Problemy z kompem

Tu można wypowiadać się na wszystkie inne tematy jakie przyjdą Wam do głowy.
Posty w tym dziale nie są naliczane.

Moderatorzy: modTeam, ksiezycowka

Awatar użytkownika
Koko
Weteran
Weteran
Posty: 1105
Rejestracja: 25 gru 2004, 00:31
Skąd: Małopolska
Płeć:

Postautor: Koko » 13 mar 2006, 22:41

Da się, zasilacz z reguły jest nagłośniejszy, szary i w kształcie kwadrata :D
Z tyłu obudowy widać go jako prostokąt/koło ze szparami :D
Z reguły znajduje się ponad sprzętem i są do niego podpięte najważniejsze urządzenia takimi czarno-czerwono-żółtymi kabelkami z białą końcówką :D.
Wiem słowo jak krem
krem na zmarszczki w mojej głowie.
Awatar użytkownika
Maverick
-#
-#
Posty: 7679
Rejestracja: 04 sty 2004, 21:49
Skąd: Eden
Płeć:

Postautor: Maverick » 13 mar 2006, 23:05

I na zasilaczu z tylu jest taki czarny przycisk z symbolami I oraz O symbolizujacymi wlaczone zasilanie i wylaczone :)

Bo jak masz malo firmowy i slaby to moze po prostu napiec nie trzyma i przez to niestabilnie chodzi.

A sprawdzales dysk programem jakims (np scan disk) czy nie ma uszkodzonych sektorow?

A poza tym ja nadal domagam sie sprawdzenia myszku na USB. Bo to ze komp muli to moze byc wina roznych rzeczy, moze miec za wiele zainstalowane, moze musie procesor przegrzewac itd. Ale to ze myszka nie dziala... to raczej wina wtyczki.
Awatar użytkownika
Eisenritter
Uzależniony
Uzależniony
Posty: 443
Rejestracja: 04 sty 2006, 11:21
Skąd: Berlin
Płeć:

Postautor: Eisenritter » 14 mar 2006, 08:19

Koko pisze:Da się, zasilacz z reguły jest nagłośniejszy, szary i w kształcie kwadrata :D
Z tyłu obudowy widać go jako prostokąt/koło ze szparami :D
Z reguły znajduje się ponad sprzętem i są do niego podpięte najważniejsze urządzenia takimi czarno-czerwono-żółtymi kabelkami z białą końcówką :D.


Koko, koszmarna jesteś... Normalnie do cycatów się ten tekst nadaje... albo do Tweak.pl celem edukacji co mniej kumatych. <brawo>
Siła charakteru i hart ducha są czynnikami decydującymi. Na sile charakteru opiera się żołnierska pewność siebie.
Awatar użytkownika
Olivia
Weteran
Weteran
Posty: 3858
Rejestracja: 17 wrz 2004, 23:03
Skąd: Z kontenera
Płeć:

Postautor: Olivia » 11 lis 2007, 21:07

Nie chcę zakładać nowego tematu, a tu jest podobny <chyba> problem.

Otóż moja myszka wczoraj się zamortyzowała metodą naturalną, obecnie jestem na zastępczej. Chcę sobie kupić nową, optyczną, z kablem PS2, ale nie chcę takiej, która ma oprogramowanie do instalacji.

I wiadome pytanie: co polecacie?
"Miarkuj złość.
Po gniewu cienkim lodzie nie kręć się
Bo on za chwilę może trzasnąć"
Awatar użytkownika
ksiezycowka
Weteran
Weteran
Posty: 12688
Rejestracja: 13 paź 2004, 13:17
Skąd: Wawa
Płeć:

Postautor: ksiezycowka » 11 lis 2007, 21:10

Ja jestem w miare wierna pod tym wzgledem firmie Logitech. Zwykla myszka, nie psuje sie, optyczna, ze scrollem <nie umiem juz chyba korzystac z tych bez> . W zyciu nie mialam takiej z oprogramowaniem :|
złotooka kotka
Weteran
Weteran
Posty: 1141
Rejestracja: 06 maja 2005, 15:26
Skąd: Lenenja
Płeć:

