laptopik

Tu można wypowiadać się na wszystkie inne tematy jakie przyjdą Wam do głowy.
Posty w tym dziale nie są naliczane.

Moderatorzy: modTeam, ksiezycowka

Awatar użytkownika
eng
Weteran
Weteran
Posty: 1377
Rejestracja: 02 sie 2004, 11:43
Skąd: W-wa
Płeć:

Postautor: eng » 19 gru 2007, 00:18

Dysk jest widziany normalnie, zgonie z paramterami.
Wytłumacz "guru" zatem dlaczego da się zdjąć , założyć partycję, sformatować ją, zainstalować Windows, Linuxa czy cokolwiek innego, ale dysk nadal przy starcie pokazuje "lilo-boot" i staje ? Przywracanie domyślnego, czystego MBR niby się udaje a potem znów to samo.
Moim zdaniem ktoś tak celowo spaprał dystrybucję ...

Nie oczekuję że maluch będzie miał złote klamki, ale dobre to porównanie ;)
Nie rozumiem dlaczego twierdzisz że darmowe-lepsze bo to akurat nieprawda...
Hyhy pisze:uzytkownik (w przecietnej firmie polskiej i nie tylko) na oczy maca nie widzial
Zaraz mi powiesz, że agencje reklamowe, studia foto, wydawnictwa, drukarnie i DTP chodzą na PC-tach :)
bleeeeeeeeeeeee
Awatar użytkownika
Pegaz
Weteran
Weteran
Posty: 2764
Rejestracja: 26 cze 2005, 16:58
Skąd: Kukuryku
Płeć:

Postautor: Pegaz » 19 gru 2007, 15:03

A tak na marginesie :) (ja nigdy macami sie się nie interesowałem) ktoś powie o nich coś więcej?
Ile jest wart świat pełen grubych krat?
Awatar użytkownika
Tristram
Bywalec
Bywalec
Posty: 32
Rejestracja: 08 lip 2007, 00:51
Skąd: DSOTM
Płeć:

Postautor: Tristram » 19 gru 2007, 16:06

eng pisze:Moim zdaniem ktoś tak celowo spaprał dystrybucję ...

Eng, dystrybucja nie ma tu nic do tego. Nie słyszałem jeszcze żeby sposób zapisu danych na dysku uniemożliwiał ich nadpisanie. Z tego co piszesz dysk jest sprawny, tylko z jakiegoś powodu nie dasz rady wyczyścić MBR'a. No ale Twoja brocha... choć jak dla mnie to max. 30 min. roboty razem z szukaniem informacji w Internecie ;). W ostateczności rozkręciłbym drania, bo skoro nikt nie potrafiłby mi pomóc, to sam szukałbym przyczyny, choćby z czystej ciekawości... 8)
eng pisze:Nie oczekuję że maluch będzie miał złote klamki, ale dobre to porównanie ;)
Nie rozumiem dlaczego twierdzisz że darmowe-lepsze bo to akurat nieprawda...

Przestańcie toczyć wojny typu Linux vs. Windows. Ja ciągle powtarzam ludziom słowa z podręcznika Podstawczyńskiego: "Używanie Linuxa do zastosowań domowych jest jak podgrzewanie wody w basenie w celu ugotowania jajka".
Należy jednak pamiętać, że Linux jest potomkiem Unixa, a dzięki temu ostatniemu mamy język C, implementację stosu TCP, DNSy, standard POSIX i wiele, wiele innych dobrodziejstw. Windows w swojej historii nie wniósł nic przełomowego do kanonu informatyki (oprócz kilku zamkniętych, niekompatybilnych standardów), bo przeca nawet okienkowy interfejs graficzny został po raz pierwszy zastosowany dużo wcześniej w MacOS'ie (który w istocie też jest Unixem). Więc może obrazowo ujmę to tak: Windows dostarcza użytkownikowi rybę na talerzu, zaś Linux - wędkę.

