agnieszka.com.pl • KAWA
Strona 1 z 2

KAWA

: 26 maja 2008, 19:10
autor: unlucky_sink
Jaką pijecie kawę? W kubku? Filiżance? z mlekiem bez?

U mnie to wygląda podobnie jak z herbatą-lubię dobrą kawę. Taką której nie trzeba słodzić-pijam bez mleka. Zazwyczaj w filiżance.

Ostatnio na zmianę :
NESCAFE ESPRESSO
NESCAFE GOLD
DAVIDOFF ESPRESSO
NeSCAFE ALTA RICA

do tego 0,6mg nikotyny, 7mg substancji smolistych, 7mg tlenku węgla i dzień można uznać za dobrze rozpoczęty.

Lubię też kawy smakowe :)

: 26 maja 2008, 19:18
autor: Olivia
Od kiedy mam ekspress, kawy rozpuszczalne nie cieszą, jak kiedyś.

Nie będę pisać, co piję w pracy, bo tam piję, co dają.

Ale w domu, to tylko Lavazza (Qualita Oro, i jeszcze jakaś od Mii, ale jeszcze jej nie zaczęłam), zwykle z mlekiem, ale jest dobra i bez mleka.

: 26 maja 2008, 19:23
autor: ksiezycowka
Najczęściej "studencką". 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (w pracy Jacobs Gold jest) czubate, 2 łyżeczki cukru, do 2/3 kubka wlać wodę, dopełnić mlekiem Łaciate 2,0% KONIECZNIE stojącym w temperaturze pokojowej.

W domu więcej wody i zamiast mleka śmietanką do kawy z kartonika. A i też rozpuszczalna, ale to mi merda jaka jest.

Czasem jak nic nie ma Tchibo 3 in 1 lub Nescafe 3 in 1, ale to najczęściej na wyjazdach.

W szkole to co automat da. Preferuję "Dużą kawę z mlekiem" z tego co na przeciwko auli jest ;DD

A i w pracy bywa, że cappuccino pijam pojedyncze lub podwójne. To jedyna kawa jaką na tym automacie zrobić umiem, bo ma dużo dziwnych guziczków i jakieś wystające cusie ;DD

Bezkofeinowych czy zbożowych nie trawię. Spożycie dzienne kaw : max. 6-7 sztuk.

: 26 maja 2008, 19:36
autor: Andrew
przewaznie rozpuszczalną te z tych markowych

jak ekspresso to tylko Lavazza

wszystko z smietanką i słodkie !

acha !! a szklanka to jest do piwa <browar>

: 26 maja 2008, 19:37
autor: Yasmine
Ja nie pijam kaw, tylko siki według niektórych ;). Tylko rozpuszczalna jeśli bym już musiała, fusiastej nie przełknę za nic.
Więc od czasu do czasu, kilka razy w miesiącu Nescafe 3w1. A bardzo lubię kawę zbożową. Z mlekiem i słodzikiem.
I tylko w kubku :). Ja ogólnie wszystko w kubku piję. Nie uznaje szklanek :).

: 26 maja 2008, 19:37
autor: lollirot
W domu piję cappuccino z ekspresu z Tchibo Exclusive Mild, nie słodzę. Przepadam również za kawami z serii Compagnia dell Arabica.
Na mieście pijam od wielkiego dzwonu, bo z mojego ekspresu mi najbardziej smakuje :)

: 26 maja 2008, 19:46
autor: Ted Bundy
tylko fusiaste, rozpuszczalne to szczyny :) Z bólem wypiję taką, ale tylko jak muszę. Jakie? Jacobs, Davidoff przeważnie. A ostatnio z Paryża sobie świetne dwie paczki kawy przywiozłem, to i nimi się delektuję.

: 26 maja 2008, 19:49
autor: ksiezycowka
lollirot pisze:Na mieście pijam od wielkiego dzwonu, bo z mojego ekspresu mi najbardziej smakuje :)
Zabiłabym za wiedeńską z Alter Ego. Chyba specjalnie na nią się kiedyś do Was wybiorę. Wypiję i wrócę :D
Yasmine pisze:I tylko w kubku :) . Ja ogólnie wszystko w kubku piję.
Ja tez najchętniej. Filiżanki za małe gucia, a ze szklanki to jak już muszę.

