Ksiązki
Moderatorzy: ksiezycowka, modTeam
- ksiezycowka
- Weteran
księżycówka pisze:Zapomniałam, że miałam opisać "Grę Anioła" Zafona.
Wstyd się przyznać, ale nie czytałam ani jednej, ani drugiej. Cień wiatru pojawił się w księgarniach podczas gdy ja czytałam Dom z Papieru, a słyszałam, żeby tych książek nie czytać równocześnie, albo w krótkich odstępach czasowych, bo są zbyt tematycznie podobne i odbiór jednej bardzo wpływa na następną. I jakoś nie przeczytałam do tej pory, kiedyś nadrobię.
kokieteria to zachowanie, które ma dać drugiej osobie do zrozumienia, że spółkowanie jest możliwe, ale ta możliwość nie może być pewnością.
Adam Pluszka "Flauta" -Smutna,ale jakże prawdziwa książka.
Norman Davis "Europa Walczy"- Może nic odkrywczego dla ludzi lubujących się historią DWS , jednak warto przeczytać. Oczywiście ujęcie całego konfliktu europejskiego 39-45 jest niemożliwe na 500 stronach ,to może po tej lekturze ,ktoś postanowi zagłębić sie bardziej w europejskie zmagania wojenne.
Norman Davis "Europa Walczy"- Może nic odkrywczego dla ludzi lubujących się historią DWS , jednak warto przeczytać. Oczywiście ujęcie całego konfliktu europejskiego 39-45 jest niemożliwe na 500 stronach ,to może po tej lekturze ,ktoś postanowi zagłębić sie bardziej w europejskie zmagania wojenne.
Ostatnio zmieniony 21 lut 2009, 16:42 przez AMX, łącznie zmieniany 1 raz.
Wy jeździcie, My latamy.
AMX pisze:Norman Davis "Europa Walczy"
Jakoś nie trawię twórczości tego pana.
![:] :]](./images/smilies/krzywy.gif)
A z literatury pięknej: J. Webb, Pola ognia. Miażdżąca książka. <browar>
AMX, Total Drama Island? <browar> W oryginale dialogi brzmią lepiej, jakby co.
Ostatnio zmieniony 21 lut 2009, 21:21 przez PFC, łącznie zmieniany 1 raz.
Szczecin Floating Garde 2050 Project.
Burze nad Pacyfikiem przerabiałem z 3 albo 4 razy i od dobrych kilku lat zajmuje wysokie miejsce wśród książek w mojej biblioteczce.
Następna do przeczytania w kolejce jest : Mario Vargas Llosa "Szelmostwa niegrzecznej dziewczynki"
Tylko,że Izzy
nie brzmi już tak fajnie jak w polskim dubbingu o Haroldzie nie wspominając.
Teraz czekam na 2 serie Total Drama Action.
Następna do przeczytania w kolejce jest : Mario Vargas Llosa "Szelmostwa niegrzecznej dziewczynki"
PFC pisze:Total Drama Island
Tylko,że Izzy

Teraz czekam na 2 serie Total Drama Action.
Wy jeździcie, My latamy.
Robert Moraht "Wilkołak Mórz" - Wojenne opowieści dowódcy Kajzerowskiego U-bota. Troszkę ta książka zalatuje tanią wojenną propagandą i do tego zadziwiająco lekkim językiem jest napisana. Jak by człek nie wiedział, że w literkach,które ma przed oczami opisane są prawdziwe wydarzenia, to można by pomyśleć ,że to kolejne wcielenie "Pana Samochodzika " tylko tym razem na morzu. W ostatecznym rozrachunku,można przeczytać ot taki lekki i przyjemny zabijacz czasu z kotwiczką w tle.
[ Dodano: 2009-03-11, 15:52 ]
Haruki Murakami "Norwegian Wood" - Heh przez długi czas byłem uprzedzony do Murakamiego i nie tykałem się jego książek. A tu proszę, już po paru stronach byłem pozytywnie zaskoczony i dałem się wciągnąć w opowiadaną historię.
Jak najbardziej polecam.
