nic nierozumie

Zagadnienia związane ze sferą uczuciową, a także z problemami dotyczącymi tematów miłosnych oraz kontaktów emocjonalnych z płcią przeciwną.

Moderator: modTeam

agata
Weteran
Weteran
Postautor: agata » 20 cze 2004, 08:10

A co do Bierności:
Podobno jesteś za równouprawnieniem, a więc dlaczego to właśnie my zawsze musimy "przeciwdziałać tej niedostępności i obojętności".
Momentami te podchody mogą wyprowadzić największego męża z równowagi...

przeciez to nie nasza wina ze tak nas matka natura stworzyła!!!:) kazdy ma od poczatku przydzielone jakies zadanie, i tak po prostu swiat zbudowany :) to nie jest wymysł kobiet XXI wieku
Awatar użytkownika
Mr freeze
Uzależniony
Uzależniony
Postautor: Mr freeze » 20 cze 2004, 14:43

Jestem za zmianą obyczajów...chociaż satysfakcja ze zdobycia kobiety jest warta poniesionego wysiłku:P
Awatar użytkownika
Triniti19
Weteran
Weteran
Postautor: Triniti19 » 20 cze 2004, 15:39

Mr freeze pisze:Jestem za zmianą obyczajów...chociaż satysfakcja ze zdobycia kobiety jest warta poniesionego wysiłku:P

A na czym na zmiana obyczajów miałaby polegać ?
"Wczuj się w smutek usychającej gałązki, gasnącej gwiazdy i konającego zwierzęcia,
lecz przede wszystkim odczuj ból i smutek człowieka"
Awatar użytkownika
Duszek
Pasjonat
Pasjonat
Postautor: Duszek » 20 cze 2004, 18:55

satysfakcja ze zdobycia kobiety jest warta poniesionego wysiłku:P

no.. widzicie, ze jednak warto :-)
poza tym kobieta juz na samym poczatku wie czy chce byc zdobyta przez danego osobnika czy nie.. ale jesli ten nie wykaze odpowiedniej inicjatywy.. NICI Z JEJ CHECI :-/
Awatar użytkownika
Mr freeze
Uzależniony
Uzależniony
Postautor: Mr freeze » 20 cze 2004, 19:39

Duszku masz trochę racji, ale chęci to tylko fragment całej układanki.
Przecież jest dużo kobiet, które pod wpływem działania adoratora odzyskują chęci do "zabawy".

Do Triniti:

Zmiana nastawienia tj.
Traktowanie mężczycn w sposób mniej przedmiotowy (to już jest zarezerwowane dla mężczyzn:P)
Mężczyźni to także uczuciowe zwierzęta...
agata
Weteran
Weteran
Postautor: agata » 20 cze 2004, 19:47

Traktowanie mężczycn w sposób mniej przedmiotowy

ojojoj no chyba nie chcesz powiedziec ze my kobiety traktujemy Was panów przedmiotowo?? wiecej wary w ludzi :)
Awatar użytkownika
Mr freeze
Uzależniony
Uzależniony
Postautor: Mr freeze » 20 cze 2004, 21:35

Oczywiście, że nie. Tylko nie pisz, że się mazgaję:P
Są rózne gwiazdy "między-wami". Jedne lepsze inne gorsze.
Ty pewnie również lubisz się bawićw kotka i myszkę z boys:)
Awatar użytkownika
Duszek
Pasjonat
Pasjonat
Postautor: Duszek » 21 cze 2004, 12:01

Przecież jest dużo kobiet, które pod wpływem działania adoratora odzyskują chęci do "zabawy".

no przeciez miedzy innymi o to mi chodzilo.. :-)
Awatar użytkownika
fish
Weteran
Weteran
Postautor: fish » 21 cze 2004, 14:13

Momentami te podchody mogą wyprowadzić największego męża z równowagi...

