"prostytucja emocjonalna"

Zagadnienia związane ze sferą uczuciową, a także z problemami dotyczącymi tematów miłosnych oraz kontaktów emocjonalnych z płcią przeciwną.

Moderator: modTeam

Awatar użytkownika
gracja
Maniak
Maniak
"prostytucja emocjonalna"

Postautor: gracja » 27 mar 2004, 03:34

Wymyslilam kiedys ten termin w celu okreslenia zachowan pewnego rodzaju ludzi...
Znacie ten typ? Ludzie, ktorzy sprzedaja swe myśli, gdzie popadnie, ich problemy zna kazdy kumpel, kolezanka, sąsiadka z bloku, każdy ze szczegółami może powiedzieć co jej/jego partner powiedział dnia poprzedniego i dlaczego z niego taki skur...
Osoby, ktore w penym sensie szukaja zrozumienia, ale w efekcie są "publicznie pusci". Mimo iz wszyscy znają ich kłopoty nic z tego nie wynika.
Charakterystyczną cechą takich delikwentów jest tez nieumiejetnosc dotrzymywania tajemnic i łatwosc pochopnego oceniania innych.
Spotkaliscie takie przypadki?
Awatar użytkownika
Lady
Pasjonat
Pasjonat
Postautor: Lady » 27 mar 2004, 08:25

Oczywiscie, w kazdym srodowisku sie taki trafi.
Ale ja nie nazwalabym ich pustymi, mysle ze sa to w wiekszosci ludzie smutni, ktorzy maja wieksza potrzebe wygadania sie a jednoczesnie nie maja prawdziwych przyjaciol "od udzielania rad". Sami jednoczesnie nie moga byc "dobrymi przyjaciolmi".Takie bledne kolo
Awatar użytkownika
Andrew
Weteran
Weteran
Postautor: Andrew » 27 mar 2004, 10:18

sKOMENTUJE TEN TEMAT MOZE W TEN SPOSÓB :

Nie mów wole nikomu - co sie dzieje w domu !

najgorszy to ten ptak , co sra ! w własne gniazdo !
poszukuje radia CEZAR - QUADRO unitry diora
Awatar użytkownika
Maverick
-#
-#
Postautor: Maverick » 28 mar 2004, 01:36

Zly temat topicu Gracjo wybralas. Powinno byc "ekshibicjonizm emocjonalny" a nie prostytucja...
Jaga
Entuzjasta
Entuzjasta
Postautor: Jaga » 28 mar 2004, 10:40

Maverick pisze:Zly temat topicu Gracjo wybralas. Powinno byc "ekshibicjonizm emocjonalny" a nie prostytucja...

Chyba racja! Prostytucja emocjonalna raczej mi sie kojarzy z udawaniem miłości do kogoś za jakieś korzyści. Choś ludzi, którzy opowiadają dużo o sobie, też można właściwie tak nazwać. Oni "sprzedają" się po kawałku, w zamian za chwilę uwagi. I zawsze mam wyrzuty sumienia, kiedy unikam takich koleżanek, bo wydaje mi się, ze je w jakiś tam sposób im pomagam. To ich ciągłe mówienie to czasem krzyk o pomoc, bo nie potrafią wyrwać sie sami z jakiejś sytuacji. Ale nie lubię ludzi, którzy notorycznie obciążają innych swoimi problemami, bo to jest brak kultury. Nie lubię być przymuszana do komentowania czegoś, czego tak naprawdę nie jestem świadkiem.
Awatar użytkownika
Maverick
-#
-#
Postautor: Maverick » 28 mar 2004, 11:55

Wiesz no ekshibicjonista (czy to emocjonalny czy zwykly) obnaza sie wlasnie za chwile uwagi.
Awatar użytkownika
BlueEyes
Uzależniony
Uzależniony
Postautor: BlueEyes » 28 mar 2004, 13:18