@Pegaz, a co Ci można powiedzieć? Komputery Apple'a są konkurentem w stosunku do otwartego standardu IBM PC, do niedawna niekompatybilne z nim ze względu na stosowanie architektury PowerPC, niezgodnej z Intelem (m.in. róznice w sposobie reprezentacji binarnej liczb). Wyposażone w autorski system MacOS, będący odmianą Unix'a. Głównie znajdują zastosowanie tam, gdzie napisał Eng - obróbka grafki/video, komputerowy skład druku, itp. Resztę znajdziesz w googlach...
Awatar użytkownika
Hyhy
Weteran
Weteran
Posty: 2611
Rejestracja: 29 mar 2004, 01:41
Skąd: Warszawa
Płeć:

Postautor: Hyhy » 19 gru 2007, 17:30

eng pisze:że agencje reklamowe, studia foto, wydawnictwa, drukarnie i DTP chodzą na PC-tach
A nie chodza? Bylem ostatno w duzej firmie zajmujacej sie projektowaniem grafiki na wszelkiego rodzaju reklamowki od malych karteczek do takich kilku metrowych i widzialem tam na jakies 10 kompow kolo ktorych przechodzilem UWAGA cale 2 maci - reszta windows xp prof. Ciekawe dlaczego? Jutro Ci powiem co uzywa sie u kolegi w firmie - firma zajmuje sie obrobka filmow na potrzeby m,in gazet i telewizji. Wiem co maja os dtrony serwerowej ale nie wiem co na stacjach roboczych.
eng pisze:ale dysk nadal przy starcie pokazuje "lilo-boot" i staje
Dlatego, ze nie zgadza mu sie suma kontrolna dla bitow na ktorych bylo/jest LILO :)) juz wiesz? :P
eng pisze:Nie rozumiem dlaczego twierdzisz że darmowe-lepsze bo to akurat nieprawda...
Twierdze tak poniewaz widzialem co robi ten sam grafik na adobe photoshop i gimp -robi TO SAMO, wiec po co ma za to placic? :)
Tristram pisze:Komputery Apple'a są konkurentem w stosunku do otwartego standardu IBM PC
I zawsze byly:) ale w mniejszosci, to ze je lubisz nie zmieni tego.
Tristram pisze:Unix
Tak juz na marginesie, w wielu duzych, wrecz ogromych korporacjach zamiast nawet biznesowych rozwiazan linuxa stosuje sie UWAGA PLATNE dystrybucje UNIXa :) dlaczego eng, nie mac? dlatego ze sa BEZAWARYJNE i BEZPIECZNIEJSZE.

I nie mow do mnie
eng pisze:"guru"
dopoki Ci nie pomoge z dyskiem :P
"Jest taka cierpienia granica, za ktora sie usmiech pogodny zaczyna...Hyhy "

hyhy e(L)o :)
Awatar użytkownika
eng
Weteran
Weteran
Posty: 1377
Rejestracja: 02 sie 2004, 11:43
Skąd: W-wa
Płeć:

Postautor: eng » 19 gru 2007, 20:11

Hyhy pisze:A nie chodza?

Nie, bywałem w paru firmach tego typu, znam paru ludzi którzy adminują tam i mają Mace, na PC to księgowe pracują ...
Hyhy pisze:Dlatego, ze nie zgadza mu sie suma kontrolna dla bitow na ktorych bylo/jest LILO ) juz wiesz?

Ale ja to twierdzę od początku ... tylko wy szukacie niewiedzy lub nieudolności.
Nie będę mazał po dysku "z ręki"
Hyhy pisze:Twierdze tak poniewaz widzialem co robi ten sam grafik na adobe photoshop i gimp -robi TO SAMO, wiec po co ma za to placic?

Jednak jest różnica bo znam paru grafików i jakoś żaden nie pracuje na GIMPie, większość dostosowuje się do obowiązujących standardów ...
A tak poza tym wolałbyś robić zdjęcia na okładki czasopism cyfrówką z supermarketu za 400zł czy lustrzanką cyfrową za 20tys ? przecież to cyfra i to cyfra ... a jakos większość ludzi trzaska sprzętem za duże pieniądze :)
Tak samo firma nie potrzebuje biura, ale jakoś nie chcą gadać z panem ziutkiem co biuro ma we własnym mieskzaniu, wolą firmę w biurowcu i z recepcją ...
bleeeeeeeeeeeee
Awatar użytkownika
Hyhy
Weteran
Weteran
Posty: 2611
Rejestracja: 29 mar 2004, 01:41
Skąd: Warszawa
Płeć:

