jeśli podobny temat był prosze o link...( nie mam czasu szukać teraz bo jestem w pracy).
mianowicie od trzech miesięcy biorę tabletki... anty.... a od dwóch miesięcy pracuje... Od tego czasu zaczęłam brać tabletki dość nieregularnie... raz o 15 po południu raaz o 20 a raz o 23... teraz po trzecim opakowaniu nie dostałąm jak narazie okresu a od ostatniej tabletki minęło 4 dni. (Ostatnia w neidziele) .. i czy coś się mogło stać??? niepożądanego??? ps.. z moim kochałam się pod koniec ostatniego okresu i do pięciu dni po... bez dodatkowego zabezpieczenia... a później raz/// około 15 tabletki z gumką...
prosze o odp... i ewentualne zamknięcie topiku..
jak wiele mam BIG PROBLEM...::(
Moderator: modTeam
jak wiele mam BIG PROBLEM...::(
-= Nothing`s Gonna Change My Love Fore YOU!
=-
castrolek pisze:Od tego czasu zaczęłam brać tabletki dość nieregularnie... raz o 15 po południu raaz o 20 a raz o 23...
Niedobrze
Dlaczego nie bierzesz o stałej godzinie? Niby od 15 do 23 jest tylko 8 godzin, a opóźnienie nie powinno przekraczać 12, ale to wszystko w założeniu, że w pozostałe dni połykasz tabletki regularnie. Nie mówię, że od razu musisz być w ciąży, ale taka nieregularność na pewno nie jest dobra dla Twojego organizmu. Mi ginekolog mówiła, że skuteczność tabletek jest największa, jeżeli nie przekracza się czasu o więcej niż 1h.
To kiedy używaliście gumek nie ma specjalnego znaczenia, bo tabletki hamują owulację i nie można tu się odnosić do dnia cyklu. Obojętnie czy to 7 czy 15 tabletka. Większa szansa na ciążę będzie w tym dniu, im bardziej nieregularnie łykałaś tabletki w poprzedzającym go tygodniu.
Skutecznosc tabletek opiera sie na regularnosci ich brania i praca wcale w tym nie przeszkadza. Jesli musze brac jakies leki to biore je tez w pracy. Na pewno masz mozliwosc wziecia leku, gdziekolwiek nie pracujesz. Jesli nie chcesz, zeby ktokolwiek widzial, to idziesz do lazienki i bierzesz (tabletki antykoncepcyjne maja to do siebie, ze mozna je latwo polknac nawet bez wody, z sama slina). Jezeli masz klopoty z pamietaniem o tabletkach w pracy to ustaw alarm wibracyjny w komorce, tak, zeby nie przeszkadzal innym. Niedobrze robisz bo brane w ten sposob tabletki nie zabezpieczaja tak, jak powinny. Na razie zobaczysz co z tego wyjdzie a od nastepnego opakowania zacznij brac regularnie. Jezeli nie chcesz brac w pracy to zmien godzine na przed wyjsciem do pracy albo po powrocie. Albo w ogole na pozniejszy wieczor. Wtedy bedziesz miala zachowana ciaglosc.
Ainsi sera, groigne qui groigne.
Grumble all you like, this is how it is going to be.
Grumble all you like, this is how it is going to be.
Wróć do „Antykoncepcja oraz ciąża”