Adamiec pisze:Ja bym tylko użyła słowa "w wysiłek fizyczny", nie w agresję. Tak dla jasności.
Stres rozładowywany poprzez aktywność fizyczną działa motywująco, ale tylko wtedy gdy jest zamieniany w agresję w czasie ćwiczenia. Inaczej trudno jest się zmotywować do wysiłku jeśli i tak jest się zmęczonym.
o_O
Twoja motywacja do wszystkiego, jest agresja?
Naprawdę brzmisz jak typ niebezpieczny dla swojego otoczenia. Ja tam wyładowywałam się na worku, ale nie musiałam sobie wyobrażać na nim twarzy kogoś, kto mnie zdenerwował, żeby czuć się lepiej.
Z Twoich różnych tekstów i opisów, Twoje przemyślenia na temat agresji i reakcji na zdenerwowanie przypominaja mi mojego tate. Gdybym była wierzaca, to bym napisała "Boże uchowaj wszystkie kobiety przed zakładaniem rodziny z Toba". Amen.
[ Dodano: 2012-01-19, 12:44 ]lollirot pisze:księżycówka pisze:Najlepszą opcją jest zostawienie w szatni swoich problemów i skupienie się na ćwiczeniach na sali, bez stresu.
Odwracanie uwagi od istniejącego problemu nie ma moim zdaniem sensu, bo on zostaje i nie zniknie, jeśli odwrócisz głowę. Zresztą jeśli faktycznie uważamy coś za problem i angażuje on nasze emocje, nie jest łatwo się wyłączyć całkowicie. Lepiej przyjrzeć się tym emocjom, nazwać je, określić ich natężenie, nie wiem - kolor, kształt, dźwięk, czy co tak akurat potrafi zaangażować naszą wyobraźnię. Dociec przyczyny, dlaczego tak się czuję, co mnie zdenerwowało, jakie mogły być intencje osoby, przez którą tak się czuję. To nadal skupianie się na problemie, ale w inny sposób, autoempatia może zdziałać dużo

W sumie racja

Kiedyś się sprzeczałam z kimś, kto uważał, że uczucie zdenerwowania jest samo z siebie złe i negatywne. Natomiast ja wyczytałam z madrych ksiażek coś, z czym się kompletnie zgadzam - emocje same z siebie nie sa negatywne, sa jedynie informacja od naszego umysłu, że coś jest nie tak.
Tak jak ból fizyczny, jest tylko informacja, że coś z naszym ciałem może się dziać nie tak.
Może to być jednorazowe - ktoś nas uszczypnał - boli, nie pozwalamy się więcej szczypać

A może być to ból ciagły lub nawracajacy, może boli nas nawet czyjeś lekkie dotknięcie, co jest sygnałem, że coś jest nie tak - zwykle idziemy do lekarza, żeby znaleźć przyczynę.