Ksiązki
Moderatorzy: ksiezycowka, modTeam
zna moze ktoś Jacka Dukaja? Warto kupic cos jego autorstwa? Jezeli tak, to co?
Zblizaja sie urodziny mojego Mola Ksiazkowego, a ja jak zwykle mam problem z prezentem...
Wiem, ze lubi m.in. fantastyke. Sapka szybko pochlonal, a Dukaja z tego co wiem nie mial jeszcze przyjemnosci. Bylabym wdzieczna za opinie badz recenzje
Zblizaja sie urodziny mojego Mola Ksiazkowego, a ja jak zwykle mam problem z prezentem...
Wiem, ze lubi m.in. fantastyke. Sapka szybko pochlonal, a Dukaja z tego co wiem nie mial jeszcze przyjemnosci. Bylabym wdzieczna za opinie badz recenzje
- pani_minister
- Administrator
- Maniak
- Administrator
- Maniak
A tak w ogóle to tylko polską fantastykę czyta, czy zagraniczną też? Raczej fantasy czy raczej s-f? Bo Sapka to wszyscy czytają, nawet ci, co fantastyki nie trawią.
Wedrowycza nigdy nie ruszylem, moze jak juz dorosne.
A z Sapkiem to fakt. "Twoja stara to fanboy Wiedzmina", te klimaty.
Od siebie dorzucilbym tez Sawaszkiewicza, ale to juz "oldschool".
"księżycówka, napisałem Ci priva"
- pani_minister
- Administrator
Boziu
Z oldschoola to Zajdla i Wnuka-Lipińskiego (tego to ostatnio nawet dość blisko w drzewie genealogicznym własnej rodziny znalazłam, ale ten świat mały...). Z nowszych niektóry Lewandowski, niektóry Ziemkiewicz, prawie cały Lem (przynajmniej to, co czytałam
Bezpieczne jest kupowanie zbiorów i antologii w prezencie, zawsze się coś znajdzie (istnieje wszelako ryzyko, że jeśli obdarowany jest prawdziwym maniakiem, większość opowiadań będzie już z różnych źródeł znał). Mi wpadły w ręce ostatnio Deszcze niespokojne, przyzwoity tom.
Chyba tyle z polskich autorów. Ale ja ostatnio nie na bieżąco jestem.
- ksiezycowka
- Weteran
pani_minister pisze:A tak w ogóle to tylko polską fantastykę czyta, czy zagraniczną też?
Napisze tak - On ciagle cos czyta, i rozna literature, dlatego chcialabym uniknac takiej sytuacji, ze kupie cos, co juz mial okazje przeczytac. Z tego, co wiem z fantastyki czytal wszystko Sapka i cos Tolkiena (ale to juz Mu nie przypadlo tak do gustu). Takze mam pewnosc, ze nic Dukaja nie wpadlo Mu jeszcze w lapki.
pani_minister pisze:Najbliższy stylowo / fabularnie będzie chyba Xavras Wyżryn
nie musi byc najblizszy stylowo/fabularnie. Chcialabym trafic na cos naprawde dobrego. Gdzies ostatnio czytalam o "Lodzie" Dukaja (podobno najlepszej jego ksiazce) i opinie byly skrajne - od takich w stylu "nudne jak flaki z olejem" i przewazajace typu: "Dostałem to tomiszcze na mikołajki i przyznać muszę, że ciężar to ogromny, nie tylko fizykalny, ale i gatunkowy...
Przeczytałem dopiero 1/10 i jestem przytłoczony ogromem zagadnień, które autor tu upakował. Filozofia i teoria języka, historiozofia, socjologia, lingwistyka, fizyka i chemia, wszystko podlane sosem młodopolszczyźnianym. Do tego dochodzi wartka akcja spod znaku kryminału i powieści szpiegowskiej. Przez "Lód" brnie się trudno i mozolnie, lecz satysfakcja z lektury jest ogromna.
Zdaje mi się, że to "Solaris" XXI wieku. Dobrze, że Lem doczekał się następcy."
tytul nie brzmi zachecajaco ;PWujo Macias pisze:J.Piekara "Swiat jest pelen chetnych suk"
Ostatnio zmieniony 04 mar 2008, 20:28 przez Nemezis, łącznie zmieniany 1 raz.
- Wujo Macias
- Maniak
Nemezis pisze:Z tego, co wiem z fantastyki czytal wszystko Sapka i cos Tolkiena (ale to juz Mu nie przypadlo tak do gustu).
Z takiej czystej fantastyki to można kupić "Kłamstwa Locka Lamory" Lyncha, "Lwy Al-Rassanu" Kay'a (jeśli lubi historię).
A ostatnio czytam "Jestem Czerwień" Pamuka (książka jest pisana świetnym językiem i może przypaść do gustu każdemu bibliofilowi).
- Wujo Macias
- Maniak
Ministrowa- Sawaszkiewicz fajny. SF mojej mlodosci, ogromny sentyment mam bo i seks u niego zawsze byl i duzo o USA plus zacne, chwtyliwe pomysly na rozne kosmiczne ustrojstwa. Teraz po latach wrocilem do m.in Kroniki Akaszy i fakt, ze nie ma juz tych emocji co kiedys, ale wciaz uwazam ze dobrze to sie czyta plus kilka niezlych patentow wymyslil ( w tym cos na ksztalt pierwowzoru wyspy z LOSTa
).
Ostatnio zmieniony 04 mar 2008, 22:20 przez Wujo Macias, łącznie zmieniany 1 raz.
"księżycówka, napisałem Ci priva"
- Wujo Macias
- Maniak
Jawka pisze:Ja mam do Kwiatów zła straszzzzny sentyment. (...)Atanazy pisze:Baudelaire'a
Ja też, chociaż gdyby mi kazali wybierać z przeklętych, to Rimbaud zdecydowanie
pan nie jest moim pasterzem
a niczego mi nie brak
nie przynależę i nie wierzę
i chociaż idę ciemną doliną
zła się nie ulęknę i nie klęknę.
a niczego mi nie brak
nie przynależę i nie wierzę
i chociaż idę ciemną doliną
zła się nie ulęknę i nie klęknę.
lollirot pisze:Chodziło mi o wybór spośród francuskiej eee... paczki
No, a mnie nie ;]
Wojaczek. 1. ;]
Baudelaire czy Rimbaud?
Baudelaire.
Godny uwagi jest jeszcze P. Verlaine. Facet Rimbauda swoją drogą.
Jesteśmy przecież nowi, lepsi. Lajfstajlowi, trendy, cool, k*rwa, sprawdzeni, jak najbardziej sprawdzeni na Zachodzie.
Paweł Huelle: Opowiadania na czas przeprowadzki.
Może i pod względem językowym i nowatorskim nie podniecają mnie wyjątkowo, ale całkiem miło się je czyta. Lubię kategorię melancholii w literaturze. Troszkę Schulza w nich.
Może i pod względem językowym i nowatorskim nie podniecają mnie wyjątkowo, ale całkiem miło się je czyta. Lubię kategorię melancholii w literaturze. Troszkę Schulza w nich.
Jesteśmy przecież nowi, lepsi. Lajfstajlowi, trendy, cool, k*rwa, sprawdzeni, jak najbardziej sprawdzeni na Zachodzie.