Jaka płyta indukcyjna

Tu można wypowiadać się na wszystkie inne tematy jakie przyjdą Wam do głowy.
Posty w tym dziale nie są naliczane.

Moderatorzy: modTeam, ksiezycowka

Arczi
Entuzjasta
Entuzjasta
Posty: 121
Rejestracja: 11 maja 2006, 21:48
Skąd: ze Śląska
Płeć:

Jaka płyta indukcyjna

Postautor: Arczi » 03 lis 2010, 18:55

Witam.
Chcę kupić płytę indukcyjną i chciałbym się poradzić jaką kupić.
Czy zwracać uwagę na producenta? np. Bosch, Teka Mastercook ??
Czy w sumie nie ma to większego znaczenia?

Tak wiem że do takiej płyty trzeba odpowiednich garnków i wiem ile takie garnki kosztują.
Interesuje mnie jakaś w miarę niedroga płyta, z takimi zabezpieczeniami jak np. wyłączenie się pola grzejnego po zdjęciu garnka.

Chciałbym się też dowiedzieć jak wyglądają rachunki za prąd przy takiej płycie.
Awatar użytkownika
Mati
Maniak
Maniak
Posty: 694
Rejestracja: 09 kwie 2007, 15:22
Skąd: Zachód
Płeć:

Postautor: Mati » 03 lis 2010, 19:15

Jeśli chcesz coś dobrego to Mastercook, albo Bosch, albo spodziewaj się odpowiednio wysokiej ceny. Dobre są też płyty firmy Amica, ale to też brać te z wyższej półki. TAńsze od konkurencji i nieco słabsze, ale też dobre nawet...

Idź do Euro, tam będziesz miał najbardziej konkurencyjne ceny. Poproś o specjalsa od dużego AGD, katalogi, i przemagluj go. Nie daj sobie wciskać kitu, że kupisz płytę electroluxa i będzie git...ne ne ne

Używałeś kiedyś płyty ceramicznej? Jak tak, to przy płycie indukcyjnej rachunki są niższe ;)
Fuck it all! Fuck this world!...
Fuck everything that you stand for!...
Arczi
Entuzjasta
Entuzjasta
Posty: 121
Rejestracja: 11 maja 2006, 21:48
Skąd: ze Śląska
Płeć:

Postautor: Arczi » 03 lis 2010, 20:17

Jeśli chodzi o Amica to ponoć ludzie skarżą się na ich sprzęt, ogólnie na wszystko, nie wiem jak z płytami indukcyjnymi, ale Amica chyba sobie odpuszczę.
Zastanawiałem się nad Bosch, Mastercook i Teka, ponoć są jeszcze dobre.

Ceramicznej nie używałem. W tej chwili gotuję na gazie ( gaz z butli, inaczej nie da rady )\

A że indukcyjna jest oszczędniejsza od ceramicznej to wiem, jednak to nie mówi mi jakie mogą być rachunki :P

więc może ktoś kto posiada taką płytę zechciałby powiedzieć ile płaci za prąd?
Awatar użytkownika
SaliMali
Weteran
Weteran
Posty: 958
Rejestracja: 22 maja 2006, 21:29
Skąd: z konia
Płeć:

Postautor: SaliMali » 03 lis 2010, 21:23

Mati pisze:Idź do Euro, tam będziesz miał najbardziej konkurencyjne ceny.
W trójmieście Euro ma zdecydowanie najwyższe ceny. Nie wiem dlaczego tak jest, bo w Bydgoszczy już mają na normalnym poziomie.
"To jest tak, że gdy mam co chcę,
Wtedy więcej chcę.
Jeszcze."
Awatar użytkownika
Maverick
-#
-#
Posty: 7679
Rejestracja: 04 sty 2004, 21:49
Skąd: Eden
Płeć:

Postautor: Maverick » 03 lis 2010, 22:08

Mam ta plyte:
http://www.oleole.pl/plyty-do-zabudowy/ ... 4z-s.bhtml
i kupowalem ja w tym sklepie. Przy czym kupowalem na koniec ubieglego roku to kosztowala tam ok 2400 a w sklepie nei dla idiotow 3400. teraz w nie dla idiotow jest za 2400 a tam za 1900. Narazie jestem zadowolony.
Co do garnkow to dzialaja nawet stare emaliowane. Byle byly stalowe, a nie z aluminium. No i musza miec plaskie dno zeby nie porysowac plyty. Ale i tak kupilem komplet garnkow:
http://www.oleole.pl/akcesoria-agd-male ... tino.bhtml
i te patelnie:
http://www.oleole.pl/akcesoria-agd-male ... 3-20.bhtml
oraz
http://www.oleole.pl/akcesoria-agd-male ... 0672.bhtml
Na Zelmerze latwiej sie smazy bez tluszczu (no, kropla rozsmarowana po calej patelni papierem).

