małżeństwo z rozsądku
Moderator: modTeam
Małzeństwa trwały owszem bo trwać musiały bo po pierwsze nie było rozwodów a po drugie wola rodzica była święta i łamać jej nie można było, ale skoro jużpodałeś ten przykład to tutaj chyba nie zaprzeczysz że małzeństwa z miłości są zdecydowanie lepsze od takich gdzie to rodzice decydująkogo poślubisz. Tylko pwoiedz mi.... co rozumiesz poprzez "Małzeństwo z rozsądku" Bo Błażej wspomniałtam o małzeństwie miedzy 19-to latką a 40-sto latkiem gdzie chociażby... no dobry przykład obustronnej korzyści: Dziewczyna będzie miała forse na studia, facet będzie mógł siedizeć w Polsce do czasu kiedy dostanie polską narodowość bo przypuszczalnie jest z Ukrainy. Iście rozsądkowe małżeństwo. Jeśli zrozumiałęm autora tematu to włąsnie o takie chodzi. Więc nie wiem w ogóle czy jest tu jakakolwiek możliwość porównania małżeśtwa z miłości do takiego gdyż to najzwyczajniej dwa zupełnie inne światy.
- ksiezycowka
- Weteran

Ta gdyby tak dalej było to matka by mnie dała za jakiegoś sąsiada spasionego [kiedys mnie z tym oblechem chciała swatać <boje_sie> ]Rapid pisze:Małzeństwa trwały owszem bo trwać musiały bo po pierwsze nie było rozwodów a po drugie wola rodzica była święta i łamać jej nie można było,
Dobrze jest jak jest. Tamto bylo i nie wróci ;P
- kot_schrodingera
- Weteran

to raczej transakcja. Nie małżeństwo. Kiedyś czytałem jak bogaty pięćdziesięciolatek opowiadał jak spotkał swoją dwudziestoletnią zonę:Rapid pisze: Dziewczyna będzie miała forse na studia, facet będzie mógł siedizeć w Polsce do czasu kiedy dostanie polską narodowość bo przypuszczalnie jest z Ukrainy. Iście rozsądkowe małżeństwo.
-gdzie ją pan pierwszy raz zobaczył?
-w hotelowym holu
-a co ona tam robiła?
-czytała książkę
Przetrwanie w związku kilkadziesiąt lat wymaga chyba czegos więcej niż namiętności. Konkluzja ta naszła mnie po przeczytaniu "miłości w czasach zarazy". Ważne jest także zaufanie i bezpieczeństwo. A skoro uczucia i tak wygasają nie lepiej uczciwie przyznać że to biznes??
Patrz, Kościuszko, na nas z nieba raz Polak skandował.
I popatrzył nań Kościuszko i się zwymiotował.
/Konstanty Ildefons Gałczyński/
I popatrzył nań Kościuszko i się zwymiotował.
/Konstanty Ildefons Gałczyński/
Jak dla mnie to tylko z czystej milosci. Nie wyobrazam sobie faktu gdybym mial byc z kobieta tylko dla samego faktu bycia z kims, zeby nie byc samotnym, ale nie bbyloby w tym zadnego uczucia. Toz to czyste kolezenstwo tylko. W takim razie wolalbym byc wlasnie sam, bez dziewczyny czy zony, jesli nic nie czuje do drugiej osoby. Co z tego ze fajnie sie gada ma sie wiele wspolnych rzeczy jesli nie ma tej odrobiny magii ktora pcha ku sobie dwoje ludzi??
Dlatego malzenstwom z rozsadku mowie NIE i sam tak nie postapie - wole byc sam do konca zycia i miec fajne grono znajomych niz nie byc szczesliwy z osoba z ktora mialbym byc ot tak dla samego faktu bycia z kims
Dlatego malzenstwom z rozsadku mowie NIE i sam tak nie postapie - wole byc sam do konca zycia i miec fajne grono znajomych niz nie byc szczesliwy z osoba z ktora mialbym byc ot tak dla samego faktu bycia z kims