: 26 maja 2008, 19:51
autor: Mona
Cappucino z ubitą pianą i gorącym mlekiem z kawy Lavazza, w filiżance- taki zestaw mam w pracy bez ograniczeń, jak i ostatnio wymyśliłam w podobny sposób robioną nescę. Nesca w szklance, 1,5 łyżeczki kawy, cukier i wlewam mleko tak, aby powstały warstwy od jasnej do ciemnej, aż szkoda to pić, bo ślicznie wygląda ;DD

W domu - od 14 lat jestem wierna marce MK Caffe Premium, zarówno fusiasta, jak i typ nesca. Obie piję z mlekiem i zawsze w kubku.
Cukier do kawy używam, a nie słodzę tylko zielonej, białej i czerwonej herbaty.

: 26 maja 2008, 19:52
autor: lollirot
Ja wyłącznie w filiżance :)

: 26 maja 2008, 19:54
autor: Andrew
no jak tak to prosze bardzo ,
do kawy rospuszczalnej mozna dodac wczesniej ubite spoecjalnym przyzadem mleko , musi miec 2.8 procent tłuszczu bo sie nie ubije i to sie wlewa do kawy
mozna też dodac do kawy kogiel mogiel ---
mozna dodac cukru waniliowego , mozna cynamonu , mozliwoasi wielkie <browar>

: 26 maja 2008, 19:58
autor: Mona
Andrew pisze:musi miec 2.8 procent tłuszczu bo sie nie ubije i to sie wlewa do kawy

Ja ubijam 2% i z tego jest najpulchniejsza piana i ostatnio (zapomniałam) pojawił się w pracy syrop Irish, oczywiście bezalkoholowy, a kawa z tym syropem, to już naprawdę poemat :D

: 26 maja 2008, 20:08
autor: Andrew
przepraszam musi miec 3.8 % pomyliło mi sie , i dziw mnie bierze bo nawet 3.2 mi sie ubic tym przyzadem nie chce , nawet jak lekko podgrzeje - wiec :?

: 26 maja 2008, 20:14
autor: unlucky_sink
Andrew pisze:nawet jak lekko podgrzeje - wiec
ja 2% ubijam mikserem na sztywną pianę bez problemu :>

: 26 maja 2008, 20:19
autor: Andrew
Hmmm - wiec chyba mus zmienic mleko ?? ale miksera specjalnie nie bede wyciagął na troche mleka , do tego mam takie cóś na baterie preciku zakonczone taką sprezynką i to nie ubija mleka ponizej 3.8%

: 26 maja 2008, 20:44
autor: pani_minister
Lavazza Rossa, bo taka u mnie w pracy jest. Zwykle latte + brązowy cukier, ze dwie łyżeczki. O 11 zawsze mi robią, poza tym sama czasem w ciągu dnia pielgrzymkuję do ekspresu.

Na mieście - zwykle kupowana w kawiarniach Insomnii, na ciepło latte, na zimno bananowe frappe zwykle.

Rozpuszczalnych nie pijam, w domu z rzadka zdarza mi się Lavazzę właśnie zrobić. I zbożową :D

I w ogóle ostatnio strasznie dużo kawy zaczęłam pić, spokojnie ze cztery dziennie.

No i w domu / pracy obowiązkowo w filiżankach różnistych - a na mieście w tych ogromnych papierowych kubasach.

: 26 maja 2008, 20:46
autor: Yasmine
oooo ja mrożoną kawę kocham <slini się>
Nescafe frappe z mlekiem :).

: 26 maja 2008, 20:50
autor: chwastek
w pracy zawsze tą samą: nescafe espresso 100% arabica rozpuszczalna bez cukru i mleka 2 łyżeczki na 200 ml wody ... pianka która powstaje przy rozpuszcaniu jest boska

a w domu to najczęściej intermezzo segafredo zanetti z ekspresu przelewowego, tez nie słodzona i bez mleka

za to z wielu rodzai syropów smakowych do kawy ostatecznie wybrałam syrop waniliowy fabbri bo jest na prawdę pyszny - sa tez inne smaki z tej marki

a w kawiarni najczesciej wybieram cafelate bo nie potrafię takiej sama zrobić w domu

