Istnieje cos takiego jak wolnosc w 100%?
Czy wolnosc to synonim wolnej woli?
Kiedy tracimy wolnosc podejmujac kompromis czy postepujac egoistycznie?
Czy mozna byc duchowo wolnym w zamknieciu, uwiezieniu fizycznym?
P.s. Mam najdzieje ze w miare jasno wyrazielm sie i ze to wlasciwy dzial (tz chodiz mi o to ze odwiedza go najwiecje osob). Do rozwazan nad wolnosc skolnoily mnie slowa kolegi z pracy ktry powiedzil ze tak jak on tak i ja jestesmy niewolnikami firmy bo co innego gdyby ona byla nasza wlasnoscia.
Wolność
Moderator: modTeam
- ksiezycowka
- Weteran
Nie. Zawsze jestesmy od czegos badz kog os uzaleznieni. Żyjemy w spoleczenstwie. A nawet zyjac na bezludnej wyspie bysmy byli uzaleznieni od chocby jedzenia czy wody.zakery... pisze:Istnieje cos takiego jak wolnosc w 100%?
Nie synonim. Wolna wola jest elementem jej.zakery... pisze:Czy wolnosc to synonim wolnej woli?
Moze ktos tak umie. Ja nie.zakery... pisze:Czy mozna byc duchowo wolnym w zamknieciu, uwiezieniu fizycznym?
Wiekszymi niewolnikami byscie je byli jakby byla Wasza.zakery... pisze:jestesmy niewolnikami firmy bo co innego gdyby ona byla nasza wlasnoscia.
zakery... pisze:Istnieje cos takiego jak wolnosc w 100%?
nie istnieje, ciątgle jesteśmy od czegoś uzależnieni i nie możemy w pełni robić to na co mamy ochote. Ogranicza nas chopciażby prawo, którego w mniejszym lub wiekszym stopniu przestrzegać musimy. Jest jeszcze nasze sumienie. które chyba najbardziej nas ogranicza.
zakery... pisze:Kiedy tracimy wolnosc podejmujac kompromis czy postepujac egoistycznie?
i w jednym i w drugim przypadku. Idziemy na kompromis wiec nie robimy tego na co tak naprawde mamy ochote, robimy cos w brew sobie, najczesciej dla dobra innego człowieka. I tylko pytanie jak sie w obu przypadkach czujemy. Bo czasem zrobimy cos egoistycznie, myslac tylko o sobie i kogos krzywdzac a potem mamy wyrzuty sumienia i to sumienie nie daje nam spokoju, ogranicza naszą wolność.
zakery... pisze:Czy mozna byc duchowo wolnym w zamknieciu, uwiezieniu fizycznym?
według mnie nie można, a juz na pewno nie przez dłuższy czas. nasze ciało i umysł są od siebie uzaleznione, jesli jedno choruje, choruje także i drugie. wiec jesli nasze ciało nie bedzie wolne, umysł tez nie bedzie mógł.
Jak wszedzie sa jednak wyjatki, ludzi ktorzy umieja odłaczyc swoje ciało od umysu poprzez medytacje ale takich ludzi jest garsta i nie wiadomo jak zachowaliby sie w zamknieciu.
reaguję na magiczne dźwięki i trzaski z winylowej płyty. Bob Marley śpiewa pieśń, Niesie treść pełną miłości,
Która wypełnia cale pomieszczenie. Nie zauważam wrogich spojrzeń, Nie słyszę złych słów - Rozmyta.
http://rycerze.wp.pl/?ac=vid&vid=176166738
Która wypełnia cale pomieszczenie. Nie zauważam wrogich spojrzeń, Nie słyszę złych słów - Rozmyta.
http://rycerze.wp.pl/?ac=vid&vid=176166738
zakery... pisze:Istnieje cos takiego jak wolnosc w 100%?
Oczywiście..każdy z nas ją sobie wyznacza..co dla jednego jest wolnością dla innej osoby już nią nie jest..
zakery... pisze:Czy wolnosc to synonim wolnej woli?
Kiedy tracimy wolnosc podejmujac kompromis czy postepujac egoistycznie?
Czy mozna byc duchowo wolnym w zamknieciu, uwiezieniu fizycznym?
A na te pytania odpowiem tak że wszystko zależy od ciebie..
Ile jest wart świat pełen grubych krat?
No coz kwestia definicji tej wolnosci stad tez zdania beda nieco podzielone.Nie zapomne jak bylem maly i za wolnosc uznawalem to ze sie nie siedzi za kratami...no czyli wolnosc.
No ale zycie nieco skorygowalo poglad i teraz sadze ze wolnosc taka na 100% nie istnieje bo oznaczala by chyba calkowite uniezaleznienie sie od innych ludzi,rzeczy itp itd.A czlowiek jako zwierzyna stadna nie ma takiej opcji
No ale zycie nieco skorygowalo poglad i teraz sadze ze wolnosc taka na 100% nie istnieje bo oznaczala by chyba calkowite uniezaleznienie sie od innych ludzi,rzeczy itp itd.A czlowiek jako zwierzyna stadna nie ma takiej opcji

Wróć do „Miłość, uczucia, problemy”