[ Dodano: 2009-03-11, 15:52 ]
Haruki Murakami "Norwegian Wood" - Heh przez długi czas byłem uprzedzony do Murakamiego i nie tykałem się jego książek. A tu proszę, już po paru stronach byłem pozytywnie zaskoczony i dałem się wciągnąć w opowiadaną historię.
Jak najbardziej polecam.
Wy jeździcie, My latamy.
Z ostatnio przeczytanych:
Kobiety ich mężczyzn Andruchowycz Sofija - całość średnia, są w tym zbiorze i bardzo dobre i te jeszcze nie do końca dopracowane, ale jest styl i jest pomysł. jest króciutka, także polecam sięgnąć. Talent odziedziczony w genach ;P
Moscoviada: Powieść grozy Andruchowycz Jurij - rewelacja! Jestem zakochana w Andruchowyczu od pierwszej , która zresztą dalej jest moją ulubioną (Perwersja), ale każda następna odkrywa więcej i więcej. Polecam bardzo! Dzięki lolli
Odette i inne historie miłosne Schmitt Éric-Emmanuel - znów zbiór opowiadań, czy raczej bajek z morałami, nie zachwycił mnie, nie urzekł, nie zaskoczył. Nie polecam nawet wielbicielom pióra Schmitta, nie mam pojęcia skąd się wzięły te wszystkie pozytywne recenzje, w Małych zbrodniach przynajmniej coś się działo, a tu nie dzieje się nic.
Pary Updike John - kupiłam, przeczytałam 50 stron i rzuciłam w kąt, ale wrócę. To i zapowiada się nieźle. I nie, nie jest to, jak w jednej recenzji przeczytałam, erotyczna powieść.
Kobiety ich mężczyzn Andruchowycz Sofija - całość średnia, są w tym zbiorze i bardzo dobre i te jeszcze nie do końca dopracowane, ale jest styl i jest pomysł. jest króciutka, także polecam sięgnąć. Talent odziedziczony w genach ;P
Moscoviada: Powieść grozy Andruchowycz Jurij - rewelacja! Jestem zakochana w Andruchowyczu od pierwszej , która zresztą dalej jest moją ulubioną (Perwersja), ale każda następna odkrywa więcej i więcej. Polecam bardzo! Dzięki lolli
Odette i inne historie miłosne Schmitt Éric-Emmanuel - znów zbiór opowiadań, czy raczej bajek z morałami, nie zachwycił mnie, nie urzekł, nie zaskoczył. Nie polecam nawet wielbicielom pióra Schmitta, nie mam pojęcia skąd się wzięły te wszystkie pozytywne recenzje, w Małych zbrodniach przynajmniej coś się działo, a tu nie dzieje się nic.
Pary Updike John - kupiłam, przeczytałam 50 stron i rzuciłam w kąt, ale wrócę. To i zapowiada się nieźle. I nie, nie jest to, jak w jednej recenzji przeczytałam, erotyczna powieść.
Ostatnio zmieniony 18 kwie 2009, 22:11 przez Mijka, łącznie zmieniany 2 razy.
kokieteria to zachowanie, które ma dać drugiej osobie do zrozumienia, że spółkowanie jest możliwe, ale ta możliwość nie może być pewnością.
sarah pisze:przeczytaliście je jednym tchem lub zapadły wam w pamięci, skłoniły do refleksji długo po przeczytaniu.
Andrzej Sapkowski:
Zbiory opowiadań
* Wiedźmin
* Ostatnie życzenie
* Miecz przeznaczenia
* Coś się kończy, coś się zaczyna
* Opowieści o wiedźminie, tom 1
* Opowieści o wiedźminie, tom 2
Saga o wiedźminie
* Krew elfów
* Czas pogardy
* Chrzest ognia
* Wieża Jaskółki
* Pani Jeziora
Trylogia husycka
* Narrenturm jak narazie - jeszcze II części mi zostały
Anne Rice:
Zaczęłam od: ( i baaaaaaaardzo mi się podobało)
Godzina czarownic IV tomy
Lasher Lasher II tomy
Taltos Taltos
Aktualnie czytam Królową potępionych ( film znam na pamięć..
