Wybuch uczucia a jego trwałość

Zagadnienia związane ze sferą uczuciową, a także z problemami dotyczącymi tematów miłosnych oraz kontaktów emocjonalnych z płcią przeciwną.

Moderator: modTeam

kliker
Zaglądający
Zaglądający
Wybuch uczucia a jego trwałość

Postautor: kliker » 04 paź 2006, 10:26

Zaobserwowałem wśród znajomych pewną właściwość: im szybciej ktoś się zakochiwał (tzn. mam na myśli faktyczne zakochanie (kiedy to nie można przestać myśleć o drugiej osobie, każda chwila rozłąki jest torturą itp.) a nie zauroczenie (ale fajna laska/chłopak)) tym mniej trwałe były jego uczucia i szybciej się "wypalał(a)". Natomiast w przypadku, kiedy para prowadziła swego rodzaju walkę o miłość, dojrzewali do tego uczucia było ono znacznie trwalsze. Czy też zauważyliście taką zależność? Co o tym myślicie?
Awatar użytkownika
Mona
Weteran
Weteran
Postautor: Mona » 04 paź 2006, 10:58

Miłość nie rodzi się w ciągu tygodnia, ale potrzeba na to właśnie więcej czasu, niż na to, aby być zauroczonym.
Jednak zdarza się, że chwilowe zauroczenie przeistacza się w końcu w miłość.
kliker pisze:Czy też zauważyliście taką zależność?

Zauważyliście :) Ale zauważyliśmy też to, że długotrwałe związki też rozwalają się. Nie ma reguły.
"Cause we all have wings, but some of us don’t know why"

Joe Cocker
MarcinekTata
Entuzjasta
Entuzjasta
Postautor: MarcinekTata » 04 paź 2006, 12:56

Hmmm, to chyba zależy... W sumie kiedyś doświadczyłem takiej eksplozji i nadal się nie potrafię wypalić...
Człowiek zniesie w życiu wszystko, z wyjątkiem jajka... A Rysiek śpiewał: "W życiu piękne są tylko chwile..."
Awatar użytkownika
Lina
Uzależniony
Uzależniony
Postautor: Lina » 04 paź 2006, 13:13

Dokładnie tak!!! To był jak grom z jasnego nieba...jakieś magiczne przyciągnie. Od pierwszego spotkania wiedziałam, że będzie z tego coś ważnego. Chociaż z drugiej strony te nasze "podchody' trwały potem ponad miesiąć.
Pod Gwiazdą będę czekać
Zawołam i dostanę odpowiedź
Awatar użytkownika
Golly Gee
Pasjonat
Pasjonat
Postautor: Golly Gee » 04 paź 2006, 13:19

Ponoć to co mało wysiłku kosztuje to mało jest warte. Ale to chyba jednak nie musi być regułą.
ale wkoło jest wesoło
MarcinekTata
Entuzjasta
Entuzjasta
Postautor: MarcinekTata » 04 paź 2006, 13:20

Lina pisze:Dokładnie tak!!! To był jak grom z jasnego nieba...jakieś magiczne przyciągnie. Od pierwszego spotkania wiedziałam, że będzie z tego coś ważnego. Chociaż z drugiej strony te nasze "podchody' trwały potem ponad miesiąć.

Skądś to znam. Epksplozja, grom z jasnego nieba. I jakoś... wypaliło sie, ale ja nadal Ją kocham...
Człowiek zniesie w życiu wszystko, z wyjątkiem jajka... A Rysiek śpiewał: "W życiu piękne są tylko chwile..."
Awatar użytkownika
Lina
Uzależniony
Uzależniony
Postautor: Lina » 04 paź 2006, 13:35

Łukasz84 pisze:Ponoć to co mało wysiłku kosztuje to mało jest warte. Ale to chyba jednak nie musi być regułą.

Nie powiedziałam, że łatwo nam to przyszło...mieliśmy na początku dużo problemów, także z moim już od dawna byłym chłopakiem...
Ale wszystko układa się super
I zaczęłam wierzyć w miłość od pierwszego wejrzenia
Pod Gwiazdą będę czekać

Awatar użytkownika
theBlueSky
Bywalec
Bywalec
Postautor: theBlueSky » 04 paź 2006, 14:48