Postautor: Hyhy » 19 gru 2007, 21:41

eng pisze:Ale ja to twierdzę od początku ... tylko wy szukacie niewiedzy lub nieudolności.
Nie widzialem, a wiesz dlaczego nie zgadza sie suma kontrolna?
eng pisze:większość dostosowuje się do obowiązujących standardów ...
A gdzie jest za obowiazujacy standard przyjete ze to wlasnie photoshop jest standardem? Pokarz mi gdzie tak jest napisane? Bo firmy na tym pracuja? GIMP jest OS do uzytku komercjalnego rowniez.
eng pisze:A tak poza tym wolałbyś robić zdjęcia na okładki czasopism cyfrówką z supermarketu za 400zł czy lustrzanką cyfrową za 20tys ?
W tym jest wlasnie problem, ze Twoja nieswiadomosc tak ukaazuje GIMPA na tle PHCS, a to jest dokladnie to samo tylko za jedno placisz a za drugie nie. Jakbys nie widzial do GIMPA kilkaset osob non stop dodaje roznego rodzaju moduly przydatne grafikom w codziennej pracy - dlaczego - bo to OS. A nie wiem czy kazda zachcianka jakbys napisal do Adobe zostanie spelniona:)
eng pisze:Tak samo firma nie potrzebuje biura, ale jakoś nie chcą gadać z panem ziutkiem co biuro ma we własnym mieskzaniu, wolą firmę w biurowcu i z recepcją ...
Nie widzialem, zeby mala firma z mala firma idac na ciecie kosztow nie rozmawiala o warunkach wspolpracy, tak samo duza z duza. Jestem pewien ze gdybym taka sama usluge sprzedal 3 razy taniej to kazdy by to kupil nie wazne czy ma recepcje czy nie. Eng daj spokoj :) A w firmie w ktorej byles akurat maja same maki - dlaczego? Moze to wyjasnij. Co im daje MAK takiego czego nie sa sie zrobic moze nie na linuxie ale na windowsie i jego aplikacjach a nawet zestawach suite od adobe?
"Jest taka cierpienia granica, za ktora sie usmiech pogodny zaczyna...Hyhy "



hyhy e(L)o :)
Awatar użytkownika
eng
Weteran
Weteran
Posty: 1377
Rejestracja: 02 sie 2004, 11:43
Skąd: W-wa
Płeć:

Postautor: eng » 19 gru 2007, 22:57

Hyhy pisze:Nie widzialem, a wiesz dlaczego nie zgadza sie suma kontrolna?

Nie pamiętam, bawiłem się ostatnio z tym problemem w 2002 roku ...
Hyhy pisze:A gdzie jest za obowiazujacy standard przyjete ze to wlasnie photoshop jest standardem?

Wybacz ale na x znajomych osób robiących i obrabiających zdjęcia nie słyszałem o nikim kto by pracował na czymś innym niż PS... Czy na Windzie, czy na Macu ...
Hyhy pisze:GIMP jest OS do uzytku komercjalnego rowniez

Pewnie tak, osobiście mam to w nosie czy jest do użytku komercyjnego czy nie, nie podoba mi się i tyle, koniec kropka.
Hyhy pisze:a to jest dokladnie to samo tylko za jedno placisz a za drugie nie

Nie jest i nigdy nie będzie. Nawet jak dodadzą do tego 1mln pluginów, dodatków i modułów to nadal pozostanie to najbardziej nielogicznym, nieprzyjaznym i kretyńskim softem do obróbki grafiki, to już Corel był mniej upierdliwy w obsłudze ... ale to akurat kwestia gustu - jedni wolą tłuste blondynki, inni szczupłe brunetki ...
Bez względu na Twoje tłumaczenia i przekonywania zawsze dla mnie pozostanie nieprzyjaznym świństwem jakiego wiele w necie...
Hyhy pisze:Jestem pewien ze gdybym taka sama usluge sprzedal 3 razy taniej to kazdy by to kupil nie wazne czy ma recepcje czy nie

Mylisz się. Liczy się także WIZERUNEK firmy a nie tylko cena ...
Hyhy pisze:A w firmie w ktorej byles akurat maja same maki - dlaczego? Moze to wyjasnij. Co im daje MAK takiego czego nie sa sie zrobic moze nie na linuxie ale na windowsie i jego aplikacjach a nawet zestawach suite od adobe?

Agencja reklamowa na pewnym poziomie ( sieciowa ) musi być zgodna ze standardami światowymi, inne agencje i oddziały też pracuja i przesyłają sobie materiały zrobione na oprogramowaniu Macowym ... o szczegóły zapytaj ich.