Postautor: złotooka kotka » 11 lis 2007, 21:16

Logitech jest fajny :) Chociaz ja wole A4TECH. Moja poprzednia wytrwala ponad 4 lata :]
off// w razie potrzeby kontaktu pisac na zlotooka_kotka@o2.pl
Awatar użytkownika
Augusto
Uzależniony
Uzależniony
Posty: 461
Rejestracja: 18 gru 2005, 21:19
Skąd: getting place
Płeć:

Postautor: Augusto » 11 lis 2007, 21:16

księżycówka pisze:Ja jestem w miare wierna pod tym wzgledem firmie Logitech. Zwykla myszka, nie psuje sie, optyczna, ze scrollem <nie umiem juz chyba korzystac z tych bez> . W zyciu nie mialam takiej z oprogramowaniem :|
myszki nie pootrzebuja oprogramowania no chyba ze do konfigurowania wodotrysków
Awatar użytkownika
Olivia
Weteran
Weteran
Posty: 3858
Rejestracja: 17 wrz 2004, 23:03
Skąd: Z kontenera
Płeć:

Postautor: Olivia » 11 lis 2007, 21:18

złotooka kotka pisze:Chociaz ja wole A4TECH. Moja poprzednia wytrwala ponad 4 lata :]

No ja teraz mam zastępczą, ale bez rolki. Masakra... :/
"Miarkuj złość.

Po gniewu cienkim lodzie nie kręć się

Bo on za chwilę może trzasnąć"
Awatar użytkownika
Hyhy
Weteran
Weteran
Posty: 2611
Rejestracja: 29 mar 2004, 01:41
Skąd: Warszawa
Płeć:

Postautor: Hyhy » 11 lis 2007, 23:55

Olivia pisze:Chcę sobie kupić nową, optyczną, z kablem PS2, ale nie chcę takiej, która ma oprogramowanie do instalacji.
Logitech MX 310 - mała wygodna (chyba ze za mala na twoja reke to bierz 510), usb z przejsciowka PS2 w zestawie, oprogramowanie dla graczy (normalnie dziala tez) super swietnie skanuje powierzchnie, prawie tak samo jak najlepsze myszki dwusensorowe. Zreszta kazda myszla ma oprogramowanie tyle, ze w w Xp :)
"Jest taka cierpienia granica, za ktora sie usmiech pogodny zaczyna...Hyhy "

hyhy e(L)o :)
Awatar użytkownika
Olivia
Weteran
Weteran
Posty: 3858
Rejestracja: 17 wrz 2004, 23:03
Skąd: Z kontenera
Płeć:

Postautor: Olivia » 12 lis 2007, 20:43

Już kupiłam, dzięki.
Hyhy pisze:Logitech MX 310 - mała wygodna (chyba ze za mala na twoja reke to bierz 510), usb z przejsciowka PS2 w zestawie, oprogramowanie dla graczy (normalnie dziala tez) super swietnie skanuje powierzchnie, prawie tak samo jak najlepsze myszki dwusensorowe. Zreszta kazda myszla ma oprogramowanie tyle, ze w w Xp :)

Spokojnie, nie potrzebuję bajerów. :) Wystarczy mi prosta myszka optyczna.
"Miarkuj złość.

Po gniewu cienkim lodzie nie kręć się

Bo on za chwilę może trzasnąć"
Awatar użytkownika
kot_schrodingera
Weteran
Weteran
Posty: 2114
Rejestracja: 21 wrz 2005, 10:18
Skąd: z nikąd
Płeć:

Postautor: kot_schrodingera » 31 gru 2008, 17:02

mam pytanie do znawców tematu. chodzi mi po głowie pewien temat: producenci kart graficznych produkują głównie karty z jednym procesorem. czasami full wypasione z dwoma. ale czytałem co ładuje i cztery procesory na kartę. ale zapomniałem nazwy i kicha. za nic sobie nie przypomnę. poratujcie <help>
Patrz, Kościuszko, na nas z nieba raz Polak skandował.
I popatrzył nań Kościuszko i się zwymiotował.
/Konstanty Ildefons Gałczyński/
panicz_greg
Początkujący
Początkujący
Posty: 0
Rejestracja: 05 mar 2008, 18:43
Skąd: IRE
Płeć:

Postautor: panicz_greg » 31 gru 2008, 20:48

Hmm...jesteś pewien ze takowa istnieje? I na pewno karta a nie "urządzenie" graficzne?