Bo z tylu różnych dróg przez życie, każdy ma prawo wybrać źle...
Blażej30 pisze:Przetrwanie w związku kilkadziesiąt lat wymaga chyba czegos więcej niż namiętności. Konkluzja ta naszła mnie po przeczytaniu "miłości w czasach zarazy".
Dobra książka ;P
Poza tym, mogłoby nie wymagać? No litości.
co rozumiesz poprzez "Małzeństwo z rozsądku" Bo Błażej wspomniałtam o małzeństwie miedzy 19-to latką a 40-sto latkiem gdzie chociażby... no dobry przykład obustronnej korzyści: Dziewczyna będzie miała forse na studia, facet będzie mógł siedizeć w Polsce do czasu kiedy dostanie polską narodowość bo przypuszczalnie jest z Ukrainy. Iście rozsądkowe małżeństwo.
Ta dobry przykład, taki .. filmowy
Życiowy wręcz... 
Wiem słowo jak krem
krem na zmarszczki w mojej głowie.
Nie skupiaj się tylko na pieniążkach. Wiadomo, że i takie "kontrakty" się zdarzają, ale to w rzeczywistości mały procent z całości.
Ja nic przeciw nim nie mam. Nie jeden raz są bardziej szczere, jak te z miłości ;P A i .. owocne
Tamtego kocha, ale jest cham i prostak.
Tego lubi, ale jest dla Niej "przyjacielem", zapewnia bezpieczeństwo ... itd. Może kiedyś da jej coś więcej?
Jeśli wybierze drugiego za co mam taką panią potępiać. Jej sprawa. Jeśli czuje się z tym dobrze?
Rapid pisze:Jestem z gatunku tych co preferują małżeństwa z miłości więc cóz tych "rozsądkowych" i "biznesowych" raczej nie poprę nigdy
Ja nic przeciw nim nie mam. Nie jeden raz są bardziej szczere, jak te z miłości ;P A i .. owocne
Tamtego kocha, ale jest cham i prostak.
Tego lubi, ale jest dla Niej "przyjacielem", zapewnia bezpieczeństwo ... itd. Może kiedyś da jej coś więcej?
Jeśli wybierze drugiego za co mam taką panią potępiać. Jej sprawa. Jeśli czuje się z tym dobrze?
Wiem słowo jak krem
Za co? No cóż... Troche dziwny przykłąd podałaś bo to tak jakby dwóch facetów stało tuż przed dniem ślubu a ty sobie wybierasz za któego wyjdziesz. To mniej wiecej tak jak: "Tego kocham, jest na prawde porżadny chłop i ciagnie mnie do niego ale cóż... kiepsko sie prezentuje za to ten drugi dobrze sie ubiera ma fajny samochód z takim można sięgdzieś pokazać wiec wyjdę za niego. Moze coś z tego wyjdzie kiedyś, to nie ważne że go nei kocham bo to sie nie liczy" No ale jak już powiedziałęm każdy ma prawo mieć swoje zdanie ale... no moim zdaniem małżeństwa nie z miłości są po prostu chore.
To rozszerz horyzonty myślowe
W czasie również, nie tylko na dzień przed.
Taka... abstrakcja
Inne.
Są inne, nie znaczy, że chore. Inne w swych pobudkach. Bo później, kto wie.
Nie mnie je oceniać. Ocenią to sami małżonkowie, z perspektywy czasu
W czasie również, nie tylko na dzień przed.
Taka... abstrakcja
Rapid pisze:moim zdaniem małżeństwa nie z miłości są po prostu chore
Inne.
Są inne, nie znaczy, że chore. Inne w swych pobudkach. Bo później, kto wie.
Nie mnie je oceniać. Ocenią to sami małżonkowie, z perspektywy czasu
Wiem słowo jak krem
No dobra... kończe bo widze że tu już nie wygram, moze mam zbyt przestarzałe poglady, mozę jestem zbytnim idealistą, może wierze w miłość? Nie istotne. W moim mniemaniu jednak to zawarcia czegos takiego jak małżeństwo miłość jest niezbędna... wszystko inne to jakieś związki nieantagonistyczne lub antagonistyczne z jednostronną lub dwustronną korzyścią.
Andrew, ja nie chcę sie przywiązywać do człowieka niczym do psa i tylko tym żyć w związku
Przywiązanie przywiązaniem, do przyjaciela też się przywiązuję, ale małżeństwo to już inna sprawa. Teoretyczne bycie ze sobą na okrągło, do końca życia, spanie w jednym łóżku z człowiekiem, do którego nic nie czuję poza sympatią i przywiązaniem?.... Skąd mam wiedzieć, czy go pokocham tak, jak naprawdę żona powinna kochać męża? Czy nie będę się dusić w takim związku przez całe życie?
I w małżeństwach z miłości, i w tych z rozsądku jest pewne ryzyko. Tylko gdzie jest ono większe?
W ogóle czy warto wchodzić w związek tylko po to, by uciec przed samotnością i mieć zapewniony dom, dostatek, itd.?
I w małżeństwach z miłości, i w tych z rozsądku jest pewne ryzyko. Tylko gdzie jest ono większe?
W ogóle czy warto wchodzić w związek tylko po to, by uciec przed samotnością i mieć zapewniony dom, dostatek, itd.?
"Jeśli traktujesz życie ze śmiertelną powagą, nie licz na wzajemność" [A. Mleczko]
Wszystko jest pewnego rodzaju transakcją
, małżeństwo z miłości również. A to, czy "walutą" jest siła uczucia, posag
czy wspólne interesy, jest kwestią drugorzędną. Co kto lubi
Nie ma co krytykować
http://www.facebook.com/LKSPogonLwow
Reaktywowany w 2009 r. Razem przywróćmy świetność tej historycznej drużynie!
http://www.piotrlabuz.pl/
http://michalpasterski.pl/
http://www.mateuszgrzesiak.pl/
Reaktywowany w 2009 r. Razem przywróćmy świetność tej historycznej drużynie!
http://www.piotrlabuz.pl/
http://michalpasterski.pl/
http://www.mateuszgrzesiak.pl/
Wróć do „Miłość, uczucia, problemy”