sens życia
Moderator: modTeam
sens życia
Czy jak pewnego dnia swtierdzi się że życie nie ma sensu, to juz tak jest do końca]? Tyle że w wolnych chwilach powoduje to przygnebienie a w innych sytuacjach jest się tak zajętym że się o tym nie pamięta//
Tu o sensie życia lepiej nie rozmawiać, bo dla większości ludzi tutaj jedyne co się w życiu liczy to seks...
The one thing, that guarantees our freedom and independence, is responsibility.
The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing.
If we stop living because we fear death then we have already died.
To czy życie ma sens jest pojęciem względnym, bo to co dla jednych może się okazać sensowne dla innych będzie bzdurą.
Często też bywa tak, że to co dziś wydaje nam się czymś strasznym, nie do przejścia i co kompletnie nas do życia zniechęca okazuje się być błahostką z perspektywy czasu.
Życie jest piękne i żyje się tylko raz wiec nie warto się rozwodzić nad drobnostkami.
Często też bywa tak, że to co dziś wydaje nam się czymś strasznym, nie do przejścia i co kompletnie nas do życia zniechęca okazuje się być błahostką z perspektywy czasu.
Życie jest piękne i żyje się tylko raz wiec nie warto się rozwodzić nad drobnostkami.
jopek pisze:Czy jak pewnego dnia swtierdzi się że życie nie ma sensu, to juz tak jest do końca
życie zawsze ma sens - sami musimy sobie to twardo powiedzieć.... Te kilkadziesiąt lat spędzonych na świecie, nim zgnijemy w piachu warto wykorzystać jak najlepiej. "Idź własną drogą, nie daj satysfakcji wrogom".... Jeżeli sam sobie w ten sposób odpowiesz i będziesz robił wszystko, by Twa teza się sprawdziła w 100 procentach, to mimo wielu kłopotów, problemów czy rzeszy censored.syństwa dasz radę <browar> . "Jeżeli nie masz po co żyć, żyj na złość innym"
http://www.facebook.com/LKSPogonLwow
Reaktywowany w 2009 r. Razem przywróćmy świetność tej historycznej drużynie!
http://www.piotrlabuz.pl/
http://michalpasterski.pl/
http://www.mateuszgrzesiak.pl/
Reaktywowany w 2009 r. Razem przywróćmy świetność tej historycznej drużynie!
http://www.piotrlabuz.pl/
http://michalpasterski.pl/
http://www.mateuszgrzesiak.pl/
Życie nie ma sensu, ono po prostu jest, a jedyne co jest pewne w Naszym życiu to śmierć.
"Śmierć - strach przed końcem własnej świadomości jestestwa na tym padole.
W najgorszym wypadku mieliśmy szansę zaistnieć i jeśli tam nic nie ma,
choć przez ten krótki czas byliśmy i wracamy tam skąd przyszliśmy - Dzieci Wszechświata!"
choć przez ten krótki czas byliśmy i wracamy tam skąd przyszliśmy - Dzieci Wszechświata!"
"Gdyby ludzie rozmawiali tylko o tym, co rozumieją, zapadłaby nad światem wielka cisza."
Myślę, że dla człowieka sensem/ celem życia jest dążenie do osiągnięcia szczęścia (cokolwiek rozumiemy pod tym pojęciem). Jednak wydaje mi się, że pełni szczęscia nie kożna osiągnąć, ponieważ po zaspokojeniu jednej potrzeby pojawia się następna, tak czy siak znajdzie się coś o czym będziemy marzyć ale nie będziemy w stanie tego osiągnąć. Jak osioł, któremu zawieszono marchewkę na kiju .
Co cię nie zabije, to cię wzmocni
No po prostu kiedyś (pół roku temu) cieszyły mnie różne rzeczy, życie niejako sprawiało przyjemnośc. A teraz już nie i tyle. Dziwne to takie. Mnie już nic nie cieszy, nie śmieszy mnie prawie nic. Może to dlatego że ostatnio mam jakiegoś pecha do wszystkiego//
Po prostu nie byłem ani razu mile zaskoczony. A niemiłych zaskoczeń było strasznie dużo. Błach sprawy, wiec problem nie jest jakiś poważny, ale tak pytam/pewnie to normalne.
Po prostu nie byłem ani razu mile zaskoczony. A niemiłych zaskoczeń było strasznie dużo. Błach sprawy, wiec problem nie jest jakiś poważny, ale tak pytam/pewnie to normalne.
jopek pisze:A w jaki sposób unikac samotności?
Nie rozpaczając nad tym, że jest się samotnym...
The one thing, that guarantees our freedom and independence, is responsibility.
