problem z przyjmowaniem pigulek Harmonet

Forum służące do wymiany opinii i doświadczeń na tematy związane z antykoncepcją i ciążą.

Moderator: modTeam

Malpeczka
Początkujący
Początkujący
problem z przyjmowaniem pigulek Harmonet

Postautor: Malpeczka » 21 gru 2005, 16:21

OD tygodnia przyjmuje tabletki Harmonet. Mam 21 lat.
1. Czy jest mozliwe ze po przyjeciu pigulki okres powinien ustapic?
2. Boli mnie brzuch i biust - czy to moga byc skutki uboczne?
3. Po jakim okresie zazywania tych pigulek mozna sie kochac bez prezerwatyw?
4.Nadal mam plamienia, czy to normalne?
5.czy po badaniach na :ASPAT,ALAT,BILIRUBINA,TRÓJGLICERYDY lekarz moze juz przepisac pigulki?
6. czasami podczas stosunku boli mnie brzuch i chce mi sie siusiac , jakie moga byc tego przyczyny?
7. zauwazylam
rowniez mniejsza ochote na seks :571:
Awatar użytkownika
blacknessie
Pasjonat
Pasjonat
Postautor: blacknessie » 21 gru 2005, 17:49

1. Nie ma na to reguły i to chyba nie jest kwestia rodzaju pigułek - ja po pierwszym opakowaniu Yasmin krwawiłam cały miesiąc (1 tabletka w 1 dzień okresu)
2. To mogą być skutki uboczne
3. Jeśli przyjmujesz tak jak napisano w ulotce to zabezpieczenie jest już po 1 pigułce, jednak poleca się odczekać tydzień :)
4. Normalne przy pierwszych 3 cyklach, jeśli będą się przedłużać, lepiej zasięgnąć porady lekarza
5. Jak najbardziej
6. To chyba kwestia indywidualna - może za ostro się kochacie lub jesteś spięta; często występuje parcie na pęcherz przy pobudzaniu punktu G, ale to też nie reguła :)
7. Niestety kolejny skutek uboczny...
"Człowiek jest odpowiedzialny nie tylko za uczucia, które ma dla innych, ale i za te, które w innych budzi."
Awatar użytkownika
ksiezycowka
Weteran
Weteran
Postautor: ksiezycowka » 21 gru 2005, 19:24

Malpeczka, to ja Ci zadam pytanie. Jakim cudem miałabyś miec 21 lat? Jak dla mie jestes podpucha wiekowa ale i tak odpowiem, bo od najmlodszych lat trza młódziez uświadamiać. Poza tym lekarza sie w pierwszej kolejnosci pyta :]

Malpeczka pisze:1. Czy jest mozliwe ze po przyjeciu pigulki okres powinien ustapic?

Nie jest możliwe, zę powinen. Topż to bez sensu. Nie powinien ale w jakich stam paru przypadkach moze na pewno i nie ma co sie stresowac.

Malpeczka pisze:2. Boli mnie brzuch i biust - czy to moga byc skutki uboczne?

Jak najbardziej.

Malpeczka pisze:3. Po jakim okresie zazywania tych pigulek mozna sie kochac bez prezerwatyw?

Po 1 tabkletce jesli sie ja przyjęło w pierwszy dzien okresu. jesli w 4-5 to po tygodniu.

Malpeczka pisze:4.Nadal mam plamienia, czy to normalne?

Tak. Zdarza sie.

Malpeczka pisze:5.czy po badaniach na :ASPAT,ALAT,BILIRUBINA,TRÓJGLICERYDY lekarz moze juz przepisac pigulki?

Choelra wie. Ale przypuszczam,że to standardowe badanie hormnalne a nie jakies nie wiadomo co. Wiec po wywiadzie, badaniu, i czesto USG, badaniu hormonów, cytologii lekarz moze przepisac tabletki.

Malpeczka pisze:6. czasami podczas stosunku boli mnie brzuch i chce mi sie siusiac , jakie moga byc tego przyczyny?

Taka bydowa chłopca i dziewczynki. To normalne.

Malpeczka pisze:7. zauwazylam
rowniez mniejsza ochote na seks Wsciekly

Może to chwilowe. Jesli nie pzejdzie za jakis czas to zglos to na wizycie lekarzowi i niech Ci zmeini tabletki. Mi Harmonet bardzo obniżył libido :]

Podsumowując:
Rozmawiajcie z lekarzem!
Czytajcie ulotki od tabletek!

Czyli to co zwykle... :/
Awatar użytkownika
lollirot
Weteran
Weteran
Postautor: lollirot » 22 gru 2005, 13:25

moon Ci odpowiedziala ladnie na resztę, więc ja tylko na to:
Malpeczka pisze:1. Czy jest mozliwe ze po przyjeciu pigulki okres powinien ustapic?

mniemam, że chodzi Ci o pierwsze opakowanie tabletek - jest możliwe, z tego co pamiętam u mnie tak właśnie było.
pan nie jest moim pasterzem
a niczego mi nie brak
nie przynależę i nie wierzę
i chociaż idę ciemną doliną
zła się nie ulęknę i nie klęknę.
Awatar użytkownika
Maverick
-#
-#
Postautor: Maverick » 23 gru 2005, 09:04

Malpeczka pisze:5.czy po badaniach na :ASPAT,ALAT,BILIRUBINA,TRÓJGLICERYDY lekarz moze juz przepisac pigulki?

Zasadniczo, to lekarze przypisuja tabletki nawet bez jakiegokolwiek badania. Ale domyslam sie, ze chodzilo Ci o to, czy po takich badaniach lekarz moze je odpowiednio dopasowac do organizmu kobiety.
Mi ginekolog mowil ze wlasciwie wybieranie tabletek to loteria, bo nie wiadomo jak organizm zareaguje. I ze badania moga jedynie pokazac ewentualne przeciwskazanai do brania tabletek, lecz nie to jakie tabletki powinno sie brac.

Wróć do „Antykoncepcja oraz ciąża”