: 26 maja 2008, 21:59
autor: ksiezycowka
A u mnie niedaleko była pyszna latte i mi punkt zamknęli już dość dawno temu. :(
Chadzałam tam jeszcze w LO kiedy kawy nie znosiłam wszelakiej. Szkoda kurna :/

: 26 maja 2008, 23:20
autor: Nola
Yasmine pisze:Ja nie pijam kaw, tylko siki według niektórych ;) .


ja to samo, jesteśmy jakimiś wyjątkami :P nie lubię kawy no.
Yasmine pisze:Tylko rozpuszczalna jeśli bym już musiała, fusiastej nie przełknę za nic.


ja to samo, rozpuszczalne i jakieś cappuccino. takiej zwykłej to za cholerę nie wypiję, nawet z mlekiem mi nie smakuje.

no i mrożona oczywiście, lubię sobie sama robić :)
lollirot pisze:bo z mojego ekspresu mi najbardziej smakuje :)


tego ekspresu to ja Ci naprawdę zazdroszczę :D

: 26 maja 2008, 23:25
autor: Mona
Andrew pisze:przepraszam musi miec 3.8 % pomyliło mi sie , i dziw mnie bierze bo nawet 3.2 mi sie ubic tym przyzadem nie chce , nawet jak lekko podgrzeje - wiec

W pracy ubijam mleko gorącą parą, która jest wypychana pod ciśnieniem do pojemnika z mlekiem i pewnie dlatego musi być 2%, bo bardziej tłuste nie ubije się :)
Yasmine pisze:oooo ja mrożoną kawę kocham <slini się>

Zapomniałam, a też lubię i to najbardziej tą, którą podają w Coffee Heaven :D

: 27 maja 2008, 00:44
autor: Elspeth
W robocie pijam jakąś tam Nescafe. W weekendy najczęściej jakąś fusową. Uwielbiam Nescafe Espresso <banan>

: 27 maja 2008, 01:54
autor: Mijka
Mona pisze:Zapomniałam, a też lubię i to najbardziej tą, którą podają w Coffee Heaven

ooo, CH to ja też lubię, tą z khaluą mmm :)

w pracy nie wiem co mam, zmieniamy często.

: 27 maja 2008, 09:15
autor: Marissa
księżycówka pisze:Najczęściej "studencką". 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (w pracy Jacobs Gold jest) czubate, 2 łyżeczki cukru, do 2/3 kubka wlać wodę, dopełnić mlekiem Łaciate 2,0% KONIECZNIE stojącym w temperaturze pokojowej.

O, ja taką pijam :)
Ostatnio Jacobsa zielonego tylko pije :)

I najlepszą kawę jaką piłam robił mi mój były i moja znajoma która pracuje w kawiarni. Jej kawy są przepyszne.

: 30 maja 2008, 18:31
autor: chwastek
Tchibo Exclusive fluid - jak każda nowość na poczatku smakuje dobrze tylko samemu powinno sie dobrać sobie ilość fluidu na filiżankę ... należy spożyć w ciągu 4 tygodni od otwarcia tuby ... ciekawe dlaczego ...

: 30 maja 2008, 19:18
autor: kot_schrodingera
a ja ostanio zasmakowałem w jakobs koronung gold <zakochany> lepsze niż seks <diabel>

: 30 maja 2008, 19:23
autor: AMX
Blazej30 pisze:lepsze niż seks <diabel>

W sumie Błażej w obecnej chwili, to dla ciebie chyba wszystko jest lepsze niż sex.Brak odniesienia daje się we znaki.

A co do kawy, to tylko kawa z kawiarki plus cynamon ,mleko i miód zamiast cukru.

: 30 maja 2008, 19:32
autor: chwastek
a co do cynamonu to wchodzi w skład przyprawy do kawy kamisa ... takiej z młynkiem ... ale bardzo trzeba uważać z dozowaniem ... cały obrót młyneczkiem i można przedobrzyć z intensywnością smaku ...

: 20 sty 2009, 17:33
autor: Mijka
vanilla chai latte, próbował ktoś? Jest dość słaba, ale bardzo aromatyczna :) Ja lubię.

: 24 sty 2009, 15:24
autor: galeczka
Blazej30 pisze:a ja ostanio zasmakowałem w jakobs koronung gold <zakochany> lepsze niż seks <diabel>


Jak może być kawa lepsza od seksu, ja piję kawę i uważam ze seks jest lepszy bez porównania .