Popieram. Równouprawnienie to jest tylko w bajkach. Przy rozwodach 99% kobiet zostaje z dzieckie, 90% zostaje we wspólnym mieszkaniu ale Wam ciągle mało.
Równouprawnienie i równouprawnienie, ale: trzeba kobietę przepuścic przodem, itp itd
Wam jest dobrze jak jesteśmy kulturalni i zachowujemy standardy ale tylko wtedy kiedy Wam to pasuje.
"Ludzie twierdzą, że Ziemia jest okrągła. Ale jak nie chcesz, wcale nie musisz im wierzyć." - Forrest Gump
Awatar użytkownika
Andrew
Weteran
Weteran
Postautor: Andrew » 21 cze 2004, 15:23

Popieram Fisha ! :D
poszukuje radia CEZAR - QUADRO unitry diora
aniapearl
Zaglądający
Zaglądający
Postautor: aniapearl » 21 cze 2004, 15:48

zawsze towarzyszylo mi feministyczne haslo: rownouprawnienie, albo kobiety gora!.Ale wszystko sie zmienia, w tym wieku zwlaszcza. Nie wierze w rownouprawnienie,ale jestem swiecie przekonana ze w zamian istnieje cos takiego jak rownowaga, mezczyzni maja do ''tego" prawo i pierwszenstwo,a kobiety do czegos innego.Rownouprawnienie to tylko utarty frazes
pozdrawiam
Awatar użytkownika
Triniti19
Weteran
Weteran
Postautor: Triniti19 » 21 cze 2004, 16:30

Sądze, że panowie źle odbierają równouprawnienie. Według mnie polega ona nie na tym, że we wszystkich rzeczach kobieta i mężczyzna mają być równi ale w takich potrzebnych. Kiedyś miałam koleżanke która należała do ruchu feministycznego i wiem od niej, że nie walczą one o to, żeby kobiety zdobyły pozycje taką jaką mają mężczyźni. Głównym ich celem jest aby zarobki kobiet i mężczyzn na takich samych stanowiskach były takie same. Żeby nie liczyło się to, że skoro jest to kobieta to można jej mniej zapłacić. Poza tym walczą oto ażeby kobiety mogły wstąpić do wojska, policji itd. (no to już wywalczyły). Kiedyś kobiety takich praw nie miały, w ogóle prawo decydowania o sobie też stosunkowo późno wywalczyły. Fish masz racje, że 99% kobiet w czasie rozwodów zostaje z dzieckiem, ojcu na pewno jest to trudno nawet w ekstremalnych przypadkach (jak choćby słynny film "Tato") no ale to jeszcze pozostałości z dawnych czasów.

Poza tym Fish piszesz, że równouprawnienie jest tylko wtedy kiedy my tego potrzebujemy ja się z tobą nie zgodze. Przecież nigdzie nie ma prawa, że musisz przepuszczać kobiety pierwsze, że jeżeli jest jej zimno to dajesz jej swoją kurtke. To tylko jest pokazanie, że jesteś gentelmenem. Chciałam ci zauważyć, że wtedy facet zyskuje w oczach kobiety i to nawet bardzo.

Na koniec jeszcze takie podsumowanie. Myślę, że problem z tym "równouprawnieniem" i lękiem przed nim u panów jest przez to, że do końca nie wiedzą na czym ono miałoby polegać. Jest to lęk przed nieznanym. Chociaż i tak pewnie nigdy nie da się do końca życia wprowadzić pełnego równouprawnienia. Mimo wszystko ciesze się z tego co jest.
"Wczuj się w smutek usychającej gałązki, gasnącej gwiazdy i konającego zwierzęcia,

aniapearl
Zaglądający
Zaglądający
Postautor: aniapearl » 21 cze 2004, 16:37

Droga Triniti zupelnie sie z Toba nie zgadzam i na szczescie mam do tego prawo;)) lek przed rownouprawnieniem?? a niby czemu ktos mialby sie bac czegos co nigdy nie nastapi?? Wyobrazasz sobie kobiete ktora staje przy drodze i samochodzie i sika na stojaco??bo do tego to cale, zaznaczam nieistaniejace "rownouprawnienie" dazy, a tak na powaznie do pewnych rzeczy stworzone sa kobiety do pewnych mezczyzni, i to jest wlasnie rownowaga:)! O to moje zdanie:)
nieitak
Początkujący
Początkujący
no i stalo sie

Postautor: nieitak » 21 cze 2004, 16:58

koniec , chyba ma innego ... a jakbyscie mnie pytali co teraz sądze o kobietach to wszystkie kobiety z tego fora pragneły by mojej ... :] ... salut .
agata
Weteran
Weteran
Postautor: agata » 21 cze 2004, 17:07

koniec , chyba ma innego

szkoda ze tak to wyszło......

