza tym właśnie w dni płodne (oczywiście wyznaczone teoretycznie) ma największą ochotę na baraszkowanie i zastanawiam się jak to jest u Ciebie, czy też tak masz? Wiem, że można się powstrzymywać od seksu przez kilka dni , ale myślę, że jakoś brakowałoby nam silnej woli.
Pytanie jest jak najbardziej szczere, bez złośliwości czy też ironii, po prostu abstynencja w płodnym okresie wydaje mi się że moze trochę drażnić kobietę
Awatar użytkownika
mon_cheri
Entuzjasta
Entuzjasta
Postautor: mon_cheri » 13 cze 2004, 20:13

szczerze to ja w plodne dni to jestem wulkan......mam wtedy ochote.....na male co nie co.....czasami az mnie to denerwuje bo ile mozna chciec!!
Awatar użytkownika
mysza_de
Zaglądający
Zaglądający
Postautor: mysza_de » 13 cze 2004, 20:53

@lato hmmmm... ja nie stosuje zadnych metod i nawet dokladnie nie sprawdzam jaki mam dzien bo moge sobie na to pozwolic, tak od jakis kilku miesiecy a wczesniej prawde mowiac nie sprawialo mi to jakiegos specjalnego problemu. Przeciez nikt nie ma seksu codzienie. Ja mam swojego meza na codzien, ale on czasami tez jest tak zmeczony, ze pada na pysio i na nic nie ma sily. A jak juz nas przydusilo ;) to przeciez mozna w inny sposob sie pobawic albo po prostu nie konczyl wtedy we mnie. I jak zaobserwowalam to najwieksza ochote na seks mam w trakcie okresu :D ale drazliwosci na skutek abstynencji w trakcie dni plodnych nie stwierdzam u siebie :) moze dlatego, ze ogolnie mam seksu pod dostatkiem :diabel2:

@mon cheri... na male co nie co pewnie ale nie musi to byc pelen stosunek ;) :P
Awatar użytkownika
Jarek
Weteran
Weteran
Postautor: Jarek » 13 cze 2004, 21:26

Wiem, że można tak mówić będąc w takiej sytuacji, ale nie można dziwić się dziewczynie, która nie ma na codzień chłopaka ani warunków i na dodatek burzę hormonów w mózgu-taka domena młodości.
Kochać i być kochanym
Awatar użytkownika
mysza_de
Zaglądający
Zaglądający
Postautor: mysza_de » 13 cze 2004, 21:43

tez kiedys bylam mloda ;) :D :D :D ... temparamencik zawsze mialam duzy. Ale panowac nad nim takze potrafilam, wazniejsza dla mnie byla pewnosc jak szalejace hormony i przez wiele lat jako jedne zabezpieczenie stosowalam tableki jak widac z powodzeniem. Jak sie nie ma na co dzien chlopaka o warunkow to zawsze mniejsze ryzyko ale trzeba miec pecha zeby trafic na dni plodne :549:
Awatar użytkownika
mon_cheri
Entuzjasta
Entuzjasta
Postautor: mon_cheri » 13 cze 2004, 22:30

male co nie co....
dla mon cheri.... mycho to wlasnie male co nie co a nie stosunek......:)
Awatar użytkownika
Jarek
Weteran
Weteran
Postautor: Jarek » 13 cze 2004, 22:38

mon cheri jest wybitnie wstydliwa i nawet na forum nie chce nazwać po imieniu małego co nie co. Ja się domyślam, że chodzi jej jednak o sex ze stosunkiem włącznie. Bo na co w "te dni"można miec ochotę?
Kochać i być kochanym
Awatar użytkownika
mysza_de
Zaglądający
Zaglądający
Postautor: mysza_de » 13 cze 2004, 22:58

@Jarek... jak widac mon cheri wyjasnila, ze male co nie co to nie stosunek ale wszystko inne co tez jest przyjemne i co zalicza sie do seksu :D a ochote to mozna miec na wszystko :P
Awatar użytkownika
Jarek
Weteran
Weteran
Postautor: Jarek » 13 cze 2004, 23:03

male co nie co to nie stosunek ale wszystko inne co tez jest przyjemne i co zalicza sie do seksu a ochote to mozna miec na wszystko

...więc jaśniej, proszę
Kochać i być kochanym
Awatar użytkownika
sarah
Weteran
Weteran
Postautor: sarah » 13 cze 2004, 23:47

przyznaje mon cheri ze paredziesiat lat temu tabletki powodowaly tak jak piszez zmiane głosu czy dodatkowe owłosienie ale tabletki najnowszej generacji zawieraja juz bardzo male ilosci hormonow i dobrze dobrane na pewno nie wywołaja az takich skutków ubocznych. A co do raka piersi to bardziej prawdopodobne jest ze wlasnie kobieta niezazywajaca tabletek bedzie ofiara raka piersi niz ta ktora je zazywa bowiem ta druga regularnie kontroluje sie u ginekologa a wczesnie wykryty rak piersi jest w 90% wyleczalny.