Ze standardowych kart to tylko z dwoma procesorami, i oprócz tego karty na przykład Nvidia Quadro, które nie posiadają 4 procesorów, ale dzięki technologii Crossfire komputer może wykorzystać 4 procesory w tym samym czasie ale rożnych kart.

No i powstają tez takie małe urzadzonka zawierające w sobie po pare procesorów graficznych ale kartami nie są.

No ale mogę o czymś nie wiedzieć. W wolnym czasie poszukam.
Awatar użytkownika
kot_schrodingera
Weteran
Weteran
Posty: 2114
Rejestracja: 21 wrz 2005, 10:18
Skąd: z nikąd
Płeć:

Postautor: kot_schrodingera » 01 sty 2009, 13:54

kacper24 pisze:.jesteś pewien ze takowa istnieje?
przynajmniej istniała. co prawda była to epoka 3dfx...
kacper24 pisze:I na pewno karta a nie "urządzenie" graficzne?
no nie. karta <regulamin>
kacper24 pisze:Ze standardowych kart to tylko z dwoma procesorami
wiem że np. sapphire takową wypuściła.
kacper24 pisze:dzięki technologii Crossfire
no właśnie nie chodzi o tą technologie. po kolei. w odległej galaktyce, dawno temu... (...) ten producent (coś jak saphire) to producent podrobów komputerowych lux, high end. dawał po cztery procesory. inne części karty też były wypasione (duuuużo pamięci, złocona magistrala). i teraz uwaga! nie chodzi o Crossfire czy 3 way sli. dopiero takie karty zamontuje się w tych technologiach.
Patrz, Kościuszko, na nas z nieba raz Polak skandował.

I popatrzył nań Kościuszko i się zwymiotował.

/Konstanty Ildefons Gałczyński/
Arczi
Entuzjasta
Entuzjasta
Posty: 121
Rejestracja: 11 maja 2006, 21:48
Skąd: ze Śląska
Płeć:

Postautor: Arczi » 02 sty 2009, 13:20

chyba znalazłem to czego szukasz Błażeju :)
czy chodzi Ci o VooDoo 5 6000 AGP ??
http://www.x86-secret.com/articles/dive ... 6kgb-6.htm

tak z ciekawości spytam, po co Ci to?
a co do tematu kart z kilkoma GPU to istnieje jeszcze coś takiego jak Asus Trinity... http://pclab.pl/news32159.html
Awatar użytkownika
kot_schrodingera
Weteran
Weteran
Posty: 2114
Rejestracja: 21 wrz 2005, 10:18
Skąd: z nikąd
Płeć:

Postautor: kot_schrodingera » 24 mar 2010, 07:41

reaktywacja. mam pytanko: jaki jest najlepszy, znany wam z autopsji program antywirusowy.
Patrz, Kościuszko, na nas z nieba raz Polak skandował.

I popatrzył nań Kościuszko i się zwymiotował.

/Konstanty Ildefons Gałczyński/
Awatar użytkownika
Maverick
-#
-#
Posty: 7679
Rejestracja: 04 sty 2004, 21:49
Skąd: Eden
Płeć:

Postautor: Maverick » 27 mar 2010, 02:50

Ja uzywam kaspersky internet security
Awatar użytkownika
Hyhy
Weteran
Weteran
Posty: 2611
Rejestracja: 29 mar 2004, 01:41
Skąd: Warszawa
Płeć:

Postautor: Hyhy » 12 maja 2010, 02:37

Siema:D

Darmowy AVG polecam :)

Albo darmowy COMODO 3 w 1 :)
"Jest taka cierpienia granica, za ktora sie usmiech pogodny zaczyna...Hyhy "



hyhy e(L)o :)
Awatar użytkownika
kot_schrodingera
Weteran
Weteran
Posty: 2114
Rejestracja: 21 wrz 2005, 10:18
Skąd: z nikąd
Płeć:

Postautor: kot_schrodingera » 19 wrz 2010, 09:45

Mam pytanie: w laptopie mam dysk 40gb. Ale system od pewnego czasu widzi 7gb. Czy jest jakiś sposób by przywrócić 40gb?
Patrz, Kościuszko, na nas z nieba raz Polak skandował.

I popatrzył nań Kościuszko i się zwymiotował.