my tu gadu gadu o równouprawnieniu a kolega ma problem albo raczej problem juz sie skonczył bo chyba wszystko jasne...
nieitak
Początkujący
Początkujący
problem

Postautor: nieitak » 21 cze 2004, 19:31

dziwny bo po tym wszystkim wynika na to ze chce zebym wrocil, i czo ... salut !
Awatar użytkownika
Mr freeze
Uzależniony
Uzależniony
Postautor: Mr freeze » 22 cze 2004, 16:20

Jisus ANIA PERAl, walisz z gurubej rury. MYślę, że to jest za mocny przykład. Prawdopodobnie nigdy nie nastapi sytuacja w której kobieta będzie się tak zachowywać.
Awatar użytkownika
Andrew
Weteran
Weteran
Postautor: Andrew » 22 cze 2004, 21:24

aniapearl pisze:Droga Triniti zupelnie sie z Toba nie zgadzam i na szczescie mam do tego prawo;)) lek przed rownouprawnieniem?? a niby czemu ktos mialby sie bac czegos co nigdy nie nastapi?? Wyobrazasz sobie kobiete ktora staje przy drodze i samochodzie i sika na stojaco??bo do tego to cale, zaznaczam nieistaniejace "rownouprawnienie" dazy, a tak na powaznie do pewnych rzeczy stworzone sa kobiety do pewnych mezczyzni, i to jest wlasnie rownowaga:)! O to moje zdanie:)

to jest bardzo dobrze napisane !
poszukuje radia CEZAR - QUADRO unitry diora
Awatar użytkownika
Triniti19
Weteran
Weteran
Postautor: Triniti19 » 23 cze 2004, 10:37

No więc moja odpowiedz do Anii:
A czy równouprawnienie dąży do tego, żeby kobieta sikała na stojąco? Nie. To jest przejaskrawianie sytuacji. Piszesz, że kobiety są stworzone do pewnych kobiety a do pewnych mężczyźni. Zgadzam się z tym ale nie całkiem. Bo oczywiście wiadomo, że nikt (przynajmniej narazie) nie wymyśli, że facet będzie rodził dzieci i tutaj nie o to chodzi. Chodzi o to, żebyśmy my miały takie same szanse w życiu jak facet. Chociaż szczerze powiedziawszy już prawie tak mamy. Jeszcze wróce do twego teksu o tym, że kobieta i mężczyzna są stworzeni do różnych rzeczy. Chciałabym się dowiedzieć (również poprzez ciekawość) jakie te rzeczy uważasz. Jak będe wiedziała co to za rzeczy to napisze większy wywód :D.
A najłatwiej spojrzeć, że mimo wszystko ruchy feministyczne (jak i dążenie do równouprawnienia) przydały się jest fakt, że np. w krajach arabskich (czytaj Arabia Saudyjska itd.) kobiety nie mają żadnych praw. Tam jedyną ich rolą jest rodzenie dzieci i dbanie o dom. A nie sądze ażeby któraś z dziewczyn która pisze na forum chciałaby żeby tak było.

Awatar użytkownika
Mr freeze
Uzależniony
Uzależniony
Postautor: Mr freeze » 23 cze 2004, 12:05

Bez wątpinie kobiety przejmują wiele męskich cech. Może to dobrze dla nich samych.
DZięki temu potrafią się przeciwstawić seksiwstowskim zachowaniom w miejscu pracy itd.
Jednak wiele z nich zapomina o "wyłączniku bezpieczeństwa", tj. Taka xena cały czas chodzi an buzowana i gotowa do odparcia ataku:P
agata
Weteran
Weteran
Postautor: agata » 23 cze 2004, 15:30

jest fakt, że np. w krajach arabskich (czytaj Arabia Saudyjska itd.) kobiety nie mają żadnych praw. Tam jedyną ich rolą jest rodzenie dzieci i dbanie o dom. A nie sądze ażeby któraś z dziewczyn która pisze na forum chciałaby żeby tak było.