A cała ta dyskusja tylko z tego powodu że bardzo podoba mi się laptopik MacBookPro 17" ... :D

Tak na marginesie Hyhy - dlaczego siedzisz na XP i FireFoxie ? <hahaha>
bleeeeeeeeeeeee
Awatar użytkownika
Hyhy
Weteran
Weteran
Posty: 2611
Rejestracja: 29 mar 2004, 01:41
Skąd: Warszawa
Płeć:

Postautor: Hyhy » 19 gru 2007, 23:08

eng pisze:Tak na marginesie Hyhy - dlaczego siedzisz na XP i FireFoxie ?
Bo jest to najlepszy darmowy system do domu, spelniajacy moje domowe potrzeby i przegladarka, ktora mozna skonfigurowac, jak GIMPA- wedle uznania? :) :P

[ Dodano: 2007-12-19, 23:10 ]
eng pisze:Mylisz się. Liczy się także WIZERUNEK firmy a nie tylko cena ...
Szczegolnie jak konsument ktory placi za produkt nie oglada nawet twojej twarzy, tylko odkupuje to od kogos, komu Ty to sprzedales?:)
"Jest taka cierpienia granica, za ktora sie usmiech pogodny zaczyna...Hyhy "



hyhy e(L)o :)
Awatar użytkownika
eng
Weteran
Weteran
Posty: 1377
Rejestracja: 02 sie 2004, 11:43
Skąd: W-wa
Płeć:

Postautor: eng » 19 gru 2007, 23:16

Hyhy pisze:Bo jest to najlepszy darmowy system do domu, spelniajacy moje domowe potrzeby i przegladarka, ktora mozna skonfigurowac, jak GIMPA- wedle uznania?

A nie jakieś zawszone Ubuntu ? :D
bleeeeeeeeeeeee
Awatar użytkownika
Hyhy
Weteran
Weteran
Posty: 2611
Rejestracja: 29 mar 2004, 01:41
Skąd: Warszawa
Płeć:

Postautor: Hyhy » 19 gru 2007, 23:25

eng pisze:A nie jakieś zawszone Ubuntu
ubuntu stalo na innym dysku :P a dlaczego bo o wiele prosciej jest cos odpalic niz przystosowac do odpalenia i odpalic :) moze dlatego ? :P
"Jest taka cierpienia granica, za ktora sie usmiech pogodny zaczyna...Hyhy "



hyhy e(L)o :)
Awatar użytkownika
Pegaz
Weteran
Weteran
Posty: 2764
Rejestracja: 26 cze 2005, 16:58
Skąd: Kukuryku
Płeć:

Postautor: Pegaz » 20 gru 2007, 15:00

Zawszony to jest windows, a dokładniej zarobaczony i zawirusowany.. I dla ludzi którzy płacą za coś w ich świętym przekonaniu jedynie słusznego, a już kupno tego ich do reszty utwierdza w tym przekonaniu. To przecież stoi w sprzeczności z własnym sumieniem żeby stwierdzić że zapłaciło się za coś kiepskiego, co na lepszym poziomie można mieć za darmo.
No chyba że to gry są wyznacznikiem jakości dla kogoś.. wtedy nie mam pytań.
Ile jest wart świat pełen grubych krat?
Awatar użytkownika
Hyhy
Weteran
Weteran
Posty: 2611
Rejestracja: 29 mar 2004, 01:41
Skąd: Warszawa
Płeć:

Postautor: Hyhy » 23 gru 2007, 11:40

Jakosci to moze nie, ale 80% spoleczenstwa kupuje windowsy dlatego ze mozna sobie pograc i kazdy to ma wiec jest to kompatybilne rozwiazanie - gdzie nie pojdziesz - windows.