Garnki zelmera moga byc, choc mimo wszystko potrafi sie do nich przypalic (ale nie jakos strasznie, chyba ze ktos "ma talent"). Troche te najczesniej uzywane ciemnieja. Niby nie powinno sie ich uzywac na pelnej mocy, a ja to czesto robie. Za to w zmywarce ich ani patelni nie myje bo garnek ze stali nierdzewnej po wyjeciu ze zmywarki wyglada tragicznie.

Ciekawe swoja droga jak plyta bedzie wygladac za np 5 lat - chodzi mi o stopien porysowania, bo chyba zauwazylem jakies male wglebienie czy cos. Uzywam jej od kwietnia jakos.

Jak podniesiesz garnek to sie wylaczy, jak wykipi z garnka to tez sie wylaczy. Ma jeszcze kilka bajerow, ogolnie sie ladnie prezentuje.

[ Dodano: 2010-11-03, 22:13 ]
A, zapomnialem dodac ze w zyciu nie wyobrazam sobie powrotu do gazu! Gaz smierdzi! Jak uzywalem gazowej kuchenki to jakos tak tego nie czulem albo nie zwracalme uwagi, teraz jak gdzies jestem i uzywam to strasznie mi to przeszkadza.
Poza tym dzieki temu ze to elektryczna to szafki sie tak nie brudza.

Dodam tez ze wole kuchenke gazowa od zwyklej ceramicznej. Zwykla ceramiczna (nie indukcyjna) to kompletne nieporozumienie. Mialem nieprzyjemnosc uzywac. Na indukcji smiem twierdzic ze szybciej zagotuje wode niz na gazie. Po zmianie temperatury reakcja jest natychmiastowa, tak jak na gazie. Ale tu calosc energii idzie w garnek, a nie jak na gazie gdzie rozlazi sie po bokach garnka.

Ps: Jak nie masz sily to licz sie z tym ze powinienes miec na linii z ktorej bedziesz zasilal plyte zabezpieczenie przynajmniej te 32 ampery! To sporo. Przy sile sie to inaczej porozklada. No i jak masz instalacje elektryczna aluminiowa (w starszych domach i blokach sie zdarza) to zapomnij o plycie elektrycznej.
Ostatnio zmieniony 03 lis 2010, 22:17 przez Maverick, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Mati
Maniak
Maniak
Posty: 694
Rejestracja: 09 kwie 2007, 15:22
Skąd: Zachód
Płeć:

Postautor: Mati » 03 lis 2010, 22:47

SaliMali pisze:W trójmieście Euro ma zdecydowanie najwyższe ceny. Nie wiem dlaczego tak jest, bo w Bydgoszczy już mają na normalnym poziomie.

możliwe, że podzieleni są wewnętrznie na różne spółki, co oznacza całkiem różne firmy, mimo, że tak samo się nazywają, co oznacza inne zarządy, inne magazyny, inne umowy etc...stąd ta różnica może

Arczi pisze: jednak to nie mówi mi jakie mogą być rachunki :P

wyższy za prąd, niższy za gaz. co do złotówki mamy Ci policzyć????

Arczi pisze:Zastanawiałem się nad Bosch, Mastercook i Teka

tej trzeciej nie znam. jeśli chodzi o amicę, to od jakiegoś czasu, robi znowu porządny sprzęt

Maverick pisze:a nie jak na gazie gdzie rozlazi sie po bokach garnka.

tu ważna jest umiejętność ustawienia odpowiedniego płomienia ;]

Maverick pisze:Byle byly stalowe, a nie z aluminium.

magnes musi do nich przylegać
Fuck it all! Fuck this world!...
Fuck everything that you stand for!...
Awatar użytkownika
Maverick
-#
-#
Posty: 7679
Rejestracja: 04 sty 2004, 21:49
Skąd: Eden
Płeć:

