Antykoncepcja hormonalna - konieczna recepta?

Forum służące do wymiany opinii i doświadczeń na tematy związane z antykoncepcją i ciążą.

Moderator: modTeam

Awatar użytkownika
tr3sor
Weteran
Weteran
Postautor: tr3sor » 01 wrz 2005, 17:49

Ja uwazam ze byc recept niepowinno :P

A teraz maly off topic :P Co do tabletek antykoncepcyjych =]. Gdizes na forum wyczytalem ze bez regularnego okresu brac sie niepowinno, jeszcze gdzie indziej ze owe tabletki okres wyreguluja :S. Czyli jak wkoncu jest ? czy moze sa pigulki anty hormonalne i jakies inne ? :?
Bo zaczynam sie w tych wszystkich sprzecznych informacjach gubic i juz sam niewiem co jest prawda a co nie :|
Obrazek

Śladem własnej "legendy" ... ;)
Awatar użytkownika
sophie
Weteran
Weteran
Postautor: sophie » 01 wrz 2005, 17:58

Teoretycznie nie powinno sie brac, dopoki nie jest regularny. Ale tak naprawde to by wiekszosc dziewczyn nie moglo brac, bo to dlugo trwa zanim sie ureguluje. Wiec nawet ginekolodzy sie do tego nie stosuja. Bo co po tabletkach, ktorych nie moznaby brac np w okolicach dwudziestki, kiedy sie potrzebuje zabezpieczenia?
Awatar użytkownika
Maverick
-#
-#
Postautor: Maverick » 01 wrz 2005, 18:26

BiOtiKa pisze:Dobrze ze sa na recepty bo potem dziaciaki ktore nawet nie maja ulregulowanych hormonow by sie faszerowaly i moglo to by sie zle skaczyc..

Nie czytalas wczesniejszych postow? Teraz tez sie moga faszerowac tylko musza isc do lekarza, zaplacic 80zl i dostaja recepte! A wizyta ogranicza sie do dzien dobry, jakie przepisac, do widzenia, pani zaplaci sekretarce.
BiOtiKa pisze:i zdaje mi sie ze nie ma duzo osob ktore chodza po prywanych lecznicach...

PAtrzac na to ile tych "lecznic" jest to mam inne zdanie na ten temat

BiOtiKa pisze:ginekolog przed zapisaniem tabletek powinien ci zlecic badania krwi itp i na podstawie tego okresla czy mozesz brac i jak tak jakie

Ale prawie zaden tego nie robi, a jak robi to na zyczenie dziewczyny. I te badania powiedza tylko czy mzoe brac czy nie. A ze dziewczyn ktore nie moga brac tabletek jest bardzo malo to wlasnie sie tych badan nie robi. A to jakie powinna brac ginekolog Ci nie powie. Nigdy nie bylas u ginekologa? On wybiera tabletki na chybil trafil. Nie pasuje Cilest? To sprobujemy Diane. Po Diane tez sie pani zle czuje? No to moze harmonet itd.
BiOtiKa
Zaglądający
Zaglądający
Postautor: BiOtiKa » 02 wrz 2005, 16:05

No widzis to sie nie chodzi do byle jakiego lekarza... ja musialam zrobic te wszystkie badania przed zapisaniem tabletek i jakos odrazu wszystko mi przypadowalo i powtarzam badanie krwi( z nakazu lekarza) co pol roq
Awatar użytkownika
Maverick
-#
-#
Postautor: Maverick » 02 wrz 2005, 16:18

Badanie krwi co pol roku? A chodzisz prywatnie czy panstwowo?
BiOtiKa pisze:No widzis to sie nie chodzi do byle jakiego lekarza...

Chodzi sie do takiego jakiego sie chce. Jak nie chcesz zrobic badan, a wizyte ograniczyc do zaplacenia i wziecia recepty to chodzisz do takiego (chociaz u kazdego by sie tak dalo). Stad kompletny bezsens tego przepisu.
Awatar użytkownika
lollirot
Weteran
Weteran
Postautor: lollirot » 02 wrz 2005, 16:51

o jezu, ciekawe co by sie w swiecie dzialo, gdyby pigulki nie byly na recepte, brr.

mav, z tego co piszesz wynikaloby, ze jesli ktos chodzi bezplatnie, to recepta mu niepotrzebna, bo lekarz i tak na wizycie nie zarabia. ja chodze do wojskowej przychodni, nie place i jakos nad ta koniecznoscia nie ubolewam, przy okazji moge wypytac lekarza o wszystko w razie watpliwosci, przebadac sie i miec pewnosc, ze wszystko w porzadku. nie odczuwam przymusu.
pan nie jest moim pasterzem
a niczego mi nie brak
nie przynależę i nie wierzę
i chociaż idę ciemną doliną
zła się nie ulęknę i nie klęknę.
Awatar użytkownika
Maverick
-#
-#
Postautor: Maverick » 02 wrz 2005, 16:56

lollirot pisze:mav, z tego co piszesz wynikaloby, ze jesli ktos chodzi bezplatnie, to recepta mu niepotrzebna, bo lekarz i tak na wizycie nie zarabia

Zarabia... ma placone za wizyte.
lollirot pisze:nie odczuwam przymusu

Bo bys chodzila nawet gdybys mogla to kupic bez recepty, co jest potwierdzeniem moich tez :D

EDIT:
lollirot pisze:o jezu, ciekawe co by sie w swiecie dzialo, gdyby pigulki nie byly na recepte, brr.

wlasnie - co by sie dzialo?

Wróć do „Antykoncepcja oraz ciąża”