Bóg nie stworzył kobiety z głowy mężczyzny- aby nim nie rządziła, nie stworzył z nogi- aby nie była jego niewolnicą, ale z żebra- aby była bliska jego sercu

Gra Anioła - o dziwo, bardziej podobała mi się od "Cienia wiatru".
Ten pisarz ma jedną wadę, strasznie kopie zakończenia. Jak całą książkę naprawdę byłam wciągnięta, to zakończenie sprawiło, że czar prysł w jednej chwili...
Ten pisarz ma jedną wadę, strasznie kopie zakończenia. Jak całą książkę naprawdę byłam wciągnięta, to zakończenie sprawiło, że czar prysł w jednej chwili...
"Miarkuj złość.
Po gniewu cienkim lodzie nie kręć się
Bo on za chwilę może trzasnąć"
Po gniewu cienkim lodzie nie kręć się
Bo on za chwilę może trzasnąć"
"Czy mężczyźni są światu potrzebni" ;Janusz L.Wisniewski. Cóż, mam dość mieszane uczucia po przeczytaniu tej książki.Okazuje się,że Pan Wisniewski jest bardziej feministyczny od nie jednej wojującej feministki,przy czym w swoim dziele popełnia szereg błędów i nieścisłości.O tyle to jest rażące,iż nawet nie trzeba mieć jakiejś podstawowej wiedzy z zakresu psychologii ewolucyjnej czy zagadnień gender aby te błędy wychwycić.Książka oferuje oczywiście trochę ciekawych informacje,ale ogólnie jest przesiąknięta ostrym duchem feministycznym.
Wy jeździcie, My latamy.
Do jasne ciasnej! jak długo będę jeszcze zmuszony czekać na "Żmiję" Sapkowskiego???
BTW Ma ktoś "Spanienkreuz" w wersji elektronicznej?
BTW Ma ktoś "Spanienkreuz" w wersji elektronicznej?
"Znacznie lepiej poruszać się po tej drodze z piwem i chipsami w ręku, z dużą ilością seksu i nad grób dotrzeć wycieńczonym i zużytym, ale z okrzykiem: Było warto! Cóż to była za wspaniała podróż!"
- ksiezycowka
- Weteran
- Weteran
Może być w dowolnym języku. Jeżeli jest gdzieś na necie po polsku to tyko jako plik do ściągnięcia, bo google znajduje jedynie stronę Nowej Fantastyki z urywkiem opowiadania i nic ponadto.księżycówka pisze:Poszukaj sobie. No chyba, że po polsku musisz mieć. Aż tak mi się kopać w googlach nie chciało.
"Znacznie lepiej poruszać się po tej drodze z piwem i chipsami w ręku, z dużą ilością seksu i nad grób dotrzeć wycieńczonym i zużytym, ale z okrzykiem: Było warto! Cóż to była za wspaniała podróż!"
Ja polecam "Wywieranie wpływu na ludzi" Roberta B. Cialdini'ego. O psychologii, ale napisana bardzo przystępnym językiem. Otwiera oczy na wiele spraw 

Ostatnio zmieniony 23 sie 2009, 20:36 przez ChillOut, łącznie zmieniany 1 raz.
Krzysztof
ChillOut pisze:Ja polecam "Wywieranie wpływu na ludzi" Roberta B. Cialdini'ego. O psychologii, ale napisana bardzo przystępnym językiem. Otwiera oczy na wiele spraw
Fakt. Fajnie się czyta i laik może się z tego wiele nauczyć
Szczecin Floating Garde 2050 Project.
ChillOut pisze:Ja polecam "Wywieranie wpływu na ludzi" Roberta B. Cialdini'ego. O psychologii, ale napisana bardzo przystępnym językiem.
Fajna pozycja.
Ja jutro zaczynam Margot, czekałam na tą książkę
- ksiezycowka
- Weteran
Ja tego w ogóle nie traktowowałam jako literatury psychologicznej, ale czytało się to całkiem przyjemnie, a przeczytanie zwykle owocowało większym zainteresowaniem tematem.
- ksiezycowka
- Weteran