A zeby nie konczyc przed swietami tej dyskusji to napisze tak - windows vista moglby byc dobrym windowsem. To co wstzymuje wlasnie ten system teraz to brak kompatybinosci dla oprogramowania - mnostwo rzeczy po prostu pod viste nie dziala. Druga rzecz windows ten ma sens jedynie na sprzecie z 2GB ram, przy 1 GB jest ciezko.
No i nie podoba mi sie wpychanie tego produktu konsumentowi na sile, chcac kupic laptopa konkretnego musisz wybirac - slabszy sprzet lub vista :) co jest dla mnie anormalne po prostu.
"Jest taka cierpienia granica, za ktora sie usmiech pogodny zaczyna...Hyhy "



hyhy e(L)o :)
Awatar użytkownika
Pegaz
Weteran
Weteran
Posty: 2764
Rejestracja: 26 cze 2005, 16:58
Skąd: Kukuryku
Płeć:

Odświeżam ;)

Postautor: Pegaz » 28 sty 2008, 17:25

Podpowiedzcie jakiego laptopa kupić do 2500 zł?
Prosiłbym o podanie jakiegoś konkretnego modelu :) Komentarze typu że w tej cenie to badziew mnie nie interesują ;) Chodzi o coś najlepszego w tym przedziale cenowym.. :) Po prostu.. i ma to być urządzenie do wszystkiego po trochu, choć w sumie gry tu nie są priorytetem.. i może dlatego 2500 zł ;) Moją uwagę zwracają szczególnie Asusy.. :)
Ile jest wart świat pełen grubych krat?
Awatar użytkownika
Hyhy
Weteran
Weteran
Posty: 2611
Rejestracja: 29 mar 2004, 01:41
Skąd: Warszawa
Płeć:

Postautor: Hyhy » 28 sty 2008, 20:22

Nie kupuj asusa wybierz pomiedzy HP IBM i Dell. Za ta kase i tak nic mocnego nie kupisz. O grach mozesz zapomniec w tym przedziale raczej wszystko jest zintegrowane. Polecam kupic sobie cos malego np. 12 cali jesli bedziesz to nosil, bo za 2k masz fajny maly laptop do wszystkiego co wymieniles oprocz gier.
"Jest taka cierpienia granica, za ktora sie usmiech pogodny zaczyna...Hyhy "



hyhy e(L)o :)
Awatar użytkownika
Pegaz
Weteran
Weteran
Posty: 2764
Rejestracja: 26 cze 2005, 16:58
Skąd: Kukuryku
Płeć:

Postautor: Pegaz » 28 sty 2008, 20:50

Powiem wprost.. nowe gry mi się nie podobają.. nie mają za grosz dobrego klimatu.. :)
Hyhy czemu asusa odradzasz? Ja jestem nie przekonany do eks IBM, HP już prędzej :)

[ Dodano: 2008-01-28, 20:51 ]
Dell z kolei jest "przeceniony" ;) w stosunku do tego co oferuje.
Ile jest wart świat pełen grubych krat?
Awatar użytkownika
Junak
Pasjonat
Pasjonat
Posty: 176
Rejestracja: 13 sie 2007, 21:37
Skąd: Sudety
Płeć:

Postautor: Junak » 29 sty 2008, 10:27

Hyhy pisze:za 2k masz fajny maly laptop do wszystkiego co wymieniles oprocz gier.

O przepraszam, kupiłem Acera pół roku temu dokładnie za 2k i gra mi się całkiem nieźle... wiadomo, że nie w to co wychodzi teraz tylko w klasykę, ale tak jak mój poprzednik nie lubie nowych gier... są bez klimatu, kompletnie niegrywalne, a do tego w co gram Turion 64 2GHz, 512 DDR i Radeon 1100 wystarczą z dużym zapasem ( Fallout czy Diablo chodzą tak samo dobrze jak na moim K6 366 Mhz :P ) Poza tym nie jestem zapalonym graczem, nie mam już 15 lat :)

Zależy w co się chce grać. Na dzisiejsze gry co tydzień trzeba zmieniać kompa, albo kupić za 5-6k wtedy wystarczy może na 1.5 roku :P Zakup kompa powinien być maksymalnie dostosowywany do potrzeb. Po co kupowac kompa za kilka tysiaków skoro ma on służyć tylko do internetu czy pracy biurowej ?
Umiesz liczyć ? Licz na siebie.
Awatar użytkownika
Dzindzer
Moderator
Moderator
Posty: 7882
Rejestracja: 16 lis 2005, 20:01
Skąd: Z Twoich Snów
Płeć:

Postautor: Dzindzer » 29 sty 2008, 10:36

Ja sobie latem kupiłam Toshibę i jestem bardzo zadowolona. Wolałam inny ale był za drogi, a z tego jestem bardzo zadowolona. Teraz nie wyobrażam sobie laptopa innego niż 17 calowego i niepanoramicznego.
Słyszałam i czytałam sporo dobrych opinii na temat firmy mojego laptopa.
Awatar użytkownika
Tristram
Bywalec
Bywalec
Posty: 32
Rejestracja: 08 lip 2007, 00:51
Skąd: DSOTM
Płeć:

Re: Odświeżam ;)

Postautor: Tristram » 29 sty 2008, 11:27

Pegaz pisze:Podpowiedzcie jakiego laptopa kupić do 2500 zł?
Prosiłbym o podanie jakiegoś konkretnego modelu (...) Moją uwagę zwracają szczególnie Asusy.. :)

Ostatnio kumpel kupił HP dv6705 za niecałe 2600 (ale bez sys-opa <regulamin>). Całkiem przyzwoity model jak za te pieniądze, choć na AMD'ku (do którego ja osobiście zaufania nie mam, a przynajmniej nie w laptopach - chyba, że ktoś chce od razu mieć "farelkę" w zestawie <szczerbaty>). Oczywiście nie jest to demon szybkości, ma ładną "szklaną" matrycę, ogólne wykonanie takie sobie (zaskoczył mnie brak zatrzasku na matrycy :| ) ale daje radę.

Asusa nie polecam, nie wiem... może to przypadek, ale trzy znajome osoby kupiły Asusy i wszystkie trzy miały z nimi problemy (psuły się na potęgę).

Ogólnie w tej cenie to moim zdaniem tylko HP albo jakaś tańsza Toshiba. Na inne marki szkoda byłoby mi pieniędzy. Osobiście pozostaję wierny serii T made by Lenovo-IBM, jak dla mnie nie ma lepszych laptopów (wysoka wydajność, magnezowo-tytanowy szkielet, dysk poduszkowy, wodoodporna klawiatura i inne) - pod warunkiem zakupu w USA, bo u nas cena nowego ThinkPada może zabić <pijak>.
Awatar użytkownika
Kermit
Weteran
Weteran
Posty: 931
Rejestracja: 12 sie 2005, 08:51
Skąd: Pl
Płeć:

Postautor: Kermit » 02 lut 2008, 14:59

mam Toshibe L40-14F. Niedrogi dobry sprzęt. Grać się raczej nei da, ale do internetu itp jest ok. Bateria 3 godziny, matowa matryca polecam
So understand;
Don't waste your time always searching for those wasted years,
Face up...make your stand,
And realise you're living in the golden years.
Awatar użytkownika
AMX
Uzależniony
Uzależniony
Posty: 324
Rejestracja: 02 lis 2005, 00:29
Skąd: Burkina Faso
Płeć:

Postautor: AMX » 02 lut 2008, 15:23

Fujitsu Simens Amilo Pro V 2085 działa bez zarzutu. Bateria wytrzymuje około dwie i pół godziny.Komputer użytkowałem w dość spartańskich warunkach ,cały czas był gdzieś przesuwany,przenoszony,kurz,brud i itp i żadnych problemów.
Wy jeździcie, My latamy.
Awatar użytkownika
Mijka
Weteran
Weteran
Posty: 2895
Rejestracja: 22 sie 2005, 23:44
Skąd: Śląsk
Płeć:

Postautor: Mijka » 17 lis 2008, 20:01

AMX pisze:Fujitsu Simens Amilo Pro V 208

właśnie taki mam, jest w porządku. Żadne designerskie cudo, ale do takiego używania jakiego potrzebuję komputera jest odpowiedni. Nie wyobrażam sobie już męczenia się z komputerem stacjonarnym. Ale jak będę zmieniać kiedyś to na Toshibę.
kokieteria to zachowanie, które ma dać drugiej osobie do zrozumienia, że spółkowanie jest możliwe, ale ta możliwość nie może być pewnością.
Awatar użytkownika
slash
Pasjonat
Pasjonat
Posty: 206
Rejestracja: 16 paź 2008, 22:33
Skąd: z lubelskiego
Płeć:

Postautor: slash » 17 lis 2008, 23:50

co do firm to polecam dell, lenovo, toshiba HP-compaq, sony - dobre jakosciowo plastiki.
Szukaj czegos z core 2 duo oraz min 2gb ram jak chcesz miec Viste...
nie polecam acer, aristo,
nie jestem przekonany do siemensa i asusa - troche takie badziewie
Długo myślałem, co to takiego 90x60x90. Okazało się, że 486000
Awatar użytkownika
Maverick
-#
-#
Posty: 7679
Rejestracja: 04 sty 2004, 21:49
Skąd: Eden
Płeć:

Postautor: Maverick » 18 lis 2008, 11:56

Nie polecam Visty jezeli chce sie miec mniej niz 4GB ramu wlacznie. A i tak mowie o Viscie 64bit. Visty 32bit nie warto miec na zadnym sprzecie.
Mia pisze:Nie wyobrażam sobie już męczenia się z komputerem stacjonarnym.
A co Cie w nim meczy jesli mozna wiedziec? ;) Mialem do czynienia z notebookami i powiem: tylko jesli bede musial to bede mial laptopa. Nie wyobrazam sobie meczenia sie z laptopem. czyli komputerem ktorego sam nie moge sobie serwisowac. Stacjonarny serwisuje sobie sam (zreszta sam go zlozylem).
Ostatnio zmieniony 18 lis 2008, 11:58 przez Maverick, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Dzindzer
Moderator
Moderator
Posty: 7882
Rejestracja: 16 lis 2005, 20:01
Skąd: Z Twoich Snów
Płeć:

Postautor: Dzindzer » 18 lis 2008, 12:34

Maverick pisze:A co Cie w nim meczy jesli mozna wiedziec? ;)

a zabierzesz stacjonarny do łózka, albo na fotel, a wyniesiesz ot tak do innego pokoju, albo przed dom bo ładna pogoda. a w pociągu skorzystasz z niego, albo czy na wakacje zabierzesz.
Mia pisze:na Toshibę.

Ja mam Toshibę prawie półtora roku
Jak na razie nie zamierzam zmieniać, mimo, że nie ma jakiś cudów w środku, ot chyba przeciętny ( chyba bo się nie znam). do tego co na nim robię mi wystarcza
Awatar użytkownika
Mijka
Weteran
Weteran
Posty: 2895
Rejestracja: 22 sie 2005, 23:44
Skąd: Śląsk
Płeć:

Postautor: Mijka » 18 lis 2008, 12:44

Maverick pisze:A co Cie w nim meczy jesli mozna wiedziec? ;)

Przykucie do jednego miejsca w domu męczy mnie strasznie. Lubię korzystać z komutera tam gdzie chcę, i może niekoniecznie siedząc przy biureczku.

Dzindzer pisze:Ja mam Toshibę prawie półtora roku

ja chciałam kupić, ale promocja cenowa mnie przekonała. Przestanie mi wystarczać/popsuje się/ będę miała widzimisię to kupie sobie nowy.
kokieteria to zachowanie, które ma dać drugiej osobie do zrozumienia, że spółkowanie jest możliwe, ale ta możliwość nie może być pewnością.
Awatar użytkownika
Dzindzer
Moderator
Moderator
Posty: 7882
Rejestracja: 16 lis 2005, 20:01
Skąd: Z Twoich Snów
Płeć:

Postautor: Dzindzer » 18 lis 2008, 13:24

Mia pisze:Przestanie mi wystarczać/popsuje się/ będę miała widzimisię to kupie sobie nowy.

Mam takie samo podejście. Na razie ten jest dobry, a mam Toshiba Satellite A200 (chyba jeszcze coś tam dalej było, ale co i czy na pewno było to nie pamiętam) siedemnastkę


Edti wielki

Looknęłam sprytnie na spodnia naklejkę i tam napisane było dokładnie czyli Toshiba Satellite A200-14D czyli to ten
Ostatnio zmieniony 18 lis 2008, 13:28 przez Dzindzer, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Maverick
-#
-#
Posty: 7679
Rejestracja: 04 sty 2004, 21:49
Skąd: Eden
Płeć:

Postautor: Maverick » 18 lis 2008, 13:56

Dlatego notebook jest dobry do pracy jak ktos podrozuje czesto. Tylko ze wowczas z malym 12 calowym ekranikiem, a nie wielka krowa 15 czy 17 calowa. No i jak ktos lubi w roznych miejscach korzystac z kompa to tez istotnie laptop jest lepszy. Mozna mu wowczas wybaczyc to ze jest gorszy technicznie niz stacjonarny, drozszy, mniej wygodny, czesto glosniejszy, bardziej awaryjny i drozszy w serwisowaniu. No i po 2 latach w wiekszosci przypadkow nadaje sie na smietnik.