Oj znam... i tego typu ludzie są nie tylko smutni, bo bywają i tacy, co chcą być li tylko w centrum zainteresowania. Nagminnie...
Szczerze nie mam do nich cierpliwości i odwracam się plecami, dzięki czemu przyczyniam się też do sytuacji, kiedy ci "ekshibicjoniści emocjonalni" (też mi to bardziej pasuje) muszą szukać towarzysza, ktoremu sie wygadaja, bo to jeden sie odwroci, drugi, trzeci, czwarty... i tak juz wszyscy wiedzą, ale każdy rozkłada rece.
Współczuje, ale nim pomogę prosze o prace nad charakterem, bo co najwazniejsze- zauwazam, iz ich problemy (czasem bardzo powazne) sa tylko karta przetargową, niemal szczesciem, bo wreszcie mozna o czyms konkretnym mowic- ajj..

Pozdrawiam
... you bleed just to know you're alive ...
Awatar użytkownika
Martyna
Maniak
Maniak
Postautor: Martyna » 29 mar 2004, 10:01

bywają i tacy, co chcą być li tylko w centrum zainteresowania. Nagminnie...

Też to znam... :572: Mam jedną taką koleżankę, znajomą, nie wiem nawet jak ją nazwać... Jest właśnie taką "ekshibicjonistką" ciągle mi nawija o soim chłopaku, czasem wspomni coś o sexie. Dla mnie to jest głupie, bo takie rzeczy moim zdaniem, opowiada sie albo zwierza zaufanym osobom, a nie byle komu. Tymbardziej, że ja nie jestem jedyną osobą, którą "męczy" w ten sposób.
Myślę, że takie osoby może nie tyle potrzebują pomocy konkretnej, ale chcą być akceptowane, brakuje im pewności siebie, starają się jakoś dowartościować, zwrócić na siebie uwagę. Czasem jak, niedajboże, przyjdzie do mnie, to potrafi nagle spytać "Ty, ładnie mam pomalowane paznokcie?", albo "Słuchaj, a ta bluzka pasuje do tych spodni?". Dziwi mnie to, bo zawsze pyta w najmniej stosownych, albo odpowiednich momentach.
Tak czy owak jak wiem, ze mam się spotkać z tą dziewczyną to... :563:
Awatar użytkownika
mariusz
Weteran
Weteran
Postautor: mariusz » 29 mar 2004, 12:30

Równiez nam kilka takich osób. Dla mnie sa to osoby nieszczęśliwe, które na siłę próbuja znaleść sobie grono przyjaciół, jednak nie zdają sobie sprawy z tego, że na przyjaźn trzeba długo popracwoać. Nie ropzumiem tylko czemu ludzie czasem opowiadaja o sexie ze swoim partnerem. Przecież to powinno zostać między nimi, a nie między pierwszą lepszą osobą. Moim zdaniem takie osoby nie umieją zabłysnąć w toważystwie i próbują zwrócić na siebie uwagę za wszelką cene. Nie zdają sobie sprawy, że po prostu czasem są śmieszni.
Awatar użytkownika
Maverick
-#
-#
Postautor: Maverick » 30 mar 2004, 01:16

bo takie rzeczy moim zdaniem, opowiada sie albo zwierza zaufanym osobom, a nie byle komu.
A moze Ty dla niej nie jestes byle kim :)
Awatar użytkownika
Martyna
Maniak
Maniak
Postautor: Martyna » 07 kwie 2004, 12:06

Maverick pisze:
bo takie rzeczy moim zdaniem, opowiada sie albo zwierza zaufanym osobom, a nie byle komu.
A moze Ty dla niej nie jestes byle kim :)

Właściwie to jestem. Widzimy sie 2-3 dni w miesiacu, jak trzeba jechać do szkoły... :571: Ona po prostu lubi żeby mówiono o niej... nie wiem. Np. jest sytuacja, kiedy w grupie gadamy na jakiś temat, a ona nagle : "Ale mnie wkurzył..." - chce, zeby ktoś się spytał co się stało, a kiedy nikt nie pyta ona albo to powtarza, albo kontynuuje swoją dziwną grę mówiąc np. "Ale my jesteśmy dziwni, nie?"ona po prostu lubi wiedzieć ciągle czy nie odbiega od normy. Ja to tak przynajmniej odbieram. Ciężko tą sytuację wytłumaczyć, bo tzreba by było ją poznać.
:563: Mogę się z kimś zamienić. :D
Awatar użytkownika
BlueEyes
Uzależniony
Uzależniony
Postautor: BlueEyes » 07 kwie 2004, 13:30