Postautor: Maverick » 03 lis 2010, 23:45

Mati pisze:tu ważna jest umiejętność ustawienia odpowiedniego płomienia ;]
Dlaczego? Ja na indukcji jak daje max moc to w dalszym ciagu 99% energii idzie w garnek. Wiadomo ze jak sie bedzie garnek ogrzewac plomieniem z zapalniczki to ogromna czesc z niego bedzie ten garnek ogrzewac. Problem w tym ze gotowanie zajmie wowczas lata...
magnes musi do nich przylegać
Zgadza sie.
Awatar użytkownika
Mati
Maniak
Maniak
Posty: 694
Rejestracja: 09 kwie 2007, 15:22
Skąd: Zachód
Płeć:

Postautor: Mati » 03 lis 2010, 23:49

Maverick pisze:Dlaczego? Ja na indukcji jak daje max moc to w dalszym ciagu 99% energii idzie w garnek.

no właśnie nie...jak wiadomo, pełna moc płomienia jest na końcu. jeśli ogień rozchodzi się na obrzeże dna garnka, to wtedy pełna moc płomienia ucieka na boki. trzeba tak ustawić płomień, by szedł w miarę na środek (wiadomo, wielkość palnika i powierzchnia dna garnka muszą być odpowiednie) i wtedy uzyskujemy najszybsze grzanie, najmniejszym kosztem i w najkrótszym czasie ;]

Maverick pisze:Zgadza sie.

<piwko>
Fuck it all! Fuck this world!...
Fuck everything that you stand for!...
Awatar użytkownika
Maverick
-#
-#
Posty: 7679
Rejestracja: 04 sty 2004, 21:49
Skąd: Eden
Płeć:

Postautor: Maverick » 03 lis 2010, 23:57

Mati pisze:no właśnie nie...jak wiadomo, pełna moc płomienia jest na końcu. jeśli ogień rozchodzi się na obrzeże dna garnka, to wtedy pełna moc płomienia ucieka na boki. trzeba tak ustawić płomień, by szedł w miarę na środek (wiadomo, wielkość palnika i powierzchnia dna garnka muszą być odpowiednie) i wtedy uzyskujemy najszybsze grzanie, najmniejszym kosztem i w najkrótszym czasie ;]
Cieplo i tak sie bedzie rozchodzic na boki. Poza tym plomien grzeje tylko tam gdzie styka sie z garnkiem. indukcja grzeje na calej powierzchni dna garnka.
Ja na plycie szybciej zagotowalem wode niz w czajniku elektrycznym. Mowa o tej samej ilosci wody. Nie jest to zreszta dziwne biorac pod uwage ze max moc na jedno pole mojej plyty to 3600W a czajnik ma moze 2200W. Tak czy inaczej kto na gazie szybciej zagotuje wode niz w czajniku elektrycznym?
Awatar użytkownika
Mati
Maniak
Maniak
Posty: 694
Rejestracja: 09 kwie 2007, 15:22
Skąd: Zachód
Płeć:

Postautor: Mati » 04 lis 2010, 00:03

Maverick pisze:Cieplo i tak sie bedzie rozchodzic na boki. Poza tym plomien grzeje tylko tam gdzie styka sie z garnkiem. indukcja grzeje na calej powierzchni dna garnka.

ależ ja się z Tobą zgadzam Mav ;] masz całkowitą rację. indukcja jest najszybsza

ja mówię o tym, że DUŻY płomień, nie oznacza wcale szybszego grzania.

Maverick pisze:plomien grzeje tylko tam gdzie styka sie z garnkiem

ale trzeba tak zrobić, by płomień stykał się w odpowiednim miejscu i żeby główne ciepło nie kierowało się w bok, tylko do góry, na garnek, a potem po dnie, grzejąc je, do krawędzi dopiero
Fuck it all! Fuck this world!...
Fuck everything that you stand for!...
Awatar użytkownika
Dzindzer
Moderator
Moderator
Posty: 7882
Rejestracja: 16 lis 2005, 20:01
Skąd: Z Twoich Snów
Płeć:

Postautor: Dzindzer » 04 lis 2010, 10:02

Mati pisze:Maverick napisał/a:
a nie jak na gazie gdzie rozlazi sie po bokach garnka.

tu ważna jest umiejętność ustawienia odpowiedniego płomienia ;]

Tu się zgadam.
Jak mieszkałam z rodzicami to najpierw mieliśmy gaz, potem jak miałam może z 6 lat właśnie taka kuchenkę z płyta ceramiczna. Na tym trzeba umieć gotować, garnek na odpowiednim miejscu grzewczym dać, odpowiednio poziom grzania nastawić. z czasem to się takie oczywiste wydaje. Jak się wyprowadziłam z domu to miałam gaz, ile ja się uczyłam na tym gotować.
Teraz mama ma indukcyjna i jest o wiele lepsza od tej zwykłej, ale ta zwykła i tak lepsza od gazu.
Ja chcę na poczatku przyszłego roku kupić sobie indukcyjną


Maverick pisze:Cytat:
magnes musi do nich przylegać
Zgadza sie.