Tak czy inaczej polecam Wam do laptopow XPka nawet jak jest domyslnie Vista. Vista jest systemem operacyjnym zbyt wymagajacym jak na laptopy, potrzebuje duzo ramu i szybkiego procesora. W efekcie na laptopie oczywiscie bedzie dzialac, ale XP dzialalby szybciej.
Mia pisze:ja chciałam kupić, ale promocja cenowa mnie przekonała. Przestanie mi wystarczać/popsuje się/ będę miała widzimisię to kupie sobie nowy.

Dobre podejscie jak sie ma na to pieniadze. W sumie potwierdza to ze laptop to taka duza komorka ;)
Dzindzer pisze:Teraz nie wyobrażam sobie laptopa innego niż 17 calowego i niepanoramicznego.
W sensie ze niepanoramiczny lepszy? Tu sie zgadzam. Panorama jest uzytkowa od 20 cali w zwyz. Ponizej to tylko zabawka, bo zwykle czytanie www na niej jest udreka.
Awatar użytkownika
Dzindzer
Moderator
Moderator
Posty: 7882
Rejestracja: 16 lis 2005, 20:01
Skąd: Z Twoich Snów
Płeć:

Postautor: Dzindzer » 18 lis 2008, 14:07

Maverick pisze:Tylko ze wowczas z malym 12 calowym ekranikiem

A w życiu bym takiego nie chciała, ślipać w ten ekranik, jak tu film obejrzeć

Maverick pisze:No i jak ktos lubi w roznych miejscach korzystac z kompa to tez istotnie laptop jest lepszy.

OOO to ja, ja tak lubię

Maverick pisze:Mozna mu wowczas wybaczyc to ze jest gorszy technicznie niz stacjonarny, drozszy, mniej wygodny, czesto glosniejszy, bardziej awaryjny i drozszy w serwisowaniu

Mój były stacjonarny był gorszy, jak bym zamiast tego kupowała stacjonarny to by miał podobne parametry. Dla mnie laptopy sa bardzo wygodne, mój R ma stacjonarny i jak mam tam u niego np. pisać to czuje różnice, oczywiście na korzyść lapka
Mój jest cichy. A jeśli chodzi o awaryjność to zepsuł się raz ( ale to było zalanie czyli inna sprawa).

Maverick pisze:No i po 2 latach w wiekszosci przypadkow nadaje sie na smietnik.

Czyli mój ma jeszcze tylko pół roku życia przed sobą ??

Maverick pisze:Tak czy inaczej polecam Wam do laptopow XPka nawet jak jest domyslnie Vista.

Ja juz chyba ze dwa miesiące sie zastanawiam czy do XP nie wrócić, mimo, że lubię vistę.

Maverick pisze:W sensie ze niepanoramiczny lepszy?

w sensie, ze gorszy. Źle się. wyraziłam Zdecydowanie wole panoramiczny, mój K ma niepanoramiczny to mam porównanie ( tez ma 17")
Maverick pisze:, bo zwykle czytanie www na niej jest udreka.

Mi sie czyta bardzo dobrze
Awatar użytkownika
Mijka
Weteran
Weteran
Posty: 2895
Rejestracja: 22 sie 2005, 23:44
Skąd: Śląsk
Płeć:

Postautor: Mijka » 18 lis 2008, 14:10

Dzindzer pisze:Maverick napisał/a:
Tak czy inaczej polecam Wam do laptopow XPka nawet jak jest domyslnie Vista.

Ja juz chyba ze dwa miesiące sie zastanawiam czy do XP nie wrócić, mimo, że lubię vistę.

Tu się zgodzę. Vista jest mecząca, ale czy to nie jest kwestia też trochę przyzwyczajenia do starego systemu?
kokieteria to zachowanie, które ma dać drugiej osobie do zrozumienia, że spółkowanie jest możliwe, ale ta możliwość nie może być pewnością.
Awatar użytkownika
Dzindzer
Moderator
Moderator
Posty: 7882
Rejestracja: 16 lis 2005, 20:01
Skąd: Z Twoich Snów
Płeć:

Postautor: Dzindzer » 18 lis 2008, 14:16

Bardzo możliwe, ja się na systemach nie znam. Jak mój R będzie miał więcej czasu to pewnie zmienię na xp

Wróć do „Wszystkie inne tematy”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 84 gości