Triniti troche zbyt drastycznie!! tak sie składa ze wiem jak to wyglada w krajach arabskichi nie koniecznie jest to tak ze nie ma zadnych praw dla kobiet. choby ostatnio był program o (własnie) arabii saudyjskiej wypowiadały sie kobiety sukcesu prowadzace dom a zarazem pracujace i to nie jako sprzataczki ale kobiety wykonujace prace chirurgów,pediatrów w szpitalach.

oczywiscie nie znaczy to ze wszystkie kobiety maja tak dobrze,bo to zalezy od wielu czzynników.
a jesli chodzi o te które prowadza dom i wychowujwa dzieci to wcale nie jest tak ze robia to bo ich z domu sie nie wypuszcza,one wychowuja dzieci i sa szczersciliwe ze moga to robic :)
Awatar użytkownika
Triniti19
Weteran
Weteran
Postautor: Triniti19 » 23 cze 2004, 20:31

Agata domyślam się o jaki ci program mogło chodzić bo sama też go widziałam (przynajmniej tak mi się wydaje, był chyba na TVP2) ale zarazem mówiły w nim, że jeszcze nie jest tak dobrze jak mogłoby być, bo nadal np. nie mogą same prowadzić samochodu no i mają jak same mówiły utrudnienia w zdobyciu edukacji.

Natomiast co do tych co prowadzą dom i wychowują dzieci to wcale nie twierdze, że nie muszą być szczęśliwe. Bo i w naszym społeczeństwie są takie kobiety które tylko (a może powinno się powiedzieć aż) wychowują ciebi i dbają o dom i są szcześliwe. Ale u nas mają możliwości poznania i tej drugiej strony (czyli pracy itd.) a tam niestety nie.

Awatar użytkownika
sophie
Weteran
Weteran
Postautor: sophie » 23 cze 2004, 21:00

Moja rodzina mieszkała do niedawna w właśnie w Arabii. Jako cudoziemcy mieli trochę inne prawa, ale i tak moja kuzynka musiała się odpowiednio ubierać (tj. w abaje), nie mogła prowadzić samochodu.
Poznali tam także muzułmańskie rodzinyi niestety w Arabii, jednym z najbardziej konserwatywnych krajów tamtego regionu, kobiety naprawdę mają ciężkie życie. Owszem, są wyjątki jak podane przez Agatę kobiety sukcesu. Jednak w skali kraju jest ich naprawdę niewiele...
agata
Weteran
Weteran
Postautor: agata » 23 cze 2004, 23:01

na szczescie owe kobiety sa nie4jako przygotowane do takiego zycia :) wychowywane od poczatku do swojej roli,prawda jest jednak to ze młode pokolenie ludzi (jezeli juz mówimy o krajach arabskich) poznajac swiat Zachodu i jego kulture chca aby i ich zycie było podobne. no ale chyba zboczyłysmy z tematu :)
Awatar użytkownika
fish
Weteran
Weteran
Postautor: fish » 24 cze 2004, 09:17

Bez wątpinie kobiety przejmują wiele męskich cech. Może to dobrze dla nich samych.

Dla nich może i dobrze ale dla nas? Niedługo partenogeneza i wymieramy :)
"Ludzie twierdzą, że Ziemia jest okrągła. Ale jak nie chcesz, wcale nie musisz im wierzyć." - Forrest Gump
Awatar użytkownika
Triniti19
Weteran
Weteran
Postautor: Triniti19 » 24 cze 2004, 13:12

fish pisze:

Dla nich może i dobrze ale dla nas? Niedługo partenogeneza i wymieramy :)

A można wiedzić o jakie ci cechy chodzi, bo ja nie wiem.

No ale faceci też przejmują pewne cechy kobiet.

Awatar użytkownika
BlueEyes
Uzależniony
Uzależniony
Postautor: BlueEyes » 24 cze 2004, 14:20