Też potwierdzam, z mama kupowałam garnki i nam coś wcisnąć chcieli a magnes się nie trzymał. To nie wzięłyśmy

Maverick pisze:Cieplo i tak sie bedzie rozchodzic na boki.

Częściowo tak, od gazu ciepło tez się rozłazi.

Maverick pisze:Poza tym plomien grzeje tylko tam gdzie styka sie z garnkiem.

No a garnki maja płaskie dno, czyli praktycznie całe dno jest ogrzewane

Mati pisze:indukcja jest najszybsza

Ja się też z Wami chłopaki zgadzam :)

Mati pisze:a mówię o tym, że DUŻY płomień, nie oznacza wcale szybszego grzania.

Chyba za duży
Awatar użytkownika
Mati
Maniak
Maniak
Posty: 694
Rejestracja: 09 kwie 2007, 15:22
Skąd: Zachód
Płeć:

Postautor: Mati » 04 lis 2010, 12:09

Też potwierdzam, z mama kupowałam garnki i nam coś wcisnąć chcieli a magnes się nie trzymał. To nie wzięłyśmy

coś słyszałem o garnkach, że magnes nie trzyma, ale pasują do indukcji...ale ja tam nie ufny jestem ;)

Chyba za duży

no o to to mi chodzi ;) <piwko>
Fuck it all! Fuck this world!...
Fuck everything that you stand for!...
Awatar użytkownika
lollirot
Weteran
Weteran
Posty: 3294
Rejestracja: 02 maja 2005, 00:52
Skąd: ...
Płeć:

Postautor: lollirot » 04 lis 2010, 12:10

Mati pisze:wyższy za prąd, niższy za gaz

Ale gaz drożeje szybciej niż prąd. Mam co prawda zwykłą płytę, nie indukcyjną, ale rachunki za prąd mam równe sumie rachunków za gaz i prąd z ponad dwa razy mniejszego mieszkania, w którym nie było tylu lamp i nie mieliśmy zmywarki, która teraz hula co drugi dzień, piekarnika nie było i jeszcze innych sprzętów.
pan nie jest moim pasterzem
a niczego mi nie brak
nie przynależę i nie wierzę
i chociaż idę ciemną doliną
zła się nie ulęknę i nie klęknę.
Awatar użytkownika
Mati
Maniak
Maniak
Posty: 694
Rejestracja: 09 kwie 2007, 15:22
Skąd: Zachód
Płeć:

Postautor: Mati » 04 lis 2010, 12:33

To już zależy od miejsca zamieszkania Lolli :) Szczerze mówiąc nie orientuje się w konkretnych cenach, bo mnie to nie interesuje jeszcze aż tak bardzo.
Fuck it all! Fuck this world!...
Fuck everything that you stand for!...
Awatar użytkownika
lollirot
Weteran
Weteran
Posty: 3294
Rejestracja: 02 maja 2005, 00:52
Skąd: ...
Płeć:

Postautor: lollirot » 04 lis 2010, 13:06

Mati pisze:nie orientuje się

Widzę. Piszesz żeby pisać?
pan nie jest moim pasterzem
a niczego mi nie brak
nie przynależę i nie wierzę
i chociaż idę ciemną doliną
zła się nie ulęknę i nie klęknę.
Awatar użytkownika
Mati
Maniak
Maniak
Posty: 694
Rejestracja: 09 kwie 2007, 15:22
Skąd: Zachód
Płeć:

Postautor: Mati » 04 lis 2010, 13:14

No, nabijam sobie posty <niewiem>
Fuck it all! Fuck this world!...
Fuck everything that you stand for!...
Arczi
Entuzjasta
Entuzjasta
Posty: 121
Rejestracja: 11 maja 2006, 21:48
Skąd: ze Śląska
Płeć:

Postautor: Arczi » 04 lis 2010, 17:20

No dobra, więc tak.
Mav będzie siła, grubszy kable będę musiał pociągnąć z rozdzielni na klatce schodowej. Elektryk mówił mi że tam na każdą z faz jest 25A, jeśli więc podłączę płytę na trzy fazy będzie chyba dobrze?
A siłę robię przede wszystkim z myślą o CO na prąd. Niestety mieszkam w starym budownictwie i innego wyjścia nie mam.