Lina pisze:I zaczęłam wierzyć w miłość od pierwszego wejrzenia
Sam to przeżyłem, i nie ma żadnych reguł im prędzej się zakochasz tym szybciej odkochasz czy im prędzej mnie poznasz tym szybciej Ci się znudzę. A jak chłopak zdobywa dziewczynę dosyć długo, to później jak się odkocha to niechce z nią zerwać bo tyle w to wysiłku włożył <wsciekly> ...
"Dodajecie tylko soli moim raną... mój świat, mój triumf... wszystko odeszło..."
Awatar użytkownika
Golly Gee
Pasjonat
Pasjonat
Postautor: Golly Gee » 04 paź 2006, 15:38

Lina,
Ja tego nie napisałem tak wprost do Ciebie tylko ogólnie. No i fajnie jak można się o coś postarać o coś zawalczyć, bo wtedy bardziej to się ceni. I spoko, że u Ciebie wszystko super.
ale wkoło jest wesoło
Awatar użytkownika
ksiezycowka
Weteran
Weteran
Postautor: ksiezycowka » 04 paź 2006, 17:39

kliker, no proste ze tak. Toz takie wybuchy to zadna milosc. :P Choc moze w nia ewoluowac :]
Awatar użytkownika
DeSiRe
Początkujący
Początkujący
Postautor: DeSiRe » 04 paź 2006, 20:56

Faktem jest ze milosc musi sie rozwijac.. i to trwa czasem baaardzo dlugo.
Awatar użytkownika
Haro
Weteran
Weteran
Postautor: Haro » 05 paź 2006, 01:36

Zakochac sie zawsze mozna. To jest tak. Zainteresowanie sie druga osoba, zauroczenie, zakochanie, pokochanie. Kolejnosc tego wszystkiego. W ten sposob dojrzewa sie w zwiazku. Wiekszosc zwiazkow umiera na drugim stopniu nie potrafiac przebic sie dalej z roznych przyczyn. Kiedy juz pojawia sie pokochanie (a do tego trzeba czasu), wowczas zwiazek trwa i mozliwe ze trwac bedzie do konca.
kicia
Zaglądający
Zaglądający
Re: Wybuch uczucia a jego trwałość

Postautor: kicia » 05 paź 2006, 12:42

Coś w tym musi być.
Jest tak że jeśli cos lub kogoś sie trudniej zdobywa tym bardziej sie go docenia. (na początku na pewno).W trakcie walki o drugą osobe, rośnie ciekawość bycia z nią, dwoje ludzi już w między czasie sie poznaje i zaczyna sie większa fascynacja.
Fascynuja w tedy zalety jak i wady tej osoby.
MOżna to też porównac do polowania. Jeśli zwierz trudno daje sie schwytać to tym większy jest na mięso apetyt. Nie musze już tłumaczyć dlaczego.
5a5
Awatar użytkownika
tarantula
Weteran
Weteran
Postautor: tarantula » 05 paź 2006, 12:44

kicia pisze:Jeśli zwierz trudno daje sie schwytać to tym większy jest na mięso apetyt

Mi sie nie chce latac za tym miesem po bagnach.Wole gotowca ze sklepu i to juz przyrzadzonego :]
"Babcia Weatherwax nigdy się nie gubiła.
Zawsze doskonale wiedziała, gdzie się znajduje,
czasem tylko nie była pewna, gdzie jest wszystko
inne."
Awatar użytkownika
Golly Gee
Pasjonat
Pasjonat
Postautor: Golly Gee » 05 paź 2006, 13:09

tarantula pisze:Mi sie nie chce latac za tym miesem po bagnach.Wole gotowca ze sklepu i to juz przyrzadzonego :]

Ja to bym chyba tak nie wolał. Połowa uroku polega na tym, żeby gonić króliczka :)
Awatar użytkownika
tarantula
Weteran
Weteran
Postautor: tarantula » 05 paź 2006, 15:09

Łukasz84 pisze:Połowa uroku polega na tym, żeby gonić króliczka

A jak lece za bawolem, to juz nie jest tak wesolo i chyzo po laczce <diabel>
"Babcia Weatherwax nigdy się nie gubiła.

Zawsze doskonale wiedziała, gdzie się znajduje,

czasem tylko nie była pewna, gdzie jest wszystko

inne."
Awatar użytkownika
TFA
Weteran
Weteran
Postautor: TFA » 05 paź 2006, 15:15

Wszystko co plomienne od pozcatku szybko sie konczy, bo od samego poczatku oparte bylo na chemii, jak to sie mowi "krotko ale plomiennie" a co innego dojrzewanie prawdziwego uczucia przez kilka miesiecy, jesli ludzie naprawde tego chca, ale musi nam zalezec na tej osobie jako czlowieku, a nie na podtrzymywaniu poziomu endorfiny w mozgu. Bo ludziom czesto zalezy na ludziach ktorzy w ogóle nie nadaja sie do zwiazku, ktorzy wyzwalaja tylko zwykla chemie w mozgu, kręca nas jako samiec czy samica.
Ręce me do szabli stworzone, nie do kielni.
Awatar użytkownika
Andrew
Weteran
Weteran
Postautor: Andrew » 05 paź 2006, 15:20