Równouprawnienie? Bzdura... Ludzie są tylko ludźmi, a świat rządzi się własnymi prawami...
Kiedy skończyłam studia (czytaj politologia) szukałam zajęcia w swoich fachu (specjalność ustrojowa, co mi niewiele dało). Najęłam się do pracy w różnych sztabach, biurach, organizacjach, które miały za zadanie przede wszystkim informować społeczność o takich a nie innych przedsięwzięciach, a kiedy przychodziły wybory to już wiadomo... Pertraktacje jak najbardziej wskazane... i co? Konkurowało ze mną kilku Panów... nie dostali posady. A dlaczego? Bo kobieta ma większą siłę perswazji, poza tym lepiej wygląda :D (rzeczywisty argument). No cholera... nieważne, ze mam studia, niewazne, ze ktoś moze byc dobry... Ważne jaki jest i co rzeczywiscie potrafi sobą zaprezentować. Zmierzam do tego, iz w roznych sytuacjach zyciowych (mniej lub bardziej) napotykamy się na roznych ludzi, od ktorych osobistych poglądów zalezy jak zostaniemy potraktowani.. i ch (za przeproszeniem) gówno obchodzi co to równouprawnienie.
Poza tym- może byc kobieta macho, moze byc kobieta kwiat, moze być kobieta inzynier, informatyk etc., ale nikt mi nie powie, iz nie jest domeną kobiet dziecko, dom, troska, opieka i tym podobny łańcuszek wartości.
BO KAŻDA PŁEĆ MA SWOJE OKREŚLONE WALORY, z ktorym niesposób dyskutować!
A kiedy podajemy przykład np. Arabii Saudyjskiej to kraje rządzące się własnymi prawami, religią, światopoglądem... złożoność tamtejszych stosunków nijak się ma do ogolnikowego "rownouprawnienia".
Zyj tak zeby Tobie bylo dobrze i w zgodzie z samym sobą... a wtedy nie bedzie Cie obchodzic jakies tam zrównanie w prawach, bo ono jest... trzeba sie tylko postarać i nie rozdrabniać na schetamty, bo jemu czy jej to wolno, a dlaczego mu/jej wolno, a dlaczego nie ....
Ach... :D
... you bleed just to know you're alive ...
sallvadore
Uzależniony
Uzależniony
Postautor: sallvadore » 24 cze 2004, 14:51

Zyj tak zeby Tobie bylo dobrze i w zgodzie z samym sobą... a wtedy nie bedzie Cie obchodzic jakies tam zrównanie w prawach, bo ono jest... trzeba sie tylko postarać i nie rozdrabniać na schetamty, bo jemu czy jej to wolno, a dlaczego mu/jej wolno, a dlaczego nie ....

Dobrze zakonczone! Swiat sie zmienia, kobiety przejumja cechy mezczyzn a Ci drudzy niewiescieja. Jednkaze kazdy z nas musi sobie znalezc miejsce i role jaka bedzie odgrywac w zyciu i zwiazku z partnerem - DOPASOWAMIE to slowo przychodzi mi na mysl :643:
Awatar użytkownika
fish
Weteran
Weteran
Postautor: fish » 24 cze 2004, 19:49

A można wiedzić o jakie ci cechy chodzi, bo ja nie wiem.

Trójeczko, normalnie. Są bardzo samodzielne, same chcą o wszystkim decydować itp. itd. To są a raczej były typowo męskie cechy. A faceci faktycznie przyjmują wiele cech kobiet. Siedza w domu z dziećmi bo Panie ciężko pracują do poźnych godzin nocnych, coraz więcej robia w domu itp itd. Nie mówię, że to źle abym nie był źle zrozumiany. Mężczyźni jak najbardziej powinni pomagać w codziennym życiu. Ale.. Jednak sporo się zmienia. Mężczyźni to jednak zdobywcy, starający się zapewnić opiekę i "dobrobyt". A te cechy zaczynają przejmować kobiety. I staje się to za gwałtownie. W przeciągu kilku lat tak się zmieniło. Dlatego faceci są sfrustrowani.
Awatar użytkownika
Triniti19
Weteran
Weteran
Postautor: Triniti19 » 24 cze 2004, 20:49

BlueEyes pisze:Zyj tak zeby Tobie bylo dobrze i w zgodzie z samym sobą... a wtedy nie bedzie Cie obchodzic jakies tam zrównanie w prawach, bo ono jest... trzeba sie tylko postarać i nie rozdrabniać na schetamty, bo jemu czy jej to wolno, a dlaczego mu/jej wolno, a dlaczego nie ....

Całkowicie się z tym zgadzam. Jest to najlepsze podsumowanie tego tematu.
Pozdrawiam BlueEyes :)

fish pisze:Są bardzo samodzielne, same chcą o wszystkim decydować itp. itd. To są a raczej były typowo męskie cechy.

No nie powiedziałabym, że kiedyś kobiety nie były samodzielne. Bo co do decydowania to rzeczywiście kiedyś nie mogły o sobie decydować. Ale myślę, że każdy chciałby decydować o sobie. Więc i my kobiety chciałybyśmy decydować o sobie.

Wróć do „Miłość, uczucia, problemy”