Ciesze sie ze moje dosiwadczenie z balonikiem ci sie spodobalo i Cie przekonalo tak jak mnie ;)
Na pierwszy raz dla wiekszej pewnosci kupilismy prezerwatywy ze srodkiem plemnikobojczym durexy oczywiscie nazywaja sie extra safe - polecam, napenwo bylam spokojniejsza.
Awatar użytkownika
fish
Weteran
Weteran
Postautor: fish » 14 cze 2004, 08:33

Fakt, że teraz prezerwatywy są o wiele lepszej jakości. Kiedyś nie było takiego wyboru. Jak "rzucili" gumki do kiosku to się ustawiała kolejka. Pewnie dlatego szybko wtedy przeszliśmy na pigułki. Zresztą jak miałbym teraz założyć gumke to bym sie chyba zastrzelił. Bez tego jest zdecydowanie lepiej i mimo wszystko chyba bezpieczniej i bardziej komfortowo (oczywiście tabletki).
Ale nie neguję gumek żeby nie było gadania :)
Awatar użytkownika
taka_jedna
Maniak
Maniak
Postautor: taka_jedna » 14 cze 2004, 21:47

jak juz tu wielokrotnie pisałam tabletek stosować nie mogę...
globulki powodują że całkowicie nic nie czuję bo dość "duża" jestem
wiec gumki gumki i jeszcze raz gumki
i niestety głównie unimile bo Durexy drogie
wydając co tydzien 6zł możemy się na Unimilach kochać 6 razy a na Durexach tylko 3...a czasem i 6 dla nas za mało :D Ale ostatnio ustaliliśmy że w okolicach moich dni płodnych Durexy, a jak mniejsze prawdopodobienstwo to Unimile :)
Portfel syty i gumka cała :P
Krzysiu...pisałeś o "innych sposobach" na 1szy raz, bo nie wyobrażasz sobie z gumką? No to chyba tylko przerywany mi przychodzi do glowy ale to jest stresujące i pewnie nie tak przyjemne! No i mniej bezpieczne
"Bierz od świata to, co Ci daje, ale nie domagaj się tego, czego Ci dać nie chce. Natomiast prosić możesz zawsze."
Awatar użytkownika
fish
Weteran
Weteran
Postautor: fish » 15 cze 2004, 07:52

Nie jest bezpieczne, chyba, że masz całkowite zaufanie do faceta a i to nie jest pewne.
Jest to stresujące dla dwóch stron. Kobieta cały czas sie boi a facet cały czas uważa i nie może sie wyluzować.
Awatar użytkownika
Jarek
Weteran
Weteran
Postautor: Jarek » 15 cze 2004, 08:33

Tak, jeśli oboje poprzednicy macie na myśli przerywany, to oboje macie rację, że to mało bezpieczne i stresujące dla obojga, już lepiej skorzystać z kalendarzyka-tak myślę.
Kochać i być kochanym
Awatar użytkownika
fish
Weteran
Weteran
Postautor: fish » 15 cze 2004, 08:45

Tak, mieliśmy na myśli przerywany.
Ale kalendarzyk to też się sprawdza jak kobieta ma regularne okresy.
Prawde mówiąc nie bardzo wierzę w "katolickie" metody.
Nie byłoby wtedy tylu niechcianych dzieci.
Awatar użytkownika
Jarek
Weteran
Weteran
Postautor: Jarek » 15 cze 2004, 08:53

Prawde mówiąc nie bardzo wierzę w "katolickie" metody.
Nie byłoby wtedy tylu niechcianych dzieci

Ja bym nie nazwał "katolickimi"tych metod(bo kościół jest przeciwnikiem sexu uprawianego w innym celu niż prokreacyjny-bo z tego ma zysk),ale raczej metodami naukowymi.

ps. a dziewczyna mająca nawet nieregularne cykle, może chociaż w przybliżeniu określić swoje dni pewne i mniej pewne. Są nawet do tegu celu odpowiednie programy komputerowe dostępne za free-tylko trzeba chcieć.
Ostatnio zmieniony 15 cze 2004, 09:26 przez Jarek, łącznie zmieniany 1 raz.

Wróć do „Antykoncepcja oraz ciąża”