Właściwie to jestem. Widzimy sie 2-3 dni w miesiacu, jak trzeba jechać do szkoły... Ona po prostu lubi żeby mówiono o niej... nie wiem. Np. jest sytuacja, kiedy w grupie gadamy na jakiś temat, a ona nagle : "Ale mnie wkurzył..." - chce, zeby ktoś się spytał co się stało, a kiedy nikt nie pyta ona albo to powtarza, albo kontynuuje swoją dziwną grę mówiąc np. "Ale my jesteśmy dziwni, nie?"ona po prostu lubi wiedzieć ciągle czy nie odbiega od normy. Ja to tak przynajmniej odbieram. Ciężko tą sytuację wytłumaczyć, bo tzreba by było ją poznać.

Martynko dokładnie :)
Ja też sie chce zamienic... :D
... you bleed just to know you're alive ...
Awatar użytkownika
Maverick
-#
-#
Postautor: Maverick » 07 kwie 2004, 13:37

Ona po prostu nie wierzy w siebie, chce sie przypodobac, chce na sile byc w centrum uwagi... Nie zna swojej wartosci i w tym wypadku faktycznie sie "prostytuuje emocjnalnie" za zainteresowanie...
Awatar użytkownika
lizaa
Maniak
Maniak
Postautor: lizaa » 07 kwie 2004, 16:24

Dajcie mi namiary tej dziewczyny...z checia by poczytala co Wy tu piszecie ciekawego:):)
"szczescia nie kupisz gdy klopoty pietrza sie po sufit"
Awatar użytkownika
Maverick
-#
-#
Postautor: Maverick » 08 kwie 2004, 11:29

Dajcie mi namiary tej dziewczyny...z checia by poczytala co Wy tu piszecie ciekawego:)
Wiadomo :) Ale lepiej nie... Zalamie sie i jeszcze bardziej przestanie w siebie wierzyc. Poza tym nie chce by "wylewala sie" na forum :d
Awatar użytkownika
Greyangel
Entuzjasta
Entuzjasta
odp.

Postautor: Greyangel » 19 kwie 2004, 14:44

Ależ oczywiście, czasami dzielą się oni na takie pewne subklasy. A może to czym się cechują ma inne zabarwienie. Wydaje mi się jednak że nie nalezy ich tak strasznie piętnować bo samo życie ukarze ich za niefrasobliwości których ... Zauważ, sami nie są świadomi. Z "prostytucją emocjonalną" zwiazane jest też zjawisko masochizmu emocjonalnego. W sumie te dwa terminy niewiele się różnią jeśli ten drugi jest dodatkowo eksponowany. Cóż mogę powiedzieć ... tacy ludzie bywają strasznie niebezpieczni, biada temu/tej która pokocha kogoś takiego i nie znajdzie lekarstwa. Zauważ takrze że ludzie którzy tak strasznie się afiszują z problemami ... dość często zupełnie bagatelizują ich znaczenie, nie doceniają problemów, problemy te nie dotykają ich w tak głębokim stopniu by spowodować oszołomienie, otępienie. Ludzie ci przeważnie są strasznie samolubni, tak jak Napisałaś "społecznie puści" (czy jakoś tak).
Oczywiście cały mój wywód poświęcony jest ludziom którzy opowiadają swoje żale dla sensacji którą się zachłystują ... (o właśnie, może tu też jeszcze jeden motyw), nie zaś tym których cierpienie jest głębokie, zrozumiałe i skryte. Nie tym którzy potrzebują pomocy bratniej duszy.

Wróć do „Miłość, uczucia, problemy”