Najbardziej popularne sensy życia:
1. wiara
2. życie dla kogoś
3. płodzenie/wydawanie potomków, ew. przekazywanie genów
4. osiąganie coraz to nowych stawianych sobie celów
5. zabawa
6. ciekawość
7. przyzwyczajenie
Może coś pominąłem... Prawda jest taka że gdy tracisz jeden, wybierasz sobie kolejny. Czasem to trwa.
Patrząc na to bardziej ogólnie dla każdego największym chyba sensem życia jest dążenie do szczęścia. Ludzie szczęśliwi nad sensem życia zazwyczaj się nie zastanawiają. Problem w tym że czasem nie wiadomo jak do szczęścia dążyć.
Miguel86 pisze:Jednak wydaje mi się, że pełni szczęscia nie kożna osiągnąć, ponieważ po zaspokojeniu jednej potrzeby pojawia się następna, tak czy siak znajdzie się coś o czym będziemy marzyć ale nie będziemy w stanie tego osiągnąć. Jak osioł, któremu zawieszono marchewkę na kiju .
Racja, tak ma większość ludzi ( choćby ja
), jednak są wyjątki. Takim ekstremalnym jest choćby Nirwana, zaś bardziej codziennym - ludzie żyjący z przyzwyczajenia. Ot tak, żeby robić to co robili zawsze.
Jeśli szukasz stałego sensu - takiego na całe życie - radzę wybrać coś czego nigdy nie zrealizujesz do końca (przynajmniej nie przed śmiercią). Ja niestety męczę się z wymyślaniem sobie ciągle nowych :-)
TFA pisze:Bez kobiety idzie wytrzymac i wcale to szczescia to nie ujmuje.
eee... A mi ujmuje <:D> Ale racja, wytrzymać się z tym da i w sumie nie jest to najważniejsze.