Miguel86 pisze:Myślę, że dla człowieka sensem/ celem życia jest dążenie do osiągnięcia szczęścia (cokolwiek rozumiemy pod tym pojęciem). Jednak wydaje mi się, że pełni szczęscia nie kożna osiągnąć, ponieważ po zaspokojeniu jednej potrzeby pojawia się następna, tak czy siak znajdzie się coś o czym będziemy marzyć ale nie będziemy w stanie tego osiągnąć. Jak osioł, któremu zawieszono marchewkę na kiju .
Sens, a cel to nie to samo.
Szczęście to stan, ogół, a potrzeb, czy marzeń może być wiele.
Fakt, faktem, że mi samo dążenie do celu daje wielką przyjemność, osiągnięcie celu jest po prostu nagrodą - towarzyszy temu piękne uczucie spełnienia, ale jest ono niestety krótkotrwałe.
Nikt jeszcze nie odpowiedział na pytanie jaki jest sens życia.
"Gdyby ludzie rozmawiali tylko o tym, co rozumieją, zapadłaby nad światem wielka cisza."
Życie może nie mieć sensu jeśli mu się go nie nada swoich wysiłkiem - samemu. Jeśli będziesz biernie płynął na fali życia i oczekiwał na miłe wydarzenia to możesz się srodze rozczarować...
Innymi słowy wyznaczaj sobie godny cel/cele i ze wszystkich sił dąż do ich zrealizowania. Np. staraj się zrozumieć otaczającą Cię rzeczywistość, stworzyć wartościowy związek, zbudować dom itp. cokolwiek do czego Cię ciągnie.... i co daje Ci satysfakcję.
Jeżeli nic Cię nie cieszy to postaraj się zrozumieć przyczynę - dlaczego tak jest ?
Innymi słowy wyznaczaj sobie godny cel/cele i ze wszystkich sił dąż do ich zrealizowania. Np. staraj się zrozumieć otaczającą Cię rzeczywistość, stworzyć wartościowy związek, zbudować dom itp. cokolwiek do czego Cię ciągnie.... i co daje Ci satysfakcję.
Jeżeli nic Cię nie cieszy to postaraj się zrozumieć przyczynę - dlaczego tak jest ?
"Bądźmy niewolnikami prawa, abyśmy mogli być wolni."
Cyceron (Cicero Marcus Tullius, 106-43 p.n.e.)
Cyceron (Cicero Marcus Tullius, 106-43 p.n.e.)
Re: sens życia
jopek pisze:Czy jak pewnego dnia swtierdzi się że życie nie ma sensu, to juz tak jest do końca]?
Nie.
Życie nie ma sensu, ono po prostu jest, a jedyne co jest pewne w Naszym życiu to śmierć.
A może gdyby życie nie miało sensu, to nie byłoby życia?
Życie jest sensem samo w sobie. A "na drugie nie masz szans" (wyjąwszy z Rojka).
A w jaki sposób unikac samotności
Nie uciekać w 4 puste ściany. Nie unikać ludzi. Samemu do nich wychodzić, witać się, podawać rękę, zagadywać. Podchodzić entuzjastycznie -> wtedy dajesz sygnał, że lubisz z tym kimś rozmawiać. Przyjmować zaproszenia, samemu też wychodzić z inicjatywą. Nie odgradzać się od reszty świata ścianą z napisem "Ja jestem inny niż wy wszyscy. Nikt mnie nie rozumie. Świat jest zły." Mieć świadomość, że nie każdy musi być przebiegły i fałszywy, ale do każdego mieć też choć ksztynę dystansu i ostrożności. Cieszyć się życiem - doszukiwać się pozytywnych jego aspektów (w końcu zawsze mogło być jeszcze gorzej). Być naturalnym.
"Jeśli traktujesz życie ze śmiertelną powagą, nie licz na wzajemność" [A. Mleczko]
I to jest bardzo dobre podejście. Taki ktoś niech ruszy tyłek z domu i zobaczy, że wokoł niego śa tez inni ludzie. Zamartwianie się jest najgorszym sposobem na znalezienie sensu zycia.ptaszek pisze:Nie uciekać w 4 puste ściany. Nie unikać ludzi.
Nie ma bata,
wyjdź do świata
jopek pisze:Czy jak pewnego dnia swtierdzi się że życie nie ma sensu, to juz tak jest do końca]?
Ja sobie nie wyobrażam, żeby moje życie straciło sens. Ba, nigdy w ten sens nie zwatpiłem. A jak popatrzeć w przyszłość oczami desperata to bylo kilka sprzyjajacych temu okolicznosci...