A czy ktoś z Was może mi powiedzieć o ile wzrosły rachunki za prąd po tym jak zaczęliście gotować na indukcji??

Co do magnesu to spotkałem się z dwoma przypadkami w których to się nie sprawdziło ( z neta rzecz jasna ). Jeden że magnes się trzymał ale mimo to garnki nie działały na indukcji i jeszcze że magnes się nie trzymał a garnki działały na indukcji.
Ponoć niektóre są np. z aluminiowym dyskiem i miedzianą wkładką.

Co do samych garnków to http://sklep.starke.pl/index.php?module=category&id=5
ponoć są bardzo dobrej jakości, w miarę niedrogie. Zresztą mam czajnik, patelnię i garnek z serii Altero, ten z teflonem.

No więc powie mi ktoś jak z tymi rachunkami za prąd? chciałbym wiedzieć zanim się w tą płytę wpakuję :)
Awatar użytkownika
Maverick
-#
-#
Posty: 7679
Rejestracja: 04 sty 2004, 21:49
Skąd: Eden
Płeć:

Postautor: Maverick » 04 lis 2010, 21:59

Mati pisze:coś słyszałem o garnkach, że magnes nie trzyma, ale pasują do indukcji...ale ja tam nie ufny jestem
Pewnie szajsy co to sa aluminiowe ale maja powtapiane metalowe elementy.
Arczi pisze:Mav będzie siła, grubszy kable będę musiał pociągnąć z rozdzielni na klatce schodowej. Elektryk mówił mi że tam na każdą z faz jest 25A, jeśli więc podłączę płytę na trzy fazy będzie chyba dobrze?
Plyta na sile nie oznacza wykorzystania 3 faz. Sila na 3 fazach ma 400V miedzyfazowego napiecia. Ale (przynajmniej ta moja) nie korzysta z 400V a z 230V. Wiec jak sie ja podlacza pod sile? Sila to 3 fazy i z tych 3 faz plyta wykorzystuje 2 fazy. Po fazie na jedna polowe plyty. Dzieki temu na jednej fazie jest max tylko 3600W a nie 7200W bo tyle ma cala plyta. Mam nadzieje ze kumasz o co mi chodzi. W sumie w takim ukladzie sily nie potrzeba, mozna poprowadzic same dwie fazy. Byle byly na osobnych bezpiecznikach. No ale moze inna plyta bedzie miala inaczej.
Arczi pisze:A siłę robię przede wszystkim z myślą o CO na prąd. Niestety mieszkam w starym budownictwie i innego wyjścia nie mam.
<glaszcze> Otworz zaklad uslugowy ostrzenia nozy i nozyczek, siekier itp. Do licznika podczep kamien i jak juz kamien osiagnie te tysiace obrotow na minute (po wlaczeniu ogrzewania na prad) mozesz ostrzyc :P
Arczi pisze:A czy ktoś z Was może mi powiedzieć o ile wzrosły rachunki za prąd po tym jak zaczęliście gotować na indukcji??
Zalezy ile kto gotuje. Ja od poczatku w nowym mieszkaniu robie na indukcji wiec Ci nie powiem. Ale zakladajac ze srednio sie bedzie uzywac 3000W na plycie przez godzine dzienie to masz w skali miesiaca ok 50zl. No chyba ze ktos naprawde sporo gotuje i bedzie jechal np na 2 albo 3 palniki jednoczesnie co moze pociagnac za soba zuzycie nawet 6000W/h Choc nawet wowczas niekoniecnzie uzywa sie pelnej mocy palnikow. Ja czesto do podtrzymania temperatury daje np 4 lub 5 z mozliwych 12 poziomow. No w zasadzie 12 poziomow + booster (gdzie booster to 3600W) Ale do wrzenia lubie doprowadzac na boosterze przez np 30 sekund. Ja od kwietnia zuzyle jakies 1000 kWh gotujac pomiedzy malo/srednio. Ale 1000kWh cale mieszkanie. Lacznie z pralka, zmywarka, piekarnikiem elektrycznym, czajnikiem elektrycznym, mikrofalowka itd
Ostatnio zmieniony 04 lis 2010, 22:00 przez Maverick, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Mati
Maniak
Maniak
Posty: 694
Rejestracja: 09 kwie 2007, 15:22
Skąd: Zachód
Płeć:

Postautor: Mati » 04 lis 2010, 22:08

Maverick pisze:Pewnie szajsy co to sa aluminiowe ale maja powtapiane metalowe elementy.

ta. najlepiej kupować porządne garnki, firmowe, które mają wyraźnie napisane "indukcja"
Fuck it all! Fuck this world!...
Fuck everything that you stand for!...
Awatar użytkownika
Maverick
-#
-#
Posty: 7679
Rejestracja: 04 sty 2004, 21:49
Skąd: Eden
Płeć:

Postautor: Maverick » 04 lis 2010, 22:14

Nie musza miec napisane. Ja to poznaje po omacku ja wezme do reki. Jak? Moja patelnia 20cm srednicy jest ciezsza niz niejedne o srednicy 28cm. Jakim cudem? Jest ze stali a nie aluminium. Waga stalowych garnkow, zwlaszcza duzych, duzej stalowej (z grubym dnem) patelni 28cm srednicy. Tego sie nie da oszukac, bo to sie ledwo za raczke trzyma przez dluzszy czas.
Arczi
Entuzjasta
Entuzjasta
Posty: 121
Rejestracja: 11 maja 2006, 21:48
Skąd: ze Śląska
Płeć:

Postautor: Arczi » 27 lis 2010, 14:47

Powiedzcie mi proszę jakie więc będą koszty gotowania na płycie indukcyjnej??
Ile płacicie za prąd gotując na takiej płycie?

Bardzo Was proszę o odpowiedź, chcę wiedzieć ile będzie mnie kosztować gotowanie na tej płycie zanim ją zakupię.
Awatar użytkownika
Dzindzer
Moderator
Moderator
Posty: 7882
Rejestracja: 16 lis 2005, 20:01
Skąd: Z Twoich Snów
Płeć:

Postautor: Dzindzer » 27 lis 2010, 15:41

Przecież ludzie maja wiele urządzeń na prąd w domu, to skąd maja wiedzieć ile płacą za płytę.
Przecież to nie będą jakieś wielkie sumy, więc na luzaku kupuj.
Za gaz też się płaci do tego nie tylko za sam gaz, są opłaty dodatkowe
Awatar użytkownika
Dzindzer
Moderator
Moderator
Posty: 7882
Rejestracja: 16 lis 2005, 20:01
Skąd: Z Twoich Snów
Płeć:

Postautor: Dzindzer » 27 lis 2010, 15:44

Przecież ludzie maja wiele urządzeń na prąd w domu, to skąd maja wiedzieć ile płacą za płytę.
Przecież to nie będą jakieś wielkie sumy, więc na luzaku kupuj.
Za gaz też się płaci do tego nie tylko za sam gaz, są opłaty dodatkowe
Arczi
Entuzjasta
Entuzjasta
Posty: 121
Rejestracja: 11 maja 2006, 21:48
Skąd: ze Śląska
Płeć:

Postautor: Arczi » 27 lis 2010, 16:56

Dzindzer wiem że są też inne urządzenia. Więc jeśli można wiedzieć to ile płacicie za prąd przy użytkowaniu takiej płyty??
Teraz dla przykładu płacę 71 zł, do jakiej kwoty może wzrosnąć rachunek?

Gdzieś chyba obiło mi się o uszy że coś ok. 50 - 60 zł ( oczywiście zależy jak się tego używa ) nie wiem ile w tym prawdy.
Awatar użytkownika
Kermit
Weteran
Weteran
Posty: 931
Rejestracja: 12 sie 2005, 08:51
Skąd: Pl
Płeć:

Postautor: Kermit » 24 sty 2011, 10:05

Mam taką płyte bosha, zwykłą bez bajerów typu super turbo szybkie gotowanie, płyta bardzo przypadła nam do gustu, jest czysta, nie grzeje się, jedzenie z niej jakby lepsze niż z gazu. Daliśmy chyba coś koło 1700, ale powinno na chwile wystarczyć, do bosha mam jako takie zaufanie.

Co do rachunków - nie wiem bo przez prognozowane rachunki nie mam jak sie dowiedzieć, a ciekawy jestem.

acha kuchenka jest na siłę, b. szybko gotuje.
So understand;
Don't waste your time always searching for those wasted years,
Face up...make your stand,
And realise you're living in the golden years.

Wróć do „Wszystkie inne tematy”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 227 gości