tanie ale dobre

Tu można wypowiadać się na wszystkie inne tematy jakie przyjdą Wam do głowy.
Posty w tym dziale nie są naliczane.

Moderatorzy: ksiezycowka, modTeam

Awatar użytkownika
Pegaz
Weteran
Weteran
Posty: 2764
Rejestracja: 26 cze 2005, 16:58
Skąd: Kukuryku
Płeć:

Postautor: Pegaz » 04 maja 2007, 11:23

Dziewczyny ale miałyście okazję spróbować porządnego barszczu z dodatkiem grzybków.. i odrobiny boczku dla smaku ;) ?
Ile jest wart świat pełen grubych krat?
Awatar użytkownika
Elspeth
Weteran
Weteran
Posty: 1525
Rejestracja: 15 lip 2004, 12:22
Skąd: Dublin
Płeć:

Postautor: Elspeth » 04 maja 2007, 13:37

Dziewczyny ale miałyście okazję spróbować porządnego barszczu z dodatkiem grzybków.. i odrobiny boczku dla smaku ;) ?

nie... a co? częstujesz? :>
botwinkę bym zjadła. aha ostrzezenie- nie kupujcie bobu w puszce bonduell. Okropieństwo.
Non! Rien de rien... Non ! Je ne regrette rien !
złotooka kotka
Weteran
Weteran
Posty: 1141
Rejestracja: 06 maja 2005, 15:26
Skąd: Lenenja
Płeć:

Postautor: złotooka kotka » 04 maja 2007, 14:30

Dzindzer pisze:to ja tez tak zrobie. Tylko, ze ja to chyba musze dwa dni to samo, bo nie mam bata bym ugotowała tak na jeden raz, nie umiem

A zamrozic?


lollirot pisze:złotooka kotka napisał/a:
np. prosciutka zupa z czerwona soczewica.

wczoraj zrobiłam - bardzo sympatyczne danie ;-)

[:D] sie ciesze


Pegaz pisze:Dziewczyny ale miałyście okazję spróbować porządnego barszczu z dodatkiem grzybków.. i odrobiny boczku dla smaku ;) ?

Bleee... Barszcz z grzybami, fuj, fuj. Ja jadam tylko z ziemniaczkami i smietana, a to i tak nie zbyt czesto, bo sie nie zachwycam.
off// w razie potrzeby kontaktu pisac na zlotooka_kotka@o2.pl
Awatar użytkownika
lollirot
Weteran
Weteran
Posty: 3294
Rejestracja: 02 maja 2005, 00:52
Skąd: ...
Płeć:

Postautor: lollirot » 04 maja 2007, 15:19

Pegaz pisze:Dziewczyny ale miałyście okazję spróbować porządnego barszczu z dodatkiem grzybków.. i odrobiny boczku dla smaku ;) ?

boczku nie dodaję, ale grzybki owszem. lubię domowy barszczyk, jest najlepszy na świecie.

dziś młode pieczone ziemniaczki z sosem czosnkowo-ziołowym. zaraz będą gotowe Obrazek
pan nie jest moim pasterzem
a niczego mi nie brak
nie przynależę i nie wierzę
i chociaż idę ciemną doliną
zła się nie ulęknę i nie klęknę.
Awatar użytkownika
Dzindzer
Moderator
Moderator
Posty: 7882
Rejestracja: 16 lis 2005, 20:01
Skąd: Z Twoich Snów
Płeć:

Postautor: Dzindzer » 04 maja 2007, 20:00

złotooka kotka pisze:A zamrozic?

no wlasnie ja mam zamrazalnik a tam miejsca mam teraz mało.
lollirot pisze:hortex!

o chyba tak :D
Awatar użytkownika
mrt
Weteran
Weteran
Posty: 3354
Rejestracja: 31 lip 2004, 22:44
Skąd: Wawa
Płeć:

Postautor: mrt » 05 maja 2007, 14:54

Ja z doświadczenia wiem, że to, co ludziom smakuje, mnie często nie zadowala. Przykładowo ludzie się zajadają takim barszczem z kartonu Hortexu, a dla mnie to po prostu świństwo, którego do gębi się nie da wziąć. Albo gołąbki ze słoika. Tfu!

Idealnie to to widać po naszym barku w pracy. Ludzie z pracy zajadają się "pysznymi pierożkami" w tym barku, a ja - po pierwszym spróbowaniu - kijem ich nie tknę. Czasem mam wrażenie, że ludzie naprawdę są mało wymagający jeśli chodzi o żarcie.
Awatar użytkownika
lollirot
Weteran
Weteran
Posty: 3294
Rejestracja: 02 maja 2005, 00:52
Skąd: ...
Płeć:

Postautor: lollirot » 05 maja 2007, 15:03

mrt pisze:Przykładowo ludzie się zajadają takim barszczem z kartonu Hortexu, a dla mnie to po prostu świństwo,

to, co jest w kartonie, lubię pić na zimno, ale ja przepadam za sokiem z buraków. a żeby z tego zrobić zupę, to trzeba doprawić solą, pieprzem, czosnkiem, grzybkami itd. ale i tak najlepszy jest robiony samemu :]
pan nie jest moim pasterzem
a niczego mi nie brak
nie przynależę i nie wierzę
i chociaż idę ciemną doliną
zła się nie ulęknę i nie klęknę.
Awatar użytkownika
Nola
Maniak
Maniak
Posty: 696
Rejestracja: 15 gru 2006, 21:55
Skąd: zachód
Płeć:

Postautor: Nola » 05 maja 2007, 15:08

mrt pisze:Czasem mam wrażenie, że ludzie naprawdę są mało wymagający jeśli chodzi o żarcie.


ja jestem bardzo wymagająca.nie lubię jeść żadnych gotowych potraw z paczek,mrożonek,itp. nawet jak jestem bardzo głodna,to wolę sama sobie zrobić i poświęcić na to więcej czasu niż na szybko zjeść coś gotowego.
Chaos is a friend of mine
Awatar użytkownika
Dzindzer
Moderator
Moderator
Posty: 7882
Rejestracja: 16 lis 2005, 20:01
Skąd: Z Twoich Snów
Płeć:

Postautor: Dzindzer » 05 maja 2007, 15:08

lollirot pisze:a żeby z tego zrobić zupę, to trzeba doprawić solą, pieprzem, czosnkiem, grzybkami itd

no ja to grzybkami nie, bo grzybów nie lubie, ale reszta tak samo. Bez dosmaczenia to mi nie pasuje
lollirot pisze:ale i tak najlepszy jest robiony samemu :]

no ja nie umiem dobrego, mój tata pyszny robi

[ Dodano: 2007-05-05, 15:09 ]
c-f pisze:nie lubię jeść żadnych gotowych potraw z paczek,mrożonek

a ja lubie takie warzywne mrozonki
Awatar użytkownika
Yasmine
Weteran
Weteran
Posty: 5286
Rejestracja: 10 kwie 2005, 18:40
Skąd: stąd ;)
Płeć:

Postautor: Yasmine » 05 maja 2007, 17:16

mrt pisze:Czasem mam wrażenie, że ludzie naprawdę są mało wymagający jeśli chodzi o żarcie.

Mrt, a co tak naprawde lubisz jesc ?
Awatar użytkownika
Ted Bundy
Weteran
Weteran
Posty: 5219
Rejestracja: 16 wrz 2005, 16:29
Skąd: IV RP
Płeć:

Postautor: Ted Bundy » 05 maja 2007, 17:41

szparagi muszę sobie kupić. Nigdy nie jadłem. :|
http://www.facebook.com/LKSPogonLwow

Reaktywowany w 2009 r. Razem przywróćmy świetność tej historycznej drużynie!

http://www.piotrlabuz.pl/
http://michalpasterski.pl/
http://www.mateuszgrzesiak.pl/
Awatar użytkownika
mrt
Weteran
Weteran
Posty: 3354
Rejestracja: 31 lip 2004, 22:44
Skąd: Wawa
Płeć:

Postautor: mrt » 05 maja 2007, 17:45

Yasmine pisze:Mrt, a co tak naprawde lubisz jesc ?
Strasznie dużo tego, mam wymieniać? :|

A propos tematu: Jestem w trakcie szykowania taniego obiadu :D Bardzo taniego, bym rzekła. Tyle że to jałowizna:

12 ziemniaków - ugotować w mundurkach, ostudzić, obrać, pokroić w grubą kostkę
4 ogórki kwaszone - obrać, pokroić w kostkę
6 parówek - pokroić w talarki
2 cebule - pokroić w kostkę

2 łyżki margaryny rozgrzać na dużej patelni. Wrzucić cebulę i parówki, smażyć na małym ogniu 5 minut, aż sie cebula zeszkli. Dodać ziemniaki i ogórki, posypać solą i pieprzem, obłożyć 2 łyżkami masła, przykryć i podgrzać, aż wszystko będzie gorące. Czasami wymieszać.

Zestawić z ognia, wlać 2/3 szklanki gęstej śmietany, wymieszać, posypać 3 łyżkami posiekanej natki pietruszki.

Można odgrzewać w mikrofalówce. To, co wyżej, to dla 4 osób proporcje.

Wyczaiłam to w jakiejś książce. Nawet nie myślałam, że ogórki kwaszone na gorąco są niezłe :D Ale wiem, że nie każdemu ziemniaki mogą smakować.
Awatar użytkownika
katerina
Pasjonat
Pasjonat
Posty: 182
Rejestracja: 10 kwie 2005, 17:35
Skąd: Wawa
Płeć:

Postautor: katerina » 05 maja 2007, 20:39

Ostatnio obejrzany przepis: paczkę mrożonego groszku ugotować na rosołku (z jedną cebulką dymką) i zmiksować (na gorąco) z mozarellą. Podobno wychodzi dobra zupa, będę jutro próbować :D
"Mój panie, na cóż tłumaczyć durniowi, że jest durniem. Przecież jego dureństwo na tym właśnie polega, że nie ma o nim pojęcia."
Awatar użytkownika
mrt
Weteran
Weteran
Posty: 3354
Rejestracja: 31 lip 2004, 22:44
Skąd: Wawa
Płeć:

Postautor: mrt » 05 maja 2007, 20:40

katerina pisze:Ostatnio obejrzany przepis: paczkę mrożonego groszku ugotować na rosołku (z jedną cebulką dymką) i zmiksować (na gorąco) z mozarellą.
Miało być tanio :D Mozarella do najtańszych produktów nie należy :D
Awatar użytkownika
Dzindzer
Moderator
Moderator
Posty: 7882
Rejestracja: 16 lis 2005, 20:01
Skąd: Z Twoich Snów
Płeć:

Postautor: Dzindzer » 05 maja 2007, 21:03

mrt pisze:Mozarella do najtańszych produktów nie należy :D

no chyba ze taka zwykła polska :)
Awatar użytkownika
jamaicanflower
Maniak
Maniak
Posty: 567
Rejestracja: 13 paź 2004, 15:43
Skąd: Jamajka :D
Płeć:

Postautor: jamaicanflower » 05 maja 2007, 21:21

Polecam kanapeczki z serkiem typu fromage pod tytułem "Przysmak górski" o intensywnym smaku czosnku, niedawno odkryty przez rodziców, kosteczka 80 g za jedyne 1,30 zł, a pyszny niemal jak sos z da Grasso :P Do tego ogórek zielony, sałatka i pomidor i kolacja/śniadanie pod hasłami "Zdrowo i smacznie - niemożliwe? A jednak!" gotowa. Zdrowiej będzie w sezonie :)
// Life is...
zatraconyŚwiatNagichSłów,PudłoStarychMyśli,
WysypiskoLudzkichSił
iZałzawionyKrzakPytań
międzyMarzeniami,ASnem
chcęWiedziećPierwszaJakiJestŚwiatBezNocy
jakiŚwiatBezNocy
więcWyjęSzeptemDoWieczornegoMilczenia
...but a dream //
Awatar użytkownika
katerina
Pasjonat
Pasjonat
Posty: 182
Rejestracja: 10 kwie 2005, 17:35
Skąd: Wawa
Płeć:

Postautor: katerina » 05 maja 2007, 21:59

Dzindzer pisze:no chyba ze taka zwykła polska

No, taka tania, w hipermarketach jest :) Kosztuje niecałe 3 zeta, do grzanek się nadaje, więc i do zupy powinna być ok.
I jeszcze pychotka grillowa: duże pieczarki dokładnie umyć, poszatkować im drobniutko nóżki (kapelusze mają być całe i nietknięte), na maśle zeszklić cebulkę (pokrojoną najdrobniej jak się tylko da) i do niej dodać nóżki pieczarek, doprawić solą i pieprzem (można jeszcze natki pietruszki), do tego ser brie (taki jakiś valbon albo inny w kostce, żeby nie było, że musi być drogi). No i jak się ser rozpuści, to masę pieczarkową nieco przestudzić i nakładać w kapelusze, potem można toto przykryć kawałkiem sera żółtego albo mozarelli i na grilla (lub w piekarniku). Pychota!
"Mój panie, na cóż tłumaczyć durniowi, że jest durniem. Przecież jego dureństwo na tym właśnie polega, że nie ma o nim pojęcia."
złotooka kotka
Weteran
Weteran
Posty: 1141
Rejestracja: 06 maja 2005, 15:26
Skąd: Lenenja
Płeć:

Postautor: złotooka kotka » 05 maja 2007, 22:08

katerina, wierze, ze dobre, ale jak dla mnie to stanowczo nie jest tanie jedzenie. :)
off// w razie potrzeby kontaktu pisac na zlotooka_kotka@o2.pl
Awatar użytkownika
jamaicanflower
Maniak
Maniak
Posty: 567
Rejestracja: 13 paź 2004, 15:43
Skąd: Jamajka :D
Płeć:

Postautor: jamaicanflower » 05 maja 2007, 22:21

katerina, wierze, ze dobre, ale jak dla mnie to stanowczo nie jest tanie jedzenie. :)

Chyba, że się w pieczarkarni pracuje :P
Przepis przypomina mi nieco jajka z farszem: gotowane jajko kroimy na pół, żółtko mieszamy z wcześniej podsmażonymi pieczarkami i tak powstałym farszem wypełniamy połówki jajek. Całkiem smaczne, pojawia się niezmiennie na wszystkich rodzinnych spędach i umila czas :)
// Life is...

zatraconyŚwiatNagichSłów,PudłoStarychMyśli,

WysypiskoLudzkichSił

iZałzawionyKrzakPytań

międzyMarzeniami,ASnem

chcęWiedziećPierwszaJakiJestŚwiatBezNocy

jakiŚwiatBezNocy

więcWyjęSzeptemDoWieczornegoMilczenia

...but a dream //
Awatar użytkownika
katerina
Pasjonat
Pasjonat
Posty: 182
Rejestracja: 10 kwie 2005, 17:35
Skąd: Wawa
Płeć:

Postautor: katerina » 05 maja 2007, 22:27

złotooka, najdroższy w tym wszystkim ser, bo pieczarki i cebula to mało kosztowne sprawy, a jego wcale nie trzeba dużo, tyle, żeby połączyć wszystko ładnie :)
"Mój panie, na cóż tłumaczyć durniowi, że jest durniem. Przecież jego dureństwo na tym właśnie polega, że nie ma o nim pojęcia."
złotooka kotka
Weteran
Weteran
Posty: 1141
Rejestracja: 06 maja 2005, 15:26
Skąd: Lenenja
Płeć:

Postautor: złotooka kotka » 05 maja 2007, 22:43

Pieczarki jakies 6-8zl za kilo, ser brie... ze 3-4zl? (nie lubie, wiec nie kupuje) plus jeszcze maslo, cebulka, ser zolty czy mozzarella. A to raczej na przystaweczke wyglada sporo by trzeba zeby sie najesc :/
Dobra danie, ale nie z tej kategorii.

Ja chcialam przypomniec przepis na placki z gotowanych ziemniakow (takie z ciasta jak na kopytka) Strasznie dawno jadlam ostatnio i musze koniecznie zrobic :)
Awatar użytkownika
katerina
Pasjonat
Pasjonat
Posty: 182
Rejestracja: 10 kwie 2005, 17:35
Skąd: Wawa
Płeć:

Postautor: katerina » 05 maja 2007, 22:52

No tak, pieczarki to jako dodatek do mięska ostatnio serwowałam :)
A placki z gotowanych ziemniaków są mi chyba obce... Jak się robi?
"Mój panie, na cóż tłumaczyć durniowi, że jest durniem. Przecież jego dureństwo na tym właśnie polega, że nie ma o nim pojęcia."
złotooka kotka
Weteran
Weteran
Posty: 1141
Rejestracja: 06 maja 2005, 15:26
Skąd: Lenenja
Płeć:

Postautor: złotooka kotka » 05 maja 2007, 23:02

Ciasto takie jak na kopytka (gotowane ziemniaki, maka, jajko) dosc cienko walkujemy, kroimy w romby/kwadraty/wykrawamy szklanka kolka itp. i smazymy. Jadlam pierwszy raz jako dzieciak u cioci, potem pare razy zmolestowalam tate to mi zrobil. A teraz musze koniecznie sama [:D]
off// w razie potrzeby kontaktu pisac na zlotooka_kotka@o2.pl
Awatar użytkownika
katerina
Pasjonat
Pasjonat
Posty: 182
Rejestracja: 10 kwie 2005, 17:35
Skąd: Wawa
Płeć:

Postautor: katerina » 05 maja 2007, 23:17

Może być dobre, muszę spróbować.
"Mój panie, na cóż tłumaczyć durniowi, że jest durniem. Przecież jego dureństwo na tym właśnie polega, że nie ma o nim pojęcia."
Awatar użytkownika
Yasmine
Weteran
Weteran
Posty: 5286
Rejestracja: 10 kwie 2005, 18:40
Skąd: stąd ;)
Płeć:

Postautor: Yasmine » 06 maja 2007, 00:12

mrt pisze:Strasznie dużo tego, mam wymieniać? :|

Nie no. Takie ulubione.
Awatar użytkownika
mrt
Weteran
Weteran
Posty: 3354
Rejestracja: 31 lip 2004, 22:44
Skąd: Wawa
Płeć:

Postautor: mrt » 06 maja 2007, 08:20

Yasmine pisze:Nie no. Takie ulubione.
Ostatnio chodzą za mną moje ulubione kabaczki. Ale ja nie robię jak bigos, tylko na zimno do kanapek. Nauczyłam się od niedoszłej teściowej i jeszcze nie widziałam, żeby ktoś tak robił.

I właśnie to jest moje ulubione ostatnio, bo mam na to ochotę.
Awatar użytkownika
Dzindzer
Moderator
Moderator
Posty: 7882
Rejestracja: 16 lis 2005, 20:01
Skąd: Z Twoich Snów
Płeć:

Postautor: Dzindzer » 06 maja 2007, 08:25

mrt pisze:tylko na zimno do kanapek

no ja nigdy nie jadlam. Podzieliła bys sie przepisem, co < mruga przymilnie >
Awatar użytkownika
SaliMali
Weteran
Weteran
Posty: 958
Rejestracja: 22 maja 2006, 21:29
Skąd: z konia
Płeć:

Postautor: SaliMali » 06 maja 2007, 13:57

Dzindzer pisze:
Podzieliła bys sie przepisem, co < mruga przymilnie >
ja tez chetnie skorzystam jezeli przepis sie pojawi, ale apeluje o przeniesienie sie z przepisami do tematu o gotowaniu, bo tu ma byc o produktach tanich:)
"To jest tak, że gdy mam co chcę,
Wtedy więcej chcę.
Jeszcze."
Awatar użytkownika
lollirot
Weteran
Weteran
Posty: 3294
Rejestracja: 02 maja 2005, 00:52
Skąd: ...
Płeć:

Postautor: lollirot » 06 maja 2007, 15:50

jamaicanflower pisze:"Przysmak górski"

również polecam - taniutki i naprawdę pyszny.

madziorka.m pisze:apeluje o przeniesienie sie z przepisami do tematu o gotowaniu, bo tu ma byc o produktach tanich:)

proszę i ja. bo tu chcę móc zaglądać, jak mi si portfel kurczy! <cisza>

[ Dodano: 2007-05-13, 14:49 ]
właśnie pieką mi się młode ziemniaki z majerankiem - tanio! :D <oblizuje się>
pan nie jest moim pasterzem
a niczego mi nie brak
nie przynależę i nie wierzę
i chociaż idę ciemną doliną
zła się nie ulęknę i nie klęknę.
Awatar użytkownika
Dzindzer
Moderator
Moderator
Posty: 7882
Rejestracja: 16 lis 2005, 20:01
Skąd: Z Twoich Snów
Płeć:

Postautor: Dzindzer » 19 maja 2007, 10:38

lollirot pisze:właśnie pieką mi się młode ziemniaki z majerankiem - tanio! :D <oblizuje się>

no bardzo mi sie te kartofelki podobaja.
juz ma swoje miejsce w kolekjce

a podziel sie jeszcze wrazeniami smakowymi

A ja polecem bakaliolubom ( costam luby lub cos tram file to ostatnio czesty zwrot wiec sie dopasuje :D ) mieszanke studencka z reala. Taka pakowana po kilo w folijce bez jakis napisów, kosztuje to niecale 20 zl a jest dosc smaczne, szkoda tylko, ze te banany sa karmelizowane i że nie ma tam orzechów brazylijskich. wczoraj juz 2 raz kupiłam, dokupiłam sobie to czego nie bylo i mam na wiele dni pyszna przekaske albo sniadanie

Wróć do „Wszystkie inne tematy”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 361 gości