Polecam serwis dla zaginionych i znalezionych zwierzaków http://zaginiony-znaleziony.pl/
dla mnie zycie niema sensu, ale trzeba zyc zeby zobaczyc z czystej ciekawosci co bedzie dzilo sie dalej.
znam takie motto: "Nie bierz zycia na serio - i tak nie wyjdziesz z niego zywy"
czesto osoby samotne maja przyjaciol, witaja sie z nimi, ale w glebi serca sa samotni(tacy jak ja).Mozna przyjrzec sie temu blizej: mieszkasz sam czy to nie samotnosc?? masz przyjaciol, ale jakby nie patrzec to nie beda spedzac z toba czasu przez caly dzien, w koncu kazdy ma swoje zycie.
Mozna byloby szukac osoby ktora zwalczylaby ta samotnosc, ale moze zdarzyc sie tak ze popchnie jeszcze glebiej do tej "dziury" ktora mozna nazwac samotnoscia.
znam takie motto: "Nie bierz zycia na serio - i tak nie wyjdziesz z niego zywy"
ptaszek pisze:Nie unikać ludzi. Samemu do nich wychodzić, witać się, podawać rękę, zagadywać. Podchodzić entuzjastycznie
czesto osoby samotne maja przyjaciol, witaja sie z nimi, ale w glebi serca sa samotni(tacy jak ja).Mozna przyjrzec sie temu blizej: mieszkasz sam czy to nie samotnosc?? masz przyjaciol, ale jakby nie patrzec to nie beda spedzac z toba czasu przez caly dzien, w koncu kazdy ma swoje zycie.
Mozna byloby szukac osoby ktora zwalczylaby ta samotnosc, ale moze zdarzyc sie tak ze popchnie jeszcze glebiej do tej "dziury" ktora mozna nazwac samotnoscia.
"polakom gratulujemy .... mnie "
- ksiezycowka
- Weteran
Nie. To stan przejściowy i tyle.
jopek pisze:Po prostu nie byłem ani razu mile zaskoczony. A niemiłych zaskoczeń było strasznie dużo.
Bo widzisz tylko czarne i białe nie zaś kolorowe i tyle. Skupiasz sie na użalaniu sie nad soba to tak masz. Krótka piłka.
w jaki sposób unikac samotności?
Interrekcjowac z ludźmi
Orbital pisze:Życie nie ma sensu, ono po prostu jest, a jedyne co jest pewne w Naszym życiu to śmierć.
A jedzenie? sranie? ... też są pewnymi.
Co i jak zjesz? - Twój wybór.
Czy będziesz srał za oborą lub pod mostem i podcierał Wyborczą lub zgoła inaczej - Twój wybór.
Pewnie, że moje życie ma sens. Śmierć też ma sens.
KOCHAJ...i rób co chcesz!
- ksiezycowka
- Weteran
kukial pisze:po prostu musisz sobie zadać jedno zajebiscie ważne pytanie...
co chcesz w życiu robić? a potem zacząć to robić
desperaci nie mysla o normalnych rzeczach.
samotny mysli o tym ze jest samotny
sama80 pisze:Życie ma zawsze sens dla tego, kto kocha
moze i jest .... przynajmnie mi sie wydaje, tylko ze kogo kocha??? skoro wydaje mu sie ze nie jest kochany
"polakom gratulujemy .... mnie "
Ten cytat wyraża wszystko co czuje, nad tym zastanawiam sie od dluzszego czasu, nad tym mysle i mysle, nigdy nie moge sie zamyslec, a jesli dojde do konkluzji sensu w zyciu, i juz mam pomyslec o tym co bedzie "po", to zawsze odbije sie od jakiejs umyslowej bariery, jakiejs blokady, ktorej nie moge usunac, niemoge przez nia przebrnac, i tak powracam do poczatku, wszystko sie dzieje w kolko, a ja staram sie byc optymistyczny. I chociaż mi to niewychodzi to probuje, i kiedys mi sie uda wbic do tej podswiadomosci, ze jest w tymwszystkim sens.
Pozdrawiam
Alek
Ten cytat wyraża wszystko co czuje, nad tym zastanawiam sie od dluzszego czasu, nad tym mysle i mysle, nigdy nie moge sie zamyslec, a jesli dojde do konkluzji sensu w zyciu, i juz mam pomyslec o tym co bedzie "po", to zawsze odbije sie od jakiejs umyslowej bariery, jakiejs blokady, ktorej nie moge usunac, niemoge przez nia przebrnac, i tak powracam do poczatku, wszystko sie dzieje w kolko, a ja staram sie byc optymistyczny. I chociaż mi to niewychodzi to probuje, i kiedys mi sie uda wbic do tej podswiadomosci, ze jest w tymwszystkim sens.
Pozdrawiam
Alek
- Julia Kulpa
- Zaglądający