mrt pisze:To należy do przeszłości. Teraz jest tu i teraz, jutro jest jutro.
Ameryki nie odkryję, pisząc, że przeszłość kształtuje przyszłość. Ale czemu odcinać się od przeszłości? Równie dobrze można by było olać przyszłość. Interesuje mnie tylko to, co teraz, natomiast wszystko, co się wydarzy należy do przyszłości, a nie jest polem dla mojego rozwoju. Ja lubię moją pamięć i wszelkie "przypominacze", w tym i pamiątki po byłych, za nic bym ich nie oddała.

mrt pisze:Czasem to myślę, że ludzie jak sroki i śmieciarze - zostawią sobie prezenty od eks tylko po to, żeby je wsadzić w karton i nigdy w życiu do niego nie zaglądać. Tylko po co?
Bo te prezenty od eks, mrt, przestają po jakimś czasie figurować w umyśle jako prezenty od eks, one są częścią mnie i nie jest to taki ciężki bagaż, bym musiała go zrzucać jak żółw skorupę za każdym razem, gdy zaczynam nowy etap życia. Przeszłość mnie nie uwiera. I tak jak muszle, przypominające mi dzień, w którym po raz pierwszy zobaczyłam morze i postanowiłam, że w przyszłości będę nurkować, kawałek materiału z haftami nieżyjącej prababci i niemało innych drobiazgów - pragnę je mieć blisko siebie i wracać do nich tak często, jak mam na to ochotę. Kocham ten mój bajzel, nie potrafiłabym żyć w miejscu odsączonym z resztek przeszłości i nie zamierzam dla nikogo po niej sprzątać. Dopóki w mojej głowie wszystko jest na swoim miejscu, rzecz jasna!
mrt pisze:Ciekawi mnie, ile takich kartonów zgromadzicie do końca życia (bo tu przecież nie chodzi tylko o podejście do rzeczy od eks). Oby Wam ta makulatura na łeb nie spadła za jakiś czas

Tyle, ile będzie potrzebnych do zapakowania pamiątek po eks, nie mniej, nie więcej
Z tym, że ja do kartonów nie pakuję i nie wynoszę na strych, z dala od ludzi, żeby przypadkiem partner nie "potknął" się na mojej przeszłości. Większość jest dobrze widoczna i całkiem ładnie wkomponowałam ją w teraźniejszość

// Life is...
zatraconyŚwiatNagichSłów,PudłoStarychMyśli,
WysypiskoLudzkichSił
iZałzawionyKrzakPytań
międzyMarzeniami,ASnem
chcęWiedziećPierwszaJakiJestŚwiatBezNocy
jakiŚwiatBezNocy
więcWyjęSzeptemDoWieczornegoMilczenia
...but a dream //