Slub przed Ślubem
Moderator: modTeam
Slub przed Ślubem
Witam!
Słuchajcie czy oriętujecie się może w temacie slubów a wlaściwie chodzi mi o to czy jest coś takiego w kościele jak przysięga tyle że bez sukni ślubnej gości i wesela. Jakiś slub dla młodzieży czy coś w tym rodzaju. Gdzie jest możliwość złożenia przysięgi?
Słuchajcie czy oriętujecie się może w temacie slubów a wlaściwie chodzi mi o to czy jest coś takiego w kościele jak przysięga tyle że bez sukni ślubnej gości i wesela. Jakiś slub dla młodzieży czy coś w tym rodzaju. Gdzie jest możliwość złożenia przysięgi?
Przysięga skramentu mażeństwa jest wazna gdy:
1. Dwie osoby sie pełni poczytalne tego co robią.
2. Nie jest ukrywana żadna tajemnica mogąca w pózniejszym czasie utrudniac zycie.
3. Kapłan po wygłoszeniu regułki uzna związek za ważny w oczach Kościoła.
Czyli przysięge możesz złożyć nawet w piwnicy
1. Dwie osoby sie pełni poczytalne tego co robią.
2. Nie jest ukrywana żadna tajemnica mogąca w pózniejszym czasie utrudniac zycie.
3. Kapłan po wygłoszeniu regułki uzna związek za ważny w oczach Kościoła.
Czyli przysięge możesz złożyć nawet w piwnicy
Prawdę trzeba wyrażac prostymi słowami.
Może być bez księdza ale chodzi mi oto aby stwożyć taką atmoswere ważnej chwili wgre może wejść pujście przed oltaż i wypowiedzenie takiej przysięgi sami kiedy w kościele nie ma mszy. Bo rozumiem że sami księża nie dali takiej możliwości
porozmawiam jeszcze z księdzem z mojej szkoly. Ale na pewno chce cośtakiego zrobić, nie ze względu na mnie ale na moją dziewczyne jest wierząca i bardzo wiele radości moge jej tym dać. Więcej niż wypad do najlepszej restauracji w mieście więcej niż tygodniowy pobyt nad jeziorem. Tak mi się przynajmniej wydaje.
[ Dodano: 2006-04-09, 10:14 ]
A co na ten temat dziewczyny powiedzą ?
[ Dodano: 2006-04-09, 10:14 ]
A co na ten temat dziewczyny powiedzą ?
Hahaha tylko ze to facet pisze hehe;) a tak powaznie to Haro, ma racje i podoba mi sie jego pomysl a nie ksiadz itd poza tym watpie zeby ksiedzu chcialo sie bawic w takie rzeczy chyba ze przy sporej kasie jestes;)Haro pisze:Ehh, dziecko dziecko. Smiac mi sie chce z czegos takiego. Idzcie do kosciola gdy nikogo ine ma, wieczorkiem. Niech Twoj chlop stanie prze oltarzem, Ty dostojnym krokiem dojdz do niego, przytul, popatrz na tabernaculum (czy jak to sie zwie) i przysiegnijcie sobie co tam tylko chcecie.
...Te Quiero Mi Amor...
A moim zdaniem mozna to zrobic gdzies indziej jak w kosciele. Nie moga zrobic tego np. w wakacje, nad morzem lub jeziorem? Niech jada z duza grupa znajomych, beda sie kilka tygodni swietnie bawic a w ostatni dzien zrobcie sobie "slub". Zorganizujcie to wszystko tak, zeby w przeddzien dziewczyny szykowaly dla Ciebie jakas suknie (ale polewna, z papieru "sciernego" itp. itd.), a faceci zrobili mu jakas smieszna marynarke, krawat itp. itd. Pod kostiumy zalozcie stroje kapielowe. A pozniej zrobcie przejscie przez pol miasta z ta ekipa, jakies boomboxy na rekach, niech leci jakas dobra muzyka i wszyscy widza, ze "bierzecie slub". Dojdzie do plazy, jakis "ksiadz" odprawi jakies smieszne modly, poleci z regulka, a pozniej niech wszyscy sobie pojda, zostancie sami. Najlepiej niech jeszcze do tego zachodzi slonce. Zdejmijcie te zabawne stroje slubne, wejdzcie do wody do pasa, zlapcie sie za rece i zlozcie sobie wlasna przysiege. Tylko trzymajcie sie Jej juz do konca zycia, bo nic nie boli tak jak zlamane slowo. Wiem po sobie 

Ok to że to zrobie to jest juz pewne. Teraz mam inne troszkę pytanie bardzieiej od strony technicznej. Chciał bym aby towarzyszył temu jakiś rzeczowy symbol. Tak jak podczas ślubu jest obrączka. Tak ja bym chcial aby coś podczas naszej przysięgi coś takiego było. Co proponujecie?
[ Dodano: 2006-04-09, 10:51 ]
haro też świetny pomysł musze to przemyśleć
dzieki
[ Dodano: 2006-04-09, 10:51 ]
haro też świetny pomysł musze to przemyśleć
Ja proponuje, jesli wierzysz, ze bedziecie ze soba do konca zycia, wytatuowac sobie na kostkach jakis symbol, moze swoje imiona. Ewentualnie w miejscu, gdzie tylko Ona bedzie mogla to zobaczyc (ja mam taki tatuaz na lewo od jajek
). Ewentualnie obraczki, dwie takie same. A u grawera zrob na nich jakis napis, moze date gdy zaczeliscie ze soba byc, lub jakis ladny tekst.
Na róznorodnych zjazdach młodzieży, oazach i tym podobnych zgrupowaniach są organizowane "przysięgi" z obecnością kapłana, który udziela błogosławieństwa. Możesz nawet Dziewczynie podarować pierścionek, czy cokolwiek innego. I to również zostanie poświęcone.
I że tak spytam... ile macie lat?
I że tak spytam... ile macie lat?
Wiem słowo jak krem
krem na zmarszczki w mojej głowie.
Dla osób wierzących, dla osób, które lubią symbole, emocjonalnie się też do nich odnoszą, kapłan jest "niezbędny". Podnosi wagę przysięgi, w sensie formalnym.
Zdarza się.
Sama mam koleżankę, która jeszcze za czasów Liceum dokonała podobnej przysięgi z chłopakiem. Trwają w niej do dziś, a na zgrupowaniach, jeśli chęć, ją odnawiają. I modlą grupowo za pomyślność.
Cóż. Różni ludzie, różne potrzeby.
Zdarza się.
Sama mam koleżankę, która jeszcze za czasów Liceum dokonała podobnej przysięgi z chłopakiem. Trwają w niej do dziś, a na zgrupowaniach, jeśli chęć, ją odnawiają. I modlą grupowo za pomyślność.
Cóż. Różni ludzie, różne potrzeby.
Wiem słowo jak krem
Re: Slub przed Ślubem
walezypp pisze:Witam!
Aby dostac slub koscielny wcale nie musi byc sukni itp. rzeczy wszystkich z tym zwiazanych
idziesz do ksiedza mówisz mu o tym iż chcecie wziasc slub, w dalszej kolejnosci dajecie na zapowiedzi , chodzicie na nauki przedslubne itd. a potem w ustalonym terminie stawiacie sie w kosciele razem bez gosci , ale z swiadkami , i bierzecie slub , cala ta reszta która ogladamy na filmach i w rzeczywistosci , czyli pompa , goscie itd. jest nie potrzebna .
poszukuje radia CEZAR - QUADRO unitry diora
- Hela Bertz
- Entuzjasta
- Entuzjasta