Powołanie kapłańskie... jak to jest?

Zagadnienia związane ze sferą uczuciową, a także z problemami dotyczącymi tematów miłosnych oraz kontaktów emocjonalnych z płcią przeciwną.

Moderator: modTeam

Awatar użytkownika
Triniti19
Weteran
Weteran
Postautor: Triniti19 » 07 wrz 2004, 10:46

foxy_lady pisze:to nie może byc MODA. to musi byc powołanie, czyli cos co tkwi w człowieku od zawsze.

Nie chodziło mi o to, że jest to moda na bycie księżem ale moda na to ażeby powrócić do bardziej ascetycznych form "uprawiania" religii.

Ja jestem osobą wierzącą i chodze do kościoła. Nie co niedziele ale chodze bo czuje taką potrzebe natomiast to co najbardziej denerwuje mnie w naszym kościele to to, że coraz bardziej staje się on kapitalistyczną wersją. To częściowe pójście z duchem czasu jest w pewnym stopniu dobre ale chyba jest to pójście w złą stronę. Kościół powinien bardziej skupić się na dostosowaniu części swoich praw do norm dzisiejszego świata niż zmieniać pielgrzymki czy nawet same kościoły na wersje jak ja to nazywam supermarketową. To jest moim zdaniem największy błąd kościoła.
"Wczuj się w smutek usychającej gałązki, gasnącej gwiazdy i konającego zwierzęcia,
lecz przede wszystkim odczuj ból i smutek człowieka"
Awatar użytkownika
foxy_lady
Weteran
Weteran
Postautor: foxy_lady » 07 wrz 2004, 11:14

Maverick pisze:Bede wredny :D

Żadna nowośc :D
To z pospiechu....a zreszta.
People are all the same
And we only get judged by what we do
Personality reflects name
And if I'm ugly then
So are you

Awatar użytkownika
DREADMAN
Uzależniony
Uzależniony
Postautor: DREADMAN » 07 wrz 2004, 11:18

hmm powolanie kaplanskie to raczej nie dla mnie ale coz kazdy lubi to co ma ja na ksiedza sie nie nadaje no chyba ze bym mial jakies mlode zakonice to jeszcze mozna to przemyslec :D ;)
Ptaszniki to Moja Pasja :D I mam Kilka nA Sprzedaz [;
Awatar użytkownika
Maverick
-#
-#
Postautor: Maverick » 07 wrz 2004, 11:24

Po co Ci zakonnice. Mialbys cala parafie wiernych. Co tylko chcesz, od 5ego do 50ego roku zycia.
Awatar użytkownika
DREADMAN
Uzależniony
Uzależniony
Postautor: DREADMAN » 07 wrz 2004, 11:25

hehehehe cala parafia coz to za wladza :D ;) i bym sobie kupil nowe auto jakies fajne np bmw 5 -czke ;)
pozdro :564:
Ptaszniki to Moja Pasja :D I mam Kilka nA Sprzedaz [;
Awatar użytkownika
crystal
Entuzjasta
Entuzjasta
Postautor: crystal » 08 wrz 2004, 02:06

DREADMAN pisze:hehehehe cala parafia coz to za wladza :D ;) i bym sobie kupil nowe auto jakies fajne np bmw 5 -czke ;)
pozdro :564:

jak co to juz lepiej 6 steczke , tez kiedys mialem isc do seminarium , ale nie lubie chlopakow :565:
we'll fight, we'll bleed.
Don't try to come to preach over us and
over me, we're children of decadence,
we're right, we're real, we will fight, we'll bleed,
we're mothafucking dying breed!
Awatar użytkownika
Craxa Girl
Bywalec
Bywalec
Postautor: Craxa Girl » 27 wrz 2004, 09:31

A najlepiej kup Maybacha :D

PS: Ja ide do zakonu, serio, przeżyłam tak wiele rozczarowań miłosnych, że postanowiłam oddać swe życie bogu! Tzn poczekam jeszcze z 3 lata, wyszaleje sie i zostane zakonnicą! Sic! Myśle, że to dobry wybór, w parafii mamy fajnych xiędzów :P, nie bede sie nudzić, a i o przyszłość sie nie bede miała co martwić!!
Awatar użytkownika
foxy_lady
Weteran
Weteran
Postautor: foxy_lady » 27 wrz 2004, 09:47

Craxa Girl pisze:PS: Ja ide do zakonu, serio, przeżyłam tak wiele rozczarowań miłosnych, że postanowiłam oddać swe życie bogu! Tzn poczekam jeszcze z 3 lata, wyszaleje sie i zostane zakonnicą! Sic! Myśle, że to dobry wybór, w parafii mamy fajnych xiędzów :P, nie bede sie nudzić, a i o przyszłość sie nie bede miała co martwić!!

zastosuje krytykowane przeze mnie słowa Dreadmana, bardzo na miejscu w tym momencie: NO COMMENT :551:
People are all the same
And we only get judged by what we do
Personality reflects name
And if I'm ugly then
So are you

Awatar użytkownika
mrt
Weteran
Weteran
Postautor: mrt » 27 wrz 2004, 11:48

Wśród księży też się zdarzają mendy, tak samo jak wśród lekarzy czy nauczycieli, co nie oznacza, że cały kler jest do wyrzucenia. Niestety, negatywne przypadki są bardziej widoczne, a do tego nagłaśniane. W takiej "Wyborczej" nie przeczytacie o tym, co dobrego ksiądz zrobił, ale o tym, że jest podejrzany o pedofilię to natychmiast, i to na pierwszej stronie.
Nie zapominajcie, że księża mogą być bogaci z domu, a w przeciwieństwie do niektórych zakonów ubóstwa nie ślubują, więc nie mają obowiązku rozdawać swojego prywatnego majątku biednym.
I jeszcze coś: jeśli Wam się wydaje, że taki ksiądz ma wygodne życie, to się mylicie. To nie jest pop, który po godzinach pracy ma wolne i wraca do rodziny. Ksiądz jest dyspozycyjny dla ludzi 24 godziny na dobę i jak czasami słyszę, jakimi pierdołami mu ludzie czas godzinami zawracają, to mi słabo i podziwiam ich cierpliwość. Jak Boga kocham, że to trzeba mieć powołanie, żeby ich wszystkich przez okno nie powyrzucać ;)

Wróć do „Miłość, uczucia, problemy”