TFA pisze:Wszystko co plomienne od pozcatku szybko sie konczy, bo od samego poczatku oparte bylo na chemii, jak to sie mowi "krotko ale plomiennie" a co innego dojrzewanie prawdziwego uczucia przez kilka miesiecy,

nie koniecznie !! nie zgadzam sie z Tobą
poszukuje radia CEZAR - QUADRO unitry diora
Awatar użytkownika
Golly Gee
Pasjonat
Pasjonat
Postautor: Golly Gee » 05 paź 2006, 15:57

TFA pisze:Bo ludziom czesto zalezy na ludziach ktorzy w ogóle nie nadaja sie do zwiazku, ktorzy wyzwalaja tylko zwykla chemie w mozgu, kręca nas jako samiec czy samica.

A ja tu się zgadzam w 100%

No oczywiście idealna jest sytuacja, że ktoś nas kręci + jest wielka chemia + nadaje się do związku. Mnie to kurvva jeszcze nie spotkało ! ! !
Ale spoko loko nie ma co panikować.
ale wkoło jest wesoło
Awatar użytkownika
Lina
Uzależniony
Uzależniony
Postautor: Lina » 05 paź 2006, 16:18

Haro pisze:Zakochac sie zawsze mozna. To jest tak. Zainteresowanie sie druga osoba, zauroczenie, zakochanie, pokochanie. Kolejnosc tego wszystkiego. W ten sposob dojrzewa sie w zwiazku. Wiekszosc zwiazkow umiera na drugim stopniu nie potrafiac przebic sie dalej z roznych przyczyn. Kiedy juz pojawia sie pokochanie (a do tego trzeba czasu), wowczas zwiazek trwa i mozliwe ze trwac bedzie do konca.

Zgadzam się w 100%. co innego fascynacja, gdy świata poza drugą osobą nie widzisz. a co innego miłość. Jest się zakochanym dla...(np. pięknego uśmiechu, cudownego gotowania, poczucia humoru) a koch się mimo...(spóźnialstwa, opbrażalstwa). Gdy dostrzegasz wady drugiej osoby i decydujesz się je zaakceptować i nadal czujesz "motylki w brzuchu" :<zabujany> <zabujany> to chyba jest to już miłość
Pod Gwiazdą będę czekać

Awatar użytkownika
ksiezycowka
Weteran
Weteran
Postautor: ksiezycowka » 05 paź 2006, 17:31

Łukasz84 pisze:Połowa uroku polega na tym, żeby gonić króliczka :)
Szczeniecego bym dodala :P
daisy.27
Początkujący
Początkujący
Postautor: daisy.27 » 05 paź 2006, 19:12

Miłośc moze pojawić się dopiero wtedy jak minie fascynacja, chemia juz nie działa tak intensywnie. Te wszystkie deklaraje po upływie powiedzmy 6 miesięcy są nic niewarte po jeszcze się wtedy poznajemy, nie ma jeszcze kłytni partner/ka wydaje się idelany, nie znamy jego wad.
BRING ME TO LIFE- wróciłam, mam nadzieje, ze mądrzejsza.
Awatar użytkownika
paula19
Maniak
Maniak
Postautor: paula19 » 05 paź 2006, 20:55

daisy.27 pisze:Miłośc moze pojawić się dopiero wtedy jak minie fascynacja, chemia juz nie działa tak intensywnie. Te wszystkie deklaraje po upływie powiedzmy 6 miesięcy są nic niewarte po jeszcze się wtedy poznajemy, nie ma jeszcze kłytni partner/ka wydaje się idelany, nie znamy jego wad.

Nie nie i jeszcze raz nie.... na to wszytsko nie ma reguły. I te wasze wypowiedzi to tylko dywagacje, bo kazdy jest inny i inaczej przeżywa...
... każda dziewczyna powinna nosić głowę wysoko, z tego powodu, że jest kobietą, że była dla Stwórcy doskonale skończoną poprawką do spartaczonego Adama.
kicia
Zaglądający
Zaglądający
Postautor: kicia » 19 paź 2006, 13:48

Mi sie nie chce latac za tym miesem po bagnach.Wole gotowca ze sklepu i to juz przyrzadzonego :][/quote]

laleczka dmuchana????
5a5

Wróć do „Miłość, uczucia, problemy”