/Konstanty Ildefons Gałczyński/
Awatar użytkownika
pani_minister
Administrator
Administrator
Posty: 2011
Rejestracja: 23 kwie 2006, 05:29
Skąd: Dublin
Płeć:

Postautor: pani_minister » 19 wrz 2010, 14:02

Z danymi czy bez?
Awatar użytkownika
kot_schrodingera
Weteran
Weteran
Posty: 2114
Rejestracja: 21 wrz 2005, 10:18
Skąd: z nikąd
Płeć:

Postautor: kot_schrodingera » 19 wrz 2010, 15:05

pani_minister pisze:Z danymi czy bez?
bez. Wszystkie dane mam na przenośnym. Ale przy 7GB system mi już się dusi.
Patrz, Kościuszko, na nas z nieba raz Polak skandował.

I popatrzył nań Kościuszko i się zwymiotował.

/Konstanty Ildefons Gałczyński/
Awatar użytkownika
Mati
Maniak
Maniak
Posty: 694
Rejestracja: 09 kwie 2007, 15:22
Skąd: Zachód
Płeć:

Postautor: Mati » 20 wrz 2010, 10:41

Blazej30 pisze:bez. Wszystkie dane mam na przenośnym. Ale przy 7GB system mi już się dusi.

scandisk, defragmentacja, format, reinstall windowsa...chociaż w sumie jak masz kopię zapasową systemu, to pkt. 3 i 4 zastąp przywracaniem kopii zapasowej. aha. zrób jeszcze pkt. 1a, czyli zainstaluj jakiegoś dobrego antyvira i przeskanuj porządnie dysk :) usuń wszelkiego rodzaju tempy itd.
Fuck it all! Fuck this world!...
Fuck everything that you stand for!...
Awatar użytkownika
Maverick
-#
-#
Posty: 7679
Rejestracja: 04 sty 2004, 21:49
Skąd: Eden
Płeć:

Postautor: Maverick » 20 wrz 2010, 12:05

Czyli komp widzi tylko 7GB miejsca calkowitego na dysku? To pewnie masz mase boot sektorow, albo uszkodzona tablice alokacji. Scan disk powinien pomoc, zwlaszcza jak wlaczysz skanowanie powierzchni dysku klaster po klastrze.
Awatar użytkownika
pani_minister
Administrator
Administrator
Posty: 2011
Rejestracja: 23 kwie 2006, 05:29
Skąd: Dublin
Płeć:

Postautor: pani_minister » 20 wrz 2010, 12:48

scandisk, (sprawdź w ogóle w zarządzaniu komputerem --> disk management czy pokazuje Ci tę wolną przestrzeń, może wystarczy ją przeformatować i dopisać ścieżkę?), potem może partition magic, w ostateczności pełny format.
Awatar użytkownika
pani_minister
Administrator
Administrator
Posty: 2011
Rejestracja: 23 kwie 2006, 05:29
Skąd: Dublin
Płeć:

Postautor: pani_minister » 20 wrz 2010, 12:49

Maverick pisze:To pewnie masz mase boot sektorow

Bad sektorów chyba? No ale nie 30 giga, musiałby chyba młotkiem ten dysk potraktować :D
Awatar użytkownika
Mati
Maniak
Maniak
Posty: 694
Rejestracja: 09 kwie 2007, 15:22
Skąd: Zachód
Płeć:

Postautor: Mati » 20 wrz 2010, 13:10

pani_minister pisze:No ale nie 30 giga, musiałby chyba młotkiem ten dysk potraktować :D

są rzeczy, które się informatykom nie śniły moja Droga Pani Minister :)
Fuck it all! Fuck this world!...
Fuck everything that you stand for!...
Awatar użytkownika
Maverick
-#
-#
Posty: 7679
Rejestracja: 04 sty 2004, 21:49
Skąd: Eden
Płeć:

Postautor: Maverick » 20 wrz 2010, 15:51

pani_minister pisze:Bad sektorów chyba?
Niechybnie :P Haha, niezle z tymi boot sektorami polecialem. Ja stawiam na tablice alokacji. Choc to raczej bolaczka FAT32 chyba a nie NTFS. No chyba ze Blazej ma wlasnie system plikow FAT32.
Awatar użytkownika
kot_schrodingera
Weteran
Weteran
Posty: 2114
Rejestracja: 21 wrz 2005, 10:18
Skąd: z nikąd
Płeć:

Postautor: kot_schrodingera » 22 wrz 2010, 21:09

pani_minister pisze:scandisk, (sprawdź w ogóle w zarządzaniu komputerem --> disk management czy pokazuje Ci tę wolną przestrzeń, może wystarczy ją przeformatować i dopisać ścieżkę?), potem może partition magic, w ostateczności pełny format.
30 MGb znalazło się. jako nieprzydzielone :(
Patrz, Kościuszko, na nas z nieba raz Polak skandował.

I popatrzył nań Kościuszko i się zwymiotował.

/Konstanty Ildefons Gałczyński/
Awatar użytkownika
lollirot
Weteran
Weteran
Posty: 3294
Rejestracja: 02 maja 2005, 00:52
Skąd: ...
Płeć:

Postautor: lollirot » 20 cze 2011, 12:56

Ja w zupełnie innej sprawie, ale tytuł mniej więcej pasuje ;)

Przymierzam się do zakupu takiego maleństwa, co się będzie mieściło w torebce - notebooka czy netbooka, raczej notebooka, bo lepsze parametry.
- nie ukrywam, że ważna jest cena - jak najwięcej za jak najmniej ;)
- raczej 12 cali
- potrzebny by mi był do przeglądania internetu, ewentualnie oglądania filmu w podróży i dość istotne jest dla mnie, aby prędkość pozwalała na używanie jakiegoś prostego programu do obróbki zdjęć. Niekoniecznie chodzi o rozbudowane wersje Corela ze wszystkimi wtyczkami i czymś tam, ale na przykład mam taką bezinstalacyjną wersję Photoshopa i na niej mogłabym pracować
- mile widziana byłaby kolorowa albo chociaż biała obudowa.

Jacyś gadżeciarze na forum pomogą? Ministrowa?
Ostatnio zmieniony 20 cze 2011, 12:57 przez lollirot, łącznie zmieniany 1 raz.
pan nie jest moim pasterzem
a niczego mi nie brak
nie przynależę i nie wierzę
i chociaż idę ciemną doliną
zła się nie ulęknę i nie klęknę.
Awatar użytkownika
kot_schrodingera
Weteran
Weteran
Posty: 2114
Rejestracja: 21 wrz 2005, 10:18
Skąd: z nikąd
Płeć:

Postautor: kot_schrodingera » 21 cze 2011, 00:12

lollirot pisze:Jacyś gadżeciarze na forum pomogą?
A może to: http://www.apple.com/pl/macbookair/ ? Wiem że to straszna drożyzna ale nie podałaś ceny maksymalnej...
Patrz, Kościuszko, na nas z nieba raz Polak skandował.

I popatrzył nań Kościuszko i się zwymiotował.

/Konstanty Ildefons Gałczyński/
Awatar użytkownika
pani_minister
Administrator
Administrator
Posty: 2011
Rejestracja: 23 kwie 2006, 05:29
Skąd: Dublin
Płeć:

Postautor: pani_minister » 21 cze 2011, 10:17

Ja mam już od dłuższego czasu tego:
http://www.e-netbook.info/414/samsung-n ... a-recenzja
i bardzo dobrze się sprawdza, szczególnei czas pracy na baterii ma fajny. Tyle, że do obróbki zdjęć chyba trochę za mały...

Macbook air jak dla mnie jest porównywalny z macbookiem zwykłym, delikatnie bardziej estetyczny, za to w cholerę droższy.

Jak już kupować z najwyższej półki brałabym maleństwa Sony Vaio, mam takiego w pracy i jest po pierwsze absolutnie piękny, po drugie absolutnie poręczny, po trzecie takiej jakości matrycy nie widziałam już dawno na żadnym komputerze.

Szczerze mówiąc - nie wiem. Nigdy nie interesowałam się niczym większym, niż 10 cali, bo mi do torby nie wejdzie mojej ulubionej. A niemal wszystkie mniejsze i tak stały na Atomie z podobnymi parametrami części wbudowanych... Chyba pozostaje czytanie recenzji w prasie komputerowej.
Ostatnio zmieniony 21 cze 2011, 10:22 przez pani_minister, łącznie zmieniany 2 razy.

Wróć do „Wszystkie